hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Ferrum Hypsos Review | Εξωτερικό τροφοδοτικό DC από 5-30V

Η ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ «PACK» ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ, ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΣΥΧΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΜΕ ΘΟΡΥΒΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ. ΜΕ ΤΟ HYPSOS, Η FERRUM ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΗΧΟΥ.

Με κόστος χίλια ευρώ, το κατασκευασμένο στην Πολωνία Hypsos απευθύνεται προφανώς σε κατόχους ποιοτικών συστημάτων που έχουν προμηθευτεί DACs, streamers, phono stage, ακόμη και πικάπ, τα οποία συνοδεύονται από διακοπτικά εξωτερικά τροφοδοτικά DC. Σε αυτά η τάση της εξόδου είναι συνήθως 5V για τις πιο μικρές συσκευές και φθάνει τα 15-18VDC για τις πιο απαιτητικές από αυτές.

Η αγορά είναι πια γεμάτη με τέτοια, σχεδόν έχουμε ξεχάσει τι θα πει γραμμικό τροφοδοτικό σε προσιτή συσκευή, αφού αυτές οι διατάξεις είναι ακριβές, βαριές και καταλαμβάνουν πολύ χώρο μέσα στα σασί. Τα «pack» είναι λοιπόν η εύκολη λύση για τους κατασκευαστές, που γλιτώνουν χρόνο και χρήμα αλλά μεταθέτουν στον καταναλωτή τα προβλήματα των θορύβων και παρεμβολών που προκαλούν σε ένα σύστημα.

Σαφώς και υπάρχουν state of the art διακοπτικά τροφοδοτικά, όμως αυτά δεν θα τα βρούμε σε «κουτάκια» αλλά μέσα σε premium ψηφιακές πηγές, συστήματα όλα σε ένα και σε ενισχυτές τάξης Δ, σπανιότερα ΑΒ (π.χ. Benchmark, Micromega).

Στην αγορά υπάρχουν κάποιες προτάσεις αναβάθμισης αλλά καμία δεν φθάνει στα επίπεδα του Hypsos της πολωνικής Ferrum, το οποίο στήνεται από τον χρήστη μέσω μιας εντυπωσιακής έγχρωμης οθόνης και είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας όποια κι αν είναι η συσκευή που θέλουμε να αναβαθμίσουμε. Ρυθμίζεται από τα 5VDC μέχρι τα 30VDC, είτε με απευθείας ορισμό της τάσης εξόδου είτε με επιλογή της συσκευής προς αναβάθμιση από μια μεγάλη λίστα που διαρκώς εμπλουτίζεται.

Το Hypsos υποστηρίζεται από σοβαρή τεχνολογία, διαθέτει υβριδική τροφοδοσία (γραμμική και διακοπτική) και αποτελεί μια άριστη κατασκευή που δικαιολογεί άνετα το κόστος της. Μόνο το παρεχόμενο καλώδιο να πιάσει κανείς στα χέρια του καταλαβαίνει τις προθέσεις του κατασκευαστή να δημιουργήσει ένα καθαρόαιμο high-end μηχάνημα που δεν αφήνει τίποτε στην τύχη.

Το ντιζάιν είναι ξεχωριστό όσο και απέριττο, με μια χαρακτηριστική φέτα ξύλου αριστερά στην πρόσοψη, όπου υπάρχει το φωτιζόμενο λογότυπο της εταιρίας. Η πίσω όψη αποκαλύπτει ένα ασυνήθιστο βύσμα τεσσάρων ακροδεκτών με καπάκι για την έξοδο της συνεχούς τάσης, το οποίο εξυπηρετεί το σύστημα 4T Sensing Design ελέγχου της τάσης που εμφανίζεται στην είσοδο DC της συσκευής που τροφοδοτούμε, κάτι που γίνεται μέσω κυκλώματος ανάδρασης.

Η εταιρία μας διαβεβαιώνει πως αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη καθαρότητα και ανάλυση, ωστόσο επειδή η λέξη «ανάδραση» σε κάποιους δεν ακούγεται τόσο πιουρίστικη, μας δίνει τη δυνατότητα να το απενεργοποιήσουμε. Ένα ακόμη σύστημα βελτίωσης στη διάθεση του χρήστη είναι η τεχνική Spread Spectrum η οποία εφαρμόζεται στο διακοπτικό τμήμα του υβριδικού τροφοδοτικού, πραγματοποιώντας διαμόρφωση της συχνότητας switching ώστε ο θόρυβος από αυτό να «απλώνει» σε μεγάλο εύρος, κάτι που θεωρητικά μειώνει τις ΕΜΙ παρεμβολές που εκπέμπει με όφελος στις υψηλές συχνότητες, το οποίο επίσης απενεργοποιείται.

Και τα δύο αυτά συστήματα κάνουν όσα λέει η εταιρία και δεν παρεμβαίνουν αρνητικά, οπότε τα αφήσαμε στο enable. Οι χειρισμοί μέσω της οθόνης και του πολυπλήκτρου είναι άνετοι, δεν έχει μεν τηλεχειρισμό αλλά μπορεί να στηθεί ώστε να ακούει τις εντολές του τ/χ μιας Apple TV και μπορεί να συνδεθεί μέσω του ακροδέκτη trigger για ταυτόχρονη εκκίνηση με άλλες συσκευές.

Όταν το θέτουμε σε αναμονή πιέζοντας το ρυθμιστικό του, μπορούμε να επιλέξουμε να παραμένει ενεργή η τάση εξόδου ή όχι. Αν επιλέξουμε «όχι», αυτό επιτρέπει να εκκινούμε τη συσκευή που τροφοδοτούμε κάθε φορά που το «ξυπνάμε», χωρίς σύνδεση trigger. Γενικά, φαίνεται πως στην Ferrum έχουν σκεφθεί κάθε πιθανή λειτουργία γύρω από αυτό και όλα γίνονται με καλή εργονομία και μηδέν προβληματισμούς.

Το μόνο που φαίνεται μπελαλίδικο είναι η αναβάθμιση του λογισμικού, που θέλει σύνδεση με υπολογιστή μέσω της USB και τρέξιμο της εφαρμογής Firmware Loader app, διαθέσιμη από την ιστοσελίδα της Ferrum για Windows και macOS.

ΣΥΝΔΕΣΤΕ, ΟΡΙΣΤΕ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ!

Τα βήματα είναι απλά αλλά χρειάζεστε δύο πληροφορίες, ακόμη κι αν το μηχάνημα προς αναβάθμιση είναι στη λίστα.

Πρώτον, την πολικότητα της εισόδου DC και, δεύτερον, την απαιτούμενη τάση λειτουργίας. Αυτά συνήθως αναγράφονται επάνω στο pack ή/και στο σασί δίπλα στην υποδοχή. Αφού τα ορίσουμε, το Hypsos είναι έτοιμο για δουλειά, αφού κάνει αντίστροφη μέτρηση 9 δλ μέχρι να τα εφαρμόσει.

Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια με μικροδιαφορές του DC, θα βρείτε ενδιαφέρον το Sweet Spot Tuning που επιτρέπει μικρές αλλαγές της συνεχούς τάσης on the fly, οπότε επιλέγοντας μια νέα τιμή π.χ. 15,2V αντί για 15V, ακολουθεί και πάλι αντίστροφη μέτρηση. Επί τω έργω, βάλαμε στο Hypsos δύσκολα, επιλέγοντας να  αντικαταστήσουμε το πολύ ποιοτικό iPowerX (εξωτερικό τροφοδοτικό με τεχνολογία ANC που πωλείται αυτόνομα στα 120 ευρώ) του iFi iPhono 3 Blacl Label.

Χωρίς υπερβολή, ήταν σαν να αλλάξαμε phono με κάποιο διπλάσιου κόστους με γραμμικό τροφοδοτικό. Η σκηνή μεγάλωσε, τα είδωλα έγιναν πιο τρισδιάστατα, το σώμα πύκνωσε και έγραψε με καλύτερη υφή και η τονικότητα έγινε πιο ουδέτερη.

Τα πρίμα έχασαν την αφύσικη ηλεκτρονική τους λάμψη και έγιναν πιο ήρεμα, εκτεταμένα και ογκώδη. Το Hypsos χαρίζει μεγάλο και διακριτό ήχο, μειώνει θεαματικά τον θόρυβο, τονώνει αισθητά τις δυναμικές και καθαρίζει τα σήματα χαμηλής στάθμης για περισσότερη και ομαλότερη λεπτομέρεια. Απαλλάσσει πλήρως από την αίσθηση του μικρού και συνθετικού ήχου που υπάρχει ακόμη και στα καλύτερα pack και έτσι οι προσιτές πηγές μας γίνονται εισαγωγικές high-end.

Προς στιγμή επιστρέψαμε στο iPower Χ, πιστοποιώντας τα ευρήματα, για να δώσουμε τάση στο πικάπ Clearaudio Performance DC που μέχρι τότε έπαιρνε από το Smart Power 12V. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, όχι με τόσο μεγάλες διαφορές ίσως, αλλά επανήλθε ο μεγάλος, αναλυτικός και ουδέτερος ήχος στο σύστημα που χάρισε στο πρώτο στάδιο της δοκιμής το Hypsos.

Ακόμη καλύτερα αν είχαμε δύο τέτοια αλλά και με ένα η δουλειά γίνεται περίφημα, εφόσον επρόκειτο για την ίδια πηγή, το πικάπ. Συμπέρασμα; Το Hypsos πραγματοποιεί όσα υπόσχεται και δείχνει μεγάλη στόφα κατασκευαστή, που γνωρίζει πως πρέπει να ακούγεται ένα σύγχρονο σύστημα υψηλής ανάλυσης που επιδιώκει τη φυσικότητα.

Ναι μεν δεν κοστίζει λίγα, όμως δεν φαντάζεστε πόσο καλύτερα μπορούν να παίξουν οι προσιτές πηγές σας όταν τις τροφοδοτήσετε με αυτό.

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤΥΠΟΣ: Εξωτερικό τροφοδοτικό DC
ΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ: 5-30VDC (95%-105% fine tune)
ΙΣΧΥΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ: 80W/6A
ΙΣΧΥΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ: 270W/9A
ΕΞΟΔΟΣ: 4-pin με ανάδραση 4TSD (απενεργοποιείται)
ΚΑΛΩΔΙΟ DC: 50 εκ., βύσμα 5,5×2,5 χλστ. ή 5,5×2,1 χλστ., άλλοι τύποι κ.π. (95€)
ΕΞΤΡΑ: trigger i/o, Apple TV remote pair, USB update, Spread Spectrum Mode
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 2065x275x50 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 2,89 κιλά

90%

ΣΧΟΛΙΟ

Σπάνια βλέπουμε μια νέα εταιρία να κερδίζει βραβείο EISA, όμως η Ferrum το πέτυχε και δικαιολογημένα, αφού συσκευές όπως το Hypsos αλλάζουν τους κανόνες της αγοράς. Με εντυπωσιακή οθόνη και άριστη εργονομία, αποτελεί το εξωτερικό τροφοδοτικό που ονειρεύονται οι μουσικόφιλοι για μια σειρά από μικροσυσκευές.

Chameleon Audio
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 995€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα