Lab12 Melto2 Review
TEST PHONO STAGE
*Αποέμφαση RIAA, Decca και Columbia
*Ρυθμίσεις on the fly με τηλεχειρισμό
*Τρεις είσοδοι, τέσσερις λυχνίες
ΕΝΑ PHONO STAGE ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΜΕ ΓΟΥΣΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ. ΜΕ ΛΥΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΦΕΝΟΣ, ΟΘΟΝΗ OLED ΚΑΙ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟ ΑΦΕΤΕΡΟΥ, ΤΟ MELTO2 ΘΑ ΔΕΛΕΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ.
H Lab12 έχει χαράξει μια πολύ έξυπνη στρατηγική αναφορικά με τη γκάμα της, παρουσιάζοντας προϊόντα που λείπουν από την αγορά ή που, όταν υπάρχουν, κοστίζουν σημαντικά περισσότερα.
Μετά το φίλτρο Gordian και τον push-pull λαμπάτο ενισχυτή Integre4, που μας έχουν κακομάθει με τις oled οθόνες τους, ήρθε η σειρά του phono stage Melto2 να κάνει τη διαφορά. Πρόκειται για ένα πλήρως ανεπτυγμένο λαμπάτο phono, με τέσσερα στάδια ενίσχυσης ανά κανάλι από διπλοτριόδους λυχνίες και μετασχηματιστές step-up της Lundahl, για την ενίσχυση των MC.
Το θέμα των ρυθμίσεων είναι κεφαλαιώδους σημασίας σε τέτοιες περιπτώσεις. Η Lab12 λοιπόν μας κακομαθαίνει και πάλι με ένα πλήρως ρυθμίσιμο phono μέσω τηλεχειρισμού και μάλιστα on the fly, ενώ δηλαδή παίζει το πικάπ κι εμείς ρυθμίζουμε, ακούγοντας από την άνεση της θέσης ακρόασης.
Οι ενδείξεις στην oled οθόνη είναι ξεκάθαρες και η ρύθμιση μπορεί επίσης να γίνει από το πιεστικό/περιστροφικό Navigator αριστερά της οθόνης. Τα καλά νέα από την πλευρά της εργονομίας δεν τελειώνουν εδώ, καθώς η παρουσία τριών ανεξάρτητων εισόδων με ισάριθμους ακροδέκτες γείωσης, η κάθε μία από τις οποίες αποθηκεύει τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει, δίνει έναν πληθωρικό τόνο στο Melto2 και σαφώς κλείνει το μάτι στους πιο μερακλήδες οπαδούς του βινυλίου, κατόχους πολλών πικάπ ή συνδυασμών βραχιόνων/κεφαλών.
Όλα αυτά φυσικά δεν θα είχαν αξία αν η υλοποίηση του Lab12 δεν ήταν σε τόσο υψηλό επίπεδο. Έχουμε δοκιμάσει αρκετά λαμπάτα phono στην κατηγορία τιμής του Melto2 και σαφώς δεν έχει κάτι να ζηλέψει ακόμη και δίπλα στα καλύτερα από αυτά, εκτός ίσως από τις σπάνιες περιπτώσεις υλοποιήσεων χωρίς πλακέτα.
Στην ουσία, στην τιμή του Melto2 κανείς παίρνει τα βασικά από τους καταξιωμένους κατασκευαστές του εξωτερικού, έτσι το πάνοπλο phono της ελληνικής εταιρίας φαντάζει εκ των πραγμάτων ως ευκαιρία.
ΛΥΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ
Τα Lab12 δείχνουν και είναι μοντέρνα, χωρίς υπερβολές και το Melto2 ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία. Η απλότητα και το άριστο φινίρισμα της πρόσοψης και των δύο μεγάλων ρυθμιστικών συνδυάζονται με μια μεγάλη οθόνη ενδείξεων που κάνει τη δουλειά πανεύκολη, χωρίς να εντυπωσιάζει πάντως με τα γραφικά της. Αλλά ο εντυπωσιασμός δεν βρίσκεται στη λίστα με τις προτεραιότητες της ελληνικής εταιρίας.
Αυτό είναι φανερό και στο σασί του Melto2, γνωστό από τα άλλα Lab12, που φανερά δεν κάνει «κατάχρηση» στη μάζα των μετάλλων (αλουμινένια πρόσοψη μόλις 5 χλστ.) αλλά, στην ουσία, διαθέτει την απαιτούμενη ακαμψία.
Έχει πολύ έξυπνη σχεδίαση, αφού είναι «συναρμολογούμενο» επτά τμημάτων, για μικρή αποθήκευση ενέργειας, με γρίλιες επάνω και κάτω. Εξάλλου, χάρη στο διπλό πάτωμα, η απομόνωση από τους κραδασμούς είναι πολύ καλύτερη από αυτό που θα περίμενε κανείς. Επάνω σε αυτό μοντάρονται τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του μετασχηματιστή τροφοδοσίας και του μεγάλου πηνίου (choke) που φιλτράρει τις τάσεις λειτουργίας.
Η υλοποίηση δείχνει εξαιρετική, με τάξη και προσοχή στις λεπτομέρειες. Τα υλικά είναι άριστα, ταιριασμένα και διαλεγμένα με το χέρι και το αυτί, με πολύ μικρές ανοχές. Η τροφοδοσία περιλαμβάνει πολλαπλές σταθεροποιήσεις τάσης, άφθονη χωρητικότητα εξομάλυνσης και η ανόρθωση στηρίζεται σε διακριτές διόδους.
Οι τρεις είσοδοι επιλέγονται με ρελέ ενώ, κατά την επιλογή από την οθόνη του τύπου της κεφαλής, ένα ακόμη ρελέ παρακάμπτει (για ΜΜ) ή συμπεριλαμβάνει στο δρόμο του σήματος (για MC) τον μετασχηματιστή προσαρμογής LL9226 της Lundahl. Εξάλλου, οι τιμές των αντιστάσεων της εισόδου και της χωρητικότητας επιλέγονται επίσης με ρελέ, με τον μικροεπεξεργαστή να αναλαμβάνει την πλήρη διαχείριση των επιλογών μας.
Σύμφωνα με τον Έλληνα κατασκευαστή, το μοντέρνο σύστημα ρυθμίσεων του Melto2 μας απαλλάσσει από πολύ κόπο και αβεβαιότητα (όταν π.χ. πρέπει να σβήσουμε το phono για να αλλάξουμε βραχυκυκλωτήρες ή να πειράξουμε τους μικροδιακόπτες), χωρίς ταυτόχρονα να παρεμβαίνει στο ευαίσθητο σήμα της κεφαλής μας.
Το ενεργό τμήμα του κυκλώματος είναι συμμετρικό (τεχνική Fine Symmetry της Lab12), τεσσάρων σταδίων, με χρήση των λυχνιών ECC88 και 6Ν2P και αποφυγή της συνολικής ανάδρασης.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Τα λαμπάτα phono stage υστερούν βέβαια σε ησυχία δίπλα στα τρανζιστοράτα, όμως έχουν συνήθως το προβάδισμα στις περιγραφές της μεσαίας περιοχής και τον αρμονικό πλούτο στα πρίμα. Επειδή μιλάμε για βινύλιο και σήματα με τόσο χαμηλή στάθμη που φλερτάρει με… τον θόρυβο, το δίλημμα λάμπα ή τρανζίστορ είναι ακόμη πιο δύσκολο να απαντηθεί, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ακρίβεια.
Η Lab12 κάνει τα πράγματα πιο εύκολα χάρη στην πολύ καλή ησυχία του Melto2, το οποίο αποδίδει μεν σπουδαίο όγκο και μέγεθος σκηνής, όμως δεν μένει σε αυτά. Στην ουσία, η ελληνική εταιρία επιχειρεί να διατηρήσει όλα τα καλά των λυχνιών και να τα συνδυάσει με σοβαρή ανάλυση, ταχύτητα και διαφάνεια, στα επίπεδα ενός κορυφαίου phono με τρανζίστορ.
Έτσι, το Melto2 είναι φανερά γλυκό, πλούσιο και τρισδιάστατο -δεν θα το περάσετε ποτέ για solid state- με μεγάλη σκηνή, εξαιρετικό αέρα και αποστάσεις ανάμεσα στα όργανα, ενώ ρέει ελεύθερα και πιάνει άμεσα το ρυθμό κάθε οργάνου. Από την άλλη και παρά ένα μικρό στρογγύλεμα στα ανώτερα πρίμα, υπάρχει άφθονη ανάλυση σε όλο το φάσμα, άριστο βάθος σκηνής και ξεκάθαρα επίπεδα, με τις μεγάλες δυναμικές αντιθέσεις να έρχονται θεαματικά, χωρίς ίχνος πάχους ή αργοπορίας.
Πολλά λαμπάτα phono ρέπουν στην ευφωνικότητα, φουσκώνουν τα μπάσα και έχουν προβολικές σκηνές με μέτριους διαχωρισμούς. Όχι και το Melto2, που διατηρεί εντούτοις τον μεγάλο, διακριτό ήχο των λυχνιών χωρίς μοντέρνες «μεταλλάξεις» στις χροιές.
Η απόδοση με τις στοκ λυχνίες της Electroharmonix έχει βέβαια μοντέρνα στοιχεία αλλά αυτό είναι αναμενόμενο και φυσικά ο πειραματισμός με ταιριασμένες nos λυχνίες προτείνεται ανεπιφύλακτα.
Πάντως, ποτέ δεν ακούσαμε…τζάμια να σπάνε σε υψίσυχνες, έντονες μεταβατικές, σκληρές μεσαίες και άλλα γνωστά προβλήματα που βασανίζουν πολλές λυχνίες σύγχρονης παραγωγής, κάτι που σημαίνει ότι οι λυχνίες που θα βρείτε μέσα στο Melto2 είναι πολύ καλά διαλεγμένες και δεν χρειάζονται άμεσα αναβάθμιση.
Η Lab12 συνεχίζει «αθόρυβα» να δημιουργεί λαμπάτες συσκευές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον καταξιωμένο ανταγωνισμό και αυτό κάνει τώρα και με το Melto2, που δείχνει «κελεπούρι» για τα χρήματα.
Μπορεί η λαμπάτη αναβίωση να βρίσκεται στη δύση της και η αγορά να έχει κάνει σαφές ότι δεν ανέχεται πια τις ρετρό καταστάσεις, όμως συσκευές όπως το phono της Lab12 έχουν κάθε λόγο ύπαρξης, καθώς συνδυάζουν αποτελεσματικά το παλιό με το νέο.
Βινύλιο και λυχνίες σε αγαστή συνεργασία λοιπόν και με τόσες ρυθμίσεις «στο χέρι», η διασκέδαση απλά δεν τελειώνει ποτέ!
TIP01 Υπάρχει επιλογή mono για όσους έχουν τέτοιες κεφαλές.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: phono stage MM και MC
ΚΕΡΔΟΣ ΤΑΣΗΣ: 38-66dB (ΜΜ, ΜC high, MC Low)
ΦΟΡΤΙO ΕΙΣΟΔΟΥ: 25Ω-47ΚΩ (11 τιμές για ΜΜ, 22 για MC)
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Low-100-200-300pf
ΕΞΟΔΟΙ: RCA, XLR
ΕΞΤΡΑ: οθόνη OLED και τηλεχειρισμός
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 43x29x11 εκ. (ΠxΒxΥ)
ΒΑΡΟΣ: 8 κιλά
ΣΧΟΛΙΟ
Η Lab12 παρουσιάζει ένα phono stage με λυχνίες που έλλειπε από την αγορά. Τώρα που το βινύλιο μπαίνει σε όλο και περισσότερα σπίτια, το Melto2 μας δίνει την ευκαιρία να ταιριάξουμε την κεφαλή μας από την άνεση του καναπέ κι ενώ ακούμε μουσική, χάρη στο έξυπνο σύστημα ρυθμίσεων μέσω της οθόνης.
ΤΙΜΗ: € 3.500