Ο συνιδρυτής της Grimm Audio, Peter van Willenswaard, ήταν ο επικεφαλής σχεδιαστής του νέου phono stage της εταιρείας με την ονομασία PW1.
Θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει το PW1 μια «υποτιμημένη» συσκευή, αναφέρει ο κατασκευαστής, αφού δεν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή με έναν ήχο hi-fi, αλλά να μεταφέρει το συναίσθημα της μουσικής και να δημιουργήσει μια χωρική εικόνα.
Ο PW1 διαθέτει όσο το δυνατόν λιγότερα εξαρτήματα στη διαδρομή του σήματος, με στόχο να επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή μετάδοση της μουσικής.
Χρησιμοποιεί μόνο ένα ενεργό στοιχείο για την ενίσχυση του σήματος από το MC στο MM επίπεδο και ένα ακόμη για την ενίσχυση του σήματος MM.
Στο στάδιο ΜΜ υπάρχει μόνο ένα ενεργό στοιχείο για την επαρκή ενίσχυση του ευάλωτου σήματος εισόδου ώστε η διόρθωση RIAA να κάνει άψογα τη δουλειά της.
Μετά τη διόρθωση RIAA υπάρχει πάλι μόνο ένα ενεργό στοιχείο για να μεταφέρεται σωστά το διορθωμένο από την RIAA σήμα. Τέλος, υπάρχει ένας τελεστικός ενισχυτής (opamp) που χρησιμεύει ως buffer μεταξύ του ευαίσθητου κυκλώματος phono, του φορτίου των καλωδίων και εξοπλισμού που ακολουθεί (που θα συνδεθεί η συσκευή), προσφέροντας μεταξύ άλλων χαμηλή αντίσταση εξόδου.
Ένα τόσο απλό κύκλωμα είναι φυσικά πολύ ελκυστικό, οπότε γιατί δεν το χρησιμοποιεί κάθε κατασκευαστής (;), αναφέρει η εταιρεία. Το απλό κύκλωμα που περιγράφεται παραπάνω φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι απολύτως απλό στη σχεδίασή του.
Απαιτεί έξυπνα επιλεγμένα και εκτενώς δοκιμασμένα παθητικά και ενεργά εξαρτήματα. Αυτό γιατί δεν υπάρχει ανάδραση στο κύκλωμα για να διορθώνει τις εκτροπές και τις ελλείψεις. Απαιτεί επίσης μια τέλεια προσαρμογή τροφοδοσίας για κάθε ενισχυτική βαθμίδα και αυτά θα πρέπει επίσης να επιλέγονται και να ρυθμίζονται με το αυτί.
Η επιλογή των τριών ενεργών στοιχείων πριν από το buffer είναι απαραίτητη. Τα FET επιλέχθηκαν εδώ για διάφορους λόγους. Έχουν υψηλή σύνθετη αντίσταση εισόδου, έχουν ελκυστική συμπεριφορά ενίσχυσης και είναι διαθέσιμα σε διάφορους παράγοντες ενίσχυσης. Για την είσοδο MC, επιλέχθηκε ένα FET με εξαιρετικά χαμηλό θόρυβο που επιτρέπει λόγο σήματος προς θόρυβο μεγαλύτερο από 80 dB. Ωστόσο, η επιλογή των FET δεν είναι χωρίς μειονεκτήματα: κάθε ένα θα πρέπει να μετρηθεί και να αντιστοιχίζεται ανά κανάλι.
Ο PW1 προσφέρει εκτεταμένες επιλογές ρυθμίσεων για διαφορετικούς τύπους κεφαλών.
Το συρόμενο πάνελ στο κάτω μέρος του PW1 παρέχει πρόσβαση σε ρυθμίσεις φορτίου και κέρδους για διάφορες κεφαλές. Προκειμένου να ρυθμιστεί η συμπεριφορά των κεφαλών, παρέχεται μια σειρά πυκνωτών και (για MC) αντιστάσεις τερματισμού και στις δύο εισόδους MM και MC. Για κεφαλές MM, υπάρχουν επιλογές χωρητικότητας 47, 100 ή 220 pF.
Η κύρια ρύθμιση φορτίου για τις MC είναι η αντίσταση. Οι περισσότερες MC νιώθουν άνετα με αντίσταση φορτίου της τάξης από 5 έως 10 φορές από τη δική τους εσωτερική αντίσταση. Η συσκευή PW1 έχει μια σειρά επιλογών για αυτό το σκοπό σε 33, 100, 330 ή 1000 Ω και φυσικά όλους τους συνδυασμούς τους. Η απενεργοποίηση όλων των επιπλέον φορτίων είναι επίσης δυνατή, η αντίσταση φορτίου είναι τότε 47ΚΩ.
H τιμή του είναι κοντά στα 5.000 ευρώ.