Πριν από ελάχιστα χρόνια, δύο δεκαετίες το πολύ, στην αγορά της τηλεόρασης κυριαρχούσαν οι Philips, Sony, Panasonic, Toshiba, Sharp κ.ά. Μετά ήρθαν οι Samsung και LG, ενώ τελευταία η κινεζική επέλαση έφερε τις Hisense, ΤCL, Skyworth και άλλες.
Στην CRT εποχή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την ηχητική απόδοση των τηλεοράσεων, αφού η καμπίνα τους ήταν αρκετά μεγάλη για την δημιουργία σωστού ηχητικού συστήματος.
Με τον ερχομό όμως των επίπεδων τηλεοράσεων, LCD και Plasma, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έγινε εμφανές ότι όσο πιο λεπτό είναι το πάχος μιας τηλεόρασης τόσο «μικρότερος» είναι και ο ήχος τους.
Οι «παραδοσιακοί» κατασκευαστές δεν είχαν πρόβλημα αφού και τεχνολογία ήχου είχαν και επιστήμονες για να την εξελίξουν.
Η επέλαση των επίπεδων τηλεοράσεων, όμως, έδωσε το δικαίωμα και σε νέους κατασκευαστές να «κατέβουν» στην αρένα της νέας εποχής. Κατασκευαστές που πριν δεν υπήρχαν καμμιά σχέση με τον ήχο, κυρίως από Ιαπωνία και Νότιο Κορέα. Τότε εμφανίστηκαν οι γίγαντες σήμερα, LG και Samsung.
Αυτές χρησιμοποιούσαν πάνελ, LCD ή Plasma, αρχικά από τρίτους κατασκευαστές και στην συνέχεια δικιά τους παραγωγής. Εικόνα είχαν, αλλά δεν τα κατάφεραν καλά στον ήχο, άσε που ήθελαν κάποιο «ισχυρό» όνομα για να υποστηρίξουν το «άγνωστο» τότε δικό τους όνομα.
Έτσι η LG χρησιμοποίησε την Bang & Olufsen και τον Mark Levinson. Η Samsung την harman/kardon. Κατασκευάζοντας τηλεοράσεις και δίπλα από το δικό τους όνομα έβαζαν το δυνατό και πασίγνωστο λογότυπο της audio εταιρείας που ήταν πιο αναγνωρίσιμο. Ήταν περισσότερο μια marketing κίνηση που έπιασε, αφού ακόμη οι επίπεδες τηλεοράσεις δεν τα καταφέρουν με τον ήχο.
Σήμερα η LG έχει «πετάξει» τα παραπάνω λογότυπα audio, ενώ η Samsung οδηγήθηκε στο να αγοράσει όλο το Harman Group. Δεν τους χρειάζονται πλέον.
Τελευταία ήρθαν οι κινέζοι κατασκευαστές τηλεοράσεων και πράττουν ακριβώς το ίδιο. Ότι έκαναν οι LG και Samsung την προηγούμενη δεκαετία κάνουν τώρα οι Hisense, TCL και οι άλλες.
Η TCL αρχικά για τον ήχο των τηλεοράσεων της ξεκίνησε από μια «ρημαγμένη» και επομένως «φθηνή» σε δικαιώματα audio εταιρεία, την Onkyo.
Aπό φέτος η TCL συνεργάζεται με την Bang & Olufsen. Έτσι οι φετινές TCL θα έχουν ταμπελάκι με την ονομασία «Audio by Bang & Olufsen», ακριβώς ότι έκανε η LG μόλις πριν από μερικά χρόνια (2017).
Η Hisense από την πλευρά της από φέτος για τον ήχο των τηλεοράσεων της ξεκινά συνεργασία με Devialet, παλιότερα είχε συνεργαστεί και με την harman/kardon. Δηλαδή όπως είχε κάνει παλιά η Samsung. Για την ιστορία να πούμε ότι και η Huawei είχε συνεργαστεί για τα ακουστικά της με την Devialet στο παρελθόν.
H Haier, μια άλλη εταιρεία από την Κίνα, συνεργάζεται για τον ήχο των τηλεοράσεων της με την KEF.
Ενώ, η Philips, που πια στις τηλεοράσεις ανήκει στην κινεζική TP Vision, στα premium μοντέλα της «βάζει» ήχο της Bowers & Wilkins.
Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες αν αυτές audio εταιρείες βοηθούν σημαντικά τις επίπεδες τηλεοράσεις να αποδίδουν καλύτερο ήχο. Πιστεύουμε ότι όχι, εκτός στην περίπτωση της Philips που πράγματι η Bowers & Wilkins έχει κάνει καλή δουλειά με ξεχωριστή ηχομπάρα.
Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων που συνεργάζονται με τις παραπάνω ξακουστές audio εταιρείες το κάνουν (πληρώνουν) για το ταμπελάκι. Δηλαδή για το λογότυπο.
Εννοείται ότι σε λίγα χρόνια όταν οι TCL, Hisense κ.λ.π. γίνουν μεγάλες και τρανές στην αγορά ως ονόματα θα πετάξουν από επάνω τους τις ταμπέλες των audio κατασκευαστών όπως έκαναν οι LG και Samsung.
Επομένως οι audio εταιρείες λειτουργούν ως εφαλτήριο για τους «νέους» κατασκευαστές τηλεοράσεων της κάθε εποχής στο να ισχυροποιήσουν την θέση τους στην αγορά.
H βιομηχανία του audio, του ήχου δηλαδή, με αυτό τον τρόπο αποδεικνύει πόσο απαραίτητη είναι στο χώρο της τηλεόρασης και δείχνει ότι είναι ένας σταθερός, υγιής και δυνατός παράγοντας για κάθε νέο κατασκευαστή τηλεοράσεων (κινητών, προβολέων ή ηλεκτρικών αυτοκινήτων).
Χωρίς τον ήχο κανείς δεν μπορεί να κάνει βήμα ακόμη και σήμερα. Χωρίς τις ιστορικές εταιρείες του audio δεν υπάρχει μέλλον…