hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Rotel A11 Review | Δυνάμεις συνοχής

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ROTEL ΑΞΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ! Ο ΝΕΟΣ Α11 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΜΠΟΛΙΑΖΕΙ» ΜΕ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΗ ΗΧΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.

Η Rotel βαδίζει ήδη στην έβδομη δεκαετία της ιστορίας της και τα τελευταία χρόνια δείχνει να βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία. Με τους προσιτούς ενισχυτές της σειράς «Α» ανανέωσε ουσιαστικά το προφίλ της, εκσυγχρονίζοντας την εμφάνιση σε σχέση με τους πιο κλασικούς «RA».

Η εταιρία διατηρεί τον διαχρονικό hi-fi χαρακτήρα της, παράγοντας CDplayer και δέκτες, σετ προενισχυτών και τελικών ενισχυτών καθώς και πολυκάναλα ενισχυτικά. Μαζί με την «επίθεση» στην οικονομική κατηγορία, που ολοκληρώνεται αυτό τον καιρό με την παρουσίαση του ζεύγους A11/CD11, η Rotel έχει στα σκαριά τα νέα Michi, τον διάδοχο της θρυλικής high-end σειράς των nineties.

Με μέγιστη ισχύ άνω του 1KW από τον μονομπλόκ της Michi, τα μεγάλα μοντέλα της «αδελφής» B&W (με κοινές εγκαταστάσεις στο Zhuhai της Κίνας από το 2006) θα χορτάσουν σίγουρα οδήγηση! Ας παραμείνουμε όμως στα πιο ταπεινά επίπεδα των ενισχυτών «Α» για να ασχοληθούμε με την πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη του ολοκληρωμένου Α11.

Αυτός καλύπτει το κενό ανάμεσα στον Α12 του χιλιάρικου και τον Α10 του πεντακοσάρικου και τοποθετείται στην πλέον δημοφιλή υποκατηγορία ολοκληρωμένων, όπου συνωστίζονται οι πρώτες πολύ καλές προτάσεις των πιο consumer Ιαπώνων κατασκευαστών.

Ο Α11 είναι βέβαια λίγο πιο ακριβός π.χ. από τον Denon 800NE, τον Pioneer A40AE και τον Yamaha A-S701 και μάλιστα έρχεται χωρίς τις κλασικές ψηφιακές εισόδους εκείνων, όμως έχει με το μέρος του τη φήμη της πολύ προσεγμένης ηχητικής ποιότητας, ειδικά για τα ευρωπαϊκά αυτιά, που συνοδεύει την ιστορική ιαπωνική εταιρία εδώ και δεκαετίες, χάρη στη στενή της συνεργασία με την B&W και την βρετανική αγορά.

Δεν χρειάζεται πάνω από πέντε λεπτά για να αντιληφθεί κανείς ότι ο Α11 πράγματι διαφοροποιείται από το κλασικά ουδέτερα ηχητικά πρότυπα των προαναφερθέντων, διαθέτοντας έναν χαρακτήρα εξαιρετικά σμιλευμένο για να χαρίζει μουσική απόλαυση χωρίς όμως να κάνει «τα δικά του».

Δεν είναι απαραίτητα πιο ακριβής αλλά μάλλον πιο εύστοχος σαν μουσικότητα, πιο σοφιστικέ, αποδίδοντας πολύ άνετα την ατμόσφαιρα και, το κυριότερο, χωρίς να τραβάει ποτέ την προσοχή σε εφήμερους εντυπωσιασμούς.

Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας της Rotel είναι το Balanced Design Concept, με βάση το οποίο η ποιότητα των υλικών, τα κυκλώματα και η υποκειμενική ηχητική ποιότητα βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους και τίποτε δεν «εξέχει» εις βάρος άλλων παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους.

Με άλλα λόγια, για τη Rotel ισχύει το «παν μέτρον άριστον». Ας δούμε πως μεταφράζεται αυτό στην ποιότητα κατασκευής και τις επιδόσεις του νεόφερτου Α11.

ΣΤΙΒΑΡΗ ΑΠΟΨΗ

Ο Α11 μοιράζεται το παρουσιαστικό με τους Α12 και Α14, με τη μεγάλη οθόνη ενδείξεων και τα χαρακτηριστικά «σπασίματα» στην επάνω και κάτω πλευρά της αλουμινένιας πρόσοψης, που μας θύμισαν τις premium συσκευές της Musical Fidelity.

Το σουλούπι του είναι πράγματι κάτι ανάμεσα σε κλασικό ιαπωνικό και βρετανικό και αυτό επεκτείνεται τόσο στην εσωτερική κατασκευή όσο και, όπως προαναφέραμε, στον ήχο του. Η αντιληπτή ποιότητα κατασκευής είναι πάρα πολύ καλή, υπάρχει ακρίβεια στη συναρμογή, άριστο φινίρισμα και στιβαρότητα. Η φωτεινότητα της οθόνης ρυθμίζεται, όπως και αυτή των ενδεικτικών led.

Οι επιλογές γίνονται με ρελέ και όλες οι ρυθμίσεις γίνονται ηλεκτρονικά, από τη στάθμη, τις ρυθμίσεις τονικότητας μέχρι την επιλογή των εισόδων για bypass. Ακόμη και η είσοδος Bluetooth μπορεί να περάσει χωρίς ρύθμιση, εφόσον την κάνουμε από την πηγή, για να μην μειωθεί η ποιότητα. Υπάρχουν δύο ζεύγη ηχείων, ισορροπία καναλιών και αυτοματισμοί για απενεργοποίηση μετά από αδράνεια και «ξύπνημα» υπό την παρουσία σήματος.

Όλα γίνονται από το μενού, εύκολα και γρήγορα και μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τους αυτοματισμούς. Υπάρχει κεντρικός διακόπτης on/off στην πρόσοψη και λειτουργία αναμονής από το τηλεχειριστήριο.

Εντός, βλέπουμε ένα εσωτερικό με τάξη και προσοχή, όπου δεσπόζει ο μεγάλος custom μετασχηματιστής (πατάει σε αποσβεστικό φύλλο) και οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές εξομάλυνσης της Rubycon (2×6800μF), πολύ κοντά στην ολοκληρωμένη γέφυρα ανόρθωσης.

Το κύκλωμα είναι μινιμαλιστικό, περιλαμβάνει κάποια ολοκληρωμένα (phono stage, προενίσχυση) αλλά το περισσότερο υλοποιείται με διακριτά εξαρτήματα και στην έξοδο βρίσκουμε από ένα ζευγάρι διπολικών τρανζίστορ Sanken C4498/A1695. Το ψηφιακό τμήμα γύρω από το Bluetooth aptX αποδίδει καταπληκτικά τις ροές, με σοβαρή ανάλυση, σώματα και διαφάνεια.

Καταλαμβάνει τη δική του πλακέτα με DAC της Burr Brown (PCM5102) και απολαμβάνει ανεξάρτητη τροφοδοσία, για μείωση των παρεμβολών.

O A11 βρέθηκε στο στοιχείο του με τα KEF R11 αλλά δεν είπε όχι και σε άλλα ηχεία δαπέδου, όπως τα Triangle Borea BR08. Γενικά είναι καλόβολος με τα ηχεία, τα οδηγεί με τρόπο σίγουρο ακόμη κι αν οι αντιστάσεις τους βυθίζονται στα 3Ω, αλλά αναπόφευκτα εκτιμά την υψηλότερη ευαισθησία που αυξάνει τα δυναμικά του περιθώρια.

Μπορούμε να πούμε πως επιβάλλει τον ήχο του ανεξαρτήτως ηχείου και πως δεν «ζορίζεται» όταν το ηχείο είναι πολύ αποκαλυπτικό, δείγμα μιας χαρισματικής σχεδίασης σε τροφοδοσία και βρόχο ανάδρασης. Η ευκρίνεια της μεσαίας περιοχής, η ησυχία και ομαλότητα στις μεταβατικές, η τονική συνοχή, η ομοιογένεια στις δυναμικές αντιθέσεις και τα γεμάτα σώματα αποτελούν τα βασικά όπλα του Α11.

Η εικόνα του είναι πολύ συγκεντρωμένη με έξοχη εστίαση, ίσως σχετικά μαζεμένη σε πλάτος και βάθος, με το ύψος να εξαρτάται πολύ από τη διασπορά του ηχείου. Δεν θυσιάζει δηλαδή τη σαφήνεια για να πετύχει μεγαλύτερες διαστάσεις και «άπλωμα» της σκηνής και η κοντινή δράση, με τα μεγάλα είδωλα χωρίς προβολικότητες, τον δικαιώνει.

Τονικά είναι σχεδόν ruler flat, ίσως με μια αδιόρατη έμφαση στα δύο άκρα, πετυχαίνοντας γεμάτο βαθύ χαμηλό και πολύ καλή οξύτητα ψηλά. Ρέει πολύ σταθερά, χωρίς δραματική αποτύπωση της ατάκας και της ταχύτητας αλλά και χωρίς να «κάθεται», με αποτέλεσμα να παρουσιάζει τον ρυθμό πολύ «ανθρώπινα», εύκολα αντιληπτό από τα αυτιά και το σώμα μας.

Αυτό δεν σημαίνει πως είναι πάντα «πολιτισμένος», καθώς τα δυναμικά ξεσπάσματα και οι στιγμές με πιο έντονη δράση αποδίδονται με τη δέουσα ενέργεια και ταχύτητα. Απλά λείπει η μηχανικότητα και ποτέ δεν δείχνει να βιάζεται ή να ζορίζεται.

Η ανάλυση χαμηλής στάθμης είναι σε κάθε περίπτωση κορυφαία για την τιμή του, ακόμη και όταν οι λεπτομέρειες συνυπάρχουν με έντονες κορυφώσεις, έτσι το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα πλούσιο και φινετσάτο, με τρόπο εξαιρετικά ισορροπημένο, χωρίς να ευνοείται δηλαδή κάποιο άκρο της δυναμικής κλίμακας.

Μπράβο λοιπόν στη Rotel που υλοποιεί έναν μεστό high end χαρακτήρα ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τιμών και, αν σας φθάνει η ισχύς του Α11, μπορείτε πραγματικά να… κοιμάστε ήσυχοι με τον ενισχυτή αυτόν στο ρακ σας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Ολοκληρωμένος ενισχυτής
ΙΣΧΥΣ: 2x50W/8Ω
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 10Hz-100KHz
ΕΙΣΟΔΟΙ: 4xline (180mV/47ΚΩ), phono (MM/47ΚΩ), Bluetooth aptX
ΕΞΟΔΟΙ: pre out (RCA/1Vrms/470Ω), ακουστικών 3,5 χλστ., ηχεία Α,Β
ΕΞΤΡΑ: μπάσα ,πρίμα, ισορροπία, variable/fixed aux1, 2 και ΒΤ, screen/led dimmer, auto sense, auto power.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 430 x345x93 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 6,85 κιλά

86%

ΣΧΟΛΙΟ

Ο Α11 διατηρεί το Bluetooth, το phono stage, την οθόνη και τη βασική αρχιτεκτονική του Α12, αλλά μειώνει την ισχύ και εξαλείφει τις κλασικές ψηφιακές εισόδους για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον εισαγωγικό Α10 και τα μεγαλύτερα μοντέλα.

Ν.Ι. ΛΑΙΟΣ
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 699€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα