ENA ΠΛΗΡΕΣ «ΣΥΣΤΗΜΑ» ΠΗΓΩΝ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΝΙΣΧΥΤΗ, ΟΣΟ ΠΑΛΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ. ΤΑ AIR ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΙΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ZEN ΤΗΣ iFi.
Η σειρά Zen της iFi έφερε μια μικρή επανάσταση στο προσιτό hi-fi, ενσωματώνοντας υψηλή τεχνολογία, άριστη ποιότητα κατασκευής και ποιοτικό ήχο σε μικρά σασί ασυνήθιστης σχεδίασης, που σε άλλους αρέσει και σε άλλους φαίνεται περίεργη.
Η σειρά απαριθμεί αυτή τη στιγμή 14 μέλη, τα περισσότερα από τα οποία είναι μετατροπείς και ενισχυτές ακουστικών ενώ υπάρχουν ακόμη Bluetooth δέκτες, στάδια phono κι ένα steamer που ξεχώρισε στην πρόσφατη ομαδική δοκιμή μας.
Σήμερα που όλες οι πηγές είναι στο τραπέζι του μουσικόφιλου, όποιος δεν θέλει να αποχωριστεί τον αγαπημένο του ενισχυτή, που αγόρασε πριν από 20 χρόνια, μπορεί να τον αναβαθμίσει με τα Zen της επιλογής του.
Κατά τη γνώμη μας, το οικοσύστημα των Zen είναι αυτή τη στιγμή ό,τι πιο προχωρημένο υπάρχει στην αγορά του προσιτού hi-fi κι αυτό είναι ίσως το πρόβλημά του: δείχνει σαν ελβετικός σουγιάς σε πολλούς που θέλουν απλά ένα μαχαίρι.
Με την «υποσειρά» των Air, τα Zen απλοποιούνται όσο δεν πάει άλλο, διατηρούν όμως το στυλ και την ουσία τους και ρίχνουν το κατώφλι των τιμών κάτω των 100 ευρώ. Με 99 ευρώ το καθένα, είναι προφανές πως ο μουσικόφιλος μπορεί να αποκτήσει ένα πλήρες phono stage για MM και MC, έναν aptX-HD Bluetooth δέκτη κι έναν hi-res USB-DAC στην τιμή ενός εισαγωγικού CDp! Μόνο steamer δεν θα βρούμε σε αυτά τα χρήματα κι αυτό είναι αναμενόμενο, αλλά μια χαρά ακούσαμε τις συνδρομές μας και μέσω του Αir Blue με τη βοήθεια ενός έξυπνου κινητού.
CUT CORNERS
Για να πετύχει την χαμηλή τιμή πώλησης των Air, η iFi αντικατέστησε το αλουμινένιο σασί με σκληρό πλαστικό σαγρέ υφής για το «περιτύλιγμα» και ακρυλικό για την κεκλιμένη πρόσοψη και την πλάτη.
Επίσης, δεν θα βρούμε αναλυτικές ρυθμίσεις κέρδους και αντίστασης για τις ΜC, εξωτερική κεραία και ψηφιακές εξόδους για το Blue ή ισορροπημένη αναλογική έξοδο και s/pdif ψηφιακές εισόδους για το DAC. Με άλλα λόγια, όλα τα «έξτρα» έχουν φύγει και τα τρία Air κάνουν τη βασική δουλειά και τίποτε περισσότερο σε επίπεδο επέκτασης.
Δεν έχουν όμως ούτε ελλείψεις, για παράδειγμα υπάρχει υποηχητικό φίλτρο στο Phono και ενδείξεις codec και sample rate στα DAC και Blue μέσω του γνωστού χρωματικού κώδικα της iFi.
Η πιο βασική οικονομία όμως αφορά στα εξωτερικά τροφοδοτικά των 5VDC, που δεν συνοδεύουν κανένα Air και το μόνο που παρέχεται είναι ένα καλώδιο από USB σε διπολικό βύσμα συμβατό με την είσοδο DC στην πλάτη των Air καθώς κι ένα USB-B σε USB-Α στη συσκευασία του DAC.
Το Phono και το Blue απαιτούν 1 και 0,5Α αντίστοιχα και μπορούν να «κουμπώσουν» σε κάποια διαθέσιμη USB-A θύρα φόρτισης ή σε κάποιο τυπικό USB τροφοδοτικό/φορτιστή, ενώ για το USB-DAC που ζητάει 2,5Α θα χρειαστούμε ένα πιο δυνατό τροφοδοτικό με κόστος κοντά στα 10 ευρώ.
Η σχεδίαση των Air παραμένει audiophile, βρίσκουμε ποιοτικούς μετατροπείς της Sabre και της Burr Brown στα ψηφιακά και θύρα USB 3.0 στον DAC που ελέγχεται από ένα νέο 16-πύρηνο XMOS, του οποίου το firmware έχει προγραμματιστεί από την iFi για καλύτερη ηχητική ποιότητα.
Μπορεί να έχει κοντύνει ο μακρύς κατάλογος ποιοτικών υλικών των μεσαίων Ζen, ωστόσο και στα τρία Air της δοκιμής υπάρχουν πυκνωτές TDK C0G, ολοκληρωμένοι σταθεροποιητές τάσης της Texas Instruments και οι custom τελεστικοί ενισχυτές OV2637 της iFi.
Τέλος, αναφορικά με το Blue η εταιρία αναφέρει πως η υλοποίησή της δεν στηρίζεται μόνο σε ένα τσιπ αλλά σε ένα συνδυασμό εξαρτημάτων και σε ταλαντωτή τύπου femto που μειώνει δραστικά το jitter, ώστε να αποφεύγει την τυπική πτώση της ποιότητας των Bluetooth δεκτών, ενώ είναι ανοιχτό σε αναβαθμίσεις μελλοντικών codec «ΟΤΑ» (over the air).
ΟΝ AIR
Τα τρία Air έχουν αναμφίβολα τον «οικογενειακό ήχο» των Ζen, προκρίνοντας τη διαφάνεια, τη φινέτσα, τις πολύχρωμες αγνές μεσαίες συχνότητες, τις ταχείες μεταβατικές και τα πολιτισμένα εντούτοις λεπτομερή πρίμα.
Κάνουν ένα μικρό βήμα πίσω σε θέματα δυναμικής κλίμακας και μεγεθών (σώματα, σκηνή κ.λπ.) σε σχέση με τα ακριβότερα μοντέλα της σειράς, δίνοντας βάρος στην ποιότητα παρά την ποσότητα, αφού και τα δύο μαζί δεν γίνονται τόσο φθηνά.
Τα δύο ψηφιακά Air έχουν σχετικά χαμηλό gain και χρειάστηκε να τερματίσουμε τη στάθμη από το smartphone για το Blue και να ενεργοποιήσουμε το Power Match στο DAC που αυξάνει το κέρδος της αναλογικής εξόδου, για να δουλέψει σωστά ο ολοκληρωμένος μας.
Το αναλογικό bass boost του DAC, το Xbass+, επενεργεί κι αυτό τόσο στην έξοδο ακουστικών όσο και στις RCA, δίνοντας μια μάλλον υπερβολική έμφαση χαμηλά σε μεγάλα ηχεία αλλά ήταν καλοδεχούμενο με τα ακουστικά ΝΤΗ-100 της Rohde που απέδωσαν περίφημα παρά την προσιτή τιμή του DAC.
Ας σημειωθεί ότι η σύνδεση των ακουστικών δεν κάνει σίγαση στις RCA, έτσι για να ακούσουμε από αυτά πρέπει να χαμηλώσουμε τη στάθμη στον ενισχυτή. Tο Air Blue πήρε σήμα aptX και απέδειξε πως έχει εντυπωσιακή ανάλυση, αέρα και δυναμικές για το είδος του, πλησιάζει επικίνδυνα τα πιο προσιτά streamer της αγοράς και μας γλιτώνει από κόπο και έξοδα.
Όταν όμως συνδέσαμε ψηφιακά το κινητό με τον DAC μέσω της USB, πήραμε λαμπερή διαφάνεια, σοβαρή ανάλυση, άριστο βάθος και εξαιρετική ποιότητα τόνου για τις ροές μας. Βέβαια, μια τέτοια σύνδεση είναι άβολη και δεσμευτική για το κινητό μας αλλά μεγιστοποιεί την ποιότητα για όσους επιθυμούν πιο κριτικές ακροάσεις.
Το Air Phono από την πλευρά του είναι ταχύ, ορμητικό, εντυπωσιακά ήσυχο για το κόστος του και αποδίδει πετυχημένα τις βινυλιακές ατμόσφαιρες και τη διαφάνεια του μέσου, ειδικά στα πρίμα. Διαθέτει πυκνή σκηνική απεικόνιση με άριστη εστίαση, ισχυρό κέντρο και καλό βάθος και έχει ταλέντο στις μικροδυναμικές αντιθέσεις, τομέας όπου ωφελείται από ένα ποιοτικό εξωτερικό τροφοδοτικό.
Συγκρίναμε υλικό 24/192 με player το DAP XDP-02U της Pioneer στον Air DAC με τα αντίστοιχα βινύλια στο πικάπ Argon TT-4 μέσω του Air Phono και μείναμε εντυπωσιασμένοι από τη σταθερότητα της απόδοσης ανάμεσα σε τόσο διαφορετικά φορμά.
Ενώ τα Air αποκάλυψαν πως το βινύλιο έχει καλύτερο βάθος και εστίαση και το αρχείο πιο προβολικό και δυναμικό ήχο, ήταν σαν δύο σταγόνες νερό ως προς τα χαρακτηριστικά της ηχογράφησης, που είναι και το ζητούμενο. Τι κι αν είναι τόσο προσιτά, τα Air αποτελούν καθαρόαιμες audiophile πηγές με διαφάνεια και μουσικότητα που ξεπερνάει κατά πολύ το κόστος τους.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ZEN AIR PHONO
ΕΙΔΟΣ: phono stage MM και MC
ΕΙΣΟΔΟΣ: RCA (κοινή)
ANTIΣΤΑΣΗ ΕΙΣ.: 47Κ (MM), 1KΩ (ΜC)
ΛΟΓΟΣ Σ/Θ: 86dB (MM), 82dB (MC)
EΞΟΔΟΣ: 6,5Vrms@600Ω/100Ω Rout
ΚΕΡΔΟΣ ΤΑΣΗΣ: 40dB (ΜΜ), 64dB (MC)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 158x35x117 χλστ.
BAΡΟΣ: 320 γρ.
ZEN AIR DAC
ΕΙΔΟΣ: USB-DAC και ενισχυτής ακουστικών
ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ: Burr Brown DSD1793
ΕΙΣΟΔΟΙ: USB-B 3.0
ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ: RCA (1Vrms, <50Ω), 6,3 χλστ.
ENIΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ: 280mW@32Ω
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: PCM 384KHz/32bit, DSD256
ΕΞΤΡΑ: MQA Renderer, XBass+, PowerMatch
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠxΥxΒ): 158x35x117 χλστ.
BAΡΟΣ: 315 γρ.
ZEN AIR BLUE
ΕΙΔΟΣ: δέκτης Bluetooth 5.1 με DAC
BT/ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ: Qualcomm QCC 5100/Sabre ES9023
ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ: RCA (2.05Vrms, <50Ω)
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX Adaptive, aptX LL, LDAC, LHDC/HWA
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠxΥxΒ): 158x35x117 χλστ.BAΡΟΣ: 295 γρ.
ΣΧΟΛΙΟ
Τα Zen Air διαπνέονται από ένα πνεύμα οικονομίας που, όμως, δεν τα εμποδίζει να μεταφέρουν αυτούσιο τον εταιρικό ήχο σε ένα ευρύτατο κοινό. Με κόστος μόλις 99 ευρώ το καθένα, απλώς δεν θα πιστεύετε πόσο πολιτισμένα, λεπτομερή και διάφανα ακούγονται!
ΤΙΜΗ: 99€ έκαστο