hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Elac Navis ARB-51 Review | Ενεργό ηχείο

Η Elac με τα Navis εισέρχεται δυναμικά στον χώρο τον ενεργών ηχείων, με audiophile διάθεση, προσιτό κόστος και με μια σίγουρα καριέρα στην αγορά.

Η ιδέα βασίζεται σε ένα απλό «πρόβλημα», το σωστό ταίριασμα ενισχυτή και ηχείου. Για όσους έχουν ασχοληθεί είναι μια οδύσσεια που δεν έχει τέλος. Οι λύσεις και οι δυσκολίες είναι ισάριθμες, ισχύς, συντελεστής απόσβεσης, φορτία, καλώδια και πάνω από όλα ο νεφελώδης και μυστήριος «χαράκτηρας». Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η σμίκρυνση των

εξαρτημάτων έκαναν δυνατή την τοποθέτηση του ενισχυτή εντός του ηχείου. Έτσι ο κατασκευαστής έχει πλήρη έλεγχο των συνθηκών και φροντίζει ο ίδιος το κούρδισμα και το ταίριασμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια πηγή. Στον επαγγελματικό χώρο των στούντιο τα ενεργά ηχεία έχουν επιβληθεί εδώ και πολλά χρόνια και η παρουσία των πρώτων στον χώρο του hi-fi και high-end, όπως και η αποδοχή τους, αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Η Elac από την Γερμανία έχει πάνω από 90 χρόνια εμπειρίας στον χώρο και αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα της η γκάμα των παθητικών ηχείων είναι μακροσκελής.

Όμως μέχρι στιγμής η εταιρία δεν ήταν πολύ ενεργή… στο θέμα των ενεργών. Στον κατάλογο της υπήρχε μόνο το βάσης AM 200. Όπως δήλωσε ο Andrew Jones όταν παρουσίαζε τα Argo (κωδικό όνομα για τα Navis), η αρχική ιδέα να μετατρέψουν σε ενεργά τα Uni-Fi εγκαταλείφτηκε και αντ’ αυτού αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα σειρά.

Το όνομα άλλαξε στην πορεία (ίσως έμεινε μόνο το «AR») και έτσι έχουμε την σειρά Navis, τον τρόπο της εταιρίας να αποδείξει ότι τα ενεργά ηχεία είναι σοβαροί παίκτες. Στα στούντιο του περιοδικού έφτασε το βάσης ARB-51, σε λευκό γυαλιστερό φινίρισμα.

ΣΥΜΠΑΓΕΣ ΚΑΙ ΝΤΕΛΙΚΑΤΟ

Το ARB-51 σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή που θα το βγάλεις από την συσκευασία του. Καμπύλες, προσεγμένο φινίρισμα και ο αέρας αυτοπεποίθησης που σου βγάζουν λίγα ηχεία.

Η καμπίνα είναι από MDF, με τρία διαθέσιμα γυαλιστερά φινιρίσματα: λευκό, μαύρο και εβένινο. Αποφεύγει όμορφα τις γωνίες και το πλάτος του μικραίνει προς τα πίσω «σπάζοντας» την παραλληλία της καμπίνας.

Η βάση του, που φιλοξενεί τους ενισχυτές, είναι από χυτό αλουμίνιο και όπως θα καταλάβει οποιοσδήποτε την αγγίξει την ώρα που παίζει, λειτουργεί ως ψύκτρα. Κάθε ηχείο έχει τους δικούς του ενισχυτές και είναι αυτόνομο.

Το βάρος του είναι στα 16,2 κιλά και η κατασκευή είναι αρκετά γερή και αναίσθητη σε δονήσεις. Στο κάτω μέρος υπάρχει και μια αντιολισθητική ελαστική επιφάνεια για να κάθεται σταθερά το ηχείο στις βάσεις μας (δεν περιλαμβάνει δικές του).

Φοράει ένα γούφερ των 5 ιντσών από αλουμίνιο με το πηνίο να οδηγείται από έναν αρκετά μεγάλο μαγνήτη. Το ομοκεντρκό μεγάφωνο είναι ολοκαίνουργιας σχεδίασης της ίδιας της Elac. Το μιντ είναι 4 ιντσών με καινούργια ανάρτηση, νέο κώνο αλουμινίου στο κέντρο του οποίο είναι τοποθετημένο ένα τουίτερ μαλακού θόλου, της μιάς ίντσας, που προστατεύεται από μια μεταλλική γρίλλια που ακολουθεί το σχήμα του.

Το ομοκεντρικό μεγάφωνο έχει την δικιά του ξεχωριστή υποκαμπίνα για να απομονωθεί από το γούφερ, ενώ και στους δύο υποθαλάμους υπάρχουν αποσβεστικά υλικά για επιπλέον μείωση των συντονισμών. Το κάθε μεγάφωνο είναι τοποθετημένο σε ειδική εσοχή στην μπάφλα, που καλύπτονται και βιδώνονται από ένα πλαίσιο σχήματος «8», είναι τα δύο ενωμένα δακτυλίδια της πρόσοψης.

Στο ύψος του ομοκενρικού βρίσκεται η οπίσθια οπή ανάκλασης χαμηλών, που έχει πλαστικό σωλήνα και στόμιο που βγαίνει εκτός της καμπίνας. Το δαπέδου ARF-51 χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια μεγάφωνα μόνο που έχει τρία γούφερ και τρεις οπές ανάκλασης.

ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ

Η τιμή του ηχείου και τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά μοντέλα που κυκλοφορούν σε κάνει να απορείς στην αρχή γιατί η Elac επέλεξε μια τόσο «λιτή» σχεδίαση.

Σε αντίθεση με τα πάνοπλα LS50 Wireless της KEF ή άλλα παρεμφερή που έχουν ενσωματωμένα DSP, ψηφιακά, αναλογικά, διαδίκτυο, Bluetooth κ.λ.π. τα ARB-51 μοιάζουν φτωχά, σαν μόνιτορ ηχεία στούντιο (σε δυνατότητες, όχι εμφάνιση). Αυτά έχουν δύο αναλογικές εισόδους γραμμής, RCA και XLR, ενώ συνδέονται ασύρματα με την εξωτερική μονάδα AirX2 Wireless Transmitter της ίδιας της εταιρίας.

Η ασύρματη επικοινωνία γίνεται μέσω του πρωτοκόλλου AirX2 της εταιρίας που μεταδίδει σήμα στα 44,1ΚHz/16bit. Το όλο σκεπτικό πίσω από την «λιτή» σχεδίαση είναι ένα και καθολικό, πιστότητα. Παρόλο που η λύση του DSP είναι ιδιαίτερα ελκυστική και εύκολη, ο Andrew Jones κράτησε το σήμα από την αρχή μέχρι το τέλος του αναλογικό και οι χρονικές-συχνοτικές ρυθμίσεις έγιναν με τον δύσκολο δρόμο της σχεδίασης, δηλαδή την επιλογή υλικών, την σχεδίαση των μεγαφώνων και της καμπίνας και τη ρύθμιση του κρος (που είναι παθητική).

Η χρονική ευθυγράμμιση επιτυγχάνεται πιο εύκολα χάρη στον ομοκεντρικό οδηγό, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο των μεσαιουψηλών. Το ενισχυτικό σύστημα ονομάζεται  Tri-Amp Pure Analog Amplifier, το κάθε μεγάφωνο έχει τον δικό του ξεχωριστό ενισχυτή.

Οι ενισχυτές είναι της Καναδικής εταιρίας Bash σε τάξη ΑΒ. Υπάρχει και σύστημα της ίδιας εταιρίας που ανιχνεύει και κρατάει σταθερή την θερμοκρασία των ηλεκτρονικών για βέλτιστη απόδοση. Σε αριθμούς, 160W κινούν το γούφερ, 100W το μιντ και 40W το τουίτερ φτάνοντας την συνολική ισχύ των 300W. Το προενισχυτικό τμήμα τροφοδοτείται από δικό του γραμμικό τροφοδοτικό.

Το μόνο ψηφιακό που θα βρούμε στα σπλάχνα του είναι ο ασύρματος δέκτης, ο οποίος όταν δεν έχει επιλεχθεί από τον επιλογέα απουσιάζει από την διαδρομή του σήματος αφήνοντας το πεντακάθαρο. Έμπρακτα λοιπόν το ARB-51, έχει να καυχιέται για την σχεδίαση του, που αφήνει περιθώρια «διορθώσεων» και «γεύσεων» επιλέγοντας διαφορετικό DAC ή phono stage αν ακούμε με βινύλια. Ότι και να επιλέξουμε πάντως ξέρουμε ότι το σήμα δεν θα αλλοιωθεί ούτε θα ψηφιοποιηθεί αλλά θα ενισχυθεί ατόφιο.

 Στην μεταλλική επιφάνεια, στο πίσω μέρος, όπου βρίσκονται οι είσοδοι υπάρχουν και τρεις ισοσταθμιστές, μπάσου (από -4 έως +1), μεσαίων (-1, +1) και πρίμων (-1, +1) καθώς και ένα υψιπερατό φίλτρο στα 60Hz ή 80Hz, σε περίπτωση που έχουμε και υπογούφερ στο σύστημα μας.

Οι αλλαγές τους είναι αρκετά ευγενικές και αφήνουν πειραματισμούς για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό στο ηχόχρωμα τους. Αν η πηγή μας δεν έχει αρκετή στάθμη εξόδου, τότε θα αυξήσουμε το κέρδος βάζοντας το «Gain» στην θέση « High».

Η σύνδεση με τον ασύρματο πομπό AirX2 είναι αρκετά εύκολη. Αρκεί να πατήσουμε το «Pair» μέχρι το led να αρχίσει να αναβοσβήνει γρήγορα και μετά πιέζουμε το αντίστοιχο «Pair». Με έναν επιλογέα θα ορίσουμε ποιό είναι το αριστερό και ποιό το δεξί ηχείο.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑ

Από τις πρώτες κιόλας νότες το ARB-51 μας έδειξε τις διαθέσεις του. Πιστή αναπαραγωγή, μεγάλη εικόνα και ισορροπία. Όπως ακριβώς ο σχεδιασμός του έτσι και ο ήχος του γέρνει προς την σχολή των μόνιτορ. Δεν φιασιδώνει, δεν ωραιοποιεί ,αλλά γίνεται ένας καθρέπτης που σου απεικονίζει αυτό που βρίσκεται στην ηχογράφηση. Τ

ο συχνοτικό φάσμα είναι αρκετά ισορροπημένο και ομοιογενές. Οι χαμηλές που αγγίζαν τις πρώτες οκτάβες, είναι στρογγυλές, με ανάλυση, φυσική χροιά και πάλλονται στον ρυθμό με γρήγορες μεταβατικές κάνοντας την αναπαραγωγή ζωντανή. Παρόλο που αναφέραμε ότι ο χαρακτήρας του θυμίζει μόνιτορ, δεν πρόκειται για ένα υπεραναλυτικό ηχείο. Η τοποθέτηση των οργάνων στον χώρο είναι υποδειγματική.

Η σκηνή παρουσιάζει μια φοβερή περιγραφή που σε αφήνει να απολαύσεις ξεχωριστά κάθε όργανο της μίξης. Το sweet spot ήταν αρκετά ανεκτικό και τα όρια της σκηνής υπερβαίναν τα φυσικά όρια των ηχείων δημιουργώντας μια ευρεία στερεοφωνική εικόνα. Οι φωνές είναι εξαιρετικές, έχουν διαύγεια, άρθρωση και σάρκα. Από μπάσους ροκ τραγουδιστές μέχρι γυναικείες ποπ και σόουλ φωνές η απόδοση είναι υπέροχη.

Aπό την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση των ηχείων

Το κακό με τα ενεργά ηχεία είναι κάτι που, δυστυχώς, έτυχε να συμβεί και σε εμάς μια μέρα στο στούντιο. Εφόσον το ίδιο το ηχείο είναι συνδεδεμένο στην πρίζα και δεν έχουμε από πίσω κάποιον πανάκριβο αναγεννητή-φίλτρο ρεύματος, όταν η ΔΕΗ έχει …κέφια, τα ακούμε. Βέβαια και με τους ξεχωριστούς ενισχυτές το ίδιο συμβαίνει, μην παρεξηγηθούμε.

Η επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα ήταν ολοφάνερη και αρχίσαμε να αμφισβητούμε τα ενεργά διαμάντια που είχαμε απέναντι μας. Όμως την επόμενη μέρα όπου τα πράγματα επέστρεψαν στην κανονικότητα το ARB-51 έλαμψε ξανά. Όσο αναφορά τα πολύ μικρά μήκη κύματος, ήταν από τις λίγες ακροάσεις που όσο και να αυξάναμε την ένταση δεν ενοχληθήκαμε ούτε στιγμή, σε καμιά μουσική.

Δεν είναι μελιστάλαχτα, τείνουν να είναι στεγνά χωρίς όμως να χάνουν σε ενέργεια και ζωντάνια. Σίγουρα όμως δεν είναι σκληρά. Το ενεργό της Elac δείχνει την ίδια προσοχή και ευγένεια σε όλα τα είδη της μουσικής. Είναι ότι πρέπει για όσους ακούν πολλά είδη μουσικής και θέλουν ένα ηχείο-χαμαιλέων που να προσαρμόζεται σε κάθε.

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πάντως την εκπληκτική και δυναμική τους απόδοση σε διάφορα ροκ κομμάτια, από τους audiophile Floyd μέχρι τους πιο ωμούς AC/DC. Είναι κάτι που δεν το ακούμε συχνά.

Όσο αναφορά την ασύρματη ακρόαση (με το AirX2 Wireless Transmitter) τα πράγματα προφανώς δεν ήταν ίδια, μιλάμε για μια έξτρα διαδρομή συν την ψηφιοποίηση. Όμως μην φανταστείτε σημεία και τέρατα. Το κατώφλι θορύβου ανέβηκε, αλλά ο χαρακτήρας του ηχείου δεν άλλαξε σημαντικά, παρέμεινε εξίσου απολαυστικός.

Η σύνδεση ήταν πολύ σταθερή και το όλο set-up ήταν ιδιαίτερα βολικό στην χρήση και τοποθέτηση. Η φιλοσοφία του Andrew Jones και της Elac για ένα ενεργό high- end ηχείο με προτεραιότητα στην ηχητική ποιότητα, απέδωσε καρπούς. Ίσως η σειρά Navis να είναι μια θεμέλιος λίθος για επόμενα μοντέλα, αλλά σίγουρα θα είναι κάτι που θα πάρει χρόνια να ξαναδούμε.

Όπως και να έχει η Elac δημιούργησε ένα σοβαρό και σχετικά οικονομικό ζεύγος ενεργών ηχείων που χαρήκαμε πολύ όχι μόνο για την ευκαιρία της δοκιμής, αλλά και την εμπειρία που μας χάρισαν απρόσκοπτα. Σίγουρα από τα κορυφαία ενεργά ηχεία της αγοράς σήμερα.

ΤΙP01: Όταν η ασύρματη σύνδεση των ηχείων ολοκληρώνεται το led σβήνει σε αντίθεση με τα συνηθισμένα.

TIP02: Στην κάτω και μπροστά πλευρά της βάσης υπάρχει ένα διακριτικό led λευκού χρώματος που δείχνει την λειτουργία του ARB-51.

TIP03: Συνδέοντας το Discovery Connect της εταιρίας, αναλογικά ή ασύρματα, μπορούμε να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας διαδικτυακές υπηρεσίες.

Elac Navis ARB-51
Τεχνικά Χαρακτηριστικά:
ΕΙΔΟΣ: Ενεργό ηχείο ανάκλασης χαμηλών
ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 1xΓούφερ 5,25 ιντσών αλουμινίου, 1xΜιντ 4 ιντσών αλουμινίου, 1xΤουίτερ 1 ίντσας μαλακού θόλου (ομοκεντρικό με μιντ).
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xΓραμμής (RCA), 1xXLR
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: AirX2
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 44Hz-28kHz
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΙΣΧΥΣ: 300W (160W γούφερ + 100W μιντ + 40W τουίτερ)
ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ: BASH τάξης ΑΒ
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠxΥxΒ): 189x345x240 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 16,2 Κιλά

96%

ΣΧΟΛΙΟ

Το ARB-51 μας θυμίζει τις χαρές και τις ευκολίες των ενεργών ηχείων και μας δείχνει τον πιο ορθό δρόμο του ποιοτικού ήχου χωρίς πολλά καλώδια, ρακ και φασαρίες.

AAAV
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: €2.080

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα