hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

The Smile «A Light For Attracting Attention»: Οι Radiohead είναι εδώ

Κάποιοι θα τους κατατάξουν ως «supergroup», ενώ άλλοι θα τους χαρακτηρίσουν ως side project των Radiohead.

Πέρα από τους περιττούς ορισμούς, το ντεμπούτο των Smile, που έφτασε μετά από μια μακρά σειρά από singles που κυκλοφόρησαν μόνο ψηφιακά ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022, στην πραγματικότητα υπάρχει μια έκδοση στις 45 στροφών σε πολύ περιορισμένη έκδοση, είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός δίσκος.

Και πώς θα μπορούσε μην είναι, αφού είναι ένα συγκρότημα των Radiohead με τον frontman Thom Yorke και το alter ego του Jonny Greenwood, το οποίο έχει τον Tom Skinner ως τρίτο μέλος (ντράμερ των Sons Of Kismet), ενώ είναι μια παραγωγή του Nigel Godrich.

Ωστόσο, θα ήταν σοβαρό λάθος να θεωρήσουμε το «A Light For Attracting Attention» ως μια από αυτές τις αυτοσχέδιες και συχνά πλαστές παραγωγές, με φιλοπειραματικές φιλοδοξίες. Οι Smile είναι αναμφίβολα το κάτι παραπάνω.

Φυσικά, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι πρόκειται για ένα άλμπουμ που σε αφήνει άφωνο για την πρωτοτυπία του. Ωστόσο, είναι αδύνατο να πούμε ότι τα δεκατρία επεισόδια από τα οποία αποτελείται αυτός ο δίσκος, συνολικής διάρκειας πενήντα τριών λεπτών, δεν έχουν έμπνευση και προτάσεις. Mε έναν ήχο που δεν είναι τόσο «μοντέρνος» ούτε σίγουρα τόσο «κλασικός».

Εν ολίγοις, είναι μια φόρμουλα στην οποία συμπλέκονται ηλεκτρονικές, ηλεκτρικές και ακουστικές πλοκές και η οποία, βασιζόμενη σε post-punk, krautrock, ψυχεδέλεια και «avant» γαλαξίες, δίνει ζωή σε «προχωρημένα» τραγούδια, για μια συναρπαστική ακρόαση.

Η κυρίαρχη εκφραστική γραμμή είναι αυτή των απαλών, περικυκλωτικών και μέτρια υπνωτικών μπαλάντων, αλλά η σύνθεση διαθέτει επίσης ένα σαφώς ακατέργαστο και επιθετικό κομμάτι όπως στο «You Will Never Work In Television Again» και σε μερικά άλλα κομμάτια όπως τα «Thin Thing» και «We Don’t Know What Tomorrow Brings», με τους πιο πιστικούς ρυθμούς.

Αν προσθέσουμε σε αυτά τις μη φωτεινές, τις ούτε καν καταπιεστικές ατμόσφαιρες, την ενδιαφέρουσα άποψη των μελωδιών και το βάθος των στίχων, γίνεται σαφές ότι το «A Light For Attracting Attention» είναι ένα σπουδαίο έργο. Τεστ ευφυΐας, ωριμότητας, τάξης και συνέπειας στην αντίσταση στους νόμους μιας μαζικής αγοράς αφιερωμένης… στην κοινοτοπία και την πλαστικοποίηση.

Ανάμεσα στην κιθάρα, το μπάσο, τα ντραμς, τα πλήκτρα, τα έγχορδα, τα πνευστά και στις μαγικά «αιωρούμενες» φωνές, οι Smile πείθουν από καλλιτεχνικής άποψης. Εμπλέκεται σε συναισθηματικό τρόπο, καταφέρνοντας να περιορίσουν την γνωστή τάση για αποστασιοποίηση που συχνά χαρακτηρίζει αυτού του είδους τις προτάσεις.

Ελπίζουμε ότι όχι μόνο οι πολυάριθμοι θαυμαστές των Radiohead αλλά αρκετοί όλοι να τον απολαύσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα