hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Teac AP-701 Review | TEST ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Η ΝΕΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΕΙΡΑ «700» ΤΗΣ TEAC ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΑΣΙ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΑ. ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ «ΑΠΟΛΥΤΟ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥΣ.

Έχουμε συνδέσει τη σύγχρονη Teac με προσιτές συσκευές μικρού και μεσαίου μεγέθους που διακρίνονται για την ποιότητα κατασκευής, τον πλούσιο εξοπλισμό και τις επιδόσεις τους.

Από USB-DAC, streamer και ενισχυτές ακουστικών μέχρι μικρούς ολοκληρωμένους και τελικούς σε τάξη Δ, αλλά και πολλά πικάπ μέχρι και …κασετόφωνα παράγει σήμερα η Teac. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται με νοσταλγία τα απίστευτα τράνσπορτ της με τους περίφημους μηχανισμούς ανάγνωσης VRDS που πλέον βρίσκουμε μόνο στην high end αδελφή μάρκα της Esoteric. Αυτό αλλάζει τώρα με τη νέα σειρά 700 Reference που δημιουργήθηκε με αφορμή τα 70χρονα από την ίδρυσή της Teac.

Η σειρά περιλαμβάνει μέχρι στιγμής πέντε συσκευές κανονικού μεγέθους και δεν είναι τυχαίο πως οι δύο από αυτές -το τράνσπορτ και το CDp- ενσωματώνουν νέους οδηγούς VRDS με σκοπό να υπηρετήσουν ένα φορμά που όλο πεθαίνει και όλο ανασταίνεται.

Αυτές, μάλιστα, αποκωδικοποιούν τα CD-MQA δίνοντας 88,2KHz στην ψηφιακή τους έξοδο. Στη σειρά υπάρχει ακόμη μια πηγή-προενισχυτής-streamer με ψηφιακές και αναλογικές εισόδους, το UD-701N που είναι το φυσικό ταίρι του υπό δοκιμή τελικού ενισχυτή AP-701 και το εξωτερικό master clock CG-10M-A για ακόμη καλύτερη ακρίβεια στα ψηφιακά.

Η 700 Reference δείχνει αρχικά ως μια «προέκταση» της 500 Reference με πιο ώριμο ντιζάιν αλλά είναι πολλά περισσότερα. Για αρχή, στα νέα κορυφαία Teac μας περιμένουν custom διακριτοί μετατροπείς στηριγμένοι σε FPGA που φθάνουν στα 22,5MHz (8πλό DSD) και μετατρέπουν τα PCM (384KHz) σε μορφή 1 bit.

Έπειτα είναι τα τροφοδοτικά, που είναι γραμμικά και… μπόλικα, σκεφθείτε ότι στο UD-701Ν υπάρχουν τέσσερις τοροειδείς μετασχηματιστές, ένας για κάθε του τμήμα. Στον AP-701 όλα είναι dual mono και το μόνο κοινό στα δύο κανάλια είναι το καλώδιο ρεύματος.

Τέλος, είναι τα σασί που δεν έχουν μόνο πολύ μέταλλο επάνω τους αλλά και ασυνήθιστες τεχνικές ώστε να επηρεάζονται ελάχιστα από τους κραδασμούς, εξωτερικούς και εσωτερικούς.

Οι ενώσεις των μετάλλων στις γωνίες γίνονται με ελάσματα, οι μετασχηματιστές αναρτώνται και τα τρία πατενταρισμένα πόδια στήριξης «pin point» -μια σχεδίαση κώνου και πιάτου ενωμένων χαλαρά που ισορροπούν όταν πατήσουν- σε εξελιγμένη έκδοση απομονώνουν τα νέα Teac από το ράφι.

Επιπλέον, το σχήμα των πλευρών με τις ψύκτρες είναι κυματιστό και έχουν ελαχιστοποιηθεί οι βίδες στο μοντάρισμα των πλακετών. Με άλλα λόγια, η δομή στα νέα 700 Reference φροντίζει μέσω μιας καλά υπολογισμένης ενδοτικότητας να μην αποθηκεύεται ενέργεια.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ, ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Το κύκλωμα του AP-701 είναι πλήρως ισορροπημένο από την είσοδο μέχρι την έξοδο και η επιλογή της XLR γίνεται από την πρόσοψη. Το στάδιο ισχύος στηρίζεται σε module nCore της Hypex που έχει ρυθμιστεί από την Teac, το οποίο δέχεται σήμα από ένα νέο, ισορροπημένο στάδιο απομόνωσης στην είσοδο με διακριτά εξαρτήματα.

Ο πρωταγωνιστής στο χαμηλοπρόφιλο σασί του AP-701 είναι αναμφίβολα τα αναλογικά όργανα απεικόνισης της ισχύος που ρυθμίζονται σε δύο επίπεδα ευαισθησίας και τρία φωτεινότητας και μπορούν να σβήσουν τελείως.

Υπάρχει διακόπτης αυτόματης απενεργοποίησης στην πλάτη του μετά από μισή ώρα αδράνειας κι ένας ακόμη που θέτει τον τελικό σε biamp mode, όπου η αριστερή είσοδος οδηγεί και τα δύο τελικά κανάλια για εφαρμογή κάθετης διενίσχυσης (ένα κανάλι για τα πρίμα, ένα για τα μπάσα), κάτι εφικτό εφόσον τα ηχεία μας έχουν τέσσερις ακροδέκτες σύνδεσης και φυσικά διαθέτουμε δεύτερο AP-701.

Οπτικά, ο ενισχυτής μας γυρίζει απολαυστικά πίσω χάρη στην κλασική, απέριττη εμφάνιση, τους διακόπτες αεροπορικού τύπου και τα χαρακτηριστικά λοξά χερούλια του. Μας θυμίζει τα nineties όταν οι τελικοί ενισχυτές ζούσαν τις δόξες τους και οι περισσότεροι είχαν μεγάλα χερούλια και πολλά κιλά μέταλλο σε σασί, ψύκτρες και πυρήνες.

Στον AP-701 των δέκα κιλών είναι μάλλον διακοσμητικά όπως και οι ψύκτρες, καθώς η Tάξη Δ είναι πολύ αποδοτική κι ο τελικός αυτός καταναλώνει το πολύ 200W, ζεσταίνεται λίγο μόνο το πάτωμά του, αλλά δεν παύουν να είναι γοητευτικά και νοσταλγικά.

Είναι θα λέγαμε μέρος του ντιζάιν της νέας σειράς καθώς τα βρίσκουμε τόσο στην πηγή UD-701N όσο και στα τράνσπορτ. Επί τω έργω, ο AP-701 απηχεί τον ήχο των «αδελφών» Esoteric σε θέματα ουδετερότητας και τεχνικής αρτιότητας αφού έχει ανάλυση και σκηνική ακρίβεια υψηλού επιπέδου και πετυχαίνει την πλήρη απουσία κάποιου ευφωνικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, δεν περιμέναμε ότι θα είναι τόσο ομοιογενής και ισορροπημένος ηχοχρωματικά, χωρίς πυροτεχνήματα υπερανάλυσης και υπόνοιες στεγνότητας όπως πολλοί σε τάξη Δ. Ο AP-701 παρέχει μεστά σώματα στα μπάσα και τις μεσαίες, εξαιρετική τονική ομαλότητα στα πρίμα και ακατάπαυστο ρυθμό με ζωηρή δυναμική έκφραση.

Είναι βελούδινος στις χροιές του, ταχύτατος και εξαιρετικά οδηγικός, με άψογες αναλογίες κλίμακας ώστε να διαχωρίζει άνετα το «μικρό» από το «μεγάλο». Ποτέ δεν ακούγεται «επίπεδος» μουσικά, η σκηνή του στήνεται με πολύ καλό ολογράφημα και ακλόνητη εστίαση και δεν αφήνει τα ηχεία να κάνουν τα δικά τους, χωρίς πάντως να τα «καπελώνει».

Για παράδειγμα, με τα Monitor Audio Silver 500 διατήρησε μεν το γλυκό και οργανικό τίμπρο της μεσαίας περιοχής τους αλλά τα έκανε πιο γρήγορα και ελεγχόμενα σε όλο το φάσμα. Κι ενώ δίνει την ισχύ του ακαριαία ποτέ δεν γίνεται «νευρικός», έτσι αναπλάθει πιστά τις μουσικές ατμόσφαιρες ακόμη και σε δύσκολα, αργόσυρτα κομμάτια.

Στον AP-701 μας εντυπωσίασαν οι διαχωρισμοί των οργάνων, οι μικροδυναμικές αντιθέσεις, το punch του χαμηλού και η διάχυτη και αδιαπραγμάτευτη τονική ουδετερότητα. Πιο πολύ όμως μας άρεσε όμως μια αίσθηση μουσικότητας από τα παλιά που κατάφεραν να προσδώσουν οι σχεδιαστές του, οι οποίοι καταφανώς «βασάνισαν» το μηχάνημα μέχρι να το ολοκληρώσουν σχεδιαστικά, αποφεύγοντας πλήρως τον εντυπωσιασμό που δεν είναι δα και δύσκολος με τα nCore. Εβδομήντα χρόνια μετά και η Teac συνεχίζει να πρωτοπορεί!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΙΔΟΣ: Tελικός ενισχυτής
ΙΣΧΥΣ: 2×125/230W@8Ω/4Ω (1%ΤΗD, 1KHz)
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ(-6dB): 10Hz-50KHz
ΘΟΡΥΒΟΣ: -110dB
ΕΙΣΟΔΟΙ: RCA (32KΩ/1,6Vrms), XLR (64ΚΩ/1,6Vrms)
ΕΞΤΡΑ: VUmeters, Biamp mode, 12V trigger, auto power off
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 444x348x111 χλστ.
KATANAΛΩΣΗ: 210W
ΒΑΡΟΣ: 9,9 κιλά

96%

ΣΧΟΛΙΟ

Η Teac «ξαναγεννιέται» εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της με την επετειακή σειρά 700 Reference. Η έξοχη ποιότητα κατασκευής, το απέριττο κλασικό ντιζάιν, ο μουσικά ισορροπημένος, λεπτομερής και πεντακάθαρος ήχος και τα αναλογικά όργανα απεικόνισης της ισχύος καθιστούν τον τελικό AP-701 μια σοβαρή πρόταση για πολλούς ακροατές.

Φ. ΝΑΚΑΣ
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 2.868 €

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα