hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Οι «μικροί» Ιππότες της Naim μέσα από το χρόνο, έως την έλευση του Naim Nait 50

Οι αναγνώστες του περιοδικού σίγουρα θα θυμούνται τα πρώτα χρόνια της Naim, όπου η εταιρεία μαζί με την Linn κυριαρχούσαν στο σύστημα αναφορά για τις δοκιμές μας.

Τότε η αντιπροσωπία της Naim στην Ελλάδα ήταν η Lyric. Αλλά πως άρχισε η σειρά ενισχυτών «Nait» της Naim;

Ενός από τους πρώτους ολοκληρωμένους ενισχυτές της αγοράς που έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά της δεκαετία του 1980.

Οι δυνατότητες του Nait 1 ήταν ήδη μέτριες εκείνη την εποχή, τρεις είσοδοι, με τις δύο από αυτές να είναι αυτό το περίεργο βύσμα DIN. Μάλιστα η ρύθμιση της ισορροπίας των καναλιών επικρίθηκε πολύ εκείνη την εποχή, όχι τόσο για την παρουσία της, αλλά για την έλλειψη σήμανσης κεντρικού σημείου (0dB).

Μπορούσε κανείς να «μετατοπίσει» την θέση των καναλιών κατά 3dB το πολύ (αριστερά ή δεξιά), οπότε το ποτενσιόμετρο που ήταν τοποθετημένο περίπου στο κέντρο δεν έφερνε σχεδόν καμμιά… ισορροπία.  

Ο Nait 1 είχε ισχύ εξόδου μόνο 2x13W στα 8Ω, η οποίο ήταν μικρή ακόμα και για την πραγματικότητα της εποχής, που είχε ενισχυτές κατά μέσο όρο με χαμηλότερη ισχύ απ’ ότι σήμερα. Και όταν καταφέρναμε να βρούμε ηχεία υψηλής ευαισθησίας, εμφανίζονταν άλλο πρόβλημα, ένας αρκετά υψηλός θόρυβος.

Στα πλεονεκτήματα περιλάμβαναν ένας ήχος με εξαιρετική μουσικότητα και πλαστικότητα. Έτσι μετά από πολλά χρόνια, ο Nait1 συνδέεται νοσταλγικά κυρίως με αυτόν τον ήχο. Ο ενισχυτής είχε δύο άτυπες εκδόσεις, μια παλαιότερη και μια μεταγενέστερη, που αναγνωρίζουμε από το χρώμα της διόδου ισχύος: κόκκινη (στους παλαιότερους ενισχυτές) και πράσινη (στους λίγο νεότερους).

Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίστηκαν θρύλοι που την συνέδεαν την δίοδο με τον ήχο, τόσο έντονοι που ορισμένοι ιδιοκτήτες του «πράσινου» Nait 1 ανέθεσαν σε ηλεκτρονικούς να αντικαταστήσουν τη δίοδο με μια κόκκινη, όταν αποφάσιζαν να πουλήσουν τη συσκευή. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία σοβαρή απόδειξη ότι οι «κόκκινοι» έπαιζαν καλύτερα από τους «πράσινους».

Περαιτέρω αλλαγές έγιναν το 1988, όταν κυκλοφόρησε ο Nait 2, πρώτα σε μια έκδοση που ονομαζόταν άτυπα «Chrome Bumper», η παραγωγή του οποίου διήρκεσε μόνο ένα χρόνο (γι’ αυτό είναι πλέον ιδιαίτερα περιζήτητος από τους συλλέκτες), μετά η Naim τον παρουσίασε στο γνωστό φινίρισμα της ελιάς.

Από τότε το σκούρο πράσινο έγινε μέρος του στυλ της Naim για τα επόμενα δώδεκα χρόνια.  Ο Nait 2 σε σύγκριση με το Nait 1, είχε σχετικά μικρές αλλαγές στο ηλεκτρονικό κύκλωμα. Η ισχύς παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο (2×13 W στα 8 Ω), ενώ προστέθηκε και μια είσοδος γραμμής (DIN φυσικά).

Στον Nait 2 είχαμε την πρώτη εμφάνιση του λογότυπου του Naim με οπίσθιο φωτισμό που παραμείνει μέχρι σήμερα, ενώ ο έλεγχος της ισορροπίας των καναλιών και της σίγασης, διορθώθηκε. Ο ενισχυτής ήταν ακόμα εξοπλισμένος μ’ ένα εξαιρετικό phono stage, αν και υπάρχει ένα ενδιαφέρον γεγονός σχετικά.

Λοιπόν, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Naim κυκλοφόρησε μια μικρή παρτίδα του μοντέλου Nait 2, που έμεινε γνωστή ως Nait 2 CD. Να τονίσουμε ότι ήταν οι εποχές της επέκτασης των CD player και οτιδήποτε αναλογικό ήταν στο περιθώριο, σχεδόν εξαφανισμένο. Αντί για υποδοχές phono stage εγκαταστάθηκε μια πρόσθετη είσοδος για συσκευές αναπαραγωγής CD, αλλά σημειώστε, δεν ήταν απλώς μια άλλη είσοδος γραμμής με τις ίδιες παραμέτρους, αλλά υποστηρίζονταν από ένα επιπλέον ηλεκτρονικό κύκλωμα που άλλαζε την ευαισθησία.

Ήδη από τότε, η Naim παρατήρησε ότι η στάθμη σήματος των CD player ήταν πολύ υψηλότερη από ό,τι των tuner ή των κασετοφώνων. O Nait 2 είχε πολύ υψηλή ευαισθησία (0,1V) και για λόγους CD μειώθηκε στο 0,2 V. Όμως, η θεμελιώδης αλλαγή στο σχεδιασμό του τμήματος ενίσχυσης πραγματοποιήθηκε το 1993, με τη γενιά Nait 3.

Το σασί τύπου «shoebox» εγκαταλείφθηκε αφού ο ενισχυτής μεγάλωσε σε κανονικό μέγεθος και η ισχύς αυξήθηκε στα 2x30W στα 8Ω. Ο Nait 3 ήταν η έκδοση που παρήχθη για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο Nait 4 δεν εμφανίστηκε ποτέ, η Naim το 2000 έφερε στην αγορά τον Nait 5.

Η ισχύς παρέμεινε αμετάβλητη, μετά από τρία χρόνια εμφανίστηκε η παραλλαγή 5i και μετά από άλλα τέσσερα η 5si, η οποία εξακολουθεί να παράγεται και σήμερα, αν και έχει υποστεί ορισμένες τροποποιήσεις σ’ αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από το 1983 έως το 2007, το όνομα «Nait» χαρακτήριζε τους ενισχυτές της, όμως μετά το 2007 η Naim συμπεριέλαβε περισσότερες συσκευές στις «σχετικές» σειρές SuperNait και Nait XS.

Οι τρίτες γενιές τους κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Ο πρώτος και ιστορικός Nait 1
Ο Nait 2 ήταν πιο συνεπής και ήξερε να παίζει και με CDp.
Στον Naim 3 μεγάλωσε το σασί και αυξήθηκε ισχύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα