hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Copland CSA70 Review | TEST ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ «ΛΑΜΠΑΤΗ» COPLAND, O CSA70 ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΛΥΧΝΙΑΣ, ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣΥΝΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ.

Μπορεί ο CSA70 να είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος ενισχυτής της δανέζικης Copland χωρίς λυχνίες, ούτε καν στην προενίσχυση όπως οι υβριδικοί CSA100 και 150, όμως η εταιρία έχει αποδείξει στο παρελθόν με τα ψηφιακά της player ότι μπορεί και πετυχαίνει «λαμπάτες» χροιές και σκηνική ανοιχτοσύνη ακόμη και με καθαρόαιμα solid state κυκλώματα.

Φαίνεται μάλιστα πως αυτή την εποχή η εταιρία ποντάρει δυνατά στα νέα στάδια εξόδου με διπολικά τρανζίστορ, εφόσον στην ολιγομελή γκάμα της βρίσκουμε τρεις ισχυρούς ολοκληρωμένους στερεάς κατάστασης (υβριδικοί οι δύο μεγαλύτεροι) και μόνο έναν λαμπάτο, τον περίφημο CTA408. O CSA70 είναι η φυσιολογική κατάληξη αυτής της κατεύθυνσης ως το πιο προσιτό εισιτήριο στη νέα γκάμα και προέρχεται από τα μεγαλύτερα μοντέλα με τα οποία μοιράζεται το στάδιο εξόδου.

Είναι βέβαια λιγότερο ισχυρός, διαθέτει πιο απλή προενίσχυση και ένα πιο προσιτό στάδιο μετατροπής σε αναλογικό, με DAC της Wolfson που φθάνει μόνο μέχρι τα 192KHz ακόμη κι από τη USB του. Παρόλα αυτά, η εμφάνιση και η ποιότητα κατασκευής είναι 100% Copland και φυσικά εξακολουθεί να προσφέρει ένα ποιοτικό phono stage και ενισχυτή ακουστικών, όπως και ένα προαιρετικό Bluetooth aptX-HD. Το μόνο που λείπει, πέραν των ηχείων, είναι ένα streamerάκι.

Η ουσία του CSA70 δεν είναι όμως τα ψηφιακά specs, δεν παρέχει αναπαραγωγή DSD, φίλτρα να παίξουμε ή ακριβή απεικόνιση του bit rate, εκτός από το μικρό LED «high» που ανάβει με αρχεία 96KHz ή μεγαλύτερα. Παρέχει όμως την αυτοπεποίθηση ενός εξαιρετικά γραμμικού ενισχυτή για όλα πρακτικά τα ηχεία της κατηγορίας του και βάλε, ο οποίος αντέχει πολύ χαμηλά φορτία αποδίδοντας στιγμιαία ισχύ πολύ πιο πάνω από την ονομαστική του ακόμη και στα 2Ω, ενώ έχει πολύ γερά long term αποθέματα στα 4Ω.

Το ενδιαφέρον με τους νέους solid state της Copland είναι ότι αφενός «δέρνουν» το ηχείο σε βαθμό απόλυτου ελέγχου -αναφερόμαστε σε 4ωμα πολύδρομα σχέδια με βαθύ χαμηλό- αφετέρου προσφέρουν μια φινέτσα και μια ακρίβεια που συνδέουμε συχνά με λιγότερο ικανούς οδηγικά ενισχυτές.

Το μυστικό της νέας συνταγής της Copland βρίσκεται στον βρόχο της ανάδρασης, ο οποίος κάνει τις διορθώσεις του με ταχύτητα αστραπής σε πολύ ευρύ φάσμα και αποφεύγει τη στεγνότητα, τα λεπτά σώματα και την έλλειψη ελευθερίας στη ροή που βασανίζουν τη διαβόητη αυτή τεχνική βελτίωσης. Ο CSA70 έχει άψογη εργονομία καθώς η κλασική πρόσοψη όλων των Copland με τα πελώρια ρυθμιστικά και το κεντρικό καντράν απεικόνισης των εισόδων είναι οικεία και άμεση στους χειρισμούς.

Ο ενισχυτής συνοδεύεται από ποιοτικό μεταλλικό τηλεχειριστήριο που έχει όμως μια ιδιομορφία στον επιλογέα των πηγών, εφόσον οι ψηφιακές είσοδοι επιλέγονται μόνο από τον μικρό μηχανικό επιλογέα στα αριστερά της πρόσοψης και για να ακουστούν θα πρέπει να επιλέξουμε το «D» είτε από εκεί είτε από τον τηλεχειρισμό.

ΜΟΝΙΤΟR AMP

Η ιδέα ενός ενισχυτή «σύρμα με κέρδος» αποτελεί τον διακαή πόθο πολλών κατασκευαστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν διπολικά τρανζίστορ αντί για τα πιο ευφωνικά mosfet και φυσικά τις λυχνίες.

Ενώ η διαφάνεια, η αναλυτικότητα και η ταχύτητα τέτοιων ενισχυτών είναι δεδομένη, οι περισσότεροι το πετυχαίνουν μέσω μεγάλων ποσοστών ανάδρασης, γεγονός που παράγει έναν πιο απόμακρο ήχο συναισθηματικά, χωρίς τα πλούσια σώματα, την βαθιά υφή, το κορεσμένο τίμπρο και τη ρυθμική ελευθερία που απολαμβάνουν οι σχεδιάσεις χαμηλής ανάδρασης.

Ατυχώς τα τρανζίστορ και κυρίως τα διπολικά χρειάζονται μεγάλα ποσοστά διόρθωσης στους βρόχους ανάδρασης για να αποδώσουν γραμμικά και γι’ αυτό βλέπουμε κατά καιρούς «πατέντες» σε αυτά τα κυκλώματα, από ανάδραση ρεύματος μέχρι εξεζητημένες τεχνικές όπως η ODNF της Luxman.

H Copland προφανώς ανακάλυψε «κάτι» για να βλέπουμε τέτοιες αλλαγές στη γκάμα της, άλλωστε είναι μια εταιρία ελιτίστικη που μιλάει λίγο, παράγει λιγοστά μοντέλα αλλά πάντα καταφέρνει να πρωταγωνιστεί στα όνειρα πολλών ακροατών που εκτιμούν την τελειομανία της, τις εξαιρετικές κατασκευές και τις συμφέρουσες τιμές για όσα προσφέρει.

Κρίνοντας από τον CSA70 που δεν έχει καν λάμπες πριν την έξοδο ώστε να βοηθάνε, ο ήχος που προσφέρεται από τα νέα στάδια εξόδου με διπολικά είναι όχι απλά περίφημος αλλά πραγματικά συγκλονιστικός, ακόμη και πρωτοποριακός! Πρωταγωνιστούν τα σώματα της μεσαίας και χαμηλής περιοχής, η πλούσια πολύχρωμη υφή των οργάνων με κρυστάλλινο πυκνό τίμπρο, η πελώρια σκηνή με τα μεγάλα είδωλα, τον σπουδαίο χώρο και το υπέροχο ολογράφημα, που παρόλα αυτά εστιάζει ακλόνητα σαν εικόνα από ανοιχτό παράθυρο.

Μα πριν απ’ όλα τα περιγράμματα, τα τόσο ταλαιπωρημένα από την ανάδραση περιγράμματα στα μέτωπα των κυμάτων, που έχουν άφθαστη ακρίβεια και μαζί κινητικότητα και ευλυγισία, δεν είναι ποτέ στατικά, αποχρωματισμένα ή εμφατικά! Και το κερασάκι στην τούρτα του CSA70 είναι η απόλυτη οδήγηση.

Εξαφανίζει καμπίνες, βαριά φίλτρα και τονικές ιδιαιτερότητες, δίνει μια φωνή στα πολύδρομα σχέδια και τους επιτρέπει να γεμίζουν με καλά ελεγχόμενη ενέργεια τον χώρο. Ακούγοντας ανέμελα, κανείς νομίζει ότι ακούει πρωτοκλασάτο λαμπάτο με ΚΤ120, τέτοια είναι η πληθωρικότητα του τόνου, η διαφάνεια και το σκηνικό ολογράφημα.

Από την άλλη, ακούγοντας με κριτικό αυτί δεν υπάρχει τίποτε που να ξεφεύγει ως ευφωνικό, υπερβολικά ρευστό και ράθυμο στο πεδίο του χρόνου, ενώ η παρεχόμενη ανάλυση -παρά την πανδαισία των σωμάτων- είναι εξαιρετικά εύληπτη και έρχεται με αμεσότητα, χωρίς να χρειάζεται ούτε να αμυνθείς απέναντι σε υπερβολές ούτε όμως να προσπαθήσεις να την ανασύρεις από έναν «χυλό» αρμονικών όπως συμβαίνει με παραδοσιακούς λαμπάτους, ακόμη και υβριδικούς.

Από τον ανατριχιαστικό ήχο ενός βιολιού και τις ριπές των κρουστών μέχρι τις γεμάτες παραμόρφωση ηλεκτρικές κιθάρες, ο CSA70 παραδίδει πάντα την αλήθεια, ωμά και φυσικά, με τον γεμάτο καθαρή ακουστική ενέργεια ήχο του και την ακριβέστατη αλλά ελεύθερη απόδοση του χρονισμού, που τον καθιστά ίσως τον πιο άμεσο δυναμικά και ρυθμικά τρανζιστοράτο που έχουμε ακούσει μαζί με τους περίφημους ολοκληρωμένους της Naim.

Πρόκειται για μια μουσική «καταιγίδα» με ακραιφνείς μόνιτορ αρετές, ίσως η έκπληξη της χρονιάς!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Oλ/νος ενισχυτής με DAC
ΙΣΧΥΣ/ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 2x70Wrms@8Ω/10Hz-200KHz
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: USB-A, 2xΟπτικές, Ομοαξωνική, BT aptX-HD (προαιρετικό)
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 3xRCA (200mV/50ΚΩ), phono MM (2,6mV/47KΩ/200pF)
ΕΞΟΔΟΙ: Pre-out, line-out, ακουστικών 6,35χλστ.
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ DAC: 24bit/192KHz
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠxΥxΒ): 435x135x370 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 13 κιλά

96%

ΣΧΟΛΙΟ

Το νεότερο και πιο προσιτό μέλος των νέων ολοκληρωμένων της Copland έρχεται με πλήρως τρανζιστορική σύσταση, αυτό όμως δεν το εμποδίζει να μας δώσει ατόφιο τον ήχο της φημισμένης εταιρίας από τη Δανία.

Orpheus Audio
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 2.999€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα