Τον τελευταίο καιρό στο χώρο των LCD τηλεοράσεων υπάρχει μεγάλη σύγχυση αναφορικά με τις διαφορετικές τεχνολογίες και τις νέες μεθόδους παραγωγής της εικόνας.
Έτσι όταν πάτε σ’ ένα κατάστημα και σας πυροβολούν με ονομασίες και «τεχνολογίες» όπως Full Array, QNED, Quantum Dots, Mini LED, Neo QLED και τόσα άλλα, μην πανικοβάλλεσαι: Στην ουσία εννοούν τηλεόραση τεχνολογίας LCD.
Μια LCD τηλεόραση, όπως λέει και το όνομά της οφείλει να έχει ένα LCD πάνελ για την δημιουργία της εικόνας, μια πηγή φωτός και έναν τρόπο δημιουργίας των χρωμάτων.
Το LCD πάνελ ή υγρών κρυστάλλων όπως λέγετε στα ελληνικά, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πλήθος μηχανικών διακοπτών που μπλοκάρουν ή επιτρέπουν στο φως να περνά προς τα έξω. Αυτοί οι κρύσταλλοι, που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με την εικόνα, δεν παράγουν φως από μόνοι τους, έτσι χρειάζονται μια πηγή φωτός από πίσω τους.
Επίσης, αυτοί οι κρύσταλλοι, δεν παράγουν χρώματα, έτσι χρειάζονται και χρωματικά φίλτρα (είναι σαν διαφάνειες), που όταν περνάει το λευκό φως από αυτά να το κάνουν χρωματιστό. Τα λένε και χρωματικά φίλτρα RGB.
Το ακρώνυμο RGB προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Red (Κόκκινο), Green (Πράσινο), και Blue (Μπλε), τα οποία είναι τα τρία βασικά χρώματα φωτός που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία όλων των άλλων χρωμάτων στην οθόνη.
Σε μια οθόνη LCD, κάθε εικονοστοιχείο (ή pixel) αποτελείται από μικρότερες υπομονάδες που ονομάζονται υποπίξελ (sub-pixels).
Κάθε υποπίξελ αντιστοιχεί ένα φίλτρο χρώματος, ενός από τα βασικά τα τρία χρώματα του RGB. Μέσω της ρύθμισης της έντασης του φωτός που περνά μέσα από αυτά τα φίλτρα, μια τηλεόραση LCD μπορεί να παράγει ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων.
Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως σύνθεση χρωμάτων, όπου οι διάφορες στάθμες των τριών χρωμάτων συνδυάζονται για να δημιουργήσουν το τελικό χρώμα που εμφανίζεται στην οθόνη. Για παράδειγμα, ένα γεμάτο (κορεσμένο) κόκκινο και με ένα πράσινο φως δημιουργεί το κίτρινο χρώμα, ενώ και τα τρία μαζί δημιουργούν το λευκό.
Η τεχνολογία των τηλεοράσεων LCD έχει εξελιχθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Οι κατασκευαστές έχουν κατορθώσει να ανεβάζουν σημαντικά το επίπεδο των LCD τηλεοράσεων βελτιώνοντας κυρίως τον οπίσθιο φωτισμό.
Δηλαδή την πηγή φωτός μιας τηλεόρασης. Τα άλλα έχουν παραμείνει τα ίδια. Δηλαδή το LCD και τα χρωματικά φίλτρα.
Η πηγή φωτός μις LCD τηλεόρασης έχει εξελιχθεί με την χρήση νέας τεχνολογίας φωτοδιόδων LED, με την αύξηση του αριθμού τους και με την χρήση επιπλέον υλικών για πιο πυκνό λευκό φως.
LCD LED
Οι τηλεοράσεις LCD LED είναι οι πιο οικονομικές της αγοράς, οι εισαγωγικές που λέμε. Χρησιμοποιούν πάνελ τεχνολογίας LCD (Liquid Crystal Display – υγρών κρυστάλλων) ανάλυσης όσα pixels ορίζει ο κατασκευαστής, δηλαδή Full HD (1920×1080 pixels) ή UHD 4Κ (3840 x 2160 pixels).
Στις τηλεοράσεις LED, η πηγή φωτός προέρχεται από σχετικά μεγάλου μεγέθους λευκά λαμπάκια LED (Light Emitting Diodes ή στα ελληνικά φωτοδίοδοι). Αυτά τα LED μπορούν να είναι τοποθετημένα αραιά σε ολόκληρη την πίσω επιφάνεια της οθόνης (full-array) ή στις άκρες (edge-lit). Η χρήση των LED προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παλαιότερες τεχνολογίες φωτισμού όπως τα CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamps ή στα ελληνικά φθορισμού), που χρησιμοποιούνταν στις παλιότερες LCD τηλεοράσεις.
QD LCD LED, QLED ή Quantum Dot
Η τεχνολογία Quantum Dot που χρησιμοποιείται στις τηλεοράσεις LCD ανοίγει νέους ορίζοντες στην ποιότητα εικόνας. Οι κβαντικές κουκίδες, ή quantum dots, είναι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι που μετατρέπουν το μπλε φως σε πυκνό λευκό.
Τα LED στις τηλεοράσεις QLED (ή Quantum Dot ) δεν παράγουν λευκό φως, αλλά μπλε. Μια επιφάνεια μεγέθους όση η τηλεόραση που τοποθετείται μετά την πηγή φωτός, τα LED δηλαδή για να μετατρέψει το μπλε φως τους στο λευκό που χριζόμαστε.
Οι κβαντικές κουκίδες μπορούν να παράγουν ένα πιο πυκνό και γεμάτο χρωματικές συνιστώσες λευκό φως, που περιέχει όλα τα χρώματα του φάσματος, επιτρέποντας έτσι την απόδοση πιο ακριβών χρωμάτων.
Στην συνέχεια υπάρχει το LCD επίπεδο και τα χρωματικά φίλτρα που αναφέραμε πιο πάνω.
Εκτός από την βελτιωμένη ποιότητα εικόνας, οι τηλεοράσεις Quantum Dot προσφέρουν και άλλα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, είναι πιο ενεργειακά αποδοτικές και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τηλεοράσεις.
Πάλι όμως οι QLED τηλεοράσεις «υποφέρουν» από τον περιορισμένο αριθμό LED που σχηματίζουν την πηγή του φωτός στις LCD τηλεοράσεις αυτού του είδους.
Έτσι η βιομηχανία σκέφτηκε να μειώσει το μέγεθος των LED φωτοδιόδων ώστε να τοποθετήσει ακόμη περισσότερες σε μια τηλεόραση.
QD LCD MINI-LED
Οι οθόνες mini LED χρησιμοποιoύν ως οπίσθιο φωτισμό (πηγή φωτός) μικρού μεγέθους LED μπλε φωτός, σχεδόν ένα δέκατο πιο μικρά από τα συνηθισμένα LED (που επειδή είναι μικρά τα λέμε Mini LED). Έτσι να τοποθετηθούν πολλά από αυτά σε μια τηλεόραση, δημιουργώντας μια υψηλής ισχύος πηγή φωτός. Μετά έχουμε την επιφάνεια Quantum Dot ώστε το μπλε φως να γίνεται λευκό.
Εκεί στην πηγή φωτός με το πλήθος των LED (μερικές τηλεοράσεις-ανάλογα το μέγεθος ξεπερνούν τις 3.000 φωτοδιόδους, όταν μια απλή LCD LED κινείται σε 200 με 300).
Αυτός ο υψηλός αριθμός των φωτοδιόδων LED μας επιτρέπει να έχουμε και υψηλή ακρίβεια ελέγχου του φωτός. Πως γίνεται αυτό; Απλά σβήνοντας τις περιοχές (ζώνες) με τα LED που δεν χρειάζονται, ανάλογα με την εικόνα. Έτσι έχουμε υψηλή ακρίβεια ελέγχου του φωτός με αποτέλεσμα η εικόνα να έχει υψηλή φωτεινότητα και αντίθεση.
Οι περιοχές ελέγχου μιας Mini LED τηλεόρασης μπορεί να είναι όσο και τα λαμπάκια Mini LED ή κάθε περιοχή να σχηματίζεται από δύο λαμπάκια ή από τέσσερα. Εξαρτάται τον κατασκευαστή.
Η επιλογή μιας Mini LED τηλεοράσης μπορεί να είναι μια εξαιρετική επένδυση για όσους αναζητούν την κορυφαία ποιότητα εικόνας για την απόλαυση ταινιών, τηλεοπτικών σειρών ή βιντεοπαιχνιδιών. Με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα και την πτώση των τιμών, οι τηλεοράσεις Mini LED γίνονται πιο προσιτές και αποτελούν μια έξυπνη επιλογή για τον σύγχρονο καταναλωτή.
QNED: Ονομάζονται οι mini LED τηλεοράσεις της LG.
Neo QLED: Ονομάζονται οι mini LED τηλεοράσεις της Samsung
Κάποτε ήταν ρετσινιά μια τηλεόραση να είναι LCD, τώρα με τα mini LED μπλε λαμπάκια και με τις κβαντικές κουκίδες ως πηγή φωτός έχουν γίνει πολυτέλεια σε σημείο που να απειλούν την ποιότητα των OLED τηλεοράσεων.