Οι κατασκευαστές audio συσκευών στην Δανία είναι αμέτρητοι, μια μικρή χώρα με πολλά εργοστάσια. Από την Dali μέχρι την B&O και από την Canvas HiFi μέχρι την Audiovector.
Εκεί, στην Δανία, υπάρχει και η Gryphon Audio Designs που κυρίως την γνωρίζουμε για τα ενισχυτικά της. Τελευταία όμως η εταιρεία έχει επεκτείνει την δράση της σε καλώδια, ηχεία, φίλτρα ρεύματος… και τώρα σε πικάπ.
Για την κατασκευή του Apollo, έτσι ονομάζεται το πικάπ της, χτύπησε γειτονικές πόρτες, όπως αυτή της σπεσιαλίστριας βινυλιακών συστημάτων Brinkmann και αυτή της Ortofon με τις κεφαλές.
Το Apollo, όπως λέει η Gryphon, είναι το αποκορύφωμα μιας συνεργασίας που συμβαίνει μία φορά στη ζωή. O Soren Slebo από την ομάδα σχεδιασμού της Gryphon, o θρύλος των πικάπ Helmut Brinkmann, ο μάστερ των κεφαλών της Ortofon και του Τεχνικού Ινστιτούτου του Άαρχους (Aarhus Technical Institute), σχεδίασαν αυτό το πικάπ, γεγονός που σημαίνει πολλά. Μια συνάντηση μεγάλων δυνάμεων και γνώσης δηλαδή.
Το πικάπ Apollo χρησιμοποιεί δύο κινητήρες με δύο ιμάντες Sinus της Brinkmann, τοποθετημένους 180 μοίρες ο ένας από τον άλλο, για την επίτευξη υψηλής ακρίβειας. Επιπλέον το Apollo είναι το πρώτο πικάπ που σχεδίασε ο Helmut Brinkmann με ψηφιακό ελεγκτή ταχύτητας, ο οποίος είναι πιο ακριβής από τους αναλογικούς και δεν θα χρειαστεί ποτέ επαναρύθμιση.
Η βιομηχανική σχεδίαση του Apollo έγινε από τον Soren Slebo της Gryphon. Το σασί του Apollo βασίζεται σε μια επίπεδη κατασκευή «σάντουιτς» από ανοδιωμένο αλουμίνιο, Kerrock και «Smart Stack», ένα αποσβεστικό υλικό που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
To πικάπ στηρίζεται σε 4 συμπαγείς ρυθμιζόμενες ακίδες, ενώ οι δύο κινητήρες του Apollo είναι πλήρως ανεξάρτητοι από το σασί, ο κάθε ένας τοποθετημένος στο δικό του υποσασί. Το τροφοδοτικό είναι εξωτερικό.
Η Brinkmann έχει ανοδιώνει για σκληρότητα το σωλήνα του βραχίονα, διασφαλίζοντας ότι οι συντονισμοί εκκενώνονται από την κεφαλή όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο σωλήνα του βραχίονα είναι επενδυμένες με υλικό τεχνητού διαμαντιού, για πιο τάχιστη μετάδοση του ήχου από οποιοδήποτε γνωστό υλικό (18.000 m/s), δηλαδή σχεδόν δύο φορές ταχύτερα από τους βραχίονες αλουμινίου.
Για να επιτύχει την απόλυτη συνέργεια του βινυλιακού συστήματος, η Gryphon συνεργάστηκε με την Ortofon για την ανάπτυξη μιας κεφαλής που να ταιριάζει με το Apollo.
Η Ortofon ξεκίνησε από την δική της κεφαλή MC Diamond, ενώ η Gryphon ανέπτυξε ένα σώμα τιτανίου SLM με επίστρωση DLC-TR για να ταιριάζει με το Apollo.
Στη συνέχεια η κεφαλή ρυθμίστηκε για άψογη συνεργασία με το βραχίονα. Το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι η κεφαλή κινητού πηνίου Gryphon Black Diamond DLC.
Καλά όλα αυτά αλλά το μάτι μου πήρε μια τιμή >150Κ.
Περισσότερα όταν έρθει στην Ελλάδα από την Audio Soul Ultra.