hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Heed Audio Abacus S Review | TEST ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ DAC

Η HEED ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΑΚΜ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ. Ο ΝΕΟΣ ABACUS S ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟΝΟΥΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ, ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ.

KEIMENO: ΠΑΡΙΣ ΚΩΤΣΗΣ

Η ουγγρική Heed εμφανίστηκε τη δεκαετία του ‘90 με τον περίφημο ολοκληρωμένο ενισχυτή Obelisk και έκτοτε χτίζει αργά αλλά σταθερά τη φήμη της ως ένας από τους πιο ικανούς κατασκευαστές solid state ενισχυτικών της μινιμαλιστικής σχολής.

Η εταιρία συνδυάζει τη στιβαρή ποιότητα κατασκευής με το λιτό ντιζάιν, χρησιμοποιεί αποκλειστικά γραμμικά τροφοδοτικά και αναλογικά κυκλώματα με διακριτά εξαρτήματα και στοχεύει στη μέγιστη δυνατή ηχητική αγνότητα και αμεσότητα.

Ακόμη θυμόμαστε τη χάρη με την οποία ο πρώτος Obelisk κινούσε τα… παραπανίσια κιλά του, καθώς διέθετε σπουδαία σώματα, ατμόσφαιρα και γλυκές αρμονικές μαζί με ταχύτητα και ρυθμό, αλλά όχι τόσο καλή αναλυτικότητα. 25 χρόνια μετά, η σύζευξη της διπολικής εξόδου με πυκνωτή (TransCap) της Heed έχει πια τελειοποιηθεί, η ανάλυση είναι υποδειγματική και έρχεται με σημειακή εστίαση, χωρίς να έχει συμβιβαστεί η μουσικότητα.

Η ουγγρική εταιρία είναι κυρίως φημισμένη για τα phono που παράγει και οι μέτριας ισχύος ενισχυτές της αναδεικνύουν ιδανικά τον βινυλιακό ήχο. Στα ψηφιακά είναι μάλλον φειδωλή, εντούτοις παράγει ψηφιακές κάρτες για τους ενισχυτές της, CD player κι έναν ανεξάρτητο μετατροπέα, τον Abacus.

To μοντέλο ξεκίνησε περί το 2016 ως το δεύτερο μέλος της σειράς Elixir παρέα με τον ομώνυμο ολοκληρωμένο ενισχυτή και από πέρυσι κυκλοφορεί στην έκδοση «S», η οποία στηρίζεται στη νέα γενιά μετατροπέων της ΑΚΜ-Velvet Sound, με αυτόν του νέου Abacus S (REQ) να αποτελεί μια σημαντική βελτίωση στον αρχικό ΑΚ4490.

Η έκδοση «S» έχει επίσης αλλάξει τον receiver (BB PCM9211 αντί του AK4118), τους RF απομονωτές στην ψηφιακή γραμμή του I2S με ηλεκτρομαγνητικούς της Analog Devices, φέρει νέα πλακέτα για το αναλογικό τμήμα με ειδική φροντίδα για την ελαχιστοποίηση των παρεμβολών και η σύζευξη των ψηφιακών εισόδων γίνεται με μετασχηματιστές.

Αξιοσημείωτη η ύπαρξη ομοαξονικής εισόδου με βύσμα BNC και φυσικά η δυνατότητα εγκατάστασης κάρτας streaming στην έκτη είσοδο του μετατροπέα, η νέα έκδοση της οποίας είναι στα σκαριά.

O μετατροπέας δέχεται το native DSD από την USB-B είσοδο και παρέχει δύο τρόπους επεξεργασίας του (μέσω του ΔΣ και απευθείας) καθώς και τέσσερα ψηφιακά φίλτρα για το PCM μέσω του μενού επί της οθόνης. Αυτή απεικονίζει τα χαρακτηριστικά του αρχείου και τον τύπο της εισόδου, μπορεί όμως να ρυθμιστεί για να δείχνει μόνο τον αριθμό της εισόδου για τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση.

Ο μετατροπέας συνοδεύεται από ένα πλαστικό τ/χ, κοινό με τον ενισχυτή Elixir, απ’ όπου μπορούμε να μπούμε στο μενού, ν’ αλλάξουμε εισόδους και τον τρόπο απεικόνισης της οθόνης. Η ποιότητα κατασκευής είναι υποδειγματική, με κορυφαία στιβαρότητα για το στενό αλλά βαθύ ατσάλινο σασί του, εξαιρετικής ποιότητας βύσματα στις εισόδους κι ένα πολύ τακτικό εσωτερικό.

Η προσεγμένη τροφοδοσία, ανεξάρτητη για τα αναλογικά και ψηφιακά κυκλώματα, υλοποιείται γύρω από ένα τοροειδή μ/σ των 50VA και έχει βελτιωθεί σημαντικά στην έκδοση «S» με καλύτερες σταθεροποιήσεις τάσης της Analog Devices.

ΤΙΜΠΡΟ, ΚΛΙΜΑΚΑ, ΕΚΦΡΑΣΗ

O Abacus S είναι χαρακτηριστικά καθαρός, ήσυχος και αναλυτικός, στήνει μια πολύ μεγάλη σκηνή σε πλάτος και βάθος, με το ύψος να εξαρτάται κυρίως από την ηχογράφηση.

Η τονική του καμπύλη είναι μεν ουδέτερη, όμως τα πολύ πλούσια σώματα και η εκλεπτυσμένη του τονικότητα μας θύμισαν έντονα κορυφαίο R2R όπως της Totaldac, όπου οι οκτάβες αναδεικνύονται έξοχα και μαζί τους έρχεται μια συγκλονιστική ανάπλαση του τονικού ύψους και της δυναμικής κλίμακας. Το βαθύ χαμηλό και τα ανώτερα πρίμα είναι σε ισορροπία με τις μεσαίες, με ξεκάθαρη αντίληψη της έκτασης χωρίς ίχνος roll off αλλά και χωρίς καμία έμφαση.

Οι μεσαίες συχνότητες είναι πλήρως αναπτυγμένες, διατηρούν ιδανικά τις ενεργειακές αναλογίες τους και διακρίνονται από εξαιρετική πυκνότητα αρμονικών και πελώρια σώματα στις μεσαίες και το χαμηλό, θυμίζοντας μετατροπέα λυχνίας.

Στήνονται στο επίπεδο των ηχείων χωρίς προβολικότητες μεν, αλλά με πολύ μεγάλα είδωλα και άνετες αποστάσεις μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα θεαματικό sound wall, πλήρες σε υφή και λεπτομέρεια που μπορείς να αγγίξεις χάρη στην εξαιρετική εστίαση. Με δυο λόγια, ένα σετ κορυφαίων επιδόσεων που θα μπορούσε να ανήκει σε μετατροπέα διπλάσιας, τουλάχιστον, τιμής.

Αυτό που διαχωρίζει τον Abacus S είναι, όμως, ο τρόπος με τον οποίο ρέει και αναπλάθει την αρμονική δομή της μεσαίας περιοχής, τον αέρα των πρίμων και τον χώρο γύρω από τα όργανα. Εδώ ακούμε πλέον βινύλιο, καθώς δεν υπάρχει καθόλου η αίσθηση ότι η τελευταία οκτάβα «κάθεται επάνω» στα όργανα προσθετικά, αντίθετα αυτά «αναπνέουν» με τον δικό τους αέρα και χώρο το καθένα, όπως σε ένα πικάπ.

Ακούμε πιο γλυκά, διάφανα και μεστά πρίμα από το συνηθισμένο, χωρίς αιχμές στις κορυφώσεις αλλά με μια φυσική ατάκα που είναι καθαρή και ήρεμη, σα χάδι. Οι μεταβατικές προκύπτουν ευκίνητες και πολύχρωμες, συνδέονται άμεσα με το τίμπρο των οργάνων που τις παράγουν και είναι πλήρως απαλλαγμένες από υψίσυχνη έμφαση και λαμπρότητα.

Ακούγοντας μουσική από τον Abacus S, εισπράττουμε ερμηνείες με κορυφαία καλλιτεχνική έκφραση, αμεσότητα στις μελωδίες και βιωματικό ρυθμό, με τον μετατροπέα να κρατάει απόλυτο έλεγχο στις κορυφώσεις και το low level. Το κέρδος σε ατμόσφαιρα είναι μεγάλο, ειδικά σε αργόσυρτα κομμάτια (Leonard Cohen, Madeleine Peyroux) νιώθουμε κάθε νότα και παύση όπως σένα πικάπ, αφού τέτοιες μουσικές χάνουν πολύ όταν το ψηφιακό «δεν το ‘χει» με το slow και το χαμηλόφωνο.

Και δυστυχώς πολλά εντυπωσιάζουν στις κορυφώσεις και από εκεί και κάτω «συνοψίζουν». Παρέα με τον «αδελφό» ενισχυτή Elixir, ο οποίος διαθέτει ένα από τα καλύτερα ΜΜ στάδια της αγοράς, ο Abacus S αποδεικνύεται παλικάρι, όντας αντάξιος αυτού του phono. Αποδίδει την ίδια αρμονική δομή στις μεσαίες και στον αέρα γύρω από τα όργανα με το βινύλιο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για ψηφιακό και σχεδόν ισάξιο συγχρονισμό των τριών περιοχών.

Το ψηφιακό παραμένει καλύτερο σε ανάλυση και εστίαση και το αναλογικό σε ελευθερία ροής και διαφάνεια στις μεσοϋψηλές αλλά οι διαφορές είναι πολύ μικρές, τουλάχιστον στα πλαίσια του Elixir, με τον οποίο ο Abacus S μοιράζεται, πρακτικά, τον ίδιο ήχο.

Παρέα με τον Yamaha A-S701, έδειξε έναν λίγο πιο αναλυτικό και στεγνό χαρακτήρα, όμως και τότε μας έπεισε απόλυτα με το τίμπρο και τις αρμονικές του, θυμίζοντας ενισχυτή SET με μονοψήφιο αριθμό watt χωρίς τα πάχη του, ενώ εντυπωσίασε με τις δυναμικές και την ευκρίνεια των διαλόγων στα κινηματογραφικά του καθήκοντα.

Μια γιορτή της μουσικότητας χωρίς εκπτώσεις στην ακρίβεια, από έναν «υπολογιστή» με ψυχή!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: DAC & streamer
ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ: AKM4490REQ
ΕΙΣΟΔΟΙ: USB-B (XMOS), 2xcoaxial (RCA/BNC), 2xoptical, streaming
ΕΞΟΔΟΣ: RCA (2,1Vrms)
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: PCM μέχρι 384KHz/24bit, DSD128 native
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 3Hz-kHz αναλόγως δειγματοληψίας
ΕΞΤΡΑ: 4xφίλτρα, 2xDSD path (normal-ΔΣ/direct)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 220x87x320 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 4,5 κιλά

96%

ΣΧΟΛΙΟ

Ο ανανεωμένος μετατροπέας της Heed πλησιάζει ακόμη πιο κοντά στα αναλογικά πρότυπα, αποδίδοντας ποιότητα τόνου που παραπέμπει σε καλό πικάπ, παρά την προσιτή τιμή του. Στηρίζεται σε διακριτά εξαρτήματα και γραμμικά τροφοδοτικά και αναδεικνύει σε μέγιστο βαθμό τις αρετές του νέου «Velvet Sound» τσιπ της AKM.

KOSMAS HI-FI
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 1.690€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα