FiiO M7 & Q5 Review | High-end μπαταρίας
TEST DAP & DAC/AMP
*Οθόνη αφής, BT, LDAC
* USB Type C / DSD digital out
*USB/coaxial/optical/line in (DAC)
ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΟΘΟΝΗ ΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ TYPE C, ΤΟ Μ7 ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΙΔΕΩΔΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ PLAYER ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ Q5 ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ, ΤΟ ΦΟΡΗΤΟ ΑΥΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣ ΤΙΜΗΣ.
H FiiO μας προέκυψε σχεδόν… από το πουθενά πριν από περίπου δέκα χρόνια, για να φθάσει σήμερα, μέσα από σκληρή δουλειά και πολύ ξεχωριστά προϊόντα, να αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές της αγοράς των φορητών audio συσκευών.
Ο ήχος της τονικά ουδέτερος, λεπτομερής και γεμάτος, πάντα απαλός μα και συναρπαστικός ρυθμικά, πέτυχε να συγκινήσει ανθρώπους με διαφορετικά γούστα και η ετοιμότητα στις αναβαθμίσεις του λογισμικού για τις «παιδικές ασθένειες», της έδωσε πόντους στην αξιοπιστία.
Η πάντα ανήσυχη FiiO έκανε πρόσφατα αρκετές ανακατατάξεις στη βάση της γκάμα της, παρουσιάζοντας το Μ7, ένα DAP αρκετά διαφορετικό από τα εισαγωγικά «Χ» που θέτει κάποια διλήμματα στον υποψήφιο αγοραστή. Το Μ7 κοστίζει πολύ κοντά στο Χ3 ΙΙΙ, αλλά είναι ένα τελείως διαφορετικό player, με λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Android, μεγάλη οθόνη αφής, Bluetooth (4.2, aptX, aptX HD και LDAC), θύρα USB Type-C που δίνει digital-out και μετατροπέα της Sabre, έχει δηλαδή τον «αέρα» των ακριβότερων DAP της εταιρίας.
Το Μ7 έτσι κι αλλιώς σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την FiiO αφού χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον επεξεργαστή «system-on-a-chip» Exynos 7270 της Samsung (που φορούν και τα Galaxy), που καταναλώνει λιγότερο και πιάνει μικρότερο χώρο χάρη στην εξελιγμένη αρχιτεκτονική του.
Έτσι, παρότι έχει μικρότερη μπαταρία από το X3 III (1.880mAh έναντι 2.350mAh), αυτή διαρκεί 20 ολόκληρες ώρες αντί για τις 10 του Χ3 ΙΙΙ. Η παρουσία ραδιοφωνικού δέκτη FM και η δυνατότητα για τοποθέτηση κάρτας micro SD των 512GB, αν και έχει ενσωματωμένη μνήμη 2GB, ολοκληρώνουν το πολύ δυνατό φάκελο των χαρακτηριστικών του νέου Μ7.
Τα όπλα του Χ3 ΙΙΙ σε αυτή την άτυπη ενδοοικογενειακή μάχη δεν είναι άλλα από τη λειτουργία του ως USB DAC και την παρουσία δύο μετατροπέων της Burr-Brown PCM5242 που του επιτρέπουν να δίνει την έξοδο ακουστικών σε ζυγισμένη μορφή, ενώ είναι και αρκετό πιο ισχυρό οδηγικά. Οι λειτουργίες αυτές, μολονότι ελκυστικές, δεν συνάδουν τόσο με την εισαγωγική κατηγορία και την καθημερινή χρήση με iem αλλά είναι πιο ειδικές audiophile κι έτσι είναι πιθανό να τις αναζητήσει κανείς στα πλαίσια μιας μελλοντικής αναβάθμισης.
Για να δούμε λοιπόν πόσο μακριά μπορεί να φθάσει το Μ7 ως transport αρχείων, το πλαισιώσαμε με το Q5, τον DAC/ενισχυτή ακουστικών της FiiO, που έχει ζυγισμένη αρχιτεκτονική, εναλλάξιμα ενισχυτικά module στην έξοδο και πολύ πιο ισχυρά στάδια εξόδου. Από την άποψη του κόστους, το πακέτο αυτό κοστίζει περίπου ανάμεσα στα ακριβότερα DAP X5 III (που έχει παρόμοιο τμήμα DAC με το Q5) και X7II (που αλλάζει ενισχυτικά module) ενώ η εξελιγμένη εργονομία και λειτουργικότητα του Μ7 δεν το καθιστούν φτωχό συγγενή των δύο αυτών player, πλην ίσως της αδυναμίας του να κάνει streaming μέσω Wi-Fi.
M7: με στυλ και ουσία
H «ροδίτσα» για τη ρύθμιση της στάθμης μέσα σε εσοχή-κόψιμο στο αλουμινένιο σασί δίνει τον τόνο στην ελκυστική εμφάνιση του πολύ κομψού αυτού player. Η εμφάνιση θυμίζει βέβαια smartphone χάρη στη μεγάλη έγχρωμη οθόνη αφής και το λειτουργικό που βασίζεται στο Android και δείχνει σαφώς μια γενιά πιο σύγχρονο από τα εισαγωγικά «Χ» με τη ροδέλα αφής.
Το player τρέχει την εφαρμογή FiiO Music για το περιβάλλον της αναπαραγωγής και η πλοήγηση εντός της είναι σχετικά απροβλημάτιστη, επιτρέποντας στον χρήστη να πάει μπρος-πίσω με απλές κινήσεις του δακτύλου στην οθόνη (δείτε TIP01). To M7 υποστηρίζει το νέο Bluetooth υψηλής ανάλυσης aptX HD (τσιπ 4.2 της Samsung) αλλά και το αντίστοιχο σύστημα ασύρματης μετάδοσης LDAC της Sony κι εδώ τελειώνει το streaming.
Η επιλογή του τσιπ ES9018Q2C της Sabre επέτρεψε μια άριστη εργαστηριακή συμπεριφορά, εξοικονόμησε χώρο αφού ενσωματώνει τον ενισχυτή ακουστικών και έδωσε τη δυνατότητα της ακριβέστερης σχεδίασης, αφού παρέχει ρύθμιση του βαθυπερατού φίλτρου της εξόδου.
Μπορεί η ισχύς που αποδίδεται να μην εντυπωσιάζει στα χαρτιά και να θεωρείται κατάλληλη κυρίως για εύκολα φορτία, όμως η ησυχία και η δυναμική περιοχή του Μ7 είναι σε εξαιρετικά επίπεδα, σαφώς καλύτερα από του Χ1 ΙΙ με το οποίο το συγκρίναμε. Ένα ακόμη δυνατό σημείο του Μ7, από την άποψη της εργονομίας, είναι η απεικόνιση της φόρτισης σε ποσοστό % και όχι με μπαρίτσα. Τέλος, το νέο DAP αναγνωρίζει τα αρχεία dsf και dff και τα περνάει στην ψηφιακή του έξοδο (μέσω της USB Type-C).
Η εν λόγω σύνδεση γίνεται αυτόματα με τον εξωτερικό DAC και δεν χρειάζεται κάποια ρύθμιση, αλλά το player βγάζει το μήνυμα «USB device connected». Θα χρειαστείτε βέβαια καλώδιο OTG που να καταλήγει σε micro A ή θηλυκή Type A, αναλόγως του DAC, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει στη συσκευασία (η FiiO πουλάει τέτοια με περίπου 10€).
Το λειτουργικό προφίλ του Μ7 ολοκληρώνεται με μια… ιδέα εσωτερικής μνήμης, μόλις 2GB. Καλό είναι που υπάρχει αλλά ακόμη καλύτερο που το player δέχεται τις μεγάλες σε χωρητικότητα κάρτες των 512GB. Κλείνουμε με ένα… ατόπημα που εντόπισε ο αρχισυντάκτης μας, το ασυμβίβαστο της ακρόασης του δέκτη FM μέσω ακουστικών Bluetooth, αφού έτσι δεν έχουμε κεραία και, αν βάλουμε το καλώδιο στην έξοδό του, τότε αυτό θα κόψει το BT και θα δώσει σήμα από την ενσύρματη έξοδο.
Q5: βαρέων βαρών
Το κορυφαίο φορητό DAC της FiiO είναι χάρμα οφθαλμών, χάρη στις περιποιημένες αλουμινένιες επιφάνειες του αφάνταστα στιβαρού σασί του. Η μεγάλη πρόσοψη έχει βουρτσισμένη υφή και οι υπόλοιπες αμμοβολή, ενώ η πλάτη του καλύπτεται από παχύ συνθετικό δέρμα για να «κάθεται» χωρίς πρόβλημα. Στη συσκευασία παρέχεται και ένα «στρώμα» σιλικόνης για να το κάνετε stack με το DAP σας χωρίς ρίσκο για γρατζουνιές (δίνει και τέσσερα ελαστικά δακτυλίδια σιλικόνης για να τα δέσετε μεταξύ τους).
Το Q5 έχει τη φανερή γοητεία του κορυφαίου DAP της εταιρίας Χ7 ΙΙ, με το κάτω μέρος να περιλαμβάνει τα εναλλάξιμα ενισχυτικά module και το παράθυρο-σχισμή με τη φωτεινή ένδειξη ακριβώς από πάνω που αλλάζει χρώμα ανάλογα με την είσοδο. Λευκή για USB, πράσινη για line, κίτρινη για ομοαξονική σύνδεση κ.λ.π. Από εδώ φαίνεται και η κατάσταση της φόρτισης και τα προειδοποιητικά σήματα (σε κόκκινο) ότι πλησιάζουμε στο τέλος της.
Το Q5 εντυπωσιάζει με την μεγάλη ρόδα για τη στάθμη, που φέρει διαγραμμίσεις σε γωνία 45˚ για καλή πρόσφυση και περιβάλλεται από δύο «ραμπίτσες» που οδηγούν το δάκτυλο στο σωστό σημείο. Λίγο πιο κάτω, ένα παραθυράκι φωτίζει τα γράμματα DSD όταν παίζουν τέτοια αρχεία. Αυτές είναι λεπτομέρειες που δείχνουν την επιμονή του κατασκευαστή στη σωστή επαφή του player με τον άνθρωπο που το χειρίζεται.
Η λειτουργία του Bluetooth ενεργοποιείται από το μεσαίο πλήκτρο της σειράς των τριών (previous/play-pause/next) στην αριστερή πλευρά του Q5, από όπου μπορούμε να χειριστούμε την ασύρματη αναπαραγωγή, ενώ λίγο πιο κάτω υπάρχει η micro USB μόνο για φόρτιση. Στο επάνω μέρος οι υποδοχές line out και line in/coax/optical (παρέχονται adaptor 3,5 χλστ. για όλες στη συσκευασία-η επιλογή γίνεται με το next) και δίπλα τους οι διακόπτες για τη ρύθμιση του gain (high/low) και το bass boost ολοκληρώνουν τη λειτουργική εικόνα του Q5.
Εντός, το Q5 φέρει το πλέον ανεπτυγμένο τμήμα μετατροπέα της εταιρίας με δύο κορυφαίους DAC της AKM, υποδοχή της USB μέσω τσιπ XMOS και εξαιρετική τροφοδοσία με επτά ανεξάρτητα σταθεροποιημένα τροφοδοτικά. Το ίδιο το volume control λειτουργεί στο ψηφιακό πεδίο (ADC) για μεγαλύτερη ακρίβεια ρύθμισης και ησυχία.
Το μηχάνημα όπως είπαμε μπορεί να αλλάξει στάδιο εξόδου από το κάτω μέρος του για καλύτερο ταίριασμα με τα ακουστικά μας, ενώ έρχεται με το αρκετά ισχυρό module AM3A που παρέχει εξόδους balanced 2,5 χλστ και single-ended μέσω των τελεστικών ενισχυτών AD8620 και OPA926. Επάνω στο module, τέλος, υπάρχει η δεύτερη micro USB είσοδος που απευθύνεται αποκλειστικά σε μεταφορά data από τον υπολογιστή ή το DAP.
ΑΕΡΙΝΟ Μ7, ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ Q5
Το Μ7 δείχνει εξαρχής πολύ παρόμοιο ηχητικά με το Χ1 ΙΙ, καθώς μοιράζεται τον εταιρικό ήχο που είναι χαρακτηριστικά ισορροπημένος, ουδέτερος, γεμάτος και λεπτομερής, χωρίς να του λείπει η μουσική αμεσότητα. Πιο προσεκτικές ακροάσεις αποκαλύπτουν ότι το Μ7 είναι ελαφρά διαφορετικό και ακούγεται, ας πούμε, πιο σύγχρονο.
Στην FiiO πέτυχαν να «πάρουν» από το Sabre την ταχύτητα, την ανάλυση, τις ακαριαίες δυναμικές και τη διαφάνεια στα πρίμα και παράλληλα να το «καλμάρουν» ώστε να αποδίδει ήρεμα την ατάκα και να μην προκύπτει λεπτό και στεγνό στις μεσαίες. Έστω κι έτσι, γίνεται φανερό ότι το Χ1 ΙΙ είναι λίγο πιο γεμάτο στις γυναικείες φωνές και λίγο πιο ρυθμικό, με την ατάκα του ελαφρά πιο στρογγυλή.
Η γενική αίσθηση όμως είναι υπέρ του νέου Μ7, που προκύπτει λίγο πιο καθαρό, αναλυτικό, δυναμικό και γρήγορο, με περισσότερο αέρα στα πρίμα, πιο καλή εστίαση και πιο σαφή περιγράμματα, ενώ παράλληλα δεν προδίδει την μουσική αμεσότητα που έχουμε απολαύσει από το Χ1 ΙΙ.
Οι διαφορές πάντως είναι μικρές και δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος αλλαγής για ηχητική αναβάθμιση, αν έχετε ήδη το Χ1 ή το Χ3. Προσθέσαμε τότε το Q5 στη «μίξη», δίνοντας σήμα από τη line out του Μ7 στην αναλογική του είσοδο (line in) και παίρνοντας σήμα από την έξοδο των ακουστικών του Q5. Σε σχέση με το Μ7 από μόνο του, ο συνδυασμός φάνηκε αμέσως να γεμίζει σε σώμα και δυναμικές αντιθέσεις σε όλο το φάσμα αλλά κυρίως στις χαμηλές συχνότητες, το τίμπρο βάθυνε και η οδήγηση πιο δύσκολων φορτίων σημείωσε αισθητή βελτίωση.
Το αέρινο ηχόχρωμα έγινε βέβαια πιο γήινο και η πυκνότητα των περιγραφών αυξήθηκε, αλλά όλο αυτό έγινε μάλλον «επιφανειακά». Θα αρκούσε μεν για να οδηγήσει δύσκολα ακουστικά αλλά όχι για να αναδείξει τα πιο αποκαλυπτικά από αυτά.
Περάσαμε έτσι την ψηφιακή σύνδεση με το Q5 μέσω των USB, οπότε μείναμε με το στόμα ανοιχτό από τη βελτίωση καθώς τίποτε, πλέον, δεν θύμιζε την αρχική απόδοση του Μ7. Το Q5 είναι ένας προικισμένος high end μετατροπέας με πελώρια σκηνή, βραχώδη μπάσα, μια εξαιρετικά ανεπτυγμένη περιοχή ανάμεσα στις χαμηλές και τις μεσαίες συχνότητες, εξαιρετική ανάλυση και απαλότητα.
Οι μεσαίες του είναι αχανείς σε παρουσία, υγρές ή στεγνές όταν πρέπει και τα πρίμα του λαμπερά και ογκώδη, χωρίς γυαλάδες και επιθετικότητες. Το τίμπρο του είναι κρυστάλλινο, πολύχρωμο και χαρακτηριστικά αγνό, χωρίς επιτήδευση, αφήνοντας την ποιότητα του αρχείου να φανεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Περίφημα τα πάει κι από τις άλλες ψηφιακές εισόδους του και θα αναδείξει άνετα ένα ποιοτικό τράνσπορτ, ακόμη και με υλικό στάνταρτ ανάλυσης.
Το Q5 θα γίνει ο αγαπημένος φίλος των high end ακουστικών σας ενώ θα τα βάλει ακόμη και με τον ακριβό μετατροπέα σας, έχοντας το ατού της μπαταρίας και της εξαιρετικής ακαμψίας του σασί του. Κρίμα που δεν υπάρχει desktop mode για τη φόρτιση της μπαταρίας, ώστε να μπορεί το Q5 να είναι πάντα ετοιμοπόλεμο ακόμη και στο ρακ.
H FiiO συνεχίζει την καλή δουλειά και τα νέα φορητά «παιχνίδια» της θα γεμίσουν χαρά τους πιτσιρικάδες κάθε ηλικίας. Το νέο Μ7 είναι λίαν ελκυστικό και συνεχίζει την παράδοση των εισαγωγικών της DAP, είναι όμως πιο σύγχρονο από κάθε άποψη.
Το δε Q5, όχι μόνο έχει λόγο ύπαρξης αν έχετε ένα ζευγάρι πολύ καλά ακουστικών αλλά θα σας κακομάθει με τη high-end νοοτροπία του και πολύ δύσκολα θα κάνετε χωρίς αυτό. Το σετ λοιπόν τα κάνει όλα: μεγάλη ευκολία χρήσης με iem για το Μ7 στις καθημερινές μετακινήσεις και σοβαρή high end απόδοση το βράδυ στο σπίτι, παρέα με το Q5 και τα ακριβά σας ακουστικά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
M7
ΕΙΔΟΣ: Digital Audio Player με Bluetooth
ΟΘΟΝΗ: αφής 3,2 ιντσών 480x800p
ΙΣΧΥΣ: 40mWrms@32Ω, 70mWrms@16Ω
ΠΡΟΤ. ΦΟΡΤΙΟ: 16-100Ω
ΠΑΙΖΕΙ: PCM 192KHz/24bit, DSD128
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ: 2GB
DAC: Sabre ES9018Q2C
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xmicroSD μέχρι 512GB
ΕΞΟΔΟΙ: unbalanced 3,5 χλστ., USB Type C (DoP)
ΕΞΤΡΑ: Bluetooth μέχρι LDAC, FM radio
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ: 20 ώρες
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxBxY): 52 x109x13 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 116 γραμμάρια
Q5
ΕΙΔΟΣ: Φορητός DAC και ενισχυτής ακουστικών, με Bluetooth
ΙΣΧΥΣ: 160mWrms@32Ω (unbal.), 440mWrms@32Ω (bal.)
ΠΡΟΤ. ΦΟΡΤΙΟ: 16-150Ω (unbal.), 16-300Ω (bal.)
ΠΑΙΖΕΙ: PCM 384KHz/32bit (USB), 192KHz/24b (coax), 96KHz/24bit (opt.), DSD256
DAC: 2xAKM4490EN
ΕΙΣΟΔΟΙ: 2xmicroUSB, 1×3,5 χλστ (line/coaxial/optical)
ΕΞΟΔΟΙ: unbalanced 3,5 χλστ., balanced 2,5 χλστ., line out 3,5 χλστ.
ΕΞΤΡΑ: Bluetooth aptX, εναλλάξιμα ενισχυτικά module
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ: 10 ώρες
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxBxY): 64 x124x16 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 195 γραμμάρια
TIP01: Κάντε Back ή πηγαίνετε στο Home Menu του Μ7 με μία κίνηση, χωρίς το βελάκι επιστροφής που βρίσκεται επάνω αριστερά στην οθόνη. Για back, σύρετε το δάκτυλο προς τα πάνω στην αριστερή κάτω γωνία και για home κάντε την ίδια κίνηση στην δεξιά κάτω γωνία. Για πληροφορίες του track που παίζει και για στίχους, σύρετε το δάκτυλο σαν να αλλάζετε σελίδα, εμπρός/πίσω και πάνω/ κάτω.
ΤΙP02: Αν έχετε Sony Walkman με WM-PORT μπορείτε να το συνδέσετε με το Q5, αν προμηθευτείτε το καλώδιο L27 της FiiO.
ΣΧΟΛΙΟ
Στο οικοσύστημα της FiiO, το Μ7 είναι το πιο «smart» από τα εισαγωγικά της player και έρχεται με ξεχωριστά καλούδια όπως την ψηφιακή σύνδεση και το νέο AptX-HD, για streaming υψηλής ανάλυσης χωρίς περιπλοκές. Με την προσθήκη του Q5, το αρνάκι γίνεται λύκος και... the sky is the limit.
ΤΙΜΗ: 249€ (M7), 429€ (Q5)