hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Wharfedale Linton Heritage 85 Review | Ηχεία βάσης

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΦΘΑΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ HERIGAGE! ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΠΑΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟΝ VINTAGE ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΕΛΕΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΣΙΟ, ΗΡΕΜΟ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ ΗΧΟ ΤΟΥ.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΡΙΣ ΚΩΤΣΗΣ

Ζούμε στην εποχή των αναβιώσεων, καθώς αφήνουμε οριστικά πίσω μας την αύρα από τις πιο αθώες και αισιόδοξες εποχές των 60’ς και των 70’ς και το παρόν μας δυσκολεύει όλο και περισσότερο. Είναι κάτι σαν ψυχολογικό αντίδοτο στα βάσανα της παγκοσμιοποίησης και των διαφόρων κρίσεων και έρχεται σαν επιστέγασμα της προτίμησης που έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια οι μουσικόφιλοι σε vintage μηχανήματα, που τα αναζητούν μετά μανίας, τα αποκτούν σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές και φυσικά τα «φρεσκάρουν» σε επίπεδο υλικών.

Αν για τους ενισχυτές με ηλικίες 40 και 50 ετών αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά μετά από ένα γερό σέρβις με πλήρες recapping, με τα ηχεία η κατάσταση δεν είναι ρόδινη αφού τα φθαρμένα μεγάφωνα δεν έχουν ανταλλακτικά. Γι’ αυτό οι σύγχρονες αναβιώσεις κλασικών μοντέλων αφορούν κυρίως ηχεία και το χορό σέρνει βέβαια η σχολή του BBC με τα διάσημα μόνιτορ, που κατασκευάζονται σήμερα από αρκετούς μικρούς βρετανούς κατασκευαστές με αυστηρές προδιαγραφές και μεγάφωνα πιστά αντίγραφα των αρχικών.

Οι τιμές τους βέβαια είναι πολύ υψηλές αφού ένα τέτοιο εγχείρημα είναι μπελαλίδικο, ωστόσο έχουν πολύ υψηλή ζήτηση τόσο στη Δύση όσο, κυρίως, στις χώρες της Άπω Ανατολής. Κλασικά μοντέλα από αμερικανικές εταιρίες εξάλλου υπάρχουν αρκετά αλλά αποτελούν συνέχεια των προγόνων τους, για παράδειγμα τα μεγάλα Klipsch από τη σειρά Heritage δεν σταμάτησαν ποτέ να παράγονται.

Η Wharfedale, από την άλλη πλευρά, είναι μια βρετανική εταιρία με παράδοση στο προσιτό, μοντέρνο ηχείο και επέλεξε μια «πονηρή» μέση οδό, με αφορμή τα 80άχρονα γενέθλιά της, παρουσιάζοντας το μικρό μοντέλο βάσης Denton 80 πριν από λίγα χρόνια στα πλαίσια της δικής της σειράς Heritage.

Αυτό διαθέτει vintage παρουσιαστικό με φαρδιά καμπίνα και παχιά γρίλια σε εσοχή, αλλά σύγχρονα μεγάφωνα και σχεδίαση με στοιχεία που συνδυάζουν παρελθόν και παρόν με τρόπο πολύ πετυχημένο. Ο κόσμος ενδιαφέρθηκε γι’ αυτά περισσότερο ίσως απ΄ ό,τι θα περίμενε ο ίδιος ο κατασκευαστής κι έτσι ακολούθησε το μεσαίο μοντέλο Denton 85 στην 85η επέτειο και λίγο αργότερα το υπό δοκιμή Linton που είναι και το μεγαλύτερο.

H «μαγκιά» της Wharfedale είναι ότι χρεώνει τα Heritage λίγο παραπάνω από τα συμβατικά της ηχεία και πως έχει πετύχει ελκυστικό ήχο με vintage αρετές, εκμεταλλευόμενη τα ρετρό στοιχεία της καμπίνας μέσω ενός σοφιστικέ φίλτρου που «αναγκάζει» τα πλεκτά διαφράγματα από μαύρο κέβλαρ να μιμηθούν τα original.

Με χρήση νοβοπάν στις πλευρές της καμπίνας σε συνδυασμό με το MDF, για χαμηλότερη αποθήκευση ενέργειας και την επιλογή ενός υφασμάτινου τουίτερ με κεραμικό μαγνήτη αντί για νεοδύμιο και μεγάλη γρίλια, καταφέρνει να αποφύγει τον ψυχρό, οξύ και συχνά βαρύ ήχο πολλών σύγχρονων ηχείων και να προσδώσει ζεστασιά και γλυκύτητα στα ηχοχρώματα μαζί με μια ανάλαφρη ροή που διευκολύνει τον ρυθμό.

Κι ενώ τα ηχεία αυτά εικονίζουν άριστα, δεν κουράζουν το αυτί ούτε παρασύρουν το μάτι σε εγκεφαλικές διεργασίες, επιτρέποντας στον ακροατή να χαλαρώσει και να απολαύσει τη μουσική του με συναίσθημα και ανεμελιά.  

ΚΛΑΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

To Linton είναι λοιπόν η ναυαρχίδα των Heritage και το δείχνει, με μια ογκωδέστατη καμπίνα με παλιομοδίτικες αναλογίες που είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον μακρινό πρόγονο του μοντέλου.

Ντυμένη με υπέροχο καπλαμά και άψογο φινίρισμα,  ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα δίπλα στις πλαστικές επικαλύψεις και τις ακρυλικές βαφές του ανταγωνισμού.

Με τριακόσια επιπλέον ευρώ μπορεί κανείς να αποκτήσει την ασορτί μεταλλική βάση που φέρει επενδύσεις από παχύ ξύλο ντυμένο με τον ίδιο καπλαμά και παράγεται, όπως και το ηχείο, σε δύο φινιρίσματα, το walnut (καρυδιά) και το red mahogany (κόκκινο μαόνι).

Με γούφερ 8 ιντσών, έκταση στα 40Hz ανηχοϊκά, διαχείριση ισχύος στα 200W, βάρος που πλησιάζει τα 20 κιλά και τρίδρομη σχεδίαση, το αρκετά ευαίσθητο (κοντά στα 90dB) Linton δεν ζητάει πολλά από τους ενισχυτές και… την τσέπη μας, αποτελώντας ίσως την μεγαλύτερη ευκαιρία σήμερα στα ηχεία, ανεξαρτήτως τιμής.

Ο μακρινός πρόγονός του έπιανε μόλις τα 60Hz, άντεχε 30W και ήταν αναίσθητο στα 85dB, βλέποντας με το… κιάλι τα 110dB κορυφών που μπορεί να φθάσει το σύγχρονο Linton.

Το 5ιντσο μιντρέιντζ έχει μαλακό dust cup και το 8ιντσο γούφερ πιο σκληρό και ανεστραμμένο από το ίδιο υλικό με το διάφραγμα, που είναι όπως είπαμε το μαύρο πλεκτό kevlar και για τα δύο μεγάφωνα.

Τα σημεία κρος τοποθετούνται στα 640Hz και 2,4KHz και το φίλτρο υλοποιείται σε πλακέτα στο πάτωμα της καμπίνας με ποιοτικά υλικά. Οι δύο σωλήνες της ανάκλασης στην πλάτη του σχηματίζονται κατά το ήμισυ από σκληρό πλαστικό που φθάνει μέχρι τα εξωτερικά χείλη της οπής και το υπόλοιπο τμήμα στο εσωτερικό από χαρτόνι, με υφασμάτινη σήτα να καλύπτει το μέσα άνοιγμα.

Υπάρχει άφθονη ποσότητα απορροφητικού υλικού εντός της καμπίνας και το μιντρέιντζ φιλοξενείται στη δική του σφραγισμένη υποκαμπίνα από χοντρό χαρτόνι με σχήμα κυλίνδρου.

Η πλάτη του Linton φιλοξενεί δύο άριστης ποιότητας βύσματα απευθείας βιδωμένα επάνω της (χωρίς πατούρα, που σε αυτά τα χρήματα είναι σχεδόν πάντα πλαστική) και υπάρχει μια μεγάλη ταμπέλα με τα στοιχεία της επετειακής έκδοσης «85», όπως και το made in China. Σε κανένα σημείο της κατασκευής δεν υπάρχει υπόνοια μετριότητας και η γενική εικόνα του ηχείου θα δικαιολογούσε διπλάσια, τουλάχιστον, τιμή πώλησης.

Οι θετικές εντυπώσεις συνεχίζονται κατά τις ακροάσεις, όπου το Linton στάθηκε με αξιώσεις απέναντι στα πενταπλάσιας τιμής KEF R11 και Spendor D7.2, αποδεικνύοντας έτσι το «τσαγανό» του και φανερώνοντας τον ασυναγώνιστο λόγο απόδοσης/τιμής που προσφέρει.

ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Έχοντας ήδη ερωτευθεί τον ήχο του Denton 85, είχαμε μεγάλες προσδοκίες από το Linton αλλά και κάποιο άγχος, αφού πλέον το σχέδιο είναι τρίδρομο και η καμπίνα μεγάλη.

Το μεγάλο Heritage δεν άργησε να διαλύσει τις ανησυχίες μας, αποδίδοντας με παρόμοιο τρόπο με το μικρότερο μοντέλο, διατηρεί δηλαδή την ανάλαφρη, μουσική και πολύ συναισθηματική του φυσιογνωμία, στοχεύοντας απευθείας στην καρδιά του ακροατή με τρόπο που μόνο το vintage hi-fi μπορεί.

Φυσικά ο ήχος του Linton είναι πολύ μεγαλύτερος από του Denton, με πανίσχυρο βαθύ χαμηλό και σαφώς περισσότερη ανάλυση σε όλο το φάσμα. Οι δυναμικές, επίσης, είναι χορταστικές και μπορούμε χωρίς δισταγμό να πούμε πως το Linton στέκεται με άνεση απέναντι σε μεγάλα ηχεία δαπέδου διπλάσιας, τουλάχιστον, τιμής σε θέματα μεγέθους σκηνής και δυναμικής κλίμακας.

Υπερτερεί όμως σε ομοιογένεια, ρυθμική ευελιξία και γλυκύτητα, λες και είναι δύο δρόμων. Περισσότερο θυμίζει μεγάλα Tannoy και κλασικά Spendor, συνδυάζοντας τον μεγάλο ήχο με την εξαιρετική πυκνότητα τόνου της μεσαίας περιοχής, την ικανότητα να ξεδιπλώνει τις μελωδίες με τρόπο άμεσο και εύληπτο και να πλέκει αριστοτεχνικά τους ρυθμούς των οργάνων.

Ακούγοντας το Linton, δεν υπάρχει ίχνος «νευρωτικής» προσοχής σε οδηγούσες ακμές και περιγράμματα, τίποτε δεν προκύπτει λεπτό και άχρωμο και ποτέ δεν εκβιάζεται ο χρονισμός, δίνοντας βιαστικές και «τεντωμένες», χωρίς ανάσα και παύσεις, περιγραφές. Το ηχείο, επίσης, ποτέ δεν προκύπτει βαρύ και αργόσυρτο, κάτι που φοβόμασταν λιγάκι, επειδή ένα μικρό «φούσκωμα» κοντά στα 100Hz έχει αφεθεί από τον σχεδιαστή ώστε να τονώσει την παρουσία και την έκταση χαμηλά μέσω της καμπίνας, αντί για πιο βαθύ συντονισμό των οπών.

Οι τελευταίες τοποθετούνται ελάχιστα κάτω των 40Hz και λειτουργούν αόρατα, χωρίς βουητά, άτσαλη πίεση ή κρέμασμα των μεταβατικών του χαμηλού. Όλη η περιοχή είναι έξοχη, με τέλειο συγχρονισμό οπών, καμπίνας και γούφερ κι έτσι το βαθύ χαμηλό προκύπτει σφιχτό, uptempo και πλούσιο, με εξαιρετική εστίαση και τοποθέτηση ψηλά στη σκηνή, λες και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις μεσαίες σαν ομοαξονικό.

Το ίδιο ισχύει με τον αέρα-χώρο και τα σβησίματα στα όργανα της μεσαίας, που έρχεται με αμεσότητα και ελευθερία μονόδρομου ηχείου, ένα σπουδαίο επίτευγμα. Ο βηματισμός του Linton ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά τις συνθέσεις, οι μικροδυναμικές αντιθέσεις και η ατάκα τονίζουν εύστοχα τις εκτελέσεις, δίνοντας έναν live χαρακτήρα που είναι το αντίθετο του ψυχρού, υπολογισμένου ήχου πολλών σύγχρονων high end ηχείων.

Φυσικά το ηχείο θέλει αρκετό χώρο γύρω του για να αποδώσει τα δέοντα και δεν κάνει για μικρούς χώρους. Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθεί με τις ταμπέλες προς τα έξω και τα τουίτερ προς τα μέσα, αλλιώς θα αλλοιωθεί η εστίαση και η τονική του ισορροπία.

Η εικόνα του είναι βέβαια πολύ μεγάλη, με πελώριο πλάτος και χορταστικά είδωλα, δεν είναι όμως προβολική καθώς και η τονική του καμπύλη είναι εξαιρετικά επίπεδη σε μεσαίες και πρίμα. Σε σχέση με τα ηχεία αναφοράς μας, υστερεί λίγο σε ανάλυση σε όλο το φάσμα και βάθος σκηνής μα πουθενά αλλού, υπερτερεί όμως σε γλυκύτητα των πρίμων, στο σώμα του άνω χαμηλού και την εκφραστικότητα της μεσαίας περιοχής.

Με δυο λόγια, το Linton υπηρετεί πιστά την κληρονομιά του. Όπως και οι πρόγονοί του, δίνει πολλά και ζητάει λίγα, αποφεύγει τις εκκεντρικότητες και τελικά πριν το καταλάβεις σε έχει κερδίσει για τα καλά σαν μουσική παρέα. Ίσως έτσι θα έπρεπε να είναι σήμερα το high-end, ασχέτως αναβιώσεων. Προσιτό, ικανότατο και βαθιά ανθρώπινο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: ηχεία βάσης τριών δρόμων, ανάκλασης χαμηλών
ΜΕΓΑΦΩΝA: γούφερ 200 χλστ., μιντρέιντζ 135 χλστ., τουίτερ 25,4 χλστ.
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 90dB
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 40Hz-20KHz (-6dB@35Hz)
ΕΜΠΕΔΗΣΗ: 6Ω (3,5Ω ελάχιστη)
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΣΧΥΟΣ: 25-200W προτ. ισχύς
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΥxΠxΒ): 565x300x330 χλτ.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΗΣ (ΥxΠxΒ): 437x300x333 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 18,4 κιλά

94%

ΣΧΟΛΙΟ

Με το Linton ολοκληρώνεται η τριμελής σειρά Heritage, με την οποία η Wharfedale αναβιώνει τα ιστορικά της μοντέλα και εκμεταλλεύεσαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοφιλία που απολαμβάνει σήμερα το vintage hi-fi.

Nakas
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 1.065€ (299€ οι βάσεις)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα