hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Μικρόφωνα για smartphone

Αποστολή: Σύνδεση εξωτερικού μικροφώνου σε κινητό

Η πιο αγαπημένη audio συσκευή είναι δίχως άλλο το μικρόφωνο. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Καλό μικρόφωνο σημαίνει καλή εγγραφή και καλή αναπαραγωγή. Προσπαθήσαμε να ανεβάσουμε ηχητικό επίπεδο εγγραφής στο κινητό μας…

Μπορεί οι φωτογραφικές ικανότητες των smartphone να έχουν αυξηθεί σημαντικά τελευταία, δεν συμβαίνει όπως το ίδιο με τον ήχο τους, ειδικά όταν «μαγνητοσκοπούμε» με αυτά.

Τα σημερινά smartphone είναι ικανά να λαμβάνουν 8K ή UHD 4K βίντεο χωρίς πρόβλημα και μάλιστα σε πολύ καλή ποιότητα εικόνας. Αλλά ο ήχος των βίντεο τους είναι  χαμηλού επιπέδου. Οι κατασκευαστές των κινητών αυξάνουν τις κάμερες των συσκευών τους για να προσελκύσουν νέους αγοραστές, αλλά δεν κάνουν τίποτε με το θέμα του ήχου.

Ο λόγος τα μικρόφωνα και την ορθή εγγραφή ήχου. Δυστυχώς τα παλιότερα μοντέλα smartphone είχαν καλύτερη ηχητική υποστήριξη, στα καινούρια δεν γίνεται καμιά προσπάθεια αφού η κούρσα του ανταγωνισμού… μετράει κάμερες. Ο ήχος έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα με την έλευση της θύρας USB C και με την κατάργηση του mini jack.

Δεν υπάρχουν κοινές προδιαγραφές και κάθε κατασκευαστής «ρυθμίζει» την USB C του κατά το δοκούν. Αυτά όσο αφορά τους Android κατασκευαστές, γιατί στα iPhone υπάρχει τάξη και έλεγχος. Όσοι λοιπόν προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα καλό βίντεο με το ακριβό σας κινητό, θα ανακαλύψετε αμέσως τους περιορισμούς.

Οι συσκευές αυτές έχουν πια μεγάλο μέγεθος, λόγο της μεγάλης οθόνης τους, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η συγκράτηση τους, κουράζουν, μετά από μερικά λεπτά χρήσης. Ο τρόπος που τα συγκρατούμε πολλές φορές «οδηγεί» τα δάκτυλα μας στο να καλύπτουν τα μικρόφωνα τους (είναι συνήθως δύο) με αποτέλεσμα κακό ήχο.  

Μονόδρομος είναι, λοιπόν, όταν χρησιμοποιούμε ένα smartphone για βίντεο η χρήση gimbel, κάτι σαν τρίποδο χειρός, για καλύτερο και πιο σταθερό έλεγχο της συσκευής μας. Έτσι, μπορεί, να έχουμε σταθερή λήψη, αλλά πάλι ο ήχος δεν είναι αρκετός.

Η μόνη λύση είναι η χρήση εξωτερικού μικροφώνου που όμως δεν είναι και τόσο εύκολο στην συνεργασία με τα σύγχρονα smartphone, ειδικά όταν η μόνη «επαφή» μας είναι το USB C. Δεν υπάρχουν Bluetooth μικρόφωνα ή τρόπος να «τροφοδοτήσουμε» ασύρματα (ή ανέπαφα) την συσκευή μας με ήχο. Σ΄ αυτό λοιπόν το ερώτημα θελήσαμε να απαντήσουμε.

Στον τρόπο σύνδεσης εξωτερικού μικροφώνου στο κινητό μας. Χρησιμοποιήσαμε από την μια πλευρά ως smartphone για τις δοκιμές μας το Huawei P30 Pro που έχει πολλαπλές κάμερες, ΑΙ και μεγάλο ζουμ.

Και από την άλλη πλευρά όλα τα μικρόφωνα που εισάγει για smartphone η εταιρία Φ. Nακας. Αυτό που διαπιστώσαμε με την ερευνά μας είναι ότι ακόμη και οι ίδιοι κατασκευαστές δεν γνωρίζουν τον ακριβή τρόπο σύνδεσης των προϊόντων τους με τα κινητά.

Όπως είπαμε κάθε κατασκευαστής Android ακολουθεί την δική του γραμμή σχετικά με την θύρα USB C, που μερικές φορές δεν είναι ίδια ακόμη και σε δύο δικά του μοντέλα. Εμείς ως hxos plus δεν θέλουμε να καταργηθεί η υποδοχή mini jack από τα κινητά, που είναι μια αναλογική «πόρτα» εισόδου/εξόδου στην συσκευή για την σύνδεση εξωτερικού μικροφώνου/ακουστικών.

Βέβαια και οι θύρες USB C έχουν αναλογική είσοδο και έξοδο. Είσοδο για το μικρόφωνο και έξοδο για τα ακουστικών των hands-free. Για να την λάβουμε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό καλώδιο από USB C σε θηλυκό mini jack (τεσσάρων επαφών ΤRRS) για την σύνδεση hands-free ακουστικών. 

Το καλώδιο αυτό κοστίζει περίπου 5 ευρώ. Με αυτό το καλώδιο-αντάπτορα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε το κινητό μας με ήχο από μικρόφωνο. Θα χρειαστούμε όμως έναν ακόμη αντάπτορα από αρσενικό mini jack τεσσάρων επαφών σε θηλυκό mini jack τριών επαφών TRS.

To καλώδιο αυτό κοστίζει επίσης μερικά ευρώ. Με τα δύο καλώδια αυτά δημιουργούμε είσοδο μικροφώνου στο κινητό μας μέσω της USB C. Όμως η περιπέτειά μας δεν σταματάει εδώ, θα χρειαστούμε κάποια εφαρμογή (app) δωρεάν ή με πληρωμή, για να υποστηρίξει το όλο εγχείρημα.

Η πιο διαδεδομένη δωρεάν εφαρμογή είναι η Open Camera που στις ρυθμίσεις της έχει την επιλογή εξωτερικό μικρόφωνο, αλλά υπάρχει και η πολύ καλύτερη για βίντεο Mavis Camera αλλά αυτή κυρίως απευθύνεται σε iOS συσκευές. Έτσι έχουμε συνδέσει εξωτερικό μικρόφωνο στο κινητό μας και έχουμε κατεβάσει μια άλλη app για χρήση κάμερας.

Με αυτό τον τρόπο φυσικά δεν χρησιμοποιούμε την φωτογραφική υποδομή με όλα τα υποβοηθήματα του κινητού μας, αλλά δημιουργούμε το δικό μας περιβάλλον λήψης βίντεο ώστε να έχουμε καλύτερο ήχο. Το όλο σύστημα λειτούργησε και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, αφού ο ήχος είναι το 50% της εικόνας!

Καλώδιο αντάπτορας από USB C σε θηλυκό mini jack TRRS
Αυτός ο αντάπτορας μας βοηθάει να φορτίζουμε παράλληλα την συσκευή ώστε να μην ξεμείνουμε από μπαταρία.
H εφαρμογή Mavis «βλέπει» εξωτερικό μικρόφωνο στο κινητό μας
Η νέα ναυαρχίδα της Sony, το κινητό Xperia 1 έρχεται με την κινηματογραφική app CineAlta. Eλπίζουμε και άλλοι κατασκευαστές κινητών να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο.
Πυκνωτικό μικρόφωνο Video Mic ME-L της Rode για iPhone με βύσμα lighting στα 79 ευρώ
Πυκνωτικό μικρόφωνο Video Micro της Rode για φωτογραφικές και κινητά με θηλυκό mini jack στα 49,50 ευρώ.
Το μικρόφωνο ΜV88+ της Shure

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα