hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

LG 55A1 Review | Ο εκδημοκρατισμός των OLED

Για πρώτη φορά στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμες τηλεοράσεις OLED κάτω από τα χίλια ευρώ, ώστε ακόμη περισσότεροι να βιώσουν τα «αυτόφωτα» pixel.

Για χρόνια τώρα η απόκτηση μιας OLED τηλεόρασης ήταν αδύνατη στους περισσότερους από εμάς, λόγω υψηλής τιμής, γι΄ αυτό άλλωστε η LG το 2020 πούλησε μόνο 2 εκατ. τηλεοράσεις OLED, όταν η Samsung έφτασε στα 7,79 εκατ. QLED.

Φέτος όμως η LG έχει ανεβάσει ταχύτητα στην OLED κατηγορία με αποτέλεσμα να έχει φθάσει ήδη τα περσυνά νούμερα όλης της χρονιάς και αυτό οφείλεται κυρίως στις οικονομικές σειρές όπως είναι οι «B» και «C».

Όμως, για πρώτη φορά στην ιστορία της η LG κατεβάζει φέτος στην αγορά μια νέα σειρά τηλεοράσεων OLED, την «Α».

Μέχρι τώρα οι τηλεοράσεις της LG ξεκινούσαν από την «Β» σειρά. Η νέα σειρά Α1 περιλαμβάνει «οικονομικές» OLED, η 48A1 των 48 ιντσών κοστίζει 899 ευρώ, η 55A1 -που δοκιμάζουμε εδώ- κυκλοφορεί στα 999 ευρώ και η 65άρα κοστίζει 1.899 ευρώ.

Υπάρχει και η μεγάλη των 77 ιντσών (77A1) με τιμή 2.899 ευρώ. Επομένως η σειρά «Α» είναι μια εισαγωγική σειρά τηλεοράσεων OLED για όσους «αγαπούν» τα χαρίσματα αυτής της τεχνολογίας αλλά όχι την τιμή της.

Η 55A1 είναι μια λεπτή σε πάχος τηλεόραση με απλό design, έχει δύο ποδαράκια -ένα δεξιά και ένα αριστερά- ως βάση και αυτή είναι όλη.

Ο εξοπλισμός της περιλαμβάνει δύο HDMI 2.0 και δύο USB 2.0 στο πλάι και μια ακόμη HDMI 2.0 (με eARC) στο πίσω μέρος. Το τηλεχειριστήριο της είναι το νέο της LG, χωρίς ωστόσο να έχει NFC (Τap magic το λέει η LG) όπως τα μεγάλα μοντέλα για streaming από το κινητό προς την τηλεόραση.

Ως αντιστάθμιση η A1 «βασίζεται» στην γνωστή πλατφόρμα WebOS 6.0 (την ίδια με τα μεγάλα μοντέλα) που πια έχει εφαρμογές για Apple TV, Ertflix, Cosmote TV και πολλές ακόμη δυνατότητες και επιλογές.

Ακόμη και το Art Gallery έχει. Για την επεξεργασία της εικόνας υπάρχει ο «μικρότερος» επεξεργαστής α7 Gen 4 AI (οι μεγάλες φοράνε τον a9), νέα είναι επίσης και τα μενού της A1 όπως στα μεγάλα μοντέλα της LG.

Το ηχητικό της σύστημα είναι στέρεο 2x10W και έχει προς έκπληξη μας καλό ήχο με μπασάκι και «χρώμα» παρά τις «φτωχές» προδιαγραφές του.

Ως gaming τηλεόραση η Α1 δεν υποστηρίζει σήμα 120Hz/4K, παρά μόνο 60Ηz/4K ή 120Hz/1080p, ούτε έχει VRR, έχει όμως ALLM όπως και το πλούσιο Game Optimizer μενού για επιπλέον ρυθμίσεις. H καθυστέρηση εισόδου (input lag) στο Game mode είναι κάτω από 9 msec, γεγονός που θα ικανοποιήσει και τους απαιτητικούς gamer. Για τις ταινίες βρίσκουμε Dolby Vision IQ, HDR10 Pro, επιλογή Filmmaker Mode και ISF ρυθμίσεις.

Γενικά, από την Α1 δεν απουσιάζουν οι επιλογές, ούτε οι ρυθμίσεις που έχουν οι πολύ πιο ακριβές OLED TV της LG.

Είναι δυνατά εξοπλισμένη σε λογισμικό. Γιατί τότε είναι πιο οικονομική;

Επειδή έχει πάνελ 60Ηz (ίσως κατασκευασμένο στην Κίνα), τρεις μόνο HDMI 2.0, μικρότερο επεξεργαστή κ.α., δηλαδή έχει λιγότερο «υλικό» εξοπλισμό. Που αν δεν σας το πουν ή εάν την χρησιμοποιείτε μόνο για την θέαση καναλιών και υπηρεσιών ροής ποτέ δεν θα το καταλάβετε.

Η LG τα ισορρόπησε όλα με μαεστρία εδώ, ώστε να πετύχει αυτό που λέμε value for money.

Ξεκινήσαμε την δοκιμή με δύσκολο υλικό σε SD για να τσεκάρουμε το upscaling και την κίνηση της εικόνας, δύο στοιχεία που κρίνουν σημαντικά την συνέχεια.

Η Α1 συμπεριφέρθηκε άψογα, βγάζοντας αρετές μεγάλης OLED χωρίς ωστόσο να έχει την στάθμη φωτεινότητας που έχουν οι μεγάλες αδελφές της (από C1 και πάνω). Η φωτεινότητα είναι κοντά στα 500 nits, όταν οι μεγάλες ξεπερνούν τα 800nits. Έχει, όμως, το μαύρο, την γυαλάδα, την περιγραφή και την διάθεση για θέαση μιας OLED, όπως και τον χρωματικό πλούτο.

O επεξεργαστής α7 παρέχει απόδοση σχεδόν ίδια με αυτήν του a9 των μεγάλων της LG όπως είναι η G1. Στο HDR η τηλεόραση ανέβηκε ένα σκαλί, η φωτεινότητα «έγραψε» στις περιοχές που έπρεπε χωρίς να «πνίγει» τα χρώματα δείχνοντας ότι η A1 είναι εξαιρετικά ρυθμισμένη. Κάτι που πιθανών να οφείλεται στην «χαμηλή» της φωτεινότητα.

Με τη σειρά Α1 η LG καθιστά τις OLED τηλεοράσεις ελκυστικές σε ένα ευρύτερο κοινό που ποτέ δεν είχε βιώσει «OLED» όλα αυτά τα χρόνια!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 55 ιντσών 4Κ/UHD
PANEL: 3.840×2.160 pixels, ΟLED 60Hz
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: WebOS v6.0
ΔΕΚΤEΣ: Αναλογικός, ψηφιακοί DVB-T2/C/S2, HbbTV
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 3xHDMI 2.0 (η μια με eARC), 2xUSB 2.0, 1xΨηφιακή Οπτική έξοδος, 1xMini jack (ακουστικών), 1xEthernet, 1xCI+, 2xRF (επίγεια, δορυφ.), Bluetooth 5.0 ήχος.
AΛΛΑ: ALLΜ, HGiG (ΗDR για gaming), ThinQ, AirPlay2, Chromecast, Home Dashboard IoT για έλεγχο smart home 
ΗΧΟΣ: 2.0 κανάλια, 2x10W, Dolby Atmos, ασύρματη υποστήριξη WiSΑ, Bluetooth για δύο εξωτερικά ηχεία ή ακουστικά.
ΑΛΛΑ: HDR10 Pro, Dolby Vision IQ, Filmmaker Mode, AI ThinQ, ηχητική διόρθωση AI
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1228x767x271 χλστ. (με βάση) 
ΒΑΡΟΣ: 18,7 κιλά (με βάση)

91%

ΣΧΟΛΙΟ

Μια ολοκληρωμένη τηλεόραση με όλες τις πλούσιες δυνατότητες των OLED της LG του 2021 που ήρθε για να ανατρέψει τις ισορροπίες της αγοράς. Ένας «μαύρος» δούρειος ίππος που θα βάλει πολλούς στον πειρασμό.

LG
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Tιμή: 999€ 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα