hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Cabasse Jersey MC170 Review

ΗΧΕΙΑ ΔΑΠΕΔΟΥ *Oμοαξονικό μιντ/τουίτερ *2×170 χλστ. γούφερ *Downfiring οπή

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ CABASSE ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ HI-FI, ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ, ΠΡΟΣΙΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ, ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΗΣ ΟΜΟΑΞΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΙΚΙΖΕΙ ΤΑ ΤΡΙΔΡΟΜΑ ΑΥΤΑ ΗΧΕΙΑ, Η  ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΗΧΕΙΑ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 1.000 ΕΥΡΩ.

Η Γαλλική Cabasse και ειδικά τα Hi-Fi ηχεία της επέστρεψαν στην Ελληνική αγορά μετά από μια σύντομη απουσία και αυτή η επιστροφή δεν θα μπορούσε να είναι πιο καλοχρονισμένη, καθώς έχουμε μια εντελώς φρέσκια σειρά. Αυτή απευθύνεται σε πολύ κόσμο και είναι εξοπλισμένη (για πρώτη φορά στην ιστορία της Cabasse σε αυτά τα χρήματα) με ομοαξονική μονάδα μεσαίων και πρίμων. Το όνομά της σειράς MC170, ολίγον απρόσωπο μεν, γι’ αυτό οι Γάλλοι ονόμασαν Jersey το μοντέλο δαπέδου, Antigua το μοντέλο βάσης, Orion το υπογούφερ και Socoa το κεντρικό, με τον πλήρη κωδικό κάθε μοντέλου να περιλαμβάνει τόσο το όνομα όσο και το «MC170».

Το δαπέδου Jersey MC170 κατέφθασε απαστράπτον στο περιοδικό με μια εντυπωσιακή μαύρη λάκα που ανεβάζει την τιμή του, αλλά ευτυχώς το μοντέλο ξεκινάει από το χιλιάρικο, ντυμένο με πιο απλά φινιρίσματα. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το μεταλλικό πλέγμα που καλύπτει την πρόσοψη και εφαρμόζει μαγνητικά επάνω της, το οποίο τονώνει την εμφάνιση και την αντιληπτή ποιότητα κατασκευής του ηχείου και, παράλληλα, το βοηθάει να εξομαλύνει τη διασπορά στα ανώτερα πρίμα και να «εξαφανίσει» τελείως τον ηχητικό εντοπισμό των μονάδων.

COAXIAL RISE

Η νέα ομοαξονική μονάδα είναι ο βασικός πόλος έλξης των MC170, εξασφαλίζοντας σημειακά (point source) χαρακτηριστικά ακτινοβολίας στις μεσαίες και τα πρίμα. Είναι παραπάνω από φανερό ότι το ομοαξονικό σχέδιο αρέσει, οπότε για ποιο λόγο ν’ αφήνει η γαλλική εταιρία να το εκμεταλλεύονται στις «λαϊκές» σειρές τους η KEF και, εσχάτως, η ELAC.

Η Cabasse, άλλωστε, ξεκίνησε 50 χρόνια πριν με ομοαξονικές μονάδες, το «έχει» το σχέδιο και όφειλε να το δώσει στο ευρύ κοινό, τώρα που είναι της μόδας. Εδώ που τα λέμε, το έχει ήδη δώσει με τα επιτυχημένη δορυφοράκια Eole. Χάρη σε αυτά και την καλή εμπορική τους πορεία, προσάρμοσε την συγκεκριμένη μονάδα που φοράνε, με το μιντρέιντζ των 10 εκ. και τον υφασμάτινο θόλο των 29 χλστ, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί αρκετή ισχύ (το τουίτερ μπαίνει στο παιχνίδι στα 3,6KHz).

Πρόκειται φυσικά για μια πιο απλή εκδοχή των σύγχρονων ομοαξονικών της Cabasse, με μιντ κώνου αντί για περιφερειακό δακτυλίδι, που αφήνει το τουίτερ να εξέχει έντονα. Η  νέα μονάδα ονομάζεται 10Τ15MC, εξoπλίζει όλα τα MC170 και πλαισιώνεται από νέα γούφερ 17 εκ. (13 εκ. για το κεντρικό) με ασυνήθιστους συνθετικούς κώνους για τους οποίους δεν αναφέρει σύσταση. Αυτά τα διαφράγματα έχουν εντυπωσιακή όψη με ακτινικές γραμμές, ανάγλυφη υφή και απόχρωση που «μεταλλίζει» έντονα, ενώ ηχητικά αφήνουν μια αίσθηση πολύ κοντά στα υαλονήματα (fiberglass).

Η Cabasse τα χρησιμοποιεί μέχρι τα 700Hz, δηλαδή πολύ ψηλά στο φάσμα, για να περιορίσει τις διαδρομές του μιντρέιντζ.  Ένα άλλο ασυνήθιστο στοιχείο είναι ο συντονισμός της οπής, που συμβαίνει κι αυτός αρκετά ψηλά στο φάσμα (τα 57Hz για το ογκώδες Jersey είναι τυπικά ηχείων βάσης), με σκοπό να αφαιρεθεί το στρες από την καμπίνα και να αυξηθεί η διαχείριση ισχύος.

Η σχεδίαση του φίλτρου του Jersey MC170 στηρίζεται στην τεχνική HDSE (Homogeneous Distribution of the Sonic Energy), με τις μετρήσεις να γίνονται σε γωνία 360˚ σε ανηχοϊκό θάλαμο.

Οι Γάλλοι στοχεύουν σε μια ισορροπημένη απόδοση της ακουστικής ισχύος μέσα στο δωμάτιο, όπου οι απευθείας και οι ανακλώμενοι ήχοι συνεργάζονται με ομοιογενή τρόπο. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, είναι μια πιο μεγάλη και πιο σταθερή ηχητική σκηνή. Κοιτώντας τις επιλογές των σημείων κρος και τον συντονισμό της οπής, είναι φανερό πως αποφεύγουν πάση θυσία τη συμπίεση και τις μεγάλες μετατοπίσεις των διαφραγμάτων τους.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο πως δίνουν στιγμιαία διαχείριση ισχύος για το Jersey στα 700W! To ηχείο διαθέτει καμπίνα από MDF με μικρό πάχος 10 χλστ., που φορτίζεται από downfiring οπή στη βάση του. Εσωτερικά υπάρχουν δύο μόνο νεύρα που ενώνουν τις πλευρές και άφθονο απορροφητικό υλικό.

Τα σασί των μεγαφώνων είναι πλαστικά, βιδώνονται με torx σε μεταλλικές φωλιές και το φίλτρο υλοποιείται σε πλακέτα διπλής όψης πίσω από την ακρυλική φέτα με τα δύο βύσματα. Εκεί βρήκαμε πέντε πηνία με πυρήνα, μια βατική αντίσταση, τέσσερις ηλεκτρολυτικούς και δύο πυκνωτές πλαστικού φιλμ, όλοι με το λογότυπο της Cabasse.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ!

Το Γαλλικό ηχείο δεν ταλαιπωρεί τους ενισχυτές, με αποτέλεσμα να έχουμε καλή οδήγηση των τριών δρόμων και «εξαφάνιση» των επιμέρους μεγαφώνων ακόμη και με μέτρια ισχύ.

Τα νέα που φέρνει είναι πάρα πολύ καλά για τους μουσικόφιλους που συναρπάζονται από μεγάλα ηχεία χοάνης, μεμβράνες κλπ αλλά ίσως όχι και τόσο για τους πιο φανατικούς της μόνιτορ σχολής, αφού το ηχείο δεν είναι ruler flat όπως, για παράδειγμα, το βραβευμένο με EISA και λίγο φθηνότερο 3050i της Q Acoustics.

Όμως το Cabasse μας έκλεψε τις καρδιές με την αμεσότητά του, τις ακαριαίες δυναμικές, τη ζωντάνια των μεταβατικών και τη μουσικότητά του, με ροή, μελωδικές γραμμές και παύσεις επιπέδου αναφοράς, που μετατρέπουν την ηχητική αναπαραγωγή σε μουσικό βίωμα.

Η ταχύτητα είναι σπουδαία όμως δεν επιβάλλεται στα τυφλά και οι παραμορφώσεις κρατούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για ηχείο, όπως και η δυναμική συμπίεση που…  δεν έρχεται ποτέ όσο κι αν το «χτυπήσεις». Κοιτώντας τα διαφράγματα ενώ το Jersey MC170 πλησιάζει τα 100dB, δεν βλέπεις καμία απολύτως κίνηση στο μιντρέιντζ ενώ τα γούφερ ίσα που κουνιούνται. Είναι μια εικόνα εξωτική για ηχείο τυπικής ευαισθησίας που παραπέμπει ηχητικά σε χοάνες, αποδίδοντας πελώρια είδωλα χωρίς ίχνος πάχους.

Η καμπίνα χαμηλής μάζας παίζει το ρόλο της σε αυτή την αμεσότητα και, μολονότι ίχνη από το ξύλο είναι ανιχνεύσιμα στις ανώτερες χαμηλές, η στάθμη τους είναι χαμηλή και, το κυριότερο σβήνουν πολύ σύντομα και δεν φουσκώνουν τεχνητά την περιοχή.  

Έτσι η έκταση του βαθέως χαμηλού είναι ολοφάνερη και οι βαθιές νότες αναδεικνύονται με σωστό τίμπρο και πυκνότητα, με το ηχείο να καλύπτει άνετα τα 40Hz με τη βοήθεια του χώρου, παρά τα μέτρια spec που δίνει η εταιρία. Η ομοιογένεια είναι φυσικά κορυφαία χάρη στην ομοαξονική μονάδα και οι χροιές λάμπουν από φυσικότητα, μολονότι το ηχείο δεν δίνει την τελευταία λέξη στη λεπτομέρεια ή την σκηνική ακρίβεια, αφού τα πάντα είναι ακλόνητα, μεγάλα και παλλόμενα.

Τονικά, έχουμε μικροαποκλίσεις όπως ένα μικρό φούσκωμα στη άνω περιοχή λειτουργίας των γούφερ και κάποιες διακυμάνσεις στην περιοχή λειτουργίας της ομοαξονικής μονάδας που τονίζουν ενίοτε κάποια συριστικά, αλλά  συνηθίζονται εύκολα, εξομαλύνονται δε αρκετά με το πλέγμα της πρόσοψης, με κάποιο τίμημα στην αμεσότητα και τη διαφάνεια.

Το Jersey MC 170 είναι ένα ηχείο-σταθμός, από μια ιστορική εταιρία που έχει ταυτιστεί με την ομοαξονική τεχνολογία. Ίσως το πιο χαρισματικό ηχείο δαπέδου της κατηγορίας με μουσικά κριτήρια, δίνει έναν ήχο που δεν θα βρείτε αλλού, με πιο αυθεντικά στοιχεία live και συγκλονιστικές ερμηνείες, που προσπερνάνε το μυαλό και μιλάνε απευθείας στην καρδιά. Με άλλα λόγια, το ιδεώδες ηχείο για να συνοδέψετε το νέο σας πικάπ!

89%

ΣΧΟΛΙΟ

Το ιδεώδες ηχείο για να συνοδέψετε το νέο σας πικάπ!

AV ART
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 1.030-1.340€ (λάκα)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα