hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

KEF LS50 Wireless II & KC62 Review | TEST ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΗΧΕΙΑ & ΥΠΟΓΟΥΦΕΡ

ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ R11, ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ALL-ΙN-ONE ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ LS50, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΩΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ KC62. ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ HIGH-END ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΙΣΧΥ 2,5KW, STREAMER ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ 11Hz!

Ναι, το LS50W II δεν είναι προσιτό και μαζί με το ασορτί υπογούφερ KC62 παίρνουμε τρία μικρά «κουτιά» με κόστος κοντά στα 4.500 ευρώ.

Πολλοί θα πουν ότι το «πακέτο» της KEF είναι υπερτιμημένο, πως με αυτά τα χρήματα μπορεί κανείς να αγοράσει μεγάλα ηχεία δαπέδου, εξελιγμένα DAC/streamer και βέβαια «ενισχυταράδες». Αλλά είναι άδικο, καταρχήν, να περιγράψουμε ως σκέτα «κουτιά» ένα ενεργό ηχείο και ένα υπογούφερ με το μοναδικό ντιζάιν και τις εντυπωσιακές καμπύλες αυτών των KEF, τα οποία στα μάτια μας -που έχουν δει πολλά εδώ και δεκαετίες δοκιμών- δείχνουν να έρχονται από το μέλλον της υψηλής πιστότητας.

Οι εποχές έχουν αλλάξει, έτσι ακόμη και το κομψό αλλά γιγάντιο R11, σταθερό ηχείο αναφοράς μας τα τελευταία χρόνια, δείχνει να ανήκει στο παρελθόν, απαιτώντας πολύ χώρο για να στηθεί και φυσικά ενισχυτές να ταιριαστεί, πηγές, ρακ και πολλά καλώδια, στα πλαίσια της κλασικής high end εγκατάστασης που έχει προκαλέσει ουκ ολίγες οικογενειακές εντάσεις για το «που θα χωρέσουν όλα αυτά τα πράγματα στο σαλόνι μας;».

Δεν θα είχε ενδιαφέρον αν αυτό το επίπεδο απόδοσης ερχόταν με ελάχιστα σασί, ελάχιστα καλώδια, καθόλου ρακ, καταλαμβάνοντας διακριτικά μια γωνιά στο σαλόνι; Αυτό ακριβώς υπόσχεται η δεύτερη έκδοση του LS50W και με αυτό «κουμπώνει» ιδανικά το νέο, μικροσκοπικό αλλά θαυματουργό υπογούφερ της KEF, το KC62, δημιουργώντας ένα σετ που θα βάλει πολλούς παραδοσιακούς high-endάδες σε δεύτερες σκέψεις.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα λιγοστά προφανή μειονεκτήματα. Πρώτον, το KC62 είναι ασορτί με τα LS50W II μόνο στα φινιρίσματα Carbon Black και Mineral White, με τα Titanium Grey και το σπέσιαλ Crimson Red των ηχείων να μένουν «ορφανά» από την πλευρά του υπογούφερ. Δεύτερον, το KC62 δεν είναι ασύρματο από μόνο του, απαιτώντας λίγο πάνω από 200 ευρώ για την αγορά του κιτ KW1.

Αυτό μας αναγκάζει να βάλουμε καλώδια διασύνδεσης ανάμεσα στα ηχεία και τον πομπό που θα στείλει το σήμα στο υπογούφερ και επιπλέον το κιτ εκπέμπει στα 24bit/48KHz ενώ τα ηχεία συνδέονται μεταξύ τους με υψηλότερες αναλύσεις, με καλύτερη την ενσύρματη που φθάνει στα 24bit/192KHz.

MUSIC INTEGRITY ENGINE

Με την KEF Connect, τη νέα εφαρμογή της KEF, μπορούμε να στήσουμε και να ρυθμίσουμε τα πάντα από την άνεση του κινητού μας. Έτσι, οι έξοδοι sub out στο κάθε ηχείο ρυθμίζονται για mono ή stereo σήμα, το κάθε ηχείο ορίζεται ως αριστερό ή δεξί και μπορούμε με μια μπάρα στο app να «μετακινήσουμε» μπάσα προς το υπογούφερ ή προς τα ηχεία, για μια γρήγορη συχνοτική ρύθμιση (Normal mode EQ). Επιπλέον, στο πιο εκτενές Expert Mode, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις κλασικές ρυθμίσεις για το sub (χαμηλοπερατό, στάθμη, φάση) και παράλληλα να επιλέξουμε υψιπερατό φίλτρο (εύρος ρύθμισης 50Hz-120Hz) για να απαλλάξουμε τα ηχεία από το βαθύ χαμηλό.

Οι ρυθμίσεις που παρέχει γενικότερα το σετ είναι πάρα πολλές, περιλαμβάνοντας αποστάσεις, καθυστερήσεις, μέγεθος δωματίου, θέσεις ηχείων και απόσβεση δωματίου. Το ίδιο το KC62 έχει τα EQ στην πλάτη του, ώστε να το προσαρμόσουμε καλύτερα στον χώρο μας, και παρέχει επίσης υψιπερατό με μικροδιακόπτες, που φιλτράρει την έξοδο γραμμής του. Όλη αυτή η ψηφιακή επεξεργασία έρχεται κάτω από τον όρο Music Integrity Engine, το εξελιγμένο DSP της KEF που αποτελεί το «μυαλό» τόσο των ηχείων όσο και του υπογούφερ.

Αλλά είναι η «καρδιά» τους που τα κάνει πολύ ξεχωριστά, δηλαδή τα μεγάφωνα που εξοπλίζουν το σετ, όπου το περίφημο Uni-Q βρίσκει στο επαναστατικό διπλό γούφερ Uni-Core τον ιδανικό του παρτενέρ. Η ομοκεντρική μονάδα της KEF πέρασε στη 12η γενιά της, όπως και στο παθητικό LS50 Meta, με την απόσβεση Metamaterial να απορροφά το 99% του πίσω κύματος του τουίτερ, προσφέροντας ακόμη χαμηλότερες παραμορφώσεις.

Το ίδιο το ηχείο έχει μικρές οπτικές αλλαγές, με βασικότερη την μεγαλύτερη, καμπυλωμένη ψύκτρα της πλάτης που διαχειρίζεται σημαντικά μεγαλύτερη ισχύ (760W αντί των 460W της πρώτης έκδοσης), όπως και επανασχεδιασμένη οπή ανάκλασης. Το δε KC62 προχωράει ένα βήμα παραπέρα τη σχεδίαση Force Cancelling των αντικρυστών γούφερ, με τη διπλή μονάδα Uni-Core όπου τα 6,5ιντσα γούφερ μοιράζονται το ίδιο μαγνητικό σύστημα, ώστε τα πηνία φωνής να διατάσσονται ομοκεντρικά.

Αυτό επιτρέπει τέλειο συγχρονισμό ανάμεσά τους, άρα ιδανική ακύρωση των πίσω κυμάτων εντός της αλουμινένιας καμπίνας και φυσικά γλιτώνει χώρο κι έτσι η καμπίνα γίνεται εξαιρετική κόμπακτ, ένας κύβος με πλευρά 25 εκ. (!) ο οποίος χάρη στις καμπύλες και το έξοχο φινίρισμα δεν θυμίζει πια υπογούφερ. 

Βέβαια, τα 11Hz δεν έρχονται με ευθύ τρόπο παραβαίνοντας τους νόμους της φύσης, καθώς η κτηνώδης ισχύς των 500W/γούφερ ελέγχεται μέσω της λειτουργίας Smart Distortion Control Technology του DSP.

Επιπλέον, τα μεγάφωνα έχουν τη σπέσιαλ ανάρτηση P-Flex, εμπνευσμένη από την ιαπωνική τεχνική Origami στο δίπλωμα του χαρτιού, η οποία έχει έντονες πτυχώσεις για να αντέχει την αυξημένη πίεση του KC62 και να επιτρέπει βαθύτερο χαμηλό.

NEA ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ STREAMING

To νέο LS50W εξοπλίζεται με τη νέα πλατφόρμα W2, φέρνοντας μαζί του την εξαιρετική εφαρμογή KEF Connect, το ενσωματωμένο Chromecast και τη δυνατότητα multiroom. Πλέον μπορεί να διαχειριστεί σήματα πηγών PCM μέχρι τα 384KHz και διπλού DSD, αποκωδικοποιεί τα MQA και σύντομα θα είναι Roon Ready.

Επί του πρακτέου, συνδέσαμε τα LS50W II στο δίκτυο μέσω του Google Home και αμέσως φάνηκε στη λίστα των διαθέσιμων συσκευών στις συνδρομές μας, όμως για να μπει κανείς στην εφαρμογή της KEF πρέπει να κάνει log in/register με τα στοιχεία του.

Αν αυτό δεν συμβεί αρχικά, μπορούμε και πάλι να χειριστούμε τα βασικά τόσο από το πάνελ ενδείξεων και το hub των εισόδων στο «master» ηχείο (στάθμη/σίγαση, επιλογή πηγών, BT pairing, εκκίνηση/αναμονή) όσο και από το πλαστικό τ/χ που τα συνοδεύει όπου θα βρούμε έλεγχο της αναπαραγωγής. Το σύστημα εντοπίζεται στις διαθέσιμες συσκευές για ροή ακόμη κι όταν είναι σε αναμονή και «ξυπνάει» αμέσως όταν το επιλέξουμε, ενώ μπορούμε να ορίσουμε και μια καλωδιακή σύνδεση (μέσω της εφαρμογής) για να ξυπνάει και με αυτήν.

Πάντως, ο πακτωλός των ρυθμίσεων της εφαρμογής την καθιστά υποχρεωτική για την πλήρη αξιοποίηση της επεξεργαστικής δύναμης του συστήματος, όπως φυσικά και για την ομαλή προσθήκη του υπογούφερ. Καθώς αυτό δεν είναι «έξυπνο» και δεν δικτυώνεται, όλες οι ρυθμίσεις αφορούν ουσιαστικά τις sub out των ηχείων, δηλαδή η δουλειά γίνεται αποκλειστικά μέσα στα LS50W II, γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να τα συνδέσουμε στην είσοδο LFE του KC62, όπως κάνουμε και στο home cinema, παρακάμπτοντας έτσι τα ρυθμιστικά της πλάτης του.

CRYSTAL CLEAR

Ξεκινήσαμε τις ακροάσεις χωρίς το KC62, με τις αγαπημένες μας μουσικές από υπηρεσίες ροής και ψηφιακό σήμα από την ομοαξονική έξοδο του Pioneer UDP-LX800. Το LS50W II μοιάζει σαν δυο σταγόνες νερό με την παθητική έκδοση στις μεσαίες και τα πρίμα, ενώ στο μπάσο δείχνει λίγο πιο ικανό να πιέσει το δωμάτιο και να αποδώσει τις πιο βαθιές νότες, κάτι που μπορεί να προέρχεται απλώς από τη διπλοενίσχυση.

Παρά την διαφορετική σύσταση των ενισχυτών (100W σε Τάξη ΑΒ στο τουίτερ, 280W σε Τάξη Δ στο γούφερ/μιντ), δεν προκύπτει κάποια ανομοιογένεια στις χροιές και η σημειακή πηγή ήχου ξεχωρίζει αμέσως για τον χρονισμό, την εστίαση και τη σταθερή διασπορά της.

Τα πρίμα της KEF παραμένουν ζωηρά και φωτεινά, με υπέροχη ανοιχτοσύνη και ανάλυση κοντά στον ακροατή, όμως με την απόσβεση Metamaterial είναι εγγενώς λίγο πιο απαλά, αέρινα και διάφανα και δύσκολα θα σκληρύνουν με λάθη στο set up, θα συγκλονίσουν δε στις καλά ηχογραφημένες γυναικείες φωνές.

Το παθητικό LS50 Meta, παρέα με τον Rotel RA-1570, είχε μια ευδιάκριτα πιο ζεστή, ογκώδη και οργανική αρμονική υπογραφή ενώ το wireless παίζει πιο ουδέτερα και αναλυτικά χωρίς πάντως να γίνεται ψυχρό, χάρη στην επιλογή της τάξης ΑΒ για τα πρίμα. Γενικά, θα λέγαμε ότι το wireless είναι εξαιρετικά γραμμικό, τόσο σε χαμηλές όσο και σε υψηλές στάθμες, πεντακάθαρο, αστραπιαίο, με εξαιρετική λεπτομέρεια, ρυθμό και μικροδυναμικές αντιθέσεις.

Τι αλλάζει όμως με την προσθήκη του KC62; Τίποτε επάνω από τα 100Hz, τα πάντα κάτω από τα 40Hz, και ενδιάμεσα όλα εξαρτώνται από τις επιλογές μας. Θέτοντας π.χ. το υψιπερατό φίλτρο σε λειτουργία κοντά στα 80Hz, αυξάνει σημαντικά η ανάλυση της μεσαίας περιοχής και πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τις μεσαίες του τρίδρομου R3.

Όμως με αυτή τη ρύθμιση οι ανώτερες χαμηλές προέκυψαν στον χώρο μας λίγο ανομοιογενείς και τονισμένες. Έτσι αποφασίσαμε να θέσουμε εκτός την κάτω αποκοπή και να παίξουμε τα ηχεία ως έχουν, ρυθμίζοντας το υπογούφερ να συμμετέχει μέχρι τα 45Hz. Με αυτό τον τρόπο διατηρήθηκε το καλό σώμα του ηχείου στη δεύτερη οκτάβα του χαμηλού, χωρίς αυτή να φουσκώσει με κίνδυνο να καλύψει την πελώρια έκταση που αγγίζει τα 20Hz και το σετ απέδωσε με εντυπωσιακά μεγάλη σκηνή και γερές μεγάλες δυναμικές αντιθέσεις, χωρίς ίχνος κουτίλας.

Η πρωτοφανής έκταση του μπάσου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και το δωμάτιο άρχισε να τρίζει σε διάφορα σημεία που πρώτη φορά εντοπίσαμε χάρη στην πελώρια διέγερση χαμηλά! Ξεπεράσαμε λοιπόν το R3 ή ακόμη και το R11; Κατά τη γνώμη μας, κάποιες διαφορές παραμένουν. Έτσι, το δίδρομο LS50W II (μαζί με το υπογούφερ) έχει πιο ανάλαφρη ροή στις μεσαίες, είναι λίγο πιο ταχύ και ολογραφικό και γενικά διατηρεί τα πλεονεκτήματα της σημειακής πηγής ήχου και την εξαφάνιση της μικρής καμπίνας.

Από την άλλη, οι δυναμικές και η ανάλυση στη μεσαία περιοχή υπερτερούν λίγο στο R3 (πιθανόν επειδή το 6,5ιντσο γούφερ του φθάνει στα 400Hz) και φυσικά στο R11, με το δαπέδου να αποδίδει σημαντικά καλύτερη ανάλυση και όγκο στις ανώτερες χαμηλές, πιο πυκνές μεσαίες συχνότητες και μεγαλύτερο βάθος και ύψος σκηνής.

Για το KC62 μόνο καλά λόγια έχουμε να πούμε, είναι αφάνταστα ταχύ, απαραμόρφωτο και αχρωμάτιστο, έχει τρομερά μέτωπα στο βαθύ χαμηλό και διατηρεί πολύ καλή παρουσία στη δεύτερη οκτάβα (40-80Hz), σαφώς περισσότερο από το αντίστοιχο SVS (3000 Micro), με μουσικό χαρακτήρα, πολύ καλή υφή και ξεκάθαρες νότες.

Όμως δεν φθάνει να μας ξεγελάσει ότι έκανε τα βάσης, δαπέδου. Μπορεί τα δύο «ενωμένα» 6,5ιντσα της Uni-Core να κάνουν θαύματα υποηχητικής έκτασης, αλλά με το R11 ακούμε συνολικά οχτώ 6,5ιντσα μέχρι τα 400Hz κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί, έστω κι αν υστερούν σε έκταση (30Hz). Οπότε όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Αν έχεις τον χώρο και το μεράκι να στήσεις διακριτό σύστημα με συστατικά που θα επιλέξεις συν τω χρόνω, γνωρίζοντας πως αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ και να κοστίσει περισσότερο, μια παθητική λύση μπορεί να σε πάει μακρύτερα.

Αν όμως θέλεις να ξεμπερδεύεις εδώ και τώρα, με τα λιγότερα δυνατά σασί, καλώδια και σκοτούρες, τότε η πρόταση της KEF συγκεντρώνει όλα όσα ζητάει η εποχή μας. Ένα σετ από το μέλλον, με πολύ λογική τιμή για όσα προσφέρει.

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
KEF LS50II WIRELESS
ΕΙΔΟΣ: Ενεργά ασύρματα ηχεία
ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 130 χλστ. γούφερ, 25,4 χλστ. τουίτερ
ΙΣΧΥΣ: 100W (τουίτερ, ΑΒ) + 280W (γούφερ, Δ) ανά ηχείο
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 45Hz-28KHz με DSP “Music Integrity Engine”
ΕΙΣΟΔΟΙ: 3,5 χλστ., HDMI eARC (192K), coax, optical, wi-fi/LAN, Bluetooth 4.2, Airplay2
ΕΞΟΔΟΙ: RCA subwoofer στο κάθε ηχείο
STREAMER: Chromecast, Spotify Connect, Tidal Connect, UPnP (MQA, PCM 384KHz/DSD128), Roon Ready, Amazon, Qobuz, Deezer, Internet Radio, Siri, Google Assistant
APP CONTROL: KEF Connect με EQ (normal/expert mode), sub set up και multiroom
ΣΥΝΔΕΣΗ ΗΧΕΙΩΝ: ασύρματη 24bit/96KHz, ενσύρματη 24bit/192KHz
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΥxΠxΒ): 305x200x311 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 20,1 κιλά/ζεύγος

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
KEF KC-62
ΕΙΔΟΣ: Ενεργό υπογούφερ κλειστής καμπίνας
ΜΕΓΑΦΩΝA: 2×165 χλστ. Uni-Core Force Cancelling
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 11Ηz-200Ηz@±3dB με DSP “Music Integrity Engine”
ΙΣΧΥΣ: 2x500Wrms/2,5kW peak Τάξη Δ
ΕΙΣΟΔΟΙ: L,R/LFE, speaker
ΕΞΟΔΟΙ: L,R (RCA) με υψιπερατό 40Hz-120Hz/Bypass
ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΙΛΤΡΟΥ: Στάθμη, LPF@40Hz-140Hz, phase (0/180˚)
ΕΞΤΡΑ: 5xEQ, app control, auto standby, ground lift, KW1  Wireless Subwoofer Adapter Kit
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΥxΠxΒ): 246x256x248 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 14 κιλά

96%

ΣΧΟΛΙΟ

H KEF κλείνει τα 60 της και το γιορτάζει με εντυπωσιακές νέες δημιουργίες! Με τεχνολογίες από το μέλλον, το ενεργό-ασύρματο LS50W II και το σούπερ κόμπακτ υπογούφερ KC62 συνθέτουν ένα αχτύπητο σετ με κορυφαίες επιδόσεις, αμίμητο στυλ και εξαιρετική κατασκευή.

WAVEMOTION
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 2.899€ (LS50W II), 1.649€ (KC-62)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα