hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Mamalos Elixir Review

ΤΕΣΤ KAΛΩΔΙΑ INTERCONNECT -Made in Hellas – Nanotubes -Ξύλο ελιάς

Ένα καλώδιο διασύνδεσης κατασκευασμένο στην Κέρκυρα με τη χρήση εξωτικών υλικών και τεχνολογιών.

Στο περιθώριο της hes2016 είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να κάνουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Κωστή Μάμαλο, έναν Έλληνα κατασκευαστή καλωδίων ήχου. Η εταιρία του, Μamalos cables έχει έδρα στο φημισμένο για τη μουσική του παράδοση νησί της Κέρκυρας, γενέτειρα των συνθετών του ολυμπιακού και του εθνικού μας ύμνου, Σαμάρα και Μάντζαρου.

Ενδεικτικά, στην Κέρκυρα ένα στα δυο παιδιά άνω των 7 ετών παίζει επαρκώς κάποιο κλασικό μουσικό όργανο, ενώ το νησί διαθέτει 14 πλήρως οργανωμένες μεγάλες φιλαρμονικές μαζί με τις αντίστοιχες σχολές χορού, 3 μεγάλα ωδεία, πληθώρα μικρότερων μουσικών σχολών, και φυσικά τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών και Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συναυλίες, όπερες και μουσικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ολόκληρο το χρόνο κατά κύριο λόγο στο φημισμένο θέατρο της Κέρκυρας, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένους ιδιωτικούς χώρους σε ολόκληρο το νησί.

Σε ένα τέτοιο «κλασικό» μουσικό περιβάλλον δραστηριοποιείται η Μamalos cables εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες και υλικά όπως οι αγώγιμοι νανοσωλήνες άνθρακα.

Το γεγονός ότι κατασκευάζονται στην Ελλάδα από ελληνικά υλικά και χέρια μας οδήγησε σε πλήθος ερωτήσεων με αποτέλεσμα η συζήτηση να εξελιχθεί τελικά σε μια μίνι συνέντευξη. Μια απλή περιγραφή του τελευταίου προϊόντος νανοτεχνολογίας της Μamalos cables ήταν αρκετή για να μας κινήσει την περιέργεια και έτσι η δόκιμη κλείστηκε αμέσως.

ΚΑΛΩΔΙΑΚΑ

Το «σύστημα καλωδίου διασύνδεσης» όπως το χαρακτηρίζει η εταιρία κατέφθασε στα γραφεία του περιοδικού μερικές μέρες μετά, προστατευμένο μέσα σε μια όμορφη συσκευασία, η οποία εσωτερικά αποκάλυψε ένα χειροποίητο κουτί από ξύλο παουλόβνια.

Στο εσωτερικό του κουτιού βρήκαμε ένα ζευγάρι βαμβακερά γάντια, τις οδηγίες χρήσης, ειδική ταυτότητα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του καλωδίου και μια εγγύηση έξι ετών, καθώς και ένα μπουκαλάκι ενός αντιστατικού καθαριστικού με την ονομασία «pastra» της ίδιας εταιρίας. Το Elixir συνοδεύεται και από το τελευταίο CD του έλληνα μουσικού και σύνθετη Γιώργου Ψυχογιού, η ηχογράφηση του οποίου έγινε με τη χρήση των καλωδίων της εταιρίας.

Εκτός από τη γενικότερη ποιότητα κατασκευής, εντύπωση μας έκανε το ότι στα τεχνικά χαρακτηριστικά του καλωδίου δίνεται και ο συντελεστής απωλειών στο διηλεκτρικό (Dissipation Factor), τον οποίον δεν συναντάμε συχνά. Το Elixir είναι ένα καλώδιο interconnect στο οποίο γίνεται χρησιμοποίηση νανοτεχνολογίας και συγκεκριμένα αγώγιμων νανοσωλήνων άνθρακα οι οποίοι παράγονται στην Ελλάδα.

Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι κύλινδροι γραφίτη και ανακαλύφθηκαν το 1991 από τον κ. Sumio Iijima. Έχουν διάμετρο της τάξης μερικών δισεκατομμυριοστών του μέτρου και είναι περίπου δέκα χιλιάδες φορές πιο λεπτοί από μια ανθρώπινη τρίχα.

Ταυτόχρονα, αποτελούν το ελαφρύτερο, το σκληρότερο και το πιο αγώγιμο υλικό που υπάρχει σήμερα. Ενδεικτικά, κάθε μεμονωμένος νανοσωλήνας μπορεί να μεταφέρει έως και 1.000 φορές περισσότερο ρεύμα από τον χαλκό. Το Elixir αποτελεί το πρώτο καλώδιο του είδους στην Ελλάδα καθώς και ένα από τα πρώτα παγκοσμίως.

Ενσωματώνει: Αγωγούς νανοτεχνολογίας υψηλής αγωγιμότητας, σύστημα ολοκληρωτικής θωράκισης metal-free, με επαγωγή, βελτιωμένη γεωμετρία εξαιρετικά χαμηλής χωρητικής αντίστασης, ξύλινους ακροδέκτες χαμηλής χωρητικότητας και ισχυρό περίβλημα υψηλής αντανακλαστικότητας. Κάθε στοιχείο του interconnect έχει σχεδιαστεί προσεκτικά.

ΚΡΥΒΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κάθε Elixir αποτελείται από δύο βαριάς κατασκευής και υπερύψηλης καθαρότητας μονόκλωνους αγωγούς ειδικά κατασκευασμένους από ασήμι, και εμπλουτισμένους σε μοριακό επίπεδο με υπεραγώγιμους νανοσωλήνες άνθρακα, μέσω της χρήσης ενός μοναδικού masterbatch (ομογενές διάλυμα) το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Μamalos.

Μετά τον εμπλουτισμό του κάθε αγωγός, σε μια διαδικασία που διαρκεί 7 ημέρες, περιβάλλεται από 14 στρώσεις του ίδιου masterbatch οι οποίες στην ουσία λειτουργούν μαζί με τους αγωγούς ως ένα αγώγιμο σύνολο, μετατρέποντας ταυτόχρονα το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που σχηματίζεται γύρω από κάθε εμπλουτισμένο αγωγό, ξανά σε σήμα. Έτσι αυξάνεται τόσο η αγωγιμότητα του καλωδίου όσο και η συνολική ταχύτητα διάδοσης.

Η όλη κατασκευή του αγωγού περιβάλλεται τελικά από ποιοτικό Teflon το οποίο έχει υποστεί και αυτό ειδική επεξεργασία. Επιπρόσθετα, οι 14 στρώσεις masterbatch έχουν μελετηθεί ειδικά, έτσι ώστε να λειτουργούν ως ένα εξαιρετικό μέσο εξάλειψης των κραδασμών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την τριβή των αγωγών με το περίβλημα από Teflon.

Ταυτόχρονα, και επειδή είναι χημικά ουδέτερες, εξαλείφουν ολοκληρωτικά την οξείδωση. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι επίσης εξαιρετικά θερμοαγώγιμοι, ελαττώνουν περαιτέρω τη θερμοκρασία λειτουργίας.

Το Elixir είναι θωρακισμένο από κάθε είδους εξωτερικών και εσωτερικών ραδιοσυχνοτήτων. Για τον σκοπό αυτό εφαρμόζεται ένας πρωτοποριακός συνδυασμός κλωβών faraday τριπλής θωράκισης για την απομόνωση από το εξωτερικό περιβάλλον και τετραπλής θωράκισης για την απομόνωση των ήδη μειωμένων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των αγωγών, με την χρησιμοποίηση και εδώ νανοτεχνολογίας.

Η όλη θωράκιση του καλωδίου είναι metal-free από αγώγιμο γραφένιο, ενώ ειδικά των αγωγών είναι εμπλουτισμένη με υπεραγώγιμους νανοσωλήνες άνθρακα. Ωστόσο, η απορροή των παρεμβολών δεν γίνεται γαλβανικά με την απευθείας σύνδεση των θωρακίσεων στην επιστροφή του σήματος στο ένα άκρο των αγωγών προς την πηγή, όπως σε όλα τα καλώδια του είδους, αλλά με επαγωγή(!) με ένα σύστημα διασύνδεσης της θωράκισης.

Ταυτόχρονα, ελαττώνεται δραματικά η συνολική χωρητικότητα του καλωδίου, αφού υπάρχει γαλβανική απομόνωση, ενώ παράλληλα λύνεται οριστικά και το πρόβλημα των βρόγχων γείωσης όσον αφορά στη θωράκιση.

Το Elixir παρουσιάζει αξιοσημείωτα χαμηλή αντίσταση στις μεταβολές της τάσης, καθώς και εξαιρετική συμπεριφορά στην διαχείριση των κραδασμών. Επίσης, χρησιμοποιείται ένας μηχανισμός εσωτερικής ελαστικής ανάρτησης των αγωγών πάνω στους επίχρυσους ακροδέκτες, ο οποίος προσφέρει στο καλώδιο απομόνωση από τους κραδασμούς, σταθερή γεωμετρία και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται ένα σύστημα εσωτερικής ψύξης των αγωγών, το οποίο προσφέρει εξαιρετική σταθερότητα στα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του καλωδίου, καθώς και ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τέλος, για την κατασκευή του χρησιμοποιείται μέθοδος στεγανοποίησης η οποία το καθιστά αεροστεγές, προσφέροντας περαιτέρω αντίσταση στην οξείδωση και σταθερή θερμοκρασία λειτουργίας.

Το Elixir τερματίζεται με επίχρυσα RCA που έχουν περίβλημα από ανθεκτικό και συμπαγές Ελληνικό ξύλο ελιάς. Αυτό το περίφημο υλικό είναι γνωστό για την αντοχή του, λόγω της υψηλής πυκνότητας του ξύλου του (92%), ενώ τα «νερά» στη δομή του είναι μοναδικά καθιστώντας έτσι τον κάθε ακροδέκτη ξεχωριστό.

Εσωτερικά κάθε βύσμα καλύπτεται με δυο επάλληλες στρώσεις από αγώγιμους νανοσωλήνες άνθρακα. Ένα ιδιαίτερα λεπτό, σχεδόν διαφανές, στρώμα ειδικού βερνικιού εφαρμόζεται στη συνέχεια πάνω στη θωράκιση νανοσωλήνων το οποίο τη σταθεροποιεί, την απομονώνει και την προστατεύει, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει απόσβεση από τους κραδασμούς στο σώμα του ακροδέκτη.

Το εξωτερικό περίβλημα είναι κατασκευασμένο από εύκαμπτο και διπλοπλεγμένο πολυαιθυλένιο ανακατεμένο ομοιόμορφα με έντονα λευκές ανακλαστικές μικροΐνες. Με άλλα λόγια το Elixr είναι μια πανέμορφη χαμηλού βάρους υπέρ-κατασκευή.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΙ;

To καλώδιο τοποθετήθηκε στο σύστημα αναφοράς μας με επικεφαλής τα ηχεία της ATC, έχοντας ως πηγή το SACD player XA9000ES της Sony που φημίζεται για τον λεπτοφυή και αναλυτικό ήχο του. Επιλέξαμε κυρίως δίσκους SACD κορυφαίας ηχογράφησης. 

Αρχικά ασχοληθήκαμε με την ακρόαση άλλων καλωδίων Interconnect ώστε να εξετάσουμε το χαρακτήρα τους και να έχουμε σημείο αναφοράς. Ακούσαμε καλώδια στη κατηγορία του Elixir, μερικά φθηνότερα και άλλα πιο ακριβά.

Η όλη διαδικασία κράτησε αρκετές ώρες, με αρκετές σημειώσεις στο μπλοκάκι μας. Θα πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που η Mamalos υπάρχει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, μια εταιρία που ψάχνεται με καινοτομίες. Για παράδειγμα οι νεροσωλήνες ή nanotubes στα Αγγλικά. Κρατήστε την τελευταία λέξη «tubes», δηλαδή λυχνίες. Ναι, το Elixir μας μετέτρεψε το σύστημα σε λαμπάτο, παρόλο που δεν είχε καμιά. Δεν έφερε τα αρνητικά των λυχνιών, τις ιδιοτροπίες και τον «μεταβλητό» τους ήχο, αλλά μόνο την φυσικότητά τους.

Τα μεσαία έγιναν στρογγυλά, τα πρίμα αεράτα και αραχνοΰφαντα, ενώ η σκηνική παρουσία της στερεοφωνικής εικόνας μεγάλωσε, λες και ξεδιπλώθηκε, ενώ διευρύνθηκε το 3D της. Το μπάσο έγινε πιο ελεγχόμενο και γεμάτο. Σαν να έφυγε μια σκιά από τον ήχο μας, όλα έγιναν πιο φωτεινά, πιο λαμπερά, όχι γυαλιστερά αλλά πυκνά με την έννοια του αναλογικού, τι κι αν η πηγή μας ήταν ψηφιακή.

Το καλώδιο ανέβασε δύο με τρία κλικ πιο ψηλά, όπως είναι τα f-stops στη φωτογραφία, την ποιότητα του ήχου στο σύστημα μας. Η δυναμική περιοχή μεγάλωσε, τα ηχεία γέμισαν περισσότερο και ο ενισχυτής… έδειξε μια ξεχωριστή άνεση. Επίσης και χρονικά το σύστημα βρήκε το συγχρονισμό του, κάτι του το τσεκάραμε αργότερα χρησιμοποιώντας το ως «ψηφιακό».

Το σημαντικό είναι ότι το καλώδιο δεν εισήγαγε κανένα χαρακτήρα ή ηχόχρωμα, κάτι που θυμίζει… υπεραγωγιμότητα. Σαν να βρήκε ο ήχος μια τεράστια λεωφόρο να ταξιδεύσει. Δεν άλλαξε ο ήχος μας προς αλλού, όπως γίνεται σε άλλα καλώδια, αλλά απαγκιστρώθηκε από πλήθος περιορισμών.

Πράγματι το Elixir είναι ένα άριστο καλώδιο και μακάρι η Mamalos να μας το αφήσει μερικές εβδομάδες ακόμη ως αναφορά.

Θα θέλαμε βέβαια τα βύσματα του να «κλειδώνουν» επάνω στα θηλυκά RCA των συσκευών μας, αλλά το ξύλο της ελιάς το αντισταθμίζει αυτό. Ένα εξολοκλήρου Ελληνικό προϊόν που… θα κάνει πολλούς στην Αλλοδαπή να χάσουν τον ύπνο τους.

Mamalos Elixir

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Kαλώδιο διασύνδεση
ΑΓΩΓΟΙ: Με ασήμι εμπλουτισμένο με νανοσωλήνες
ΜΟΝΩΣΗ: Εμπλουτισμένο Τεφλόν
ΒΥΣΜΑΤΑ: Ξύλο ελίας και επίχρυσα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ: 10,8 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 78 γραμ. ανά μέτρο
ΜΗΚΟΣ: 1 μέτρο

0%

ΣΧΟΛΙΟ

Ένα καλώδιο που κάνει τον ήχο μας να βρίσκει ένα απέραντο περιβάλλον έκφρασης και έναν καμβά δημιουργίας. Θα το ευχαριστηθούν τα συνοδά, αφού θα τους δώσει ανάσες.

ΜΑΜΑLOS CABLES
ΕΠΑΦΗ
  • Criteria

    Warning: A non-numeric value encountered in /home2/fotisf/hxosplus.gr/wp-content/plugins/better-reviews/template/big-1.php on line 106

Τιμή: 1190 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα