hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

iFi xDSD Gryphon: Φρεσκάρει και ενώνει την σειρά xDSD

Το πρώτο xDSD κυκλοφόρησε το 2018 και συγκαταλέγεται πια στους πιο πετυχημένους φορητούς ενισχυτές DAC/ακουστικών της αγοράς.

Αμέσως μετά την κυκλοφορία του xDSD είχαμε και το xCAN για να ολοκληρωθεί η «σειρά x» της iFi Audio. Τα xDSD και xCAN, το πρώτο είναι ένας φορητός ενισχυτής DAC/ακουστικών για ψηφιακές πηγές, με συνδεσιμότητα USB, S/PDIF και Bluetooth και το δεύτερο είναι ένας ενισχυτής ακουστικών με αμιγώς αναλογικές εισόδους.

Τώρα η iFi λανσάρει το νέο xDSD Gryphon, έναν φορητό ενισχυτή ακουστικών με DAC, που αντικαθιστά το ζευγαράκι xDSD και xCAN, συνδυάζοντας τη λειτουργικότητα και των δύο με επανασχεδιασμένο κύκλωμα.

Διατηρώντας την μορφή σχεδιασμού που είχαμε στα προηγούμενα x series, το xDSD Gryphon αν και είναι λίγο μεγαλύτερο, με διαστάσεις 123x75x19mm, παραμένει μια αρκετά συμπαγές συσκευή στα 215 γραμμάρια.

Έχει στιβαρό σασί από μεταλλικό κράμα σε gunmetal γκρι φινίρισμά ώστε να είναι λιγότερο επιρρεπές σε δακτυλικά αποτυπώματα σε σχέση με τις γυαλιστερές επιφάνειες των αρχικών xDSD και xCAN.

Το xDSD Gryphon παρέχει ψηφιακές και αναλογικές εισόδους. Έχουμε USB, S/PDIF, Pentaconn 4,4 mm και 3,5 mm. Παρέχεται επίσης λήψη Bluetooth, επιτρέποντας σε ένα smartphone ή tablet να συνδέεται ασύρματα με την συσκευή.

Στην επάνω επιφάνεια υπάρχει ενσωματωμένη μια μακρόστενη οθόνη OLED, που δείχνει μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες, όπως επιλογή εισόδου, επίπεδο έντασης, στάθμη μπαταρίας, μορφή ψηφιακού ήχου και ρυθμό δειγματοληψίας, μαζί με διάφορες άλλες ρυθμίσεις. Αυτή συνδυάζεται με τα χειριστήρια και τα ενδεικτικά LED της πρόσοψης.

Ο «ψηφιακός κινητήρας» του xDSD Gryphon βασίζεται σε ένα τσιπ DAC της Burr-Brown, ενώ για τις USB και S/PDIF έχουμε τον 16-πύρηνο μικροελεγκτή XMOS που διαχειρίζεται δεδομένα PCM στα 32bit/768kHz, όλα τα επίπεδα DSD έως DSD512 και DXD μονής και διπλής ταχύτητας. Χάρη στον σχεδιασμό True Native τεσσάρων καναλιών του τσιπ Burr-Brown, το PCM και το DSD ακολουθούν ξεχωριστές διαδρομές.

Ακόμη, έχουμε MQA όπως χρησιμοποιείται από το επίπεδο «Masters» της Tidal αλλά και μέσω των εισόδων USB και S/PDIF, με πλήρη αποκωδικοποίηση αρχείων MQA έως 384ΚHz. Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης διαδικασία αποκωδικοποίησης με τα «τρία ξεδιπλώματα» εκτελείται εσωτερικά, σε αντίθεση μόνο με το ένα ξεδίπλωμα που έχουμε με «renderer» MQA.

Για το Bluetooth χρησιμοποιείται το τσιπάκι QCC5100 της Qualcomm που υποστηρίζει αποκωδικοποιήσεις aptX Adaptive, aptX HD, LDAC και HWA/LHDC, όπως και aptX και aptX Low Latency, AAC και SBC. Το xDSD Gryphon είναι συμβατό με Bluetooth v5.1, εξασφαλίζοντας καλύτερη σταθερότητα σύνδεσης.

Έως και επτά συζευγμένες συσκευές Bluetooth μπορούν να αποθηκευτούν στη μνήμη, καθιστώντας εύκολη την εναλλαγή του xDSD Gryphon από τη μια συσκευή στην άλλη.

Επιπλέον έχουμε επιλεγμένα εξαρτήματα, η βαθμίδα toy ενισχυτή ακουστικών μπορεί να οδηγήσει από ακουστικά υψηλής ευαισθησίας in-ear monitor έως planar ακουστικά υψηλής ευαισθησίας με συνεχή ισχύ εξόδου άνω των 1000 mW στα 32Ω από την ισορροπημένη έξοδο.

Η «αρνητική ανάδραση» χρησιμοποιείται συχνά σε κυκλώματα ενισχυτών για τη σύγκριση του σήματος εξόδου με το σήμα εισόδου για τη διόρθωση σφαλμάτων, προκειμένου να ελεγχθεί το κέρδος και να μειωθεί η παραμόρφωση. Αυτό έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ήχου, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Αλλά συνήθως στις συσκευές εφαρμόζεται «ολική αρνητική ανάδραση» που δημιουργεί προβλήματα, ενώ λύνει άλλα. Αναγνωρίζοντας ότι διαφορετικά μέρη ενός κυκλώματος επωφελούνται από ειδικά βελτιστοποιημένες αναδράσεις, η iFi έχει αναπτύξει ένα σύστημα αρνητικής ανάδρασης που είναι πολύ πιο ακριβές από τη συνηθισμένη προσέγγιση. Αυτό ενσωματώνει πολλαπλές διαδρομές ανάδρασης αντί για έναν καθολικό βρόχο, κάθε διαδρομή είναι βελτιστοποιημένη για μια συγκεκριμένη λειτουργία και συνεργατικά όλες μαζί επιτυγχάνουν το ζητούμενο σωστό αποτέλεσμα. Η iFi το ονομάζει αυτό OptimaLoop.

Το xDSD Gryphon διαθέτει ακόμη μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται CyberSync, για τον έλεγχο της έντασης του ήχου. Το CyberSync είναι ένας έλεγχος της έντασης που βασίζεται σε λογισμικό και λειτουργεί στον αναλογικό πεδίο. Εντοπίζει σε ποιο λειτουργικό σύστημα (OS) είναι συνδεδεμένο στο DAC -iOS, Android, Windows, Mac OS ή Linux- και δίνει εντολή στο λειτουργικό σύστημα της πηγής να παρακάμψει τον έλεγχο έντασης του λογισμικού του. Είτε η ένταση ρυθμίζεται χρησιμοποιώντας το περιστροφικό χειριστήριο του xDSD Gryphon είτε της πηγής, το CyberSync διασφαλίζει ότι η ρύθμιση εκτελείται αποκλειστικά από το καλύτερο αναλογικό τσιπ ελέγχου του xDSD Gryphon.

Όταν ακούμε ψηφιακές πηγές, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία ειδικά προσαρμοσμένα ψηφιακά φίλτρα μέσω του μενού της οθόνης: Bit-Perfect, Standard και GTO (Gibbs Transient Optimised), με το καθένα να έχει μια λεπτή επίδραση στον ήχο.

Επίσης υπάρχει XBass στην διευρυμένη έκδοση XBass II, προσφέροντας τρεις ξεχωριστές επιλογές EQ: «Bass» (που στοχεύει σε χαμηλές συχνότητες), «Presence» (που εστιάζει στα μεσαίουψηλα) και «Bass + Presence» (και τα δύο μαζί). Επίσης υπάρχει και η γνωστή λειτουργία XSpace που αντισταθμίζει το φαινόμενο του «in-head localisation». Επιπλέον έχουμε και το IEMatch που μειώνει την έξοδο των ακουστικών ώστε να ταιριάζει καλύτερα σε ακουστικά υψηλής ευαισθησίας και, ειδικότερα, σε IEM.

Το μόνο στοιχείο που δεν δίνει η iFi για το xDSD Gryphon είναι για την μπαταρία του. Απλά αναφέρει αυτό: «USB-C charging. BC1.2 compliant up to 1900mA charging current».

Δεν μας λέει ούτε για την χωρητικότητά, ούτε για την αυτονομία, τον τύπο και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε κάθε είσοδο. Ούτε εάν έχει τάχιστη φόρτιση ή ασύρματη φόρτιση.

Ως φορητή συσκευή που είναι το xDSD Gryphon το θέμα της μπαταρίας θα έπρεπε να είναι στην κορυφή των specs.

Το iFi xDSD Gryphon είναι διαθέσιμο από τα μέσα Νοεμβρίου στα 599 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα