hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Denon AVC-X3800H Review | TEST ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ AV


ΜΕ ΣYΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ, Ο 9-ΚΑΝΑΛΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΤΗΣ DENON, «ΤΡΕΧΕΙ» ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΙΣΧΥΡΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ENA ΑΨΟΓΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Αν μας ρωτούσανε ποια είναι η πιο φημισμένη και η πιο πολύ-δοκιμασμένη σειρά ενισχυτών AV της Denon σίγουρα η απάντηση θα ήταν η «3000». Όχι μόνο έχει δοκιμάσει τα τελευταίων πολλών ετών μοντέλα, από τον AVR-X3000 μέχρι τον προηγούμενο AVC-X3700H, αυτό το περιοδικό, αλλά και τα αρχικά με Dolby Digital.

Η πορεία των ενισχυτών AV της Denon όλες αυτές τις δεκαετίες είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή. Τελευταίο μοντέλο στην σειρά «3000» είναι ο AVC-X3800H που δοκιμάζουμε εδώ, δεν τον λένε πια «AVR» γιατί έχει πια σταματήσει να χρησιμοποιεί ραδιοφωνικούς δέκτες. Ως «AVC» o X3800H είναι ένας 9-κάναλος ενισχυτής που σε σύγκριση με τον προκάτοχο του έχει νέα κομψά γραφικά στα μενού του και μάλιστα με ανάλυση 1080p.

H πλοήγηση είναι τάχιστη και ο εντοπισμός της ρύθμισης που θέλουμε εύκολη διαδικασία. Η εμφάνιση του ενισχυτή δεν ξεφεύγει από τους προηγούμενους Denon, έχει την κλασική πρασινωπή οθόνη στο κέντρο της πρόσοψης, με τα δύο μεγάλα ρυθμιστικά δεξιά και αριστερά. Ακόμη και το τηλεχειριστήριο του AVC-X3800H είναι σχεδόν το ίδιο, στην σχεδίαση, με του AVC-X3700H του 2020. Μπορούμε, επίσης, να ελέγξουμε τον ενισχυτή με web broswer ή την εφαρμογή HEOS. Ο «βοηθός εγκατάστασης» του ενισχυτή είναι πρακτικός και χρήσιμος για τους άπειρους χρήστες.

Όταν ενεργοποιείτε τη συσκευή για πρώτη φορά, αυτός θα σας καθοδηγεί στην ρύθμιση των ηχείων, στην μέτρηση της ηχητικής διόρθωσης του χώρου, στην σύνδεση στο διαδίκτυο, στην εφαρμογή HEOS κ.ά.  Ενδιαφέρουσα είναι η δυνατότητα σύνδεσης 4 υπογούφερ, αντί για 2, που μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα, σε στάθμη και απόσταση.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό εδώ είναι η λειτουργία «κατευθυντικότητας». Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 2, 3 ή ακόμη και 4 υπογούφερ στο χώρο ακρόασης, η «κατευθυντικότητα» εξασφαλίζει επιπλέον μπάσα πέρα αυτών του σήματος LFE. Τότε τα υπογούφερ δέχονται μόνο τις χαμηλές συχνότητες των ηχείων που βρίσκονται ακριβώς δίπλα τους και που είναι δηλωμένα ως «small» και όχι, όπως συνήθως, τα μπάσα ανεξαρτήτως όλων των καναλιών. Για παράδειγμα ένα μπάσο που ανήκει στο πίσω αριστερό surround ηχείο, αυτό θα κατευθυνθεί μόνο στο πίσω αριστερό υπογούφερ και όχι σε όλα τα υπογούφερ.

Για τους φίλους των χαμηλών δονήσεων ο ενισχυτής παρέχει δυνατότητα σύνδεσης (στην έξοδο subwoofer 4) ενός bass shaker, δηλαδή μιας διάταξης που δονεί τον καναπέ ή την κάθισμα ακρόασης. Μια άλλη πρεμιέρα εδώ είναι η διευρυμένη διαχείριση μπάσoυ. Το κανάλι LFE (δηλαδή το 0.1), μπορεί να ρυθμιστεί μεμονωμένα σε βήματα των 2dB, από -20dB έως 0dΒ, σε όλα τα ηχεία που ορίζονται ως «μεγάλα» καθώς και το κεντρικό αν είναι «μεγάλο», έτσι ώστε το υπογούφερ να μοιράζεται το φορτίο μπάσων του σήματος LFE με τα επιλεγμένα ηχεία σε καθορισμένες αναλογίες.

Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν, για παράδειγμα, το υπογούφερ είναι σημαντικά μικρότερο από τα μπροστινά ηχεία. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή εδώ, καθώς τα ηχεία (όσο μεγάλα κι αν είναι) μπορούν να κατακλυστούν από τα μπάσα του LFE, ανάλογα το soundtrack, κάτι που δεν το θέλουμε. Ανεξάρτητα από αυτό, μπορείτε να οδηγήσετε στο υπογούφερ ένα «αντίγραφο» όλων των χαμηλών συχνοτήτων όλων των ηχείων που έχουν οριστεί ως «large» μέσω της λειτουργίας «LFE + Main».

Το Dolby Atmos του ενισχυτή είναι αρκετά πλούσιο, υποστηρίζει ακόμη και πλευρικά ηχεία ύψους surround, αυτά είναι διαφορετικά από τα πίσω ηχεία ύψους. Συνολικά, o ενισχυτής μπορεί να αποκωδικοποιήσει έως 11.4 κανάλια και να υποστηρίξει μια εγκατάσταση 7.1.4 καναλιών (ή 7.4.4 καναλιών με 4 υπογούφερ).

Η τελευταία ενημέρωση του λογισμικού έφερε περαιτέρω βελτιώσεις, όπως μια σύνοψη των διαφορετικών ρυθμίσεων ηχείων και τελικών ενισχυτών για καλύτερη επισκόπηση και την πρακτική λίστα όλων των διαθέσιμων αποκωδικοποιήσεων/upmix σε ένα «αναδυόμενο» μενού στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης.

Το eARC μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί και χωρίς τη λειτουργία CEC και να έχουμε άμεση πρόσβαση σε μεμονωμένες παραμέτρους με τα πλήκτρα επιλογής «Smart Select». Όλα όσα επιθυμεί η καρδιά του φαν του οικιακού κινηματογράφου είναι ενσωματωμένα εδώ, ο ενισχυτής έχει Dolby Atmos, DTS:X και Auro 3D, καθώς και τα upmix τους όπως Dolby Surround, DTS Neural:X και το Auro-Matic. Ο Denon αναπαράγει επίσης περιεχόμενο IMAX Enhanced.

Για εικονικά κανάλια έχουμε τα γνωστά συστήματα DTS Virtual:X και Dolby Atmos Height Virtualization. Όλα λειτούργησαν χωρίς προβλήματα στη δοκιμή. Εκτός από ήχο 3D σε μορφή MPEG-H του Ινστιτούτου Fraunhofer, ο ενισχυτής υποστηρίζεται επίσης το 360 Reality Audio της Sony.  O AVC-X3800H υποστηρίζει HDMI 2.1 σε όλες τις εισόδους και σε δύο από τις τρεις εξόδους.

Δέχεται αναλύσεις έως 8K/60Hz ή 4K/120Hz, συμπεριλαμβανομένων των HDCP 2.3, ALLM, VRR και HDR (Dolby Vision, HDR10, Dynamic HDR και HLG). Όσον αφορά τις ροές, o ενισχυτής είναι πολύ καλά εξοπλισμένος χάρη στο σύστημα HEOS.

Η τεχνολογία HEOS διανέμει μουσική από το δίκτυο και από άλλες πηγές σε οποιαδήποτε συμβατή HEOS συσκευή των Denon και Marantz, είτε πρόκειται για ενισχυτή AV, ηχομπάρα ή ενεργό ηχείο. Το HEOS υποστηρίζει επίσης υπηρεσίες ροής όπως Spotify, Amazon Music (HD), Tunein, Τidal κ.ά. Είναι επίσης δυνατή η εύκολη αναπαραγωγή μουσικής από τοπικά μέσα ή δικτυακά όπως smartphone, σκληρούς δίσκους κ.ά.

Οι μετρήσεις του Denon έδειξαν ότι η ισχύ του είναι περίπου 90 watt ανά κανάλι σε λειτουργία 7.1 με φορτίο 6Ω. Με 5 ενισχυτές οδηγούμενους λάβαμε 125W (4Ω), ενώ σε στερεοφωνική λειτουργία, η ισχύς ανέβηκε στα 200W (στα 4Ω) και 170W (στα 6Ω).


DIRAC


Το Dirac Live είναι ένα διάσημο λογισμικό ηχητικής διόρθωσης ενός χώρου για την βελτιστοποίηση του ήχου των συμβατών ενισχυτών AV. Για πρώτη φορά, οι Denon και Marantz προσφέρουν την επιλογή του Dirac σε ορισμένους ενισχυτές AV τους.

Η άδεια χρήσης του λογισμικού αγοράζεται απευθείας από την Dirac και όχι από τη Denon. Για να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό, απαιτείται ένας λογαριασμός Dirac στον οποίο είναι συνδεδεμένη η άδεια χρήσης.  Αυτό τρέχει σε Android, iOS, MacOS και Windows. Κοστίζει 260 ευρώ για την έκδοση με περιορισμένη απόκριση 20Ηz έως 500Hz και 350 ευρώ η πλήρη έκδοση.

Απαιτείται μικρόφωνο για τη βαθμονόμηση, επειδή το μικρόφωνο Audyssey που περιλαμβάνεται στην συσκευασία του AVC-X3800H δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το Dirac. Προτείνεται το μικρόφωνο UMIK-1 της MiniDSP (στα 115 ευρώ).

Όταν χρησιμοποιείτε το λογισμικό σε υπολογιστή, το μικρόφωνο συνδέεται απευθείας στον υπολογιστή, ενώ όταν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή, το μικρόφωνο συνδέεται στη θύρα USB του ενισχυτή AV. Για να επικοινωνούν μεταξύ τους, ο υπολογιστής και ο ενισχυτής AV πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο.

Σύμφωνα με το Dirac, κατά την ισοστάθμιση των καναλιών, η ένταση θα πρέπει να είναι περίπου 30dB πάνω από το επίπεδο του θορύβου. Αφού επιλέξετε είδος ρύθμισης για την θέση ακρόασης, όπως Tightly Focused Imaging, Focused Imaging ή Wide Imaging, οι δοκιμαστικοί τόνοι καθορίζουν την απόκριση συχνότητας όλων των ηχείων έως και σε 17 θέσεις μέτρησης.

Η απόκριση συχνότητας βελτιστοποιείται με βάση μια μεταβλητή καμπύλη στόχος,  που μπορεί να αλλάξει σύμφωνα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις. Η καμπύλη μεταφέρεται στον Denon AVC-X3800H και αποθηκεύεται αυτόματα. Ο Denon μπορεί να αποθηκεύσει έως και 3 φίλτρα Dirac.

ME KAI ANEY


Κατά τη διάρκεια της στερεοφωνικής ακρόασης αντιλαμβανόμαστε την συνηθισμένη ηχητική υπογραφή της Denon, παρά την αλλαγή των DAC τσιπ (από AKM στον προηγούμενο σε Burr-Brown εδώ), με απαλές υψηλές, που υποστηρίζονται από ένα πλούσιο και γενναιόδωρο μεσαίο και διακριτικό μπάσο.

Η Denon «κούρδισε» το νέο μοντέλο ώστε να είναι ένα «κάτι» καλύτερος από το προηγούμενο. Για την δοκιμή, διορθώσαμε το χώρο μας τόσο με Audyssey όσο και  Dirac. Με το Audyssey, οι Pink Floyd ενθουσιάζουν με τις κιθάρες και τα πλήκτρα τους με έναν αβίαστο τρόπο. Τα ντραμς δεν έπαιζαν πολύ δυνατά, αλλά καθαρά.

Χάρη στα προγραμματιζόμενα πλήκτρα Smart Select, η μετάβαση στο Dirac επιτεύχθηκε με το πάτημα ενός κουμπιού και αποκαλύψαμε τις ηχητικές διαφορές. Με το Dirac o Denon έπαιξε λίγο πιο δυνατά, αλλά με ακρίβεια, τα φωνητικά είχαν περισσότερη φυσικότητα και η μουσική λες και ήταν πιο… μεστή. Το ίδιο επαναλάβαμε και με  Dolby Atmos, το Audyssey «άπλωσε» ένα πολύ μεγάλο surround πεδίο στο οποίο τα εφέ ήταν πολύ εύκολο να εντοπιστούν.

Με τις χαμηλές να έχουν ισχυρή δύναμη και δράση. Αλλάζοντας στο Dirac, η ακρόαση απέκτησε περισσότερη σαφήνεια και ευκρίνεια, καλύτερους τόνους και περισσότερο σώμα αλλά και πιο «τρισδιάστατο γράψιμο» στο χώρο.

Οι φωνές είναι λίγο πιο εστιασμένες και πιο φυσικές. Είναι ατέλειωτος ο κόσμος της ισοστάθμισης και πάντα ο ήχος κάθε ενισχυτή θα αλλάζει με την εφαρμογή διαφορετικών ρυθμίσεων. Audyssey ή Dirac; Η απάντηση εξαρτάται από το πόσο δύσκολος είναι ο χώρος μας, αλλά και από το είδος του περιεχομένου που ακούμε/βλέπουμε.

Σε κανονικούς χώρους ακόμη και η παραδοσιακή ρύθμιση με το dBμέτρο στο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Το Dirac, που δεν κοστίζει και λίγο, απευθύνεται όχι στους απαιτητικούς αλλά σ’ αυτούς που έχουν τον χρόνο να «ψάξουν» σχολαστικά το χώρο και τα ηχεία τους, σ’ αυτούς δηλαδή που θέλουν να κοιμούνται χωρίς ενοχές στο βράδυ, ότι όλα πάνε καλά με το σύστημα και το χώρο τους.

Όπως λέει ο γνωστός επιστήμονας ήχου Floyd Toole: «περίπου το 80% των χώρων έχει σοβαρό χρωματισμό στις χαμηλές». Ο Denon AVC-X3800H έχει πολλές δυνατότητες και είναι πια πιο… ανοιχτός σε πειραματισμούς σε σχέση με όλους τους «3000» του παρελθόντος.

Denon AVC-Χ3800Η
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


EIΔΟΣ: Eνισχυτής ΑV, 9 καναλιών
ΙΣΧΥΣ: 2x135W/6Ω @0,7% THD, 2x105W/8Ω  @0,08% THD
ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ: Dolby Atmos, DTS:X, DTS Virtual:X, Auro-3D, 360 Reality Audio, Multichannel Stereo, IMAX Enhanced
GAMING: 4K/120Hz pass-through, VRR, QFT, ALLM, QMS
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 6xRCA stereo, 1xRCA stereo για πικάπ MM
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΟΔΟΙ: 11.4 σε RCA pre-out (4xRCA για υπογούφερ), 1xAκουστικών 6,35mm, 11 ζεύγη ακροδεκτών ηχείων, 2xZώνες stereo σε RCA
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 6xHDMI @8Κ/60Hz, 2xΟπτικές ήχου, 2xΟμοαξονικές ήχου
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΞΟΔΟΙ: 2xHDMI @8Κ/60Ηz (η μια με eARC), 1xΗDMI @4K για ζώνη 2.
ΑΛΛΕΣ: Ethernet, Bluetooth in και out, 1xUSB μπροστά, Μικροφώνου, Trigger-out, Remote, RS-232C
ΠΑΙΖΕΙ: WAV, FLAC, ALAC (24bit/192KHz), 2xDSD (128), MP3, WMA, AAC
ΕΞΤΡΑ: HEOS, AirPlay2, Audyssey MultEQ XT32, Dirac Live, AL32 Processing Multichannel, Spotify Connect, Roon Tested, USB Audio
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 434x167x389 χλστ. (χωρίς τις κεραίες)
ΒΑΡΟΣ: 12,5 κιλά

95%

ΣΧΟΛΙΟ

Ανάμεσα στους επτά ενισχυτές AV της Denon που κυκλοφορούν στην αγορά, ο AVC-Χ3800Η είναι ο πιο χαρισματικός, διαθέτει περισσότερα από τα απαραίτητα μαζί με επιδόσεις και σωστή τιμή. 

ΚΙΝΟTEXNIKH
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: €1.599

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα