ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΙΚΑΠ ΤΗΣ PRO-JECT ΕΧΕΙ START KAI STOP. NAI, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΚΑΠ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΑΛΛΑ ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ;
Το A1 είναι η αρχή για την Pro-Ject, θα ακολουθήσουν και άλλα πιο μεγάλα αυτόματα πικάπ, όπως τα Α2 και Α3 από την σειρά Automat.
Με την εξαγορά του εργοστασίου της Γερμανίας η Pro-Ject απόκτησε πρόσβαση σε εργαλεία και πατέντες που δεν είχε το άλλο εργοστάσιό της, στην Τσεχία. Το βέβαιο είναι ότι με το καιρό από τις γραμμές παραγωγής της Γερμανίας θα βγουν πιο προηγμένα αυτόματα πικάπ, ενώ ήδη ο κατασκευαστής ετοιμάζεται και για το τρίτο του «πρότζεκτ», που δεν είναι άλλο από πικάπ άμεσης οδήγησης που είναι και ο «κρυφός καημός» του.
Όπως αναφέρει η Pro-Ject, το Α1 είναι κατασκευασμένο ακόμη και τα επιμέρους εξαρτήματά του, κατά 99% στην Γερμανία, με ότι κι αν σημαίνει αυτό. Μια χαρά ποιότητα κατασκευής έχουν και στα πικάπ της Τσεχίας, αλλά φαίνεται το made in Germany σε μερικές αγορές μετράει πολύ.
Όπως είναι αυτή της Βόρειας Αμερικής, όπου τα αυτόματα πικάπ είναι πρώτα σε ζήτηση επειδή εκεί τα θέλουν όλα έτοιμα. Πίσω από τα αυτόματα πικάπ υπάρχει ένας μηχανισμός με γρανάζια, ελατήρια και μοχλούς που μετράει πολλές δεκαετίες στην πλάτη του.
Δεν γνωρίζουμε ποιος και πότε τον σχεδίασε, αλλά αυτό που έφτιαξε έχει αποδεχθεί αξιόπιστο και διαχρονικό. Ίσως στο μέλλον υπάρξει κάποιο βινυλιακό ρομπότ που στο δευτερόλεπτο θα κάνει όλη αυτή την δουλειά, ακόμη και δίσκο στο πλατό θα βάζει, αλλά μέχρι τότε στον ίδιο μηχανισμό θα βασίζονται όλα τα αυτόματα πικάπ, Ευρωπαϊκά και Ανατολικής Ασίας.
ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΦΑ
To Α1 πατάει σε τέσσερα ποδάκια σιλικόνης που του εξασφαλίζουν αντιολίσθηση και απομόνωση από τους κραδασμούς.
Η βάση του αποτελείται από δύο κομμάτια MDF πάχους περίπου τριών εκατοστών το ένα, είναι ενωμένα μεταξύ τους με ξυλόβιδες. Εσωτερικά, ανάμεσα στα φύλλα του MDF, υπάρχει μια φωλιά στην οποία είναι εγκαταστημένος ο μηχανισμός για τους αυτοματισμούς μαζί με τον κινητήρα του πικάπ. Εκεί «εισβάλει» και το σοβαρού πάχους (από την σειρά Connect It Ε της εταιρίας) καλώδιο interconnect το οποίο δεν αφαιρείται και έχει αρκετό μήκος για να φθάσει στην είσοδο του ενισχυτή σας. Επίσης, εκεί υπάρχει και η υποδοχή του μικρού εξωτερικού τροφοδοτικού των 15V DC.
Το Automat A1, στο πίσω μέρος δεν μοιάζει με τα γνωστά πικάπ της Pro-Ject, δεν έχει θρυλικά RCA αφού το καλώδιο είναι μόνιμα συνδεδεμένο επάνω του και δεν έχει τον διακόπτη phono/line. Ο τελευταίος έχει μεταφερθεί αλλού, αφού το πικάπ είναι διαφορετικής αρχιτεκτονικής από τη σειρά Debut ή Primary.
Όσοι έχουν αυτόματο πικάπ της Dual ή άλλων κατασκευαστών γνωρίζουν τις εγκοπές που έχει το πλατό, για τον έλεγχο του ιμάντα. Κάτω από το πλατό του Α1 βρίσκεται και ο μεταγωγές on/off του phono stage, επομένως φέρνοντας μια από την εγκοπές του πλατό επάνω από αυτόν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε.
Περιστρέφοντας το πλατό βλέπουμε κάτω από τις εγκοπές τον κινητήρα, τον διακόπτη του phono stage αλλά και το ίδιο το phono stage το οποίο υλοποιείται με ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (τσιπάκι). Το πλατό είναι από στραντζαριστό αλουμίνιο βαμμένο μαύρο έχοντας από κάτω ειδικό δακτύλιο απόσβεσης για τη μείωση των συντονισμών, ενώ «σκεπάζεται» με ματ από τσόχα ικανού πάχους.
Είναι σχεδόν αδύνατο να το αφαιρέσουμε, επειδή είναι «κλειδωμένο» στον άξονα με ειδική ασφάλεια που θέλει ειδικό εργαλείο τσιμπίδα. Όλα τα χειριστήρια του πικάπ βρίσκονται παράλληλα με τον βραχίονα, εκεί έχουμε επιλογές 33 και 45, μοχλό ανύψωσης του βραχίονα και το περίφημο start/stop για την εκκίνηση ή την επιστροφή του βραχίονα.
Ο τελευταίος είναι κατασκευασμένος από σωλήνα αλουμινίου χαμηλής μάζας με ενεργό μήκος 211 χλστ. Είναι τερματισμένος σε κέλυφος κεφαλής από μείγμα πλαστικού και ανθρακονημάτων επάνω στο οποίο είναι βιδωμένη (half inch) η κεφαλή κινητού μαγνήτη της Ortofon OM10, με την γνωστή αεροδυναμική μορφή της.
Σε περίπτωση που θέλουμε να αλλάξουμε κεφαλή είναι πολύ εύκολο. Ο βραχίονας δεν έχει ρυθμίσεις όπως αντιολίσθηση ή VTA, ούτε καν αντίβαρο του περιστρέφεται. Όλα είναι fixed. Το πικάπ σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορούμε από την στιγμή που το βγάλουμε από το κουτί να το ακούσουμε σε λίγα δευτερόλεπτα.
Όλα είναι προρυθμισμένα και έτοιμα από το εργοστάσιο, δεν θέλει καμμιά συναρμολόγηση παρά μόνο οι μεντεσέδες στο διάφανο κάλυμμα. Το βάζουμε στην πρίζα, το συνδέουμε στον ενισχυτή μας και έχουμε όλο το χρόνο να διαλέξουμε δίσκο.
Με το Start ο βραχίονας πηγαίνει αυτόματα στην αρχή του δίσκου, ισχύει τόσο για 45 όσο και για 33 στροφών διαμέτρου. Με το Stop ο βραχίονας επιστρέφει στην θέση του. Αν θέλουμε να διαλέξουμε κομμάτι μετακινούμε τον βραχίονα με το χέρι μας, τότε το πλατό περιστρέφεται αυτόματα και κατεβάζουμε το μοχλό ανύψωσης.
Όταν η βελόνα φθάσει στο τέλος του δίσκου τότε ο βραχίονας επιστρέφει αυτόματα. Η παραδοσιακή δηλαδή διαδικασία που γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες από τα αυτόματα πικάπ. Από την στιγμή που μετακινήσουμε τον μοχλό στη θέση Start ο βραχίονας χρειάζεται περίπου 15’’ μέχρι να ακούσουμε μουσική.
Ο ίδιος χρόνος απαιτείται και για την επιστροφή του, μαζί με όλους τους γνωστούς χαρακτηριστικούς θορύβους του μηχανισμού. Εννοείται ότι από την στιγμή που η βελόνα βρεθεί στον δίσκο ο αυτόματος μηχανισμός «αποσυνδέεται» από το πικάπ, ώστε να έχει την ελάχιστη επίδραση στον ήχο.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΦΑ ΣΤΟ ΩΜΕΓΑ
Έτσι ακριβώς, το πικάπ συμπεριφέρθηκε άψογα καθόλη την διάρκεια των δοκιμών. Λειτουργικά, ως αυτόματο, αποδεχθεί εξαιρετικό με τον μηχανισμό του να είναι ομαλός σε σημείο που μας καλόμαθε με την ευκολία του. Αρκεί να μην βιαζόμαστε, άλλωστε η ακρόαση βινυλίων είναι μια ιεροτελεστία.
Αρχικά χρησιμοποιήσαμε το Α1 ως έχει, δηλαδή με το δικό του phono stage και το δικό του τροφοδοτικό. Τσεκάραμε με όργανο τις στροφές που ήταν κοντά στο ακριβές σημείο. Το Α1 κλήθηκε να περιστρέψει έναν ολόφρεσκο δίσκο αναφοράς.
Η βελόνα του αντλούσε όλη την πληροφορία των αυλακιών με τέτοιο τρόπο που δεν θύμιζε καθόλου πικάπ Pro-Ject, ένας νέος ήχος -πολλά υποσχόμενος- ήταν εδώ. Με δυναμικές, μέγεθος, χροιές και πλούσιες βινυλιακές αρετές με γερά θεμέλια για την συνέχεια.
Οι μεσαίες και οι υψηλές ήταν εκεί, με σωστό σώμα, ευκρίνεια και αμεσότητα, δημιουργώντας την ζητούμενη εικόνα ανάμεσα στα ηχεία μας. Οι χαμηλές είχαν μέγεθος, παρουσία και ενέργεια για να κουνήσουν τους κώνους των γούφερ των ηχείων μας. Όλη η πλατφόρμα δηλαδή είναι την «εν δυνάμει» διάθεση για απογείωση. Έτσι θέσαμε εκτός το δικό του phono συνδέοντας το πικάπ σ’ ένα εξωτερικό κατηγορίας τιμής λίγο πιο πάνω από την δική του.
Όλα έλαμψαν, η ποιότητα της αναπαραγωγής υπέρ-διπλασιάστηκε και το Α1 έδειξε ότι έχει τον δικό του ήχο που σίγουρα θα βάλει σε προβληματισμό τον «αυτόματο» ανταγωνισμό και όχι μόνο. Το πικάπ μας καθήλωσε γερά στην θέση ακρόασης για να μελετήσουμε ξανά και ξανά τους δίσκους μας. Στις χαμηλές το ήταν σε θέση να αναδείξει άμεσα, με ένταση και με σεβασμό το ρυθμό της μουσικής, ενώ μας έδωσε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε την συχνοτική του έκταση με ένα ήρεμο και μελωδικό τρόπο.
Αίσθηση αέρινου ήχου χωρίς γρέζια και σκληράδες, με αξιοσημείωτη ταχύτητα και ικανότητα εξαγωγής των λεπτομερειών. Σίγουρα «τα ρίχνει» στα εισαγωγικά χειροκίνητα πικάπ, όπως είναι η σειρά «Τ» της Pro-Ject, ακόμη και η όψη του είναι πιο επιβλητική. Η Pro-Ject πήρε κλασικές τεχνολογίες και τους ξαναέδωσε ζωή όχι μόνο λειτουργική αλλά και ηχητική. Λέτε το Automat να αναβιώσει τα αυτόματα πικάπ στην αγορά; Ναι, ήρθε η ώρα τουλάχιστον ηχητικά το απέδειξε.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤΥΠΟΣ: Αυτόματο πικάπ με ανάρτηση 4 σημείων
ΚΕΦΑΛΗ: Ortofon OM10
PHONO STAGE: MM με στάθμη εξόδου 200mV/1kHz
ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ: 8,3 ιντσών, fixed
ΠΛΑΤΟ: Αλουμινίου
ΣΑΣΙ/BAΣΗ: Διπλό ξύλο MDF
KINHTHRAΣ: DC, 33,3/45 σ.α.λ.
WΟW & FLUTTER: 33 ±0.27%, 45 ±0.25%
ΣΗΜΑ ΠΡΟΣ ΘΟΡΥΒΟ: -65dB
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 430x130x365 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 5,6 κιλά