hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Pioneer NC-50DAB Review

Ενισχυτής και player

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΣΥΣΚΕΥΗ HI-FI, ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ MICRO ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ APO EKEINA.

Αν κοιτάξει κάποιος τον κατάλογο της Pioneer ίσως αναρωτηθεί το λόγο ύπαρξης μιας συσκευής σε πλήρες μέγεθος όπως το NC-50DAB. Πολλά από αυτά που μπορεί να κάνει υπάρχουν και στα micro Hi-Fi της εταιρίας και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται και από λίγο υψηλότερη ισχύ.

Γιατί λοιπόν να επενδύσει κανείς στο πλήρες μέγεθος του NC-50DAB; Γιατί πολύ απλά έτσι θα έχει τον ενισχυτή Direct Energy HD όπως έχουν οι κορυφαίοι ενισχυτές AV της εταιρίας, έστω κι αν εδώ πρόκειται για έκδοση με (σημαντικά) μικρότερη ισχύ σε σχέση με εκείνους.

Το ίδιο συμβαίνει και για το DAC ES9016 που δεν χρησιμοποιείται σε κανένα άλλο σύστημα όλα-σε-ένα της Pioneer. Ανώτερες λοιπόν λύσεις στο NC-50DAB που παίρνει το ρόλο του κόμβου στις μουσικές μας αναζητήσεις αφού εάν δεν βρούμε ενσωματωμένη την πηγή αναπαραγωγής της επιλογής μας επάνω του, μπορούμε να τη συνδέσουμε εξωτερικά όπως για παράδειγμα γίνεται με την είσοδο του πικάπ.

Το NC-50DAB είναι ένα απόλυτα σύγχρονο network player με Ethernet και Wi-Fi, παίζοντας ταυτόχρονα και τα CD μας, πιάνει ραδιοφωνικούς σταθμούς στα FM ή από το διαδίκτυο (αν ζούσαμε σε άλλη χώρα θα απολαμβάναμε και το DAB) προσφέροντας τη δυνατότητα μουσικού streaming από το Spotify και το Tidal έως και τη ζεύξη μέσω Bluetooth, ενώ μελλοντικά θα υποστηρίζει και Google Cast.

Ένα ζευγάρι ηχεία που θα συνδέσουμε στις καλής ποιότητας επίχρυσες μπόρνες του και προαιρετικά ένα subwoofer είναι ό,τι χρειάζεται για να ξεκινήσει να παίζει. Χαρακτηριστικό γνώρισμα όταν το ενεργοποιήσουμε είναι η έγχρωμη οθόνη LCD 3,5 ιντσών στην αλουμινένια πρόσοψη. Αν και θα προτιμούσαμε να είναι μεγαλύτερη για να ξεχωρίζουμε από μεγαλύτερη απόσταση τις πληροφορίες, κάνει καλά τη δουλειά της δείχνοντας και τα εξώφυλλα των μουσικών μας συλλογών.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και η αναπαραγωγή αρχείων υψηλής ανάλυσης, ωστόσο η Pioneer δεν τα εξηγεί πολύ καλά στο manual. Εμείς βρήκαμε ότι τα 24bit/192KHz αναπαράγονται και μέσω Wi-Fi (παρά την περί του αντιθέτου προτροπή για καλωδιακή σύνδεση σε αυτές τις δειγματοληψίες) ενώ το DSD στην πλήρη του έκταση των 11.2MHz το καταφέραμε μόνο μέσω των δυο USB οι οποίες αναγνωρίζουν εξωτερικούς σκληρούς δίσκους φορμαρισμένους σε NTFS δείχνοντας και τα εξώφυλλα των δίσκων παράλληλα.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για θέμα firmware όπως συμβαίνει συνήθως σε «φρέσκιες» συσκευές. Οι δυνατότητες λοιπόν υπάρχουν, αλλά με ποιο τρόπο ελέγχονται όλα αυτά; Όπως είδαμε και στη δοκιμή του SC-LX901 υπάρχει ένα καινούργιο και καλοσχεδιασμένο app (ισχύει για τα μοντέλα του 2016 και μετά) το οποίο στο μέλλον θα χρησιμοποιείται έως και για το multiroom το οποίο θα υποστηρίζεται.

Ωστόσο λόγω των όχι υπερβολικά πολλών ρυθμίσεων του NC-50DAB, η χρήση του app μπορεί να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα: ονομαστική αναζήτηση ιντερνετικών σταθμών και τραγουδιών της μουσικής μας βιβλιοθήκης, αυξάνοντας την ευχρησία γενικότερα της συσκευής.

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

O υπερβολικός ενθουσιασμός λόγω των δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών δεν αποδείχτηκε κακός σύμβουλος με το NC-50DAB. Υπήρξε άμεσα αντιληπτη η διαφορά σε σχέση με το Χ-ΗΜ72 που δοκιμάσαμε πρόσφατα στο συγκριτικό των micro στερεοφωνικών. Η ακρίβεια η λεπτομέρεια και ο διαχωρισμός των οργάνων βρίσκονται σε ξεκάθαρα Ηi-Fi επίπεδα, ενώ το αποτέλεσμα έχει διαφορά όταν επιλέξουμε ένα από τα τρία φίλτρα του DAC.

Ο ήχος αλλάζει το βάθος της σκηνής όλα ακούγονται με λίγη παραπάνω αντήχηση όταν επιλέξουμε τη ρύθμιση slow, τη short να την αφαιρεί και τη sharp να είναι μια ενδιάμεση κατάσταση, μάλλον η πιο ισορροπημένη από τις τρεις αν και σε αυτό παίζει ρόλο ο τύπος της μουσικής που ακούμε.

Αν ακούμε μικρά σχήματα με φωνητικά προσθέτει ένα ωραίο αποτέλεσμα η ρύθμιση Slow, ενώ σε πιο δυναμικές καταστάσεις όπως η rock, θα εκτιμηθεί δεόντως ο πιο ρυθμικός χαρακτήρας της Short. Το ίδιο συμβαίνει και στον τρόπο που που εκλαμβάνουμε το ύψος της ηχητικής σκηνής, πράγμα που δείχνει ότι πρόκειται για ρυθμίσεις ουσίας και όχι για κάποιο μαρκετινίστικο κόλπο.

Έκπληξη είναι ο ήχος μέσω του Bluetooth ο οποίος παρά την έλλειψη βελτίωσης μέσω κάποιου αλγόριθμου όπως το aptX, δεν πρόσθετεi μουντάδα ή γρέζι στις φωνές. Με λίγα λόγια έχουμε ένα άψογο προενισχυτικό τμήμα το οποίο οφείλει την καλή του συμπεριφορά κυρίως στο DAC της ESS. Πως όμως συμπεριφέρονται στην οδήγηση τα τελικά στάδια ενίσχυσης;

Εδώ έχουμε ένα διττό χαρακτήρα που ενώ μπορεί να οδηγήσει τα μεγάλα ATC που χρησιμοποιούμε για τις δοκιμές, τα περιθώρια στάθμης εξαντλούνται γρήγορα. Η μικρή ισχύς του στα 50W σημαίνει ότι θα ταιριάξει καλύτερα σε ένα ευαίσθητο ηχείο. Είχαμε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά όταν συνδέσαμε τα B&W 685S2 με τα 87dB ευαισθησίας, όπου αναλόγως ηχογράφησης δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε ικανές στάθμες παρά μόνο λίγο πριν το απόλυτο τέρμα όπου εκεί πλέον η παραμόρφωση είναι αισθητή.

Η επιλογή ευαίσθητων ηχείων γίνεται έως και επιτακτική όταν η πηγή είναι περιορισμένων δυναμικών όπως συμβαίνει με τα πικάπ, ακόμα κι αν αυτά είναι αξιόλογα όπως το το Rega Planar 2 που είχαμε διαθέσιμo, ακόμα και σε καλές ηχογραφήσεις όπως στο Tea for the Tillerman του Cat Stevens.

Πρόκειται για μια συσκευή που έχει επάνω της την τελευταία λέξη της μόδας στην αναπαραγωγή, ωστόσο δεν θα πρέπει να τη θεωρήσουμε ως εναλλακτική ενός κανονικού Hi-Fi συστήματος κυρίως λόγω της μικρής διαθέσιμης ισχύος.

Μπορούμε να τo έχουμε και σε ένα ράφι ακόμα με ακουμπισμένα βιβλία επάνω της (δεν ζεσταίνεται ποτέ, δεν έχει καν οπές εξαερισμού). Θα βρει τη θέση του σε ένα μικρό δωμάτιο χαρίζοντας ακρίβεια και Hi-Fi ήχο σε αλλά φτάνει γρήγορα στα όρια της συνολικής διαθέσιμης έντασης.

Θα τολμήσουμε μια πρόβλεψη λέγοντας ότι μοιάζει σαν η Pioneer να έχει αφήσει χώρο για μια μελλοντική έκδοση με περισσότερη ισχύ.

Αν όμως μετρήσουμε τα πλεονεκτήματά του, δηλαδή την ικανότητα αναπαραγωγής μουσικής με όλους τους δυνατούς τρόπους, γλυτώνοντάς μας από τον επιπλέον «μπελά» της αγοράς ενός ενισχυτή, τότε το NC-50DAB είναι ένα τα δυνατότερα κομμάτια της αγοράς.

Pioneer NC-50DAB
EIΔΟΣ: Ηχοσύστημα όλα σε ένα
ΙΣΧΥΣ: 2x50W/4ΩΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xRCA, 1xPhono (MM)
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΟΔΟΙ: 1xακουστικά 6,4mm, 2xηχεία, 1xsubwoofer pre-out
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 2xUSB, 1xοπτική, 1xομοαξονική
ΑΛΛΕΣ: WiFi, Bluetooth, Ethernet, FM, DAB
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΣΚΩΝ: CD, CD-R, CD-RW
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΟΥ: DLNA, AirPlay
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: TuneIn, Tidal, Deezer, Spotify
ΑΡΧΕΙΑ ΗΧΟΥ: WAV (24/192), FLAC (24/192) AIFF (24/192) ALAC(24/192) DSD (11,2MHz) MP3, WMA, AAC
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 435x103x333 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 6,4 κιλά

77%

ΣΧΟΛΙΟ

Για εκείνους που θέλουν να τα έχουν όλα θέλουν η τελευταία λέξη της δειγματοληψίας των ψηφιακών αρχείων, να συνδιάζεται με τον ήχο από το βινύλιο και καμιά... δεκαριά ακόμα τρόπους αναπαραγωγής.

INTERSYS
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα