hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

LG OLED65G1 Review | Με OLED Evo panel και WebOS 6.0

Η LG φέτος τα άλλαξε όλα. Νέο εξελιγμένο πάνελ, νέο λειτουργικό σύστημα, νέος επεξεργαστής 4η γενιάς, νέα μενού και νέο τηλεχειριστήριο. Είναι τελικά η G1 μια EVO τηλεόραση;

KEIMENO: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

H σειρά Gallery Design της LG κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πέρυσι, ήταν η GX μια λεπτού πάχους τηλεόραση σχεδιασμένη για τοποθέτηση στον τοίχο.

Μάλιστα η «επαφή» της στον τοίχο ήταν τέλεια και χωρίς κανένα κενό, η αναδιπλούμενη επιτοίχια βάση της έχει μηδενικό πάχος αφού εισέρχεται στο πίσω μέρος της τηλεόρασης. Το αποτέλεσμα ήταν η GX να γίνεται ένα με τον τοίχο, σαν ένα λεπτό κάδρο 65 ιντσών.

Τα ίδια πατήματα ακολουθεί και η νέα G1 του 2021, που δοκιμάζουμε εδώ, που έχει πάχος σχεδόν δύο εκατοστά. Η επιτοίχια βάση υπάρχει στην συσκευασία, δεν υπάρχει όμως η επιτραπέζια βάση την οποία η LG κοστολογεί 109 ευρώ. Για τους πιο απαιτητικούς, η LG κυκλοφορεί φέτος μια ακόμη βάση με την ονομασία Gallery Stand, που είναι επιδαπέδια και μοιάζει με τρίποδο.

Πάντως από τις τρεις βάσεις, κατά την γνώμη μας, η καλύτερη είναι η αυτή που υπάρχει στο κουτί της τηλεόρασης. Ξεκινήσαμε την δοκιμή περιγράφοντας τους τρόπος στήριξης της τηλεόρασης, για να τονίσουμε ότι αισθητικά αυτή έχει κατασκευαστεί με γνώμονα το design. Μέσα της όμως, χτυπά η καρδία ενός θηρίου.

Η G1 ποιοτικά βρίσκεται πιο ψηλά από την δημοφιλή C1, για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι το εξελιγμένο OLED πάνελ που φοράει. Η LG Display, η εταιρεία που το κατασκευάζει, το ονομάζει OLED Evo. Αυτό παρέχει πιο αυξημένη φωτεινότητα και χρώματα σε σχέση με το απλό OLED πάνελ, έχοντας μια τροποποιημένη δομή των pixels του.

Η LG Display τοποθέτησε εμπρός από πάνελ ένα «φιλμ» μικροφακών για να βγάλει «έξω» το φως που εγκλωβιζόταν ανάμεσα στα pixel και στην συνέχεια περιόρισε την μπλε και την κόκκινη ακτινοβολία, αυξάνοντας όμως την πράσινη χρησιμοποιώντας βελτιωμένα οργανικά υλικά.

Το αποτέλεσμα είναι το νέο OLED Evo πάνελ να έχει ελάχιστα υψηλότερη φωτεινότητα από το προηγούμενο. Η σειρά G1 περιλαμβάνει τηλεοράσεις 55, 65 και 77 ιντσών, όχι δεν υπάρχει 48 ιντσών OLED Evo.


Με το νέο πάνελ η νέα G1 βάζει γκολ από τα αποδυτήρια στην ήδη κορυφαία GX. Μάλιστα το νέο πάνελ της σε συνδυασμό με τον επεξεργαστή Alpha 9 τέταρτης γενιάς δημιουργούν ένα εκρηκτικό χαρμάνι.

Ο επεξεργαστής εφαρμόζει σημαντική ακύρωση των θορύβων στην εικόνα και λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά ακόμη και αν η εικόνα είναι χαμηλής ανάλυσης. Πραγματικά, το upscaling που εφαρμόζει είναι εξαιρετικό και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς από την κίνηση της εικόνας, η οποία είναι πιο βελτιωμένη από πέρυσι.

Πιθανών κάτι θα έχει αλλάξει στον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται εδώ η LG, αφού αυτός δίνει πια προτεραιότητα στις εισερχόμενες εικόνες με βάση την ανάλυση. Το αποτέλεσμα είναι πιο κινηματογραφικό με ελάχιστα σφάλματα. Στοιχεία που δείχνουν την δύναμη του νέου επεξεργαστή. Αυτός αυξάνει επιπλέον τις ικανότητές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) της τηλεόρασης για να μπορεί να ανιχνεύσει και να εντοπίσει τα αντικείμενα της εικόνας, όπως για παράδειγμα τους υπότιτλους ώστε να δημιουργήσει καλύτερα γράμματα, αλλά και το είδος του περιεχομένου.

Το τελευταίο το χωρίζει σε τρεις κατηγορίες: Ταινίες (για πιο cine χαρτογράφηση), δελτία ειδήσεων (για αύξηση της οξύτητας των περιγραμμάτων) και αθλητικά (για μια πιο ζωντανή εικόνα). Ο επεξεργαστής επιδρά και στον ήχο.

Στις ταινίες μετατρέπει (upmix) τον ήχο τους από 5.1 σε 5.1.2 καναλιών, προσθέτοντας δηλαδή δύο εικονικά κανάλια οροφής. Επιπλέον, για τον ήχο, η τηλεόραση έχει σύστημα αυτόματης ρύθμισης της στάθμης, για να μην ανεβοκατεβαίνει η ένταση της «φωνής» όταν βλέπουμε για παράδειγμα YouTube ή όταν τα κανάλια όταν βάζουν διαφημίσεις. Ο ήχος της G1 είναι Dolby Atmos και μπορούμε να τον οδηγήσουμε στην θύρα eARC HDMΙ για ακρόαση του από εξωτερικό σύστημα.

Δεν υπάρχει όμως DTS στην eARC, αφού όπως λένε οι κατασκευαστές έχει περιοριστεί σημαντικά το περιεχόμενο με τέτοιου είδους soundtrack. H LG G1 είναι εξοπλισμένη με τέσσερις θύρες HDMI 2.1 (τύπου 40Gbps), που υποστηρίζουν τα «πάντα όλα» σχετικά με το gaming που είναι και το ζητούμενο γι’ αυτές τις εισόδους.

Έτσι έχουμε VRR που μεταβάλει τον ρυθμό των καρέ περίπου από 40 έως 120 (4Κ/120Hz), υποδομή ALLR, έξοδο ήχου ARC/eARC, ΗDR για games καθώς και ένα ξεχωριστό μενού ρυθμίσεων που ονομάζεται Game Optimizer ώστε ο απαιτητικός gamer να μπορεί να επέμβει σε επιμέρους ρυθμίσεις της εικόνας. Υπάρχει ακόμη Dolby Vision για gaming, όχι όμως όταν είναι ενεργοποιημένο το AMD FreeSync.

Η G1 είναι ίσως η πιο gaming τηλεόραση της αγοράς με χρόνο καθυστέρησης λιγότερο από 10 msecs. Ως γρήγορη τηλεόραση που είναι η G1 μπορεί και αλλάζει γρήγορα «κατάσταση» μεταξύ πηγών, παρουσιάζοντας μάλιστα υπέροχους πίνακες ζωγραφικής όταν δεν λαμβάνει προσωρινά κανένα σήμα.

ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δεν σταματάει όμως εδώ η LG, έχει ανασχεδιάσει φέτος πλήρως τα μενού της τα οποία δεν μοιάζουν καθόλου με τα περσυνά. Είναι χωρισμένα πια τέσσερις κατηγορίες παραμέτρων όπως: Εικόνα, Ήχος, Γενικά και Βοήθεια. Εσωτερικά η κάθε κατηγορία είναι και αυτή ανεπτυγμένη για εύκολο εντοπισμό του θέματος που ψάχνουμε, στην Εικόνα για παράδειγμα έχουμε τρεις επιλογές: Φωτεινότητα, Χρώμα και Ευκρίνεια.

Από εκεί και πέρα για τις «απαιτητικές» ρυθμίσεις εννοείται ότι υπάρχουν πολλά υπομενού. Πάνω από όλα όμως η G1 «τρέχει» το νέο λειτουργικό σύστημα WebOS 6.0 που πια δίδει μεγαλύτερη έμφαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο και σε προτάσεις θέασης. Αυτό παρουσιάζεται σε όλη την οθόνη της τηλεόρασης (όπως στα κινητά) και όχι μια γραμμή στο κάτω μέρος.

Στην κορυφή παρουσιάζονται πληροφορίες για τον καιρό, tips και ένα εικονίδιο για αναζήτηση (search). Oι εφαρμογές παρατίθενται στην δεύτερη σειρά με μικρότερα εικονίδια όπως Cosmote TV, Apple, YouTube και άλλες που μπορούμε να προσθέσουμε.

Η τρίτη σειρά δείχνει όλες τις συνδέσεις μας τους διαθέσιμους πόρους της τηλεόρασης. Από εκεί και πέρα μπορούν να scrollάρουμε το WebOS 6.0 προς τα κάτω για να παρουσιαστούν προστάσεις περιεχομένου από τις συνδρομητικές ή όχι υπηρεσίες μας.

Αν και είχαμε συνηθίσει στον προηγούμενο σχεδιασμό του WebOS, ο νέος δείχνει πιο μελλοντικός αφού προς το παρόν υπάρχουν στοιχεία που δεν έχουν νόημα, όπως οι προτάσεις περιεχομένου για Prime Video και Rakuten TV που δεν είμαστε «γραμμένοι».

Προς το παρόν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις προτάσεις αυτές, για να «ανοίξουμε» για παράδειγμα τις Cosmote TV ή Apple TV. Πάντως το πιο χρήσιμο εργαλείο που έχει η νέα έξυπνη πλατφόρμα είναι η δυνατότητα «Αναζήτησης».

Το τηλεχειριστήριο της G1 έχει επίσης υποστεί σημαντικές βελτιώσεις, είναι πιο άνετo με καμπύλες και καλό πιάσιμο. Υπάρχουν έξι ανεξάρτητα πλήκτρα για Netflix, Prime Video, Disney+ και φωνητικούς βοηθούς, ένα μικρόφωνο και ένα jog (σαν ποντίκι) αφού η LG παραμένει πιστή οπαδός του δρομέα (pointer) επί της οθόνης, ώστε να σημαδεύουμε εύκολα αυτό που θέλουμε. Βέβαια υπάρχουν άμεσα πλήκτρα για τις ρυθμίσεις (μενού) και το χρήσιμο πλήκτρο home που ανοίγει το WebOS.

Επιπλέον το τηλεχειριστήριο περιλαμβάνει NFC για εύκολη σύνδεση (από τον καναπέ) για mirroring του smartphone μας με την τηλεόραση, δηλαδή για προβολή της οθόνης του κινητού μας στην τηλεόρασης ή, για παράδειγμα, να ακούμε τον ήχο της τηλεόρασης στο smartphone μας. Γενικά οι συνδέσεις, ειδικά στον ήχο, της G1 είναι πολλές.

Εκτός από ηχομπάρες μέσω eARC, δέχεται Bluetooth ηχεία δέχεται για surround ήχο αλλά και WiSA συνδέσεις για πιο σοβαρή ηχηκάλυψη με συμβατά ενεργά ηχεία. Επιπλέον, για τον ήχο υπάρχει η δυνατότητα AI Acoustic Tuning, μια διαδικασία 30 δλ. που ρυθμίζει τον ήχο με βάση την ακουστική του δωματίου.

ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ
Τοποθετήσαμε την G1 στις ίδιες οπές που είχαμε ανοίξει στον τοίχο για την περσυνή G1. Στο κουτί περιλαμβάνονται όλα, από οδηγίες τύπου IKEA μέχρι την τελευταία βίδα. Η επιτοίχια βάση είναι έξυπνα σχεδιασμένη επιτρέποντας με μια ελαφριά κίνησή μας να «αποσπούμε» την τηλεόραση από τον τοίχο για τις συνδέσεις μας ή να την στρέφουμε ελαφρώς αριστερά ή δεξιά. Περίπου 10 εκ. από τον τοίχο.

H συσκευή μοιράζει τις υποδοχές της στο αριστερό πλάι και στο κάτω μέρος της. Ενώ φέτος στο κουτί βρήκαμε και «ματάκι» προέκτασης για το τηλεχειριστήριο, το γνωστό IR blaster, που είναι κατάλληλο για τον έλεγχο συνδεδεμένων συσκευών που βρίσκονται σε κάποιο κλειστό ρακ ή ντουλάπι.

Δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη παρακολούθηση και εγγραφή άλλου καναλιού, αφού ο δέκτης της τηλεόρασης είναι μονός. Υπάρχει AirPlay 2 και Chromecast για εύκολο stream περιεχομένου, ενώ η δυνατότητα LG ThinQ AI παρέχει μια εκτενή λίστα φωνητικών εντολών και μάλιστα στα ελληνικά.


Η τηλεόραση παρουσιάζει μια εξαιρετική διαχείριση των σκοτεινών σκηνών, χωρίς απώλειες φωτεινότητας. Αυτό ισχύει και στην ομοιομορφία των εικόνων τους, διατηρεί την μαεστρία της τόσο στις σκοτεινές όσο και στις φωτεινές εικόνες. Για τους κινηματογραφόφιλους υπάρχει η λειτουργία Filmmaker, που θέτει εκτός όλη την επεξεργασία της εικόνας για να «πιάσει» επιδόσεις σινεμά, δημιουργώντας φυσικές και εντυπωσιακές εικόνες στην οθόνη.

Τα χρώματα η G1 είναι ακριβής, έχοντας ελαφρώς πιο γεμάτη αίσθηση επί της οθόνης σε σχέση με την περσυνή G1 και γενικά οι έτοιμες επιλογές εικόνας που προσφέρει είναι καλά ρυθμισμένες (καλιμπραρισμένες). Σε όλα αυτά συμβάλλει η δυνατότητα AI που συνιστούμε να την έχετε ενεργοποιημένη, η G1 έχει αισθητήρα για αυτό το λόγο, που διαμορφώνει μια εικόνα με υψηλό κοντράστ και λεπτομέρειες στις σκοτεινές σκηνές.

Η κίνηση είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, το TruMotion είναι πιο προηγμένο όπως και η επεξεργασία της εικόνας. Η φωτεινότητα, επειδή υπάρχει καινούριο πάνελ, δεν είναι 20% υψηλότερη όπως λέει ο κατασκευαστής, αλλά πιο λίγο.

Συνολικά μετρήσαμε περίπου 770nits σε μικρό παράθυρο λευκού. Στο HDR, η LG κυριαρχεί στην φλέγον ζήτημα της ορθής χαρτογράφηση των τόνων και προσαρμόζεται πανεύκολα στις διαφορετικές φωτεινότητες κορυφής. Γενικά έχουμε εξαιρετική ποιότητα εικόνα, κινηματογραφικές επιδόσεις, πλούσια γεμάτα χρώματα και πλήθος λεπτομερειών στις σκοτεινές σκηνές.

Εννοείται το κοντράστ της κορυφαίο και παρουσιάζει τις εικόνες της με τον ίδιο ζήλο είτε αυτές είναι HDR ή SDR.  

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 65 ιντσών 4Κ/UHD
PANEL: 3.840×2.160 pixels, ΟLED
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: WebOS v6.0
ΔΕΚΤEΣ: Αναλογικός και ψηφιακοί DVB-T2/C/S2, PVR εγγραφή και TimeShift, HbbTV
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI 2.1 με eARC, 3xUSB 2.0, 1xΨηφιακή Οπτική έξοδος, 1xStereo mini jack (ακουστικών), 1xEthernet, 1xCI+, 3xRF (κεραία, 2xSat), Bluetooth 5.0 ήχος.
AΛΛΑ: G-Sync, ALLΜ και VRR, HGiG (ΗDR για gaming), Φωνητικές εντολές μέσω ThinQ, AirPlay2, Chormecast, Home Dashboard IoT για έλεγχο smart home, Gallery Design. 
ΗΧΟΣ: 4.2 κανάλια, συνολικά 60W (20W το γούφερ και από 10W το κάθε κανάλι), Dolby Atmos, ασύρματη υποστήριξη WiSΑ, Βluetooth για δύο εξωτερικά ηχεία ή ακουστικά.
ΑΛΛΑ: HDR10, Dolby Vision IQ, Filmmaker Mode, Cinema ΗDR, AI ThinQ
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1446x 830×19,9 χλστ. (με βάση τοίχου) 
ΒΑΡΟΣ: 29 κιλά (με βάση τοίχου)

98%

ΣΧΟΛΙΟ

Με νέο και φρέσκο εξοπλισμό η G1 δείχνει την εξέλιξη της OLED τεχνολογίας της εποχής μας. Σίγουρα από το OLED Evo πάνελ αναμέναμε περισσότερα αποτελέσματα, αλλά έστω αυτές οι μικρές βελτιώσεις δημιουργούν μια καθηλωτική εικόνα στην οθόνη.

LG Hellas
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Tιμή: 3.499€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα