hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

iFi Audio Nova & Supanova Review | TEST ΚΑΛΩΔΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

H iFi ΑUDIO ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΩΔΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΦΙΝΕΤΣΑ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ.

KEIMENO: ΠΑΡΙΣ ΚΩΤΣΗΣ

Η iFi δεν είναι καινούργια σε θέματα τροφοδοσίας καθώς κατασκευάζει μια σειρά από αξεσουάρ «καθαρισμού» του ρεύματος, τόσο του συνεχούς από τα εξωτερικά τροφοδοτικά των συσκευών μας όσο και του εναλλασσόμενου της πρίζας.

Για το σκοπό αυτό δεν χρησιμοποιεί τα συνηθισμένα παθητικά φίλτρα αλλά ένα πρωτοποριακό ενεργό σύστημα ακύρωσης θορύβου (Αctive Noise Cancelling) τόσο σε πολύπριζα όσο και σε αυτόνομα προϊόντα, όπως ειδικά τροφοδοτικά DC και το περίφημο AC Purifier.

Παράλληλα, παράγει και ειδικά αξεσουάρ όπως DC Blocker και Ground Loop Breaker. Με άλλα λόγια, η iFi ειδικεύεται μεν σε τέτοια θέματα αλλά το κάνει με τρόπο τεχνολογικά προηγμένο και εργονομικό και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους, καθώς οι πηγές που παράγει, αναλογικές και ψηφιακές, διακρίνονται για την έξοχη ησυχία και ανάλυση που παρέχουν.

Από μια τέτοια εταιρία δεν περιμέναμε συνεπώς να μπει στο club των κατασκευαστών audiophile καλωδίων ρεύματος κι εδώ που τα λέμε το SupaNova της δοκιμής δεν ανήκει τυπικά σε αυτά, εφόσον περιλαμβάνει το τρέχον ενεργό σύστημα καθαρισμού ANC II σε μια ογκώδη διάταξη κατά μήκος του καλωδίου.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και το απλούστερο μοντέλο Nova, που είναι παθητικό αλλά πανομοιότυπο ως κατασκευή και φυσικά ακόμη πιο προσιτό. Τα δύο αυτά καλώδια διαθέτουν πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή με εξεζητημένες τεχνικές και γεωμετρία για το κόστος τους και απηχούν τον διαφορετικό τρόπο σκέψης της iFi Audio.

Βασικό γνώρισμα των Nova και SupaNova είναι η τοποθέτηση του αγωγού της γείωσης στο κέντρο της κατασκευής που έτσι πάει «ευθεία» από την πρίζα έως το μηχάνημα χωρίς να περιστρέφεται ή να τυλίγεται μαζί με άλλους αγωγούς όπως στις «πλεκτές» σχεδιάσεις.

Τη γείωση περιβάλλουν, ελικοειδώς τυλιγμένοι γύρω από αυτήν, τέσσερις αγωγοί, δύο για τη φάση (L) και δύο για τον ουδέτερο (N), οι οποίοι είναι ομαδοποιημένοι σε δύο ζεύγη L-N τα οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους με δύο πολυμερείς σωλήνες που περιέχουν αέρα και οι οποίοι ακολουθούν γεωμετρικά το ίδιο μοτίβο.

Ως αποτέλεσμα της κατασκευής, οι δύο αγωγοί της φάσης (και του ουδέτερου αντίστοιχα) βρίσκονται σταθερά σε όλο το μήκος του καλωδίου ο ένας «απέναντι» από τον άλλον, με τη γείωση προφανώς ανάμεσά τους. Αυτό, σύμφωνα με την iFi Audio, προκαλεί πλήρη ακύρωση των μαγνητικών πεδίων που παράγουν στην κεντρική διαδρομή της γείωσης και εξάλειψη των εξ’ επαγωγής τάσεων σε αυτήν.

Η τεχνική ονομάζεται Ground Zero και η κατασκευή περιγράφεται ως γεωμετρικά ισορροπημένη (balanced). Καθένας από τους πέντε αγωγούς περιβάλλεται από τη δική του θωράκιση-πλέγμα χαλκού, ακολουθεί πολυμερής μανδύας μόνωσης και το σύνολο περιβάλλεται από τον εξωτερικό μανδύα που είναι επίσης πολυμερής και διάφανος.

Το καλώδιο είναι αρκετά παχύ με διάμετρο περί το 1,5 εκατοστό αλλά εύκαμπτο, μολονότι δεν επιδέχεται ιδιαίτερο «στρίψιμο» κατά την τοποθέτηση που σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγεται ώστε να μην αποθηκεύει ενέργεια. Η iFi χρησιμοποιεί χαλκό OFHC continuous cast (Oxygen-Free High Thermal Conductivity) και ο τερματισμός γίνεται με custom βύσματα άριστης ποιότητας με επίχρυσες χάλκινες επαφές.

Υπάρχει, τέλος, κι ένα «αινιγματικό» μεταλλικό βαρελάκι με το λογότυπο σε μπρούτζινο χρώμα κοντά στο σούκο και στα δύο μοντέλα. Από εκεί και πέρα, το SupaNova φέρνει στο τραπέζι την ενεργή αποθορυβοποίηση, ενσωματώνοντας στην ουσία ένα AC Purifier που τροφοδοτείται από ειδικό, μη παρεμβατικό γραμμικό τροφοδοτικό. Αυτό παρέχει μείωση κατά 40dB των παρεμβολών επάνω από τα 10KHz, ανίχνευση καλής γείωσης και ορθής πολικότητας μέσω led καθώς και προστασία από υπερτάσεις και αιχμές μέσω στοιχείων MOV.

Τσεκάρει την πολικότητα (ορθή με πράσινο led, ανάποδη με κόκκινο) εφόσον υπάρχει καλή γείωση, αλλιώς το led της γείωσης κοκκινίζει προειδοποιητικά – ένα γρήγορο τεστ για την ποιότητα της γείωσής μας.

Ακόμη και τότε, αν δηλαδή ανάψει πράσινο το led της γείωσης και συνδέσουμε με ορθή πολικότητα, μπορεί κάποιες φορές να δούμε το led της πολικότητας να κοκκινίζει όταν, για παράδειγμα, ανεβαίνει η τάση στον ουδέτερο επάνω από ένα όριο (φυσιολογικά κινείται κοντά στο μισό Volt) εξαιτίας κάποιας κατανάλωσης -ένα γρήγορο τεστ για υψηλή τάση στον ουδέτερο.

Επίσης, κοκκινίζει όταν τροφοδοτούμε το σύστημα με balanced μετασχηματιστή απομόνωσης, οπότε η πολικότητα είναι απροσδιόριστη.

JUST WHAT THE DOCTOR ORDERED

Οι μέρες που διανύουμε δεν είναι και οι καλύτερες ως ποιότητα ρεύματος, βέβαια ο ΔΕΔΔΗΕ το παλεύει καθημερινά με διαρκείς εργασίες «αναστήλωσης» του δικτύου διανομής σε όλη τη χώρα αλλά γεγονός είναι ότι οι απώλειες διαρκώς αυξάνουν και προβλέπεται φέτος να ξεπεράσουν το ένα δις ευρώ, τριπλάσιες από τις ρευματοκλοπές.

Αν προσθέσουμε σε αυτά τη γεμάτη ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από ψηφιακές συσκευές και φθηνά τροφοδοτικά ρουτίνα μας, γίνεται αντιληπτό πως πλέον η υψηλή ανάλυση δεν έρχεται χωρίς κόπο. Τα φίλτρα της iFi είναι ιδεώδη γι’ αυτό το περιβάλλον, αφού ακυρώνουν ενεργά τον θόρυβο και αποκαθιστούν την τάξη στα ανώτερα πρίμα και πολύ πέρα από αυτά, με τρόπο διακριτικό και αποτελεσματικό.

Το SupaNova επαναλαμβάνει συνεπώς τα κατορθώματα του AC Purifier της iFi, επαναφέροντας τη διαφάνεια, τη σκηνική ακρίβεια, τη σαφήνεια στα μέτωπα των κυμάτων και την ανάλυση χαμηλής στάθμης, έτσι δίνει ένα αποφασιστικό χτύπημα στη σκοτεινιά και τη μουντάδα που μας ταλαιπωρούν εσχάτως όλο και περισσότερο.

Είναι μάλιστα ακόμη πιο εύστοχο επειδή εφαρμόζεται επάνω στο μηχάνημα και όχι σε μια ελεύθερη θέση στο πολύπριζο. Το SupaNova χτίζει τις επιδόσεις του επάνω στην χαρισματική βάση του Nova, το οποίο είναι εξαιρετικά ισορροπημένο και πολυσχιδές τονικά, με μια πελώρια ποικιλία αποχρώσεων, μυθική ομαλότητα στις μεταβατικές και τις ακμές και σπουδαία συνοχή, συγχρονισμό των περιοχών και ουδετερότητα.

Στην αρχή δεν το καταλαβαίνεις λες και είναι «αόρατο» (και πράγματι είναι) όμως διώχνει θόρυβο, πάχος, σκληράδες και ασάφειες δραστικά κι αυτό που απομένει είναι κορυφαία απαλότητα και ευκρίνεια με πεντακάθαρη πληροφορία αρμονικών και μικροδυναμικών αντιθέσεων.

Το SupaNova κάνει επιπλέον πράγματα που δεν γίνονται από καλώδια ούτε όμως και συμβατικά φίλτρα, με σούπερ ησυχία, ανάλυση και διαφάνεια στις δύο οκτάβες 5-20KHz και κυρίως την τελευταία, όπου το «παράθυρο» ανοίγει διάπλατα και απολαμβάνουμε μια εστίαση και διαφάνεια από καιρό ξεχασμένες.

Σημειώστε πως ούτε το Nova ούτε το SupaNova υποκύπτουν στη στεγνή υπερανάλυση και τη λαμπρότητα, είναι αφάνταστα απαλά και ήρεμα. Αυτό που δεν θα σας δώσουν είναι οι τεράστιες σκηνές και οι επιτηδευμένα ζωηρές δυναμικές αντιθέσεις –προϊόντα καλοσχεδιασμένων τονικών αποκλίσεων σε εξεζητημένες high end κατασκευές- που όμως έχουν κοντά ποδάρια όταν τις συνηθίσεις και συχνά κουράζουν.

Εδώ έχουμε κάτι εντελώς μη παρεμβατικό μα εξαιρετικά αποτελεσματικό, που εκμηδενίζει την κόπωση και τον αντιληπτό θόρυβο και αφήνει τη μουσική να κυλήσει ελεύθερη και λαμπερή. Συστήνονται ανεπιφύλακτα!

95%

ΣΧΟΛΙΟ

Η πρώτη γενιά καλωδίων ρεύματος της iFi Audio είναι γεγονός και μαζί της φέρνει μια φρέσκια νοοτροπία στο είδος. Προσιτά αλλά πολύ προσεγμένα κατασκευαστικά, με σοφιστικέ σχεδίαση και επιδόσεις state of the art σε κρίσιμους τομείς της αναπαραγωγής, τα καλώδια αυτά είναι μη παρεμβατικά και εξόχως αποτελεσματικά.

AUDIO SOUL ULTRA
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 299€ (1,8μ. Nova), 499€ (1,8μ. SupaNova)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα