Η Beijing Betavolt New Energy Technology (Betavolt για ευκολία), είναι μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Πεκίνο.
Πριν από ένα χρόνο παρουσίασε μια επαναστατική μικροσκοπική μπαταρία που λειτουργεί με ατομική ενέργεια, αυτοτροφοδοτείται και μπορεί να λειτουργεί συνεχόμενα (χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση) για 50 ολόκληρα χρόνια!
Στις 30 Απριλίου του 2025 η Betavolt ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής της πρώτης μπαταρίας αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας.
Η μπαταρία ονομάζεται BV100 και έχει το μέγεθος ενός μικρού νομίσματος.
Η τεχνολογία της: Η μπαταρία παράγει μόνη της εσωτερικά και αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια εκμεταλλευόμενη την ενέργεια που απελευθερώνεται από τη ραδιενεργή διάσπαση του νικελίου-63 (ισότοπο του νικελίου) και θα μπορεί να διατηρήσει την ισχύ της έως και για 50 χρόνια χωρίς να χρειάζεται φόρτιση ή συντήρηση.
Ο πυρήνας πάχους δύο μικρών, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ημιαγωγούς διαμαντιού πάχους 10 μικρών, οι οποίοι μετατρέπουν τη διάσπαση του ισοτόπου σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η μπαταρία μπορεί να αποθηκεύσει 3.300 μεγαβατώρες και διαθέτει ενεργειακή πυκνότητα πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών μπαταριών λιθίου.
Οι διαστάσεις της μπαταρίας είναι 15x15x15mm, έχει ισχύ 100 μικροβάτ και τάση 3V.
H χωρητικότητα μιας μεμονωμένης μπαταρίας μοιάζει να είναι μέτρια και η ισχύς της όχι επαρκής για να τροφοδοτήσει μια ηλεκτρονική συσκευή όπως ένα smartphone ή ένα laptop, όμως η αρθρωτή δομή της επιτρέπει την επεκτασιμότητα, με πολλαπλές μονάδες που συνδυάζονται σε σειρά ή παράλληλα για τη δημιουργία μπαταριών διαφορετικών μεγεθών και χωρητικότητας, με τις μελλοντικές της χρήσεις να επεκτείνονται και στην τροφοδοσία ιατρικών συσκευών όπως βηματοδότες, τεχνητές καρδιές, κ.α.
Η ανακάλυψη είχε ήδη προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πυρηνικών μπαταριών. Ιδρύματα όπως το Northwest Normal University στην Κίνα εξερευνούν παρόμοιες τεχνολογίες χρησιμοποιώντας σπάνια ισότοπα όπως ο άνθρακας-14.
Διεθνείς ανταγωνιστές όπως η City Labs στις Η.Π.Α., η Kronos Advanced Technologies, η Yasheng Group και η Arkenlight στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικά η City Labs έχει λάβει χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για την ανάπτυξη βήταβολταϊκών μπαταριών μεγάλης διάρκειας για ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότες και τεχνητές καρδιές, όμως στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιείται το τρίτιο ως ραδιενεργός πυρήνας.
Ενώ λοιπόν όλοι οι άλλοι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των μελετών και των δοκιμών, οι Κινέζοι έχουν ξεπεράσει και έχουν λύσει όλα τα προβλήματα της νέας τεχνολογίας και έχουν ήδη δώσει στην αγορά ένα έτοιμο προϊόν, το οποίο φέρει μια νέα τεχνολογία που όπως φαίνεται έχει πρακτικά απεριόριστες εφαρμογές.
Το τρένο της τεχνολογίας τον 21ο αιώνα είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στην Κίνα, κινείται σε κινέζικες γραμμές και έχει κινέζικη μηχανή έλξης και κινέζο μηχανοδηγό.
Μιχάλης Μαρμαράς