ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ, ΟΛΗ Η ΓΕΥΣΗ! ΕΝΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟ PHONO STAGE, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ.
Η Violectric εμφανίστηκε το 2009 στα πλαίσια της γερμανικής εταιρίας Lake People Electronic, η οποία εδρεύει και κατασκευάζει στην Κωστάντζα υψηλής ποιότητας επαγγελματικό ηχητικό εξοπλισμό.
Η μάρκα απευθύνεται στον τομέα του οικιακού ήχου, καλύπτει τις κλασικές κατηγορίες τιμής του high-end (1Κ-5Κ) και παράγει έντεκα ενισχυτές ακουστικών-προενισχυτές, με και χωρίς DAC.
Επάνω από την Violectric υπάρχει και η premium μάρκα Niimbus που ξεπερνά τα πέντε χιλιάρικα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρίας Fried Reim, τα προϊόντα της Violectric στηρίζονται σε «πραγματικές εξελίξεις στην σχεδίαση ηλεκτρονικών» και απευθύνονται σε «πραγματιστές», κάτι που αντανακλάται στην «απλή αλλά κομψή αισθητική τους».
Περίεργο είναι ίσως το γεγονός πως μια τέτοια εταιρία παράγει και phono stage, το PPA V790, όμως είναι το μοναδικό και παράλληλα ένα από τα πιο ακριβά προϊόντα στη γκάμα της.
Το PPA V790 είναι μεσαίου μεγέθους, φιλοξενείται σ’ ένα πλήρως αλουμινένιο σασί με εξαιρετικό φινίρισμα και αρκετό πάχος (8 χλστ. η πρόσοψη, 3 χλστ. το καπάκι και οι πλευρές) και ενσωματώνει γραμμικό τροφοδοτικό χωρίς λειτουργία αναμονής. Είναι μια πλήρως ισορροπημένη σχεδίαση (από τις XLR i/o) με DC σύζευξη για τα στάδια κέρδους και το κύκλωμα αποέμφασης.
Χρησιμοποιεί διπολικά τρανζίστορ στην είσοδο, τελεστικούς ενισχυτές στα κυκλώματα κέρδους και κάμποσα ρελέ για τις επιλογές και τις ρυθμίσεις που γίνονται on the fly, χωρίς το παραμικρό «τσικ».
Η πρόσοψη είναι γεμάτη ρυθμιστικά και η πλάτη γεμάτη εισόδους, τόσο XLR όσο και RCA. Δείχνει «σοβαρό», θυμίζει εργαστηριακό όργανο και η εταιρία υπόσχεται ευρύτατο φάσμα, εξαιρετικά χαμηλό θόρυβο και παραμορφώσεις και υψηλότατη δυναμική περιοχή, προειδοποιώντας μας ότι «δεν χρωματίζει καθόλου τον ήχο».
Η τάξη κυριαρχεί στις ενδείξεις, τα ρυθμιστικά και τα βύσματα του PPA V790. Η πρόσοψη χωρίζεται σε έξι περιοχές με κατακόρυφες γραμμές και κάθε περιοχή έχει μια σειρά από LED και πιεστικά ρυθμιστικά με βελάκια up/down.
Κάθε πίεση σε ρυθμιστικό ανάβει σε όλες τις περιοχές τα επιλεγμένα λευκά led για μερικά δευτερόλεπτα και το μόνο που μένει σταθερά αναμμένο είναι αυτό της επιλεγμένης εισόδου. Υπάρχει κι ένα κόκκινο led «clip», ψηλά στην περιοχή του gain, που μας ενημερώνει ότι το παρακάναμε με την ενίσχυση και πρέπει να χαμηλώσουμε τη ρύθμιση.
Οι έξι είσοδοι είναι ανεξάρτητες και οι ρυθμίσεις για κάθε μία αποθηκεύονται σε μνήμη, χωρίς να «γνωρίζουν» αν πρόκειται για κεφαλή ΜΜ ή MC. Βέβαια, για να ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις χωρητικότητας πρέπει να επιλέξουμε τα 47KΩ στην αντίσταση.
Παρέχονται τρεις καμπύλες EQ, με τον κατασκευαστή να υπόσχεται ακρίβεια αποέμφασης της τάξης του 0,1 dB και λειτουργία «boost» της εξόδου κατά 6 ή 12dB ανεξάρτητη της ρύθμισης κέρδους, ώστε να ταιριάζει πιο εύκολα με τα συνοδά.
Η εγκατάσταση είναι απλή υπόθεση και το μόνο που προβληματίζει είναι ο μοναδικός ακροδέκτης γείωσης που δέχεται μικρό δίχαλο και ίσως «μπουκώσει» με έξι πικάπ επάνω του. Εμείς πάντως συνδέσαμε τέσσερις γειώσεις σχετικά εύκολα και σφίξαμε πολύ καλά τον ακροδέκτη.
ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΟ
Ακούσαμε το Violectric με το προσιτό πικάπ Argon Audio TT-4/Ortofon 2M Red, το vintage Thorens TD160/Lyra Delos και το high-end Clearaudio Compact Innovation/Profiler/Talisman V2 Gold. Ρυθμίσαμε το πρώτο στα 40dB/47ΚΩ/100pF, το δεύτερο στα 60dB/250Ω και το τρίτο στα 60dB/500Ω.
Tο PPA V790 έχει εξαιρετικά χαμηλό θόρυβο θυμίζοντας ψηφιακή πηγή και σε προτρέπει να ακούσεις δυνατά, οπότε θέλει προσοχή π.χ. μην κατεβάσουμε τη βελόνα με το volume πολύ ανοιχτό.
Οι χαμηλές συχνότητες είναι σχετικά μαζεμένες ως παρουσία και βάρος, ακολουθώντας μια τυπικά αυστηρή τονική καμπύλη που προτιμούν πολλοί στον επαγγελματικό χώρο ως ουδέτερη.
Η τελευταία οκτάβα των πρίμων είναι κι αυτή λίγο στεγνή στην παρουσία της, με άλλα λόγια το συνηθισμένο «V curve» του οικιακού hi-fi απουσιάζει παντελώς στο Violectric. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αντίληψη της έκτασης υστερεί, αντίθετα υπάρχει υψηλή ευκρίνεια και απόλυτος χρονισμός σε ευρύτατο φάσμα, με αποτέλεσμα να ακούγεται συμπαγές, τάχιστο και πεντακάθαρο.
H αποέμφαση είναι εξαιρετικά ακριβής και ο κατασκευαστής έχει αντισταθεί στον πειρασμό να δώσει τονικό χαρακτήρα από αυτήν, κάτι που κάνουν πάρα πολλά phono με μικρές, «πικάντικες» αποκλίσεις της τάξης του 1-2dB κυρίως στις χαμηλές συχνότητες «που βοηθούν το βινύλιο».
Το PPA V790 δεν κάνει τέτοια, όπως ξεκάθαρα δηλώνει ο κατασκευαστής του, είναι απολύτως απέριττο και δίπλα του πολλά phono ακούγονται «φουσκωμένα» και «φλύαρα». Συνεπακόλουθα, η σκηνή του δεν είναι αχανής αλλά εξαιρετικά συγκροτημένη, ανοιχτή και εστιασμένη.
Διαθέτει καταπληκτικό βάθος και απουσιάζει πλήρως η «κουτίλα», το πάχος της μεγάλης ενίσχυσης στην περίπτωση των MC, θυμίζοντας λύση step up και, αναλογικά, ηχείο ανοιχτής μπάφλας. Κανείς υποψιάζεται ότι όλο αυτό μπορεί να έχει κόστος μια «λεπτή» τονικότητα χειρουργικού τύπου.
Αποτέλεσε έτσι μεγάλη έκπληξη για εμάς η αναπαραγωγή της αντρικής φωνής και των μεγάλων πνευστών, που είναι γεμάτη, ογκώδης και μεστή, με την πυκνότητα σε απόλυτη ισορροπία με την ανάλυση να «δένουν» έξοχα σώμα και bite.
Το Violectric απέδωσε με αυστηρότητα αλλά ακριβοδίκαια τον ήχο του Argon Audio, δεν υποβίβασε μεν τα προικιά του αλλά το έχουμε ακούσει πιο πληθωρικό και ευχάριστο με πιο προσιτά phono. Έλαμψε όμως από διαφάνεια με τη Lyra μας, χωρίς να απορρίψει ή να στεγνώσει τον vintage χαρακτήρα του Thorens.
Τέλος, έδειξε ξεκάθαρα το μεγάλο άλμα στην απόδοση με το Clearaudio, όπου όλοι οι τομείς εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα state of the art. Σε σχέση με την αναφορά μας, το πολύ πιο προσιτό iFi iPhono 3BL, το Violectric είναι σημαντικά πιο αναλυτικό και δυναμικό, με πιο μεγάλη και ολογραφική σκηνή. Δεν έχει μεν τη γλυκύτητα του iFi, δεν επιβάλλει καμία δική του ατμόσφαιρα ή μανιέρα, εντούτοις είναι τόσο ακριβές φασικά και τόσο ήσυχο στις μεταβατικές και τη χαμηλή στάθμη, που αναπλάθει τα όργανα και τις φωνές με μια αφοπλιστική φυσικότητα.
Δεν υπάρχει πολύπλοκο έργο που να μην το αναλύει μέχρι το κόκκαλο, ωστόσο συνθέτει τους ήχους εξίσου καλά όσο τους αναλύει, με αποτέλεσμα να ακούγεται ως καθαρή μουσική στ’ αυτιά μας.
Παρουσιάζει τα πράγματα «όπως είναι», χωρίς να δίνει έμφαση στους χαρακτήρες των συνοδών και χωρίς να τους υποβιβάζει, είναι όμως πολύ αποκαλυπτικό με τις ηχογραφήσεις.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Balanced phono stage
ΕΙΣΟΔΟΙ: 3xRCA, 3xXLR
GAIN: 30-36-42-48-54-60-66dB
ΧΩΡΗΤ/ΤΑ.: 22-47-150-220-330-470-1000pF
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: 10-25-50-100-250-500-1K-47KΩ
ΤΗD+N: <-88dB (60dB gain), <-106dB (30dB gain)
ΕΞΟΔΟΣ: XLR (+24dBu), RCA (+18dBu), <1Ω Rout
ΕΞΤΡΑ: 3xEQ, Clip led, +6/+12dB κέρδος τάσης, υποηχητικό@20Hz
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 290x265x90 χλστ.
ΣΧΟΛΙΟ
Η Violectric είναι μια άγνωστη στο ευρύ κοινό γερμανική εταιρία με επαγγελματικές καταβολές και το PPA V790 είναι το μοναδικό phono stage που παράγει. Μεσαίου μεγέθους, ισορροπημένης σχεδίασης, με πληθώρα ρυθμίσεων και εισόδων, έρχεται σε high end τιμή και υπόσχεται state of the art απόδοση.
ΤΙΜΗ: 3.999€