hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Linn Majik DSM Review | TEST Δικτυακό σύστημα με ενισχυτή, phono stage, ΗDMI και Space Optimisation

ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΤΟ MAJIK DSM ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΗΧΗΤΙΚΗ ΑΓΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ, ΕΝΩ ΠΑΡΑ ΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΑ ΗΧΕΙΑ.

Το σύγχρονο hi-fi έχει αποκτήσει smart χαρακτηριστικά και οι λύσεις που συνδυάζουν πηγές και ενίσχυση ολοένα και πληθαίνουν.

Με το νέο Majik DSM η Linn κατεβάζει στην αγορά μια πρόταση κύρους με καθαρόαιμα high-end χαρακτηριστικά, που στηρίζεται πια σε διακοπτική ενίσχυση και περιλαμβάνει ένα πλήρες τμήμα DAC και streaming.

Η ιστορική βρετανική εταιρία έχει συνειδητά «παραμελήσει» τις παραδοσιακές εισόδους -θα βρείτε τις λιγότερες δυνατές SPDIF και γραμμής- και έχει ποντάρει πολλά στις HDMI, αφού ήδη πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε σαν ψηφιακό hub τις τηλεοράσεις μας.

Με τέσσερις τέτοιες εισόδους και μια έξοδο/είσοδο (ARC) που περνάνε τα 4Κ, το DSM μπορεί να λειτουργήσει σαν UPnP για σήματα audio και video μέσω των εφαρμογών Kazoo/Linn app και να αποτελέσει τμήμα μιας multiroom εγκατάστασης με δυνατότητα πολυκάναλου ήχου μέχρι τα 7.2 κανάλια (όχι Atmos).

Πίσω όμως από το lifestyle «περιτύλιγμα», που περιλαμβάνει μια εξαιρετικά μοντέρνα και ελκυστική ανασχεδιασμένη πρόσοψη, το νέο Majik διαθέτει μια ισχυρή audiophile «καρδιά», στηριγμένη σε εξελιγμένη, custom διακοπτική ενίσχυση και διευρυμένες δυνατότητες στησίματος και ρύθμισης, ενώ από την πλευρά της προενίσχυσης θα βρούμε ένα πολύ ενδιαφέρον phono stage, που ψηφιοποιείται όπως και η είσοδος γραμμής στα 24bit/192KHz μέσω του τσιπ ΑΚ5552 της δημοφιλούς ΑΚΜ.

Tο Linn παρέχει ένα μόλις ζευγάρι αναλογικών εισόδων που ο χρήστης μπορεί να ορίσει ως line ή ως phono ΜΜ. Φυσικά, μπορεί να δουλέψει ως αυτόνομος DAC και streamer με ρυθμιζόμενη αναλογική έξοδο για σύνδεση με τελικό ενισχυτή ή ενεργά ηχεία και να συνδεθεί μέσω της ψηφιακής του εξόδου με εξωτερικό DAC, οπότε θα λειτουργεί ως γέφυρα δικτύου και «τράνσπορτ».

Τα καλά νέα είναι πως τόσο το volume control όσο και το τμήμα ισχύος απενεργοποιούνται σε μια τέτοια περίπτωση ενώ καλύπτονται πλήρως τα αρχεία του υπολογιστή με τη λειτουργία του USB DAC, για όποιους προτιμούν ακόμη αυτή τη σύνδεση έναντι της Εthernet, με τις αναλύσεις να κινούνται πάντως κάτω του μέσου όρου, στα 24bit/192KHz και το διπλό DSD.

ΓΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πριν φθάσουμε όμως στο σημείο να τον επεκτείνουμε, θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο αυτά τα 50W/8Ω είναι ανεπαρκή. Ε λοιπόν, δεν είναι! Το Magik DSM οδήγησε με άνεση τα μεγαλοπρεπή KEF R11 (στα 4Ω, τραβάνε μέχρι 100W από το Linn) παρουσιάζοντας δύναμη επιβολής στο χαμηλό, ανάλυση και μεγάλες δυναμικές αντιθέσεις που παραπέμπουν σε διπλάσιας ισχύος στάδιο εξόδου.

Οπότε είναι εξίσου κατάλληλο τόσο για μικρούς χώρους και ηχεία βάσης όσο και για σαλόνια με ηχεία δαπέδου και δεν χρειάζεται να καταφύγει κανείς σε ενεργό υπογούφερ για να συμπληρώσει την ισχύ του χαμηλού.

Εξίσου γαλαντόμο είναι το Majik DSM σε ότι αφορά το user interface ενώ οι προχωρημένες ικανότητες ρυθμίσεων των ηχείων στον χώρο μας μέσω του DSP «Space Optimisation» που γίνεται (στα Windows) με το πρόγραμμα Konfig, φέρνουν κάτι από την πρωτοπορία του SAM της Devialet στη διάθεση του χρήστη.

Το μηχάνημα διαθέτει μια σειρά με έξι πλήκτρα «pin buttons» στην πρόσοψη, που χρησιμεύουν αρχικά στο Βluetooth pairing και την ενσωμάτωση στο Wi-Fi, ορίζονται δε ως shortcuts από τον χρήστη μέσω της Kazoo (Android) κα Linn app (iOS).

Πιο δίπλα υπάρχει το πιο μεγάλο control button, που είναι τύπου jog παρότι μακρόστενο (πέντε θέσεων) και παρέχει ρύθμιση στάθμης, pause/play, επιλογή πηγής και πλοήγηση στο μενού. Μπορούμε λοιπόν να εκτελέσουμε τους βασικούς χειρισμούς τόσο από τα πλήκτρα όσο και μέσω του πλαστικού μεν, ποιοτικού δε τ/χ και της μονόχρωμης οθόνης.

Οι πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις γίνονται μέσω του Konfig, όπου στήνουμε το DSP, κάνουμε διαχείριση πηγών (όνομα, unity gain-pass through, σχετική στάθμη, καθυστέρηση), επιλέγουμε την ανίχνευση εγγύτητας (ανάβει η οθόνη σαν πλησιάσουμε το χέρι μας) και επιλέγουμε πως θα δουλεύουν τα RCA της πλάτης (phono/line, coax in/out).

Κατασκευαστικά, το Majik DSM δείχνει σαν ελβετικό ρολόι και φέρει άξια το όνομα της Linn, δικαιολογώντας την υψηλή τιμή πώλησης. Στηρίζεται στην custom τεχνολογία μετατροπής Katalyst, με τσιπάκια τα σπάνια AKM, με εξελιγμένο upsampling και ταλαντωτή εξαιρετικά χαμηλού jitter, διαθέτει μια ανεπτυγμένη γέφυρα δικτύου και παράγει αρκετή ζέστη κατά τη λειτουργία, γι’ αυτό υπάρχουν και οι γρίλιες στο καπάκι του.

Μπορεί να μην διαθέτει οθόνη αφής ή κλασικά high-end εξαρτήματα «πολυτελείας», μπορεί ακόμη τα μικρά βύσματα των ηχείων να μην γεμίζουν το μάτι και το καπάκι του να είναι λεπτό (αλλά πανήσυχο), όμως μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και η τελευταία βίδα σε αυτό έχει επιλεχθεί με κριτήρια ηχητικής ποιότητας.

Οι πιο φανατικοί του ήχου μπορούν να απενεργοποιήσουν τις HDMI και όλες τις ασύρματες τεχνολογίες (ΒΤ, Wi-Fi) και να το συνδέσουν με καλώδιο στο τοπικό τους δίκτυο, ώστε να αποτελέσει μια καθαρόαιμη high-end γέφυρα δικτύου και USB-s/pdif interface.

Αλλά το Majik δεν απευθύνεται τόσο στον παραδοσιακό «highendά», που θα προτιμήσει ενδεχομένως το πιο κλασικό εμφανισιακά και κατασκευαστικά, εξοπλισμένο με CD transport all-in-one Inspiration της AVM.

Αντίθετα, στοχεύει κυρίως στον μοντέρνο ακροατή που θέλει σήμερα ένα μηχάνημα που να δείχνει προς το μέλλον και να του καλύπτει τις δύο βασικές ανάγκες, το streaming και το βινύλιο, στα πλαίσια μάλιστα μιας multiroom εγκατάστασης.

Σίγουρα σε κάποιους θα φανεί υπερβολικά ακριβό, με τη χαμηλή ισχύ, το μικρό πλήθος αναλογικών εισόδων και τη χαμηλή μάζα των 4,1 κιλών, αλλά σε κάποιους άλλους θα φανεί, απλώς, πιο βολικό, κομψό και απέριττο. Με άλλα λόγια, πιο σύγχρονο.

Αυτό εξάλλου εισπράττει κανείς ακούγοντας το Majik DSM, το πρώτο της γενιάς του που ενσωματώνει διακοπτική ενίσχυση με τεχνολογία ανάδρασης που συμπεριλαμβάνει το βαθυπερατό φίλτρο της εξόδου. Είναι ένας ήχος χωρίς εμφανή χαρακτήρα, ουδέτερος, που παραμένει γεμάτος και εστιασμένος ακόμη και με απαιτητικό πρόγραμμα.

Εντυπωσιάζει η δύναμη του χαμηλού, η ανάλυση και ο όγκος της μεσαίας περιοχής και οι μικροδυναμικές αντιθέσεις έρχονται πάντα ξεκάθαρα. Η σκηνή είναι μεγάλη και πολύ καλά δομημένη, με ολογραφικά χαρακτηριστικά και η ροή του δυναμική και συναρπαστική.

Οι μεταβατικές είναι κρυστάλλινες, με άψογη οξύτητα, παρόλα αυτά η γενική αίσθηση της τονικότητας είναι αυτή του ζεστού, αναλογικού ήχου. Δίχως άλλο ένα από τα καλύτερα Tάξης Δ που έχουμε ακούσει σε συνδυασμό με κορυφαίας φυσικότητας upsampling, δίνει ένα ακρόαμα που θα ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς.

Με το Magik DSM η πελώρια κληρονομιά της Linn χαρίζει απλόχερα τη μοναδική της φινέτσα στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΙΔΟΣ: Ολ/νος ενισχυτής, DAC και streamer
ΙΣΧΥΣ: 2x50W/8Ω, 2x100W/4Ω
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 4xHDMI 2.0 (4K), USB-B, opt., coaxial, LAN, WLAN,
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: RCA (10KΩ) ή phono MM(40dB/47KΩ/100pF)
ΕΞΟΔΟΙ: HDMI ARC, line (2Vrms/300Ω), coaxial, ακουστικών 6,35χλστ. (83mWrms@32Ω)
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: FLAC, ALAC, WAV (192KHz/24bit), DSD (128),MP3,WMA,AIFF,AAC,OGG
ΕΞΤΡΑ: Space Optimisation, power amp off, disable HDMI/BT/Wi-Fi, hybrid phono
STREAMING: BT 4.2, AirPlay, Roon Tested, Spotify, Tidal, Qobuz, TuneIn, Calm Radio, UpnP
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 350x100x350 χλστ
ΒΑΡΟΣ: 4,1 κιλά

96%

ΣΧΟΛΙΟ

Ένα πολύ στυλάτο σύστημα όλα σε ένα, από την ιστορική Linn, που δείχνει φτωχό στα χαρτιά αλλά «σκοτώνει» στην πράξη. Επιλογές με ουσία και ελλείψεις... με άποψη, από μια εταιρία που γνωρίζει όσο ελάχιστοι από κορυφαίο «αναλογικό» ήχο.

Orpheus Audio
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 4.500€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα