Αν και η ιστορία της Loewe ξεκινά το 1923 με ραδιοφωνικούς δέκτες και ηχητικά συστήματα, η επαφή της εταιρείας με την τηλεόραση αρχίζει επίσης από πολύ νωρίς. Το 1929! Ακριβώς 92 χρόνια πριν. Τεράστιο άλμα για την τεχνολογία, σε μια εποχή που η τηλεόραση υπήρχε μόνο ως ιδέα στα εργαστήρια.
Για την ανάπτυξη της τηλεόρασης, η Loewe συνεργάστηκε με τον Σκοτσέζο John Logie Baird, ώστε το 1931 να πραγματοποιηθεί η πρώτη δημόσια προβολή «τηλοψίας», όπως ονομαζόταν τότε. Η πρώτη τηλεόραση της Loewe Οpta (έτσι ήταν το πρώτο όνομα της εταιρείας) βγήκε στην παραγωγή το 1933, χωρίς κανείς να έχει ιδέα περί τίνος επρόκειτο.
Για να «μυήσει» η Loewe τους καταναλωτές σε αυτό το νέο μέσο, πραγματοποίησε το 1934 ένα είδος «road tour», εκθέτοντας την τηλεόρασή της σε υπαίθριες εκθέσεις ανά την Ευρώπη. Το 1936, στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων, η Loewe έλαβε το Χρυσό μετάλλιο για τις τηλεοράσεις της.
Βρισκόμαστε στην εποχή των Ναζί, και μια οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, όπως ήταν η Loewe, δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Το 1938 η Loewe κρατικοποιήθηκε και μετατράπηκε σε εργοστάσιο οπλισμού. Ο Siegmund Loewe, ο ιδρυτής και το αφεντικό της Loewe, κυνηγημένος, μετανάστευσε στην Aμερική.
Έπρεπε να φθάσει το έτος 1949, όταν ο Siegmund Loewe όχι μόνο συνάντησε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, αλλά και ξανα-ίδρυσε την εταιρεία του στην Κρόναχ, μια βαυαρική πόλη κοντά στα σύνορα με την Τσεχία. Το 1950 εμφανίζεται η πρώτη συσκευή κασέτας ήχου και το 1961 έχουμε από τη Loewe το πρώτο βίντεο κασέτας.
Ένα χρόνο αργότερα ο ιδρυτής της εταιρείας, Siegmund Loewe, έφυγε από τη ζωή, και οι μετοχές της εταιρείας πουλήθηκαν στην ολλανδική Philips. Εκείνα τα χρόνια η Philips είχε σχεδόν αγοράσει όλους τους ιστορικούς Ευρωπαίους κατασκευαστές, από την Grundig έως την B&O, ώστε να «πνίξει» τον ανταγωνισμό. Επομένως, πώς θα μπορούσε να ξεφύγει και η Loewe;
H εταιρεία ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1985, αποφασίζοντας να συνεχίσει με καινοτόμα προϊόντα, όπως έγχρωμες τηλεοράσεις ενός σασί, στερεοφωνικές, ψηφιακές και δικτυακές τηλεοράσεις, σε μια εποχή που δεν υπήρχε ακόμη… Ίντερνετ.
Tόσο μπροστά ήταν πάντα από την εποχή της. Παράλληλα, η Loewe έδωσε σημασία στο ντιζάιν, ώστε τα προϊόντα της να ξεχωρίζουν από το πλήθος, συνεργάστηκε με βιομηχανικούς σχεδιαστές, και το αποτέλεσμα το εισπράττει κάθε κάτοχος προϊόντος Loewe, όσο παλιό ή νέο κι αν είναι αυτό.
Τη χρυσή εποχή της έγχρωμης τηλεόρασης στη χώρα μας είχαν πουληθεί πολλά μοντέλα με την ονομασία «Loewe Opta».
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές καινοτομίες της Loewe ήρθε το 1995, με τη δημιουργία του CS1. Μια τηλεόραση με δυνατότητα περιβαλλοντικής απόσυρσης με έναν πολυτελή σχεδιασμό από ατσάλι.
Στην Έκθεση IFA του Βερολίνου το 1997 η Loewe παρουσιάζει την πρώτη συμβατή με multimedia εφαρμογές τηλεόραση, την Xelos@media. To 1998 ξεκινά την παραγωγή επίπεδων τηλεοράσεων, ενώ το 2005 βγήκε από το βάρος της CRTικής εποχής, σημειώνοντας σημαντικές πωλήσεις.
Αργότερα η Loewe πέρασε και άλλες δυσκολίες, παρόλα αυτά δεν τα έβαλε ποτέ κάτω. Πέρυσι, στην IFA2019, δεν είχε καν περίπτερo.
H ιστορική γερμανική εταιρία τηλεοράσεων Loewe σταμάτησε την παραγωγή τον Ιούλιο του 2019. Από τότε το εργοστάσιο στην πόλη Κρόναχ παρέμεινε κλειστό. Όμως, μερικές εβδομάδες πριν βρέθηκε επενδυτής για να βάλει και πάλι μπροστά τις μηχανές. Μια εταιρία από την Kύπρο, η SkyTec Group, προφανώς πρόκειται για τη γνωστή SkyTec από την Σλοβακία που κατασκευάζει τηλεοράσεις με τα ονόματα Sharp και Blaukpunt.
Οι προθέσεις της SkyTec ήταν να ανοίξει και πάλι τις γραμμές παραγωγής της Loewe πράγμα που το έκανε, ξεκίνησε με 40 άτομα και αργότερα έφτασαν τα 100, διατηρώντας έτσι το «made in Germany» στις τηλεοράσεις της.
Τα τελευταία πολλά χρόνια αντιπρόσωπος της Loewe στην Ελλάδα είναι η Eισαγωγική Εμπορική Ελλάδος, που εκπροσωπεί ακόμη τις Onkyo, Bose και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα. Τώρα που η Loewe έβαλε και πάλι εμπρός τις μηχανές της, η Eισαγωγική Εμπορική Ελλάδος ήταν από τις πρώτες αντιπροσωπίες της Loewe στην Ευρώπη που «έλαβε» τις νέες τηλεοράσεις της εταιρίας. Έτσι από 1η Απριλίου 2020 κυκλοφορούν ξανά οι τηλεοράσεις Loewe στην ελληνική αγορά.
Η Loewe τις τηλεοράσεις της τις ονομάζει bild (από την Γερμανική λέξη «εικόνα»), ενώ τα ηχητικά της συστήματα klang (που σημαίνει ήχος στα γερμανικά). Υπάρχουν σειρές τηλεοράσεων σε OLED και LCD, ενώ στο ήχο έχει από home cinema πακέτα μέχρι ηχεία Bluetooth. Όλα σχεδιασμένα άψογα με την high-end νοοτροπία της Loewe σε design και ποιότητα κατασκευής.
Για παράδειγμα η σειρά bild 4, που κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα, περιλαμβάνει τηλεοράσεις OLED. Πρόκειται για τηλεοράσεις για καθημερινή χρήση που έχουν ενσωματωμένα ηχεία ισχύος 2x40W, για τον ήχο υπάρχει ακόμη Bluetooth και έξοδος για subwoofer. Το πάχος της bild 4 είναι μόλις 4,9 χιλιοστά και η εμφάνιση της άψογη. Υπάρχει δυνατότητα HDR και Dolby Vision. Ακόμη έχει σύστημα εγγραφής σε σκληρό δίσκο DR + και θύρα USB.
H σειρά bild 3 είναι smart TV με υποστήριξη Apple TV, Amazon Alexa, Τidal και πολλές άλλες εφαρμογές. Σίγουρα πρόκειται για premium τηλεοράσεις. Η σειρά bild 3 περιλαμβάνει μοντέλα 65″ (OLED), 55″ (OLED), 49″ (LCD) και 43″ (LCD). Ακολουθεί η σειρά bild 5 που περιλαμβάνει μοντέλα OLED με οθόνης 55 και 65 ιντσών. Με ενσωματωμένο σύστημα εγγραφής DR+ χωρητικότητας 1TB ώστε να μην χάνουμε τίποτε. Είναι smart TV και έχει ειδική περιποίηση στον ήχο.
Ακόμη έχουμε την πιο premium σειρά bild 7 περιλαμβάνει 55, 65 και 77 ιντσών OLED με έμφαση στο home cinema, αφού έχει ενσωματωμένη ηχομπάρα συνολικής ισχύος 120W.
Η εισαγωγική σειρά είναι η bild 1, όμορφα σχεδιασμένες smart TV σε μεγέθη οθόνης 32, 40, 55 και 65 ιντσών. Οι δύο μικρές, δηλαδή η 32άρα και η 40άρα, έχουν ανάλυση full HD, ενώ οι μεγάλες είναι UHD 4K. Όλες τεχνολογίας LCD με edge light οπίσθιο φωτισμό.
Ελπίζουμε η επανεκκίνηση της Loewe να είναι καθοριστική ώστε ο ιστορικός αυτός κατασκευαστής να ήρθε για να μείνει στην αγορά!
H Loewe χει παρουσιάσει και την κορυφαία σειρά bild 9, μια OLED τηλεόραση με σχεδιασμό εμπνευσμένο από τα Golden Twenties, dandies και Art Deco. Μια μινιμαλιστική παρουσία που σίγουρα κόβει την ανάσα, όσο για την εικόνα της η τεχνολογία OLED τα λέει όλα. Εκτός από χρυσή η bild 9 κυκλοφορεί και σε γκρι όψη, το πάχος της είναι μόλις 7 χιλιοστά και μοιάζει σαν να επιπλέει στο χώρο. Φέρει συστήματα HDR και Dolby Vision. Υποστηρίζεται από σημαντικό ηχητικό σύστημα που σχηματίζεται από μια ηχομπάρα ισχύος 120W έξι μεγαφώνων και τεσσάρων παθητικών ακτινοβολητών.