Η hARt Lab «γεννήθηκε» το 2017 και το 2019 έκανε το ντεμπούτο της στην Έκθεση του Μονάχου, με στατική επίδειξη του ολοκληρωμένου ενισχυτή Tune One με λυχνίες EL34 και του προενισχυτή Reference Tune Two με λυχνίες CV181. (Έχουμε το ιστορικό βίντεο, δες παρακάτω).
Τα χρόνια του lockdown δεν πέρασαν ανεκμετάλλευτα για τη νέα αυτή premium ελληνική εταιρία και στην Έκθεση HXOS EIKONA SHOW 2022 #ΗΕS2022 επανήλθε με την πλήρη γκάμα της (πλην του ολοκληρωμένου ενισχυτή), η οποία αποτελείται από το σετ προ-τελικού της σειράς Reference, Tune Two και Tune Four και το σετ προ-τελικών μονομπλόκ της σειράς Superior, Tune Three και Tune Five.
Το τελευταίο κοστίζει κοντά στα εκατό χιλιάρικα για τα τρία αυτά σασί (δεν υπάρχουν εξωτερικά τροφοδοτικά), τα οποία διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και παρέχουν πλήρεις λειτουργίες από την πλευρά της προενίσχυσης.
Πριν πάθετε… αγανάκτηση για τις τιμές της εταιρίας, καλό είναι να αναρωτηθείτε αν ένα απολύτως κορυφαίο προϊόν όπως αυτό μπορεί να κοστίζει λιγότερα, όταν μάλιστα δεν κατασκευάζεται στην Κίνα αλλά στην Ελλάδα του ευρώ. Ένα προϊόν, μάλιστα, τόσο ξεχωριστό που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τους άγραφους κανόνες της σκηνής του ultra high-end.
Από την πλευρά μας, είμαστε βέβαιοι ότι τα hARt Lab -όταν με το καλό φθάσουν στις αγορές του εξωτερικού – θα τα δούμε να κοστίζουν σημαντικά ακριβότερα για να μην διαταράξουν τις ισορροπίες της ειδικής αυτής αγοράς, αφού η απόδοσή τους αντιστοιχεί σε εξαψήφια νούμερα λιανικής.
Τα καλά νέα για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τον ήχο της εταιρίας και αισθάνονται υπερήφανοι για την καταγωγή της, είναι ότι δεν θ’ αργήσουν να παρουσιαστούν δύο ολοκληρωμένοι ενισχυτές με τιμή κοντά στα είκοσι χιλιάρικα ο καθένας, ο Tune One με λυχνίες EL34 αλλά κι ένας υβριδικός με trickle down τεχνολογία από το σετ των Superior.
Αλλά τι το σπουδαίο ανακάλυψαν οι άνθρωποι της hARt Lab, το οποίο τους οδήγησε να ιδρύσουν εταιρία και να μπουν στα βάσανα της παραγωγής του made in Greece; Ένα κύκλωμα, τι άλλο!
Ένα κύκλωμα που αναπτύσσει ο σχεδιαστής Κώστας Τροβάς εδώ και 25 χρόνια, του οποίου η εμπειρία περιλαμβάνει επαφή σε επίπεδο σέρβις και αναβαθμίσεων σχεδόν σε κάθε high-end μηχάνημα που έχει παραχθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στον πλανήτη.
Αυτό δεν τον καθιστά αυτομάτως ιδιοφυία αλλά του έχει δώσει τη δυνατότητα να αξιολογήσει και να ιεραρχήσει σχεδόν ό,τι κύκλωμα και υλικό κυκλοφορεί στην «πιάτσα» του high-end. Και με βάση αυτά τα δεδομένα, να καταθέσει τη δική του άποψη για την απόλυτη αναπαραγωγή.
Φυσικά, ένας τέτοιος σχεδιαστής -κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- δεν μπορεί παρά να έχει και το χάρισμα, τις κατάλληλες «καλλιεργημένες» αισθήσεις και τη δυνατότητα να τις επεξεργαστεί για να πετύχει τον στόχο του.
H hARt Lab είναι μια δεμένη ομάδα τριών Ελλήνων που τους συνδέει πολυετής φιλία, με τον κ. Nώντα Γκαβέρα να αναλαμβάνει το εμπορικό κομμάτι και τη σχεδίαση της εμφάνισης και της αντιληπτής ποιότητας των ενισχυτών και τον «chief engineer», ηλεκτρονικό κ. Νίκο Φανάκη να είναι ο υπεύθυνος για το τελικό μοντάρισμα, τον ποιοτικό έλεγχο και την ανάπτυξη των ψηφιακών ευκολιών στους προενισχυτές και ολοκληρωμένους.
Ο κ. Γκαβέρας έχει κάνει ομολογουμένως εξαιρετική δουλειά στο οπτικό κομμάτι. Έχει πετύχει να απεικονίσει γλαφυρά την μοναδική ηχητική τους συμπεριφορά.