Το 1952, δυσαρεστημένος με τον διαθέσιμο εξοπλισμό εκείνης της εποχής, ο λάτρης της μουσικής, ο γραφίστας και ερασιτέχνης μουσικός Saul Bernard Marantz, δημιούργησε αυτό που ήταν ακατόρθωτο για την εποχή, έναν προενισχυτή. Τον Audio Consolette που ήταν εξοπλισμένος με κάθε περιοχή ισοστάθμισης που ήταν απαραίτητη για να χειριστεί τα ακανόνιστα χαρακτηριστικά των εγγραφών εκείνης της εποχής.
Ο Saul Marantz κατασκεύασε τον πρώτο Audio Consolette στο τραπέζι της κουζίνας του. Εντυπωσιασμένοι με το αποτέλεσμα, η σύζυγός του και οι φίλοι του τον ενθάρρυναν να κάνει περισσότερα. Οι πρώτες 100 μονάδες του Audio Consolette πουλήθηκαν γρήγορα και σύντομα ο νέος προενισχυτής είχε μεγάλη ζήτηση. Αντιμέτωπος από τις πολλές παραγγελίες, ο Saul ίδρυσε την Marantz Company το 1953 και άνοιξε ένα εργοστάσιο στο Woodside, Queens, της Νέας Υόρκης.
Το 1954, ο Marantz κυκλοφόρησε μια εμπορική επέκταση του Audio Consolette, τον μονοφωνικό προενισχυτή Model 1. Ο Model 1 επαινέστηκε για την εκπληκτική δυναμική του ήχου καταπλήττοντας τους ακροατές.
Μάλιστα, η απόδοσή του εξακολουθεί να θεωρείται ακόμη και σήμερα υψηλή. Μετά τον Model 1 εμφανίστηκε ο προενισχυτής Model 7 (1958), ο τελικός ενισχυτής Model 9 (1960) και ο στερεοφωνικός δέκτης, FM Model 10B (1964).
Ο Model 9 παρείχε τόσο ομαλό έλεγχο και σταθερότητα ισχύος που η μοναδική αρχιτεκτονική του προσαρμόστηκε από τη NASA για χρήση στο Διαστημικό Πρόγραμμα Apollo.
Τα τέλη της δεκαετίας του εξήντα ήρθε ο Model 18. Ένας ραδιοενισχυτής που ενσωμάτωνε έναν προενισχυτή, έναν τελικό ενισχυτή σε ένα σασί, ήταν το πρώτο προϊόν Marantz με το γνωστό “gyro-touch” για τον συντονισμό των σταθμών.
Η εμφάνιση των Marantz εξελίχθηκε στην συνέχεια με την άφιξη των μπλε καντράν, τη γραμματοσειρά Marantz, τα συμμετρικά χερούλια και την σαμπανιζέ πρόσοψη.
Το 1980 σηματοδότησε μια καμπή στην ιστορία του ήχου με την αυγή της ψηφιακής εποχής. Η Marantz έμεινε πιστή στις αναλογικές της ρίζες με την κυκλοφορία της σειράς πικάπ TT1000, μέσα στην ψηφιακή εποχή. Το φθινόπωρο του 1982, κυκλοφόρησε το Marantz Model CD-63 το πρώτο της CD player.
Ακολούθησε αυτό που ήταν αναμφισβήτητα το πιο μουσικό CD player που παρήχθη ποτέ, το Marantz CD-63 mkll KI Signature. Το 1991, η Marantz ανακοίνωσε την πρώτη συσκευή εγγραφής CD, την CDR-1. Η δημιουργία νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στην Ιαπωνία οδήγησε προς τα εκεί την Marantz στην δεκαετία του 1980, μάλιστα κάποια εποχή εξαγοράστηκε από την μεγάλη -τότε- Philips.
Το 2002, στον απόηχο της αυξανόμενης δημοτικότητας του Super Audio CD, η Marantz Japan κυκλοφόρησε τους πρώτους ενισχυτές υψηλής ποιότητας, τον προενισχυτή SC-7S1 και τον τελικό ενισχυτή MA-9S1. Τα μπροστινά πάνελ των SC-7S1 και MA-9S1 διέθεταν το χαρακτηριστικό «φινιστρίνι» Marantz και το μπλε αστέρι που είχαν στην συνέχεια όλα τα μοντέλα της εταιρείας. Η Marantz είναι μια από τις πιο διάσημες και αξιόπιστες εταιρείες ήχου στον κόσμο.
Aπό το 1953, όταν ο Saul Marantz τον πρώτο του προενισχυτή στο τραπέζι του σπιτιού του για να βελτιώσει την ποιότητα του ήχου των δίσκων βινυλίου, μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά.
Η φιλοσοφία, όμως, της Marantz παραμένει η ίδια, έχοντας ως σκοπό να προσφέρει στους ακροατές μια μοναδική εμπειρία ήχου σε κάθε κατηγορία τιμής.
Χρόνια πολλά Marantz.