Η ROTEL ΤΙΜΑ ΤΟΝ KEN ISHIWATA ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ TRIBUTE, ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ. ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΤΙΒΑΡΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΗΧΕΙΑ.
Οι αναβαθμίσεις στον Α11 και το CD11 είναι και οι τελευταίες που πραγματοποίησε ο Ken Ishiwata όσο ζούσε, ο οποίος βέβαια έγινε γνωστός από την πολυετή συνεργασία του με τη Marantz αλλά έμελλε να κλείσει την καριέρα του με τη Rotel.
Οι νέες εκδόσεις λέγονται Tribute και διακρίνονται από μια μικρή ταμπέλα στα δεξιά της πρόσοψης, στην οποία περιλαμβάνεται η ιαπωνική λέξη «σεβασμός». Το όλο εγχείρημα προέκυψε διακριτικά, χωρίς φανφάρες και μάλιστα η Rotel χαμήλωσε την τιμή πώλησης του Α11 κατά εκατό ευρώ, ένα ποσό πολύ σημαντικό για την χαμηλή κατηγορία τιμών.
Έτσι κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι θέλησε να εκμεταλλευτεί τη φήμη του Ken για να «πλουτίσει», κάτι που θα ήταν πιθανόν αν αντικρύζαμε μια περιορισμένη έκδοση σημαντικά ακριβότερη με έντονες εμφανισιακές διαφορές από την απλή.
Όχι, ο Α11 Tribute δεν είναι κάτι τέτοιο και στην ουσία αντικαθιστά τον Α11 βελτιώνοντάς τον σημαντικά, καθώς οι φροντίδες του Ken περιλαμβάνουν νέο «κούρδισμα» με καλύτερα υλικά και περισσότερη απόσβεση στο σασί. Ο Tribute δε διαφέρει βέβαια από την απλή έκδοση που δοκιμάσαμε παλαιότερα σε λειτουργικό επίπεδο.
Είναι ένας κλασικός ολοκληρωμένος με phono stage, προενισχυτική έξοδο και οθόνη απεικόνισης, που δίνει πρόσβαση σε μενού με ρυθμιστικά τονικότητας και λειτουργικές ευκολίες.
Αποδίδει μεν μόλις 50W/κανάλι από ένα ζευγάρι διπολικών τρανζίστορ (Sanken C4498/A1695) αλλά οι προδιαγραφές της Rotel περιλαμβάνουν μέτρηση σε όλο το φάσμα με τα δύο κανάλια οδηγούμενα και το νούμερο αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο με τα πιο χαλαρά στάνταρντ των μετρήσεων, έτσι ο Α11 φέρνει περισσότερο σε «80άρη» με πολύ καλά αποθέματα στα 4Ω.
Υπάρχει μεν ένας μετατροπέας (Burr Brown PCM5102) αλλά αυτός απευθύνεται αποκλειστικά στη σύνδεση Bluetooth aptX (υπάρχει κεραία στην πλάτη του) κι έτσι δεν θα βρείτε κλασικές ψηφιακές εισόδους.
Το τηλεχειριστήριο είναι πλαστικό και περιλαμβάνει τα πάντα, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να βρεις αυτό που ψάχνεις. Οι είσοδοι επιλέγονται με ρελέ τόσο από το τ/χ όσο και από την πρόσοψη, όπως και το επιλεγμένο ζεύγος ηχείων, με τα οχτώ βύσματα των εξόδων να είναι παραταγμένα στη σειρά και όχι στην άβολη διάταξη το ένα κάτω από το άλλο.
GROWN-UP
Στο δείγμα που πήραμε στα χέρια μας καταγράψαμε οχτώ αλλαγές πυκνωτών, τέσσερις αλλαγές αντιστάσεων και δύο νέα ρυθμιστικά τρίμερ στην περιοχή του σταδίου ισχύος, καθώς και μικρές αλλαγές στις διαδρομές της πλακέτας.
Επίσης, δέκα αλλαγές πυκνωτών στο στάδιο της προενίσχυσης, οι περισσότερες γύρω από το ηλεκτρονικό ρυθμιστικό στάθμης και αρκετή απόσβεση στο σασί και το καπάκι. Ίσως ακούγονται λίγες, μια ματιά στο εσωτερικό του Α11 αρκεί όμως για να διαπιστώσει κανείς ότι το μηχάνημα έχει έτσι κι αλλιώς λιγοστά εξαρτήματα.
Εξάλλου, από τις ακροάσεις γίνεται φανερό ότι ο Tribute έχει αποκτήσει μια ελαφρώς διαφορετική χρονική συμπεριφορά, με πιο παρατεταμένα σβησίματα στις νότες και λιγότερο «νευρική» αποτύπωση των ακμών και του ρυθμού, καθώς και πιο καθαρή και φυσική εστίαση με πιο απαλά συριστικά, δείγμα μειωμένης συνολικής ανάδρασης.
Αυτό σημαίνει ότι οι στοχευμένες αλλαγές υλικών επέτρεψαν χαμηλότερο θόρυβο και ένα πιο σοφιστικέ voicing για το δημοφιλές μοντέλο της Rotel.
Δεν το περιμέναμε, αλλά είναι γεγονός ότι το ATC SCM 70SL καλοδέχτηκε τον ανασχεδιασμένο Α11 και έδειξε να οδηγείται με επάρκεια στον μικρομεσαίο χώρο μας. Επιπλέον, ανταποκρίθηκε με βελτιωμένη δυναμική αμεσότητα και πιο καθαρό low level, καλύτερο άνοιγμα σκηνής και διαφάνεια και γενικότερα έδειξε ότι ο ολοκληρωμένος αυτός, παρότι προσιτός, αποτελεί έναν καθαρόαιμο audiophile ενισχυτή που μπορεί να σταθεί μαζί με πολύ απαιτητικά ηχεία.
Άλλωστε έπαιξε στρωτά και το Scala EVO της Focal που κοστίζει εξήντα φορές το κόστος του. Έχει μοντέρνα ηχοχρώματα, υψηλή ανάλυση, άριστες μικροδυναμικές αντιθέσεις και βαθύ, πυκνό και άψογα ελεγχόμενο χαμηλό. Τα πρίμα του θυμίζουν παρεμβάσεις σε Marantz τύπου «KIS».
Είναι πεντακάθαρα και ομαλότατα χωρίς να σκοτεινιάζουν και ακούστηκαν πιο ανοιχτά, αέρινα και εκτεταμένα από τον δικό μας RA-1570. Αποδίδουν έξοχα την ατάκα στα έγχορδα και τα μικρά κρουστά, παραμένοντας σχετικά συγκρατημένα στην τελευταία οκτάβα, κάτι που ευνοεί τη ροή των μεταβατικών και το ολογράφημα της σκηνικής απεικόνισης και επιτρέπει πολύωρες ξεκούραστες ακροάσεις.
Η σκηνή που στήνει είναι ίσως το πιο δυνατό σημείο του, με έξοχο εντοπισμό των ήχων, ισορροπημένη ανάπτυξη στον χώρο, άψογες αναλογίες στα είδωλα και άριστο βάθος, επιτρέποντας μια υψηλού επιπέδου παρατήρηση των ήχων χωρίς ασάφειες και προβολικότητες.
Είναι θα λέγαμε ένας ενισχυτής με υποδειγματική ισορροπία σε όλους τους τομείς (χώρος, χρόνος, τόνος, κλίμακα), με έκδηλη ακρίβεια και μουσικότητα οι οποίες συνδυάζονται αρμονικά, σχεδόν ταυτίζονται, δείγμα κορυφαίας συνοχής. Δίχως άλλο, ένας από τους πιο προικισμένους ενισχυτές κάτω των χιλίων ευρώ.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Ολοκληρωμένος ενισχυτής
ΙΣΧΥΣ: 2x50W/8Ω
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 10Hz-100KHz
ΕΙΣΟΔΟΙ: 4xline (180mV/47ΚΩ), phono (MM/2,3mV/47ΚΩ), Bluetooth aptX
ΕΞΟΔΟΙ: pre out (RCA/1Vrms/470Ω), ακουστικών 3,5 χλστ., ηχεία Α,Β
ΕΞΤΡΑ: μπάσα, πρίμα, 2xRotel EQ (Tone Boost/Max), ισορροπία, variable/fixed aux1, 2 και ΒΤ, screen/led dimmer, auto sense, auto power.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 430x345x93 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 6,85 κιλά
ΣΧΟΛΙΟ
Φόρο τιμής στον εκλιπόντα Ken Ishiwata αποτελούν οι εκδόσεις Tribute της Rotel. Ο γνωστός ολοκληρωμένος Α11 διατίθεται αποκλειστικά πλέον στη νέα έκδοση η οποία όχι μόνο είναι σημαντικά αναβαθμισμένη αλλά έρχεται και με πιο προσιτή τιμή πώλησης.
ΤΙΜΗ: 599€