hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Έχεις Pro-Ject!

Με 400 άτομα και 3 βάρδιες την ημέρα είσαι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πικάπ στο κόσμο.

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Η πρόσκληση για να επισκεφτώ το εργοστάσιό της Pro-ject στην πόλη Λίτοβελ της Τσεχίας, που βρίσκεται 4 ώρες ανατολικά της Πράγας, ήταν πειρασμός στα χέρια μου.

Την αποδέχθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Κάθε εργασία στη Pro-Ject θέλει το χρόνο της. Εδώ στεγνώνουν και «ωριμάζουν» τα πλατό μετά το βάψιμο

Εκεί κατασκευάζουν τα περισσότερα πικάπ στο κόσμο. Είναι όλα χειροποίητα, ακόμη και αυτό που στοιχίζει 250 ευρώ.

Βίδα-βίδα, λαμάκι-λαμάκι, άξονας-άξονας, κόλα, ελαστικό, γυαλόχαρτο, σβουράκι, στιλβωτήριο, τόρνος, πιστολάκι, πρέσα, καλωδίωση, ρύθμιση, μέτρηση, πακετάρισμα, ντάνιασμα… Επτά όροφοι σκέτος βινυλιακός παράδεισος.

Στο πρώτο όροφο εισέρχεται η ασχημάτιστη πρώτη ύλη (ατσάλι, αλουμίνιο ή ξύλο) και βγαίνει πικάπ.

Η Pro-Ject έχει εκπαιδευμένο προσωπικό, μηχανικούς που γνωρίζουν από βραχίονες, μάστορες που χειρίζονται εργαλειομηχανές, ενώ πολλές γυναίκες με δεξιοτεχνία συνθέτουν τα δεκάδες μικρά εξαρτήματα που σχηματίζουν ένα πικάπ.

Στα εργοστάσια της Ελβετίας τα ρολόγια περνούν από λιγότερα χέρια απ’ ότι ένα πικάπ εδώ

Το εργοστάσιο μοιάζει περισσότερο με μηχανουργείο, παρά με κέντρο έρευνας της Silicon Valley. Αρκετές πρέσες είναι από τα χρόνια της Tesla, μιας εταιρίας ηλεκτρονικών της «Σοβιετικής» εποχής.

Κάποτε η Tesla εκεί έφτιαχνε το πικάπ 5120 της NAD. Μετά ήρθε ο δαιμόνιος Heinz Lichtenegger, ο ιδρυτής και το αφεντικό της Pro-Ject από την γειτονική Αυστρία για να αναστήσει το εργοστάσιο της Tesla. Επένδυσε στην κατασκευή πικάπ και του βγήκε.

Προσεκτικά και με ιδιαίτερη φροντίδα τα Pro-Ject δημιουργούνται βίδα-βίδα.

Από τότε στιγμή δεν πάει να σχεδιάζει νέα πικάπ και νέες «εμφανίσεις». Tο εργοστάσιο παράγει περίπου 10.000 πικάπ το μήνα τα οποία οδεύουν προς όλες τις αγορές του κόσμου και να σκεφτείτε ότι ο Heinz Lichtenegger δεν θέλει να ανοιχτεί περισσότερο στις H.Π.Α. και Κίνα γιατί τότε… θα πρέπει δημιουργήσει δεύτερο εργοστάσιο ή να πάει στην Κίνα κάτι που δεν επιθυμεί.

Βραχίονες περιμένουν υπομονετικά να δεχθούν τα βάρη τους

Μου αρέσει που λέει ότι: «Δεν κάναμε τίποτε στην Pro-ject, δεν έχουμε εφεύρει τίποτε, όλες οι τεχνολογίες κατασκευής πικάπ προϋπήρχαν, εμείς απλά τα φτιάξαμε καλύτερα και φθηνότερα. Μια Ortofon βάλαμε και άλλαξε ο κόσμος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα