hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Dynavector Karat 17DX Review | Κεφαλή MC

Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ KARAT 17D ΤΗΣ DYNAVECTOR ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ “X” ΕΚΔΟΣΗ, ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ, ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ, ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ Η HIGH END ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ DX ΑΞΙΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ KARAT;

Η Ιαπωνία αποτελεί παράδεισο για τους οπαδούς του βινυλίου και το μυστικό της κρύβεται στην τέχνη της κατασκευής κεφαλών κινητού πηνίου κατά πρώτο λόγο και στους μετασχηματιστές προσαρμογής, κατά δεύτερο λόγο, που αναλαμβάνουν να φέρουν την πολύ χαμηλή τάση αυτών των κεφαλών στα επίπεδα μιας MM.

Οι Ιάπωνες έχουν ασφαλώς ταλέντο στις μικροκατασκευές, όχι μόνο επειδή πιάνουν τα χέρια τους αλλά κι επειδή έχουν μεγάλη εμπειρία σε «εξωτικά» υλικά και τις μεθόδους επεξεργασίας αυτών, αφάνταστη υπομονή μέχρι να πετύχουν αυτό που θέλουν και σπουδαία φαντασία, κάτι που τους επιτρέπει να σκέφτονται αντισυμβατικά όταν το επιθυμούν και να γεφυρώνουν καταστάσεις ακόμη κι όταν η συμβατική θεωρία οδηγεί σε προσωρινά αδιέξοδα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η Dynavector 40 χρόνια πριν να αλλάζει τα δεδομένα στις κεφαλές κινητού πηνίου, υιοθετώντας τη «θεωρία της διασποράς» και παράγοντας τις πρώτες τότε Karat Diamond και Ruby, με στελέχη που αντί για αλουμίνιο χρησιμοποίησαν πολύτιμους λίθους σε πολύ μικρά μήκη, κάτι που απέφερε εξαιρετικά επίπεδες αποκρίσεις συχνότητας στα συχνοτικά άκρα και μια σπουδαία έκταση υπερηχητικά που έφθανε ακόμη και τα 100KHz! Τ

ο πιο κλασικό μοντέλο αυτής της σχεδίασης είναι ασφαλώς η Karat 17D, η «δεκεφτάρα» για τους οπαδούς της, που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στην έκδοση D2. H ασύλληπτη ταχύτητα και τα πολύ ανοιχτά πρίμα ήταν τα βασικά ατού της κεφαλής αυτής, τα οποία σε συνδυασμό με τις κρυστάλλινες μεσαίες συχνότητες έδιναν έναν εντυπωσιακό high-end ήχο που ασφαλώς πρωταγωνιστούσε στην περιοχή των 1.000 ευρώ.

Η τρίτη έκδοση D3 έκανε ένα δεκαετή περίπου κύκλο στην αγορά, με βασική αλλαγή τον βελτιωμένο εμπρόσθιο μαγνητικό οπλισμό (που ανέβασε την τάση από τα 0,26 στα 0,30mV) και πέρυσι η Dynavector αποφάσισε να την αναβαθμίσει εκ βάθρων, παρουσιάζοντας την έκδοση Karat 17DX, με ίδια εμφάνιση αλλά σχεδόν διπλή τιμή!

Όμως τα φαινόμενα απατούν και η νέα 17DX ζυγίζει επίσης τη διπλή μάζα, καθώς τώρα το σώμα είναι κατασκευασμένο από μπρούτζο αντί για πλαστικό. Εξάλλου, η ιαπωνική εταιρία αντικατέστησε τον μαγνήτη νεοδυμίου με έναν νέο τύπου Samarium-Cobalt, που είναι αποδοτικότερος και αποτελεί το επόμενο λογικό βήμα πριν τους alnico των μεγαλύτερων μοντέλων.

Η Karat 17DX συνεχίζει να διαθέτει flux damper στο μοτέρ της καθώς και τμήματα softened magnetism, δύο πατέντες της Dynavector που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της μαγνητικής ροής γύρω από τα πηνία. Και φυσικά δεν λείπει το βασικότερο χαρακτηριστικό της «δεκαεφτάρας», δηλαδή το πολύ κοντό στέλεχος από διαμάντι μήκους 1,7 χλστ. (το νούμερο… νονός του μοντέλου) που κατασκευάζεται βέβαια με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και με βάση το συνθετικό διαμάντι, παρασύροντας στη σμίκρυνση και τη βάση του πηνίου φωνής.

Από τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά απουσιάζει το πάχος του στελέχους (στην 17D3 ήταν 0,25χλστ) και το άνω όριο της απόκρισης πέραν των 20KHz (στην 17D3 αυτό ήταν στα 100KHz), οπότε ίσως εδώ έχουμε διαφοροποιήσεις.

Το σίγουρο είναι ότι η νέα κεφαλή έχει πιο νορμάλ βάρος από την παλιά που, επειδή ήταν πανάλαφρη και πολύ μαλακή (η υψηλή ενδοτικότητα των 15cu παραμένει στην DX), δυσκόλευε σχετικά τη συνεργασία με αρκετούς βραχίονες.

ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

Το πολυεπίπεδο, ρετρό ντιζάιν της 17DX μας πάει πίσω στα seventies και το χρυσαφί χρώμα του αποδίδει δικαιοσύνη, ειδικά τώρα με το μπρούτζινο σώμα που «δείχνει» καλύτερα την αρχιτεκτονική και το φινίρισμά της κεφαλής.

Η «βελόνα» μόλις που φαίνεται και είναι σίγουρο ότι θα χρειαστείτε πολύ καλή όραση και άριστο φωτισμό αν θέλετε να δείτε την ευθυγράμμιση της ακίδας επάνω της και να τη ρυθμίσετε με λεπτομέρεια. Η τοποθέτηση πάντως είναι παιχνιδάκι χάρη στις στροφές που υπάρχουν στο μεταλλικό σώμα κι έτσι δεν θα χρειαστεί να βάλετε κάποιο παξιμάδι από κάτω.

Με βάρος 11 γραμμάρια και συνιστώμενη δύναμη ανάγνωσης κοντά στα 2 γραμμάρια, η νέα Karat ασφαλώς δεν θα δυσκολευτεί να βρει παρτενέρ ανάμεσα στους βραχίονες σύγχρονης παραγωγής, κάτι που πρέπει να τσεκάρουμε όπως πάντα με βάση τον ιδιοσυντονισμο του συστήματος, χρησιμοποιώντας την ενεργή μάζα του βραχίονα και τη μάζα και ενδοτικότητα της κεφαλής.

Εμείς ακούσαμε τη νέα 17DX στο φυσικό της περιβάλλον, στο πικάπ της Dynavector DV500 το οποίο “φοράει” τον περίφημο βραχίονα DV507MkII, με τη βοήθεια του step up μετασχηματιστή της ιαπωνικής εταιρίας, εξασφαλίζοντας έτσι βέλτιστες συνθήκες συνέργειας.

Το πρώτο που σπεύσαμε να τσεκάρουμε είναι αν διατηρείται η αμεσότητα του απερχόμενου μοντέλου και η απάντηση είναι ναι, με τις συχνότητες στις ανώτερες μεσαίες και τα πρώτα πρίμα να είναι σχεδόν απαράλλακτες στην ευθύτητα, την καθαρότητα και την δυναμική τους αμεσότητα.

Μέχρι το 1KHz μας δόθηκε η εντύπωση πως η νέα «δεκαεφτάρα» είναι πιο γεμάτη, ογκώδης και πυκνή, με καλύτερη ανάλυση και περισσότερο ολογράφημα. Παραμένει βεβαίως μια τάχιστη και ανάλαφρη κεφαλή αλλά δεν κινδυνεύει πλέον να ακουστεί λεπτή χαμηλά ή υπερβολικά γρήγορη στις μεσαίες, στοιχεία που κατά καιρούς προέκυπταν σε κάποιο βαθμό, πιθανόν από μέτριους συνδυασμούς με βραχίονες.

Τα ανώτερα πρίμα, εξάλλου, μας φάνηκαν λίγο πιο ήπια και γλυκά. Σε καμία περίπτωση δεν δίνει έμφαση στα «ξυσίματα» και τον θόρυβο επιφανείας, διατηρεί όμως υπέροχο αέρα και χώρο γύρω από τα όργανα και το κάνει με πιο σοφιστικέ και ομοιογενή τρόπο από την προκάτοχό της.

Θα λέγαμε ότι η Karat 17DX «ωρίμασε» τονικά, γέμισε σε σώματα και βελτιώθηκε σε ανάλυση, σε επίπεδα που δικαιολογούν την αυξημένη τιμή της, δεν έχασε όμως τον συναρπαστικό και πολύ μουσικό χαρακτήρα της, που αρέσει διαχρονικά σε γενιές και γενιές «βινυλιοφάγων».

Όπως τα διαμάντια είναι παντοτινά, έτσι και η… σαραντάρα πλέον Karat 17DX περνάει από μια παρατεταμένη εφηβεία στην φάση της ωριμότητας, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τη νιότη της, καλά φυλαγμένες από τη φθορά του χρόνου στο μοναδικό αδαμάντινο στέλεχός της.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤΥΠΟΣ: κεφαλή κινητού πηνίου
ΣΤΕΛΕΧΟΣ/ΑΚΙΔΑ: συνθ. διαμάντι μήκους 1,7 χλστ./micro ridge
ΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ: 0,3mV@1KHz
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΙΩΝ: 25dB@1KHz
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 20Hz-20KHz ±1dB
ΕΝΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ: 15mm/N
ΕΣΩΤ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: 32 Ω
ΜΑΖΑ: 11 γρ.
ΒΑΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 1,8-2,0 γρ.

95%

ΣΧΟΛΙΟ

Μια σπουδαία κληρονομιά που κρατάει γερά από τα seventies μέχρι σήμερα. Τι κι αν η Karat 17DX συμπλήρωσε τα σαράντα της χρόνια αφού συνεχίζει με την ίδια νεανική ορμή, ωστόσο σε αυτή την έκδοση είναι πιο ώριμη από ποτέ.

Solid Foundation
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 2.250€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα