hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Tsakiridis Devices Daedalus Review | TEST Λυχνιόμετρο

Ένα ελληνικό λυχνιόμετρο που προκαλεί τις αγορές του κόσμου σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στο κέντρο της Αθήνας.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Οι λυχνίες δεν είναι για πάντα, όπως δεν είναι και οι κεφαλές των πικάπ. Τα σημαντικά αυτά στοιχεία ενός στερεοφωνικού θα πρέπει να ελέγχονται συχνά, αφού η αναλογική τους υπόσταση μεταβάλλεται με το χρόνο, τη χρήση και άλλους απρόβλεπτους παράγοντες.

Συχνά είναι τα παράπονα των αναγνωστών μας, ότι αγόρασαν μια λυχνία για καινούρια που δεν ήταν, ότι οι λυχνίες του ενισχυτή τους δεν είναι ματσαρισμένες ή ότι έχουν σβηστεί τα χαρακτηριστικά και δεν γνωρίζουν τον τύπο.

Οι λάμπες, αυτές οι μικρές γλυκές γυάλινες «θεές» που μερικές φορές κοστίζουν πολλά χρήματα, μπορούν να διαβαστούν και να ελεγχτούν εύκολα. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις, παρά μόνο η χρήση ενός οργάνου μετρήσεων με την ονομασία «λυχνιόμετρο».

Τέτοιου είδους όργανα υπάρχουν από καταβολής λυχνιών, θα τα έχετε πιθανών δει σε φωτογραφίες. Είναι κατασκευές βγαλμένες από το σκηνικό της ταινίας για τον Άλαν Τούρινγκ «Το παιχνίδι της Μίμησης» με πολλούς διακόπτες, πολλά βύσματα, επιλογείς και μηχανικά στοιχεία.

Μόνο ειδικοί ή μηχανικοί μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η μέτρηση μιας λυχνίας είναι πια μια απλή διαδικασία όπου ο καθένας μας μπορεί να εκτελέσει. Πόσο μάλλον αν ο «ερευνητής» γνωρίζει ότι αυτό βρίσκεται πολύ κοντά του.


 Το «εργαλείο» αυτό σχεδιάστηκε στην Ελλάδα από μια εταιρία που για 25 χρόνια περίπου παίζει τις λυχνίες στα δάκτυλα. Η Tsakiridis Devices δημιούργησε ένα σύγχρονο λυχνιόμετρο χρησιμοποιώντας επεξεργαστές, λογισμικό και άφθονο μεράκι.

Εκεί στην Αριστομένους 12, λίγα μέτρα μακριά από τη Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, οι αδελφοί Τσακιρίδη φτιάχνουν μικρά θαύματα. Από σταθεροποιημένα τροφοδοτικά μέχρι phono stage με custom διάταξη, ακόμη και για ξένους οίκους δημιουργούν μηχανήματα οι οποίοι στο τέλος βάζουν απλά το ταμπελάκι με τη μάρκα τους.

Το Daedalus, λοιπόν, δημιουργήθηκε από την ανάγκη της Tsakiridis να επιλέγει και να ματσάρει λυχνίες για τους ενισχυτές που κατασκευάζει, ώστε να διατηρεί υψηλά την ποιότητα και τη συνέπεια των λαμπάτων προϊόντων της, τα οποία πια έχουν κατακτήσει πολλές αγορές του εξωτερικού.

Το λυχνιόμετρο Daedalus παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση του Μονάχου και αργότερα στην έκθεση του ΗΧΟΥ, όλοι το λάτρεψαν.

Όλοι ήθελαν από ένα. Δεν είναι από τα όργανα που απευθύνονται μόνο σε αντιπροσώπους ή κατασκευαστές, αλλά και σε οικιακούς  χρήστες λυχνιών. Σε όσους δηλαδή το σύστημα τους βασίζεται σε λάμπες και θέλουν πάντα να εισπράττουν το μέγιστο απ’ αυτές.

ΠΕΡΝΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Το Daedalus είναι μια επιτραπέζια συσκευή που απλά την βάζουμε στη πρίζα, τοποθετούμε τη λυχνία στην υποδοχή που ταιριάζει και επιλέγουμε από ένα μενού τις λειτουργίες.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορούμε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της λάμπας μας, εάν αυτή είναι σωστή, αν ικανοποιεί τις προδιαγραφές του τύπου της και αν ήρθε η ώρα να την αλλάξουν ή να συνεχίσουμε τη χρήση της. 

Υπάρχει μια οθόνη LCD δύο γραμμών στην πρόσοψη του Daedalus όπου μας πληροφορεί για τη μέτρηση, σύντομα η συσκευή θα μπορεί να συνδεθεί και με υπολογιστή ώστε να έχουμε σε γραφικό την πλήρη ταυτότητα της λάμπας.

Η εταιρία έχει σχολαστικά εισάγει στο Daedalus σχεδόν το πλήθος των λυχνιών ήχου και έτσι αυτό γνωρίζει πολλά για αυτές.

Στο πάνελ της πρόσοψης υπάρχουν τέσσερις βάσεις λυχνιών από πορσελάνη, ενώ ετοιμάζονται και αντάπτορες ώστε το όργανο να δέχεται πολλούς περισσότερους τύπους απ’ αυτούς που μαρτυρούν οι υποδοχές του.

Οι δύο αριστερές βάσεις είναι για λάμπες χαμηλού σήματος, όπως προενισχύτριες και οι δυο άλλες για λυχνίες ισχύος. Επιλέγουμε από το μενού τον τύπο της λυχνίες και ξεκινάει η μέτρηση.

Σύντομα θα γνωρίζουμε τη διαγωγιμότητα της λάμπας, το περίφημο Gm δηλαδή, που δείχνει την ικανότητα της ενίσχυσης, τη τάση ανόδου, τα ρεύματα και άλλες παραμέτρους μαρτυρώντας μας εάν αυτά βρίσκονται μέσα στο «φάκελο» προδιαγραφών του κατασκευαστή της λυχνίας.

Με αυτό τον τρόπο το Daedalus μπορεί να μας πληροφορήσει εάν η λυχνία μας είναι εντάξει ή όχι. Επίσης μπορούμε να ελέγξουμε τις πλευρές σε μια διπλοτρίοδο ή ακόμη και την ικανότητα οδήγησης μιας λάμπας ισχύος όπως η ΚΤ120.

Οι επιλογές είναι πολλές όπως και η ευκολία χρήσης του οργάνου. Εάν τώρα έχετε κάποια λάμπα που δεν υπάρχει στη βάση δεδομένων του Daedalus ο κατασκευαστής με χαρά θα την εισάγει στο λογισμικό ώστε να ενημερωθεί το σύστημα.

ΜΕΤΡΑΕΙ…
Εσωτερικά υπάρχει ένας μεγάλος μετασχηματιστής τυλιγμένος στο χέρι από τον πατέρα του Κώστα και του Οδυσσέα Τσακιρίδη, ειδικά φορτία υψηλής ακρίβειας για τις λάμπες και ένας επεξεργαστής αρχιτεκτονικής ARM που τρέχει λογισμικό που έχει «γράψει» η εταιρία.

Το τελευταίο αυτό κομμάτι είναι και το μυστικό της υλοποίησης του Daedalus που δείχνει ότι η Tsakiridis Devices τελευταία επεκτείνεται και στα ψηφιακά. Σύντομα μάλιστα θα ανακοινώσει USB DAC και μερικές συσκευές που θα ελέγχονται με apps.

H πλακέτα του Daedalus είναι τεσσάρων επιπέδων, τα περισσότερα υλικά είναι τύπου επιφανειακής στήριξης και γενικά γίνεται χρήση εξαρτημάτων με χαμηλές ανοχές. Όλα είναι σχεδιασμένα και μονταρισμένα στην Ελλάδα.

Η συσκευή που δοκιμάσαμε ήταν προ-παραγωγής, αφού η πρόσοψη θα διακομιστεί με μια επιφάνεια όπου θα φέρει ενδείξεις και οδηγίες.

Το όργανο έχει αυτόματο σύστημα ψύξης με ανεμιστήρα, μιας και οι λυχνίες ισχύος όταν οδηγούνται στα όρια τους «τραβάνε» πολύ ρεύμα. Γενικά η συσκευή δείχνει πολύ αξιόπιστη και λειτουργική, ενώ έχει όλων των ειδών τις προστασίες ώστε να μην «πληγωθεί» η προς μέτρηση λυχνία.


Βέβαια το να αγοράσει κανείς το Daedulus για μια και μόνο χρήση δεν είναι λογικό. Αντίθετα, κάλλιστα θα μπορούσαν να το έχουν τα περισσότερα καταστήματα πώλησης ηχητικών, ώστε οι χρήστες λαμπάτων συσκευών να προσκομίζουν εκεί τις λυχνίες τους για έλεγχο. Μια υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφερθεί δωρεάν.

Εννοείται ότι δε θα πρέπει να απουσιάζει από το στόλο κάθε ενός που ασχολείται με κατασκευές οικιακών ενισχυτών ή επαγγελματικών όπως είναι αυτοί για κιθάρες.

Η Tsakiridis Devices δημιούργησε ένα σοβαρό εργαλείο και μάλιστα προσιτό, είναι δε σπάνιο αφού στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορών ελάχιστα λυχνιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα