Ας ρίξουμε μια ματιά στην αγορά της τηλεόρασης όπου σήμερα βασιλεύουν οι UHD 4K τηλεοράσεις, έχοντας κατατροπώσει τις Full HD.
Mια μετάβαση που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οι τηλεοράσεις 8Κ υπολογίζεται ότι θα εμφανιστούν κάπως «εισαγωγικά» στην αγορά το 2023, όπου θα αγγίζουν τις 3 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως σε πωλήσεις.
Σήμερα ο αριθμός αυτός είναι πολύ πιο μικρός.
H αρχή έγινε πέρυσι με την Samsung που λανσάρισε την πρώτη της σειρά QLED 8K τηλεοράσεων – την Q900R, βέβαια είχε προηγηθεί η Sharp με μια οθόνη-μόνιτορ 8Κ.
Πέρυσι ήταν μια εποχή όπου δεν υπήρχαν στάνταρτ, πηγές εικόνας, προδιαγραφές και… καταναλωτές για να περάσουν στο επόμενο «τηλεοπτικό» στάδιο των 33 εκατομμυρίων pixels ανά συσκευή. Όμως η Samsung ήθελε να δείξει τα δόντια της, όπως έπραξε πριν από λίγες ημέρες η Sony παρουσιάζοντας της ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Άλλωστε η Samsung είναι το αφεντικό στο χώρο της τηλεόρασης και αυτό πρέπει να το διεκδικεί συνεχώς, με τον δεύτερο κατασκευαστή να ακολουθεί από μακριά.
Πρόσφατα έγινε η συγγραφή της «βίβλου» για το 8Κ, βγήκαν οι «σφραγίδες», δημιουργήθηκαν οι επιτροπές και οι ενώσεις για το 8Κ και όλοι πια στρώνουν το έδαφος για την μεγάλη μετάβαση από το 4Κ στο 8Κ.
Δεν είναι μόνο οι κατασκευαστές τηλεοράσεων αλλά και οι δημιουργοί και οι υπηρεσίες περιεχομένου. Το YouTube ήδη streamάρει περιεχόμενο σε 8Κ ανάλυση με κωδικοποίηση AV1, στην Ιαπωνία έχουμε τις πρώτες εκπομπές σε 8Κ. Υπάρχουν πια smartphone που λαμβάνουν βίντεο 8Κ, ενώ και οι νέες παιχνιδοκονσόλες PS5 και Xbox έχουν έξοδο HDMI 2.1 με 4Κ/120 και 8Κ/60.
Τους τελευταίους μήνες είχαμε και την ίδρυση της «8Κ Ένωσης» μέλη της οποίας είναι οι Samsung, Panasonic, AU Optronics (AUO), Hisense, TCL και πολλές.
Η «8Κ Ένωση» σκοπό έχει συνθέσει τις προδιαγραφές της νέας αυτής ανάλυσης. Προδιαγραφές που αφορούν το HDR, τα χρώματα, τις εισόδους, το βάθος των bit, τον ρυθμό των καρέ, την υποδειγματοληψία χρώματος την μέγιστη φωτεινότητα, την στάθμη μαύρου, την χρωματική γκάμα και άλλες. Οι προδιαγραφές 8K αναφέρουν ανάλυση 7.680 x 4.320 pixels, ρυθμό καρέ 24p, 30p ή 60p, φωτεινότητα κορυφής 600nits ή περισσότερο, κωδικοποίηση HEVC και θύρες HDMI 2.1.
Οι τηλεοράσεις 8Κ που θα πληρούν ή θα υπερβαίνουν τις προδιαγραφές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το «8K λογότυπο». Όπως θα παρατηρήσατε από την «8Κ Ένωση» απουσιάζει η LG η οποία κατατάχθηκε σε «άλλη» ένωση και ονομάζει τις τηλεοράσεις «Real 8K».
Οι προδιαγραφές εδώ κάνουν λόγο για μια τουλάχιστον θύρα HDMI 2.1, ανεξάρτητη διαχείριση των 33 εκατομμυρίων pixel της οθόνης, για πάνελ 10bit, για διαμόρφωση κοντράστ (contrast modulation) τουλάχιστον στο 50% και για εφαρμογή προστασίας του περιεχομένου κατά HDCP 2.3.
Οι 8K τηλεοράσεις αντιμετωπίζουν δύο μεγάλα εμπόδια για να εισέλθουν απρόσκοπτα στα σπίτια των απαιτητικών της εικόνας ή των early adapters όπου συνηθίζαμε να λέμε.
To είναι η έλλειψη περιεχομένου και το άλλο η συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά των 4K τηλεοράσεων, αλλά και η ακόμη περισσότερο βελτίωση των επιδόσεων τους.
Οι τηλεοράσεις 8Κ σημαδεύουν αυτούς που θέλουν μεγάλη εικόνα (οθόνη), παρά επιδόσεις. Είναι σίγουρο ότι οι 8Κ τηλεοράσεις θα κατακτήσουν την αγορά από τις 75 ίντσες και πάνω, ενώ η δυνατότητα αναβάθμισης (upscaling) του περιεχομένου 4K σε 8Κ που έχουν οι τηλεοράσεις είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που έχει πείσει ήδη πολλούς για να επενδύσουν σε τηλεοράσεις 8Κ.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ 8Κ ΑΓΟΡΑ
Μια και μόνο ματιά στην αγορά των τηλεοράσεων 8Κ πραγματικά ζαλίζει. Οι τιμές των συσκευών αυτών είναι πραγματικά ultra high-end, οι αριθμοί εδώ είναι τεράστιοι γιατί οι 8Κ τηλεοράσεις χρησιμοποιούν μεγάλες σε μέγεθος οθόνες. Το παρήγορο είναι ότι οι τιμές μειώνονται απότομα και σε λίγα χρόνια θα πλησιάσουν τις 4Κ.
Το 2019 στην αγορά των 8Κ τηλεοράσεων εκτός από την Samsung που παρουσίασε την δεύτερη σειρά Q950R, με πέντε μοντέλα από 55 έως 98 ίντσες, είχαμε τις απαντήσεις των LG και Sony.
Η LG με την σειρά SM9000 στις 75 ίντσες και με την ακριβή της 88άρα OLED και η Sony με την LCD σειρά ZG9 στις 85 και 98 ίντσες. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν οι περισσότερες 8Κ τηλεοράσεις, η πιο οικονομική διαθέσιμη στα καταστήματα είναι η 65 ιντσών 65Q900R – της πρώτης γενιάς- Samsung στα 2.499 ευρώ και η πιο ακριβή (επίσης διαθέσιμη) η 98 ιντσών Samsung 98Q950R -της δεύτερης γενιάς- στα 69.999 ευρώ.
Βέβαια, υπάρχει και η πιο ακριβότερη 98ZG9 στις 98 ίντσες της Sony με τιμή 85.000 ευρώ, που είναι διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας από τα καταστήματα. Άξιο παρατήρησης είναι η κατά 12 ιντσών μικρότερη 85ΖG9 της Sony κοστίζει 17.000 ευρώ, δηλαδή 68.000 ευρώ λιγότερο από την 98άρα! Ακολουθεί η 8Κ της LG, η ΟLED88Z9 στις 88 ίντσες στα 29.999 ευρώ, αλλά όχι στην Ελλάδα.
ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ;
Γνωρίζοντας ήδη τα επόμενα πλάνα των κατασκευαστών για το 2020 θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε το τι θα συμβεί στην 8Κ σφαίρα τους επόμενους μήνες.
Η Samsung ανακοίνωσε ήδη την τρίτη γενιά 8Κ τηλεοράσεων με δύο σειρές, την Q950T και την Q800T.
H σειρά Q950TS έχει πιο λεπτή και χωρίς περιθώρια οθόνη QLED σε σχέση με αυτή της τρέχουσας Q950R, διατηρεί την On Connect συσκευή με τα ηλεκτρονικά εκτός τηλεόρασης με το ένα καλώδιο σύνδεσης. Θα έχει και νέο επεξεργαστή ΑΙ Quantum με δυνατότητα deep learning για ακόμη καλύτερη αναβάθμιση και βελτίωση μιας χαμηλής ανάλυσης εικόνας σε ποιότητα κοντά στο 8Κ. Επίσης θα υπάρχει και το σύστημα Adaptive Picture που θα προσαρμόζει την εικόνα, κυρίως την φωτεινότητα και την αντίθεση, στις συνθήκες φωτισμού του δωματίου ή του σαλονιού μας. Επιπλέον η νέα Samsung Q950TS θα γνωρίζει να αποκωδικοποιεί τα codecs ΑV1 της Google για να παίζει περιεχόμενο 8Κ από το YouTube και από άλλες υπηρεσίες.
Eπίσης θα έχει και δυνατότητα AI ScaleNet που διατηρεί την εικόνα καλή από υπηρεσίες ροής (Netflix ή Amazon Prime Video). O κατασκευαστής ετοιμάζει και μια πιο «οικονομική» 8K σειρά, την Q800T που δεν θα έχει το On Connect όπως και άλλα χαρακτηριστικά της ναυαρχίδας Q950TS.
Η LG έφερε το 2020 δύο νέες OLED τηλεοράσεις 8Κ στην αγορά, ένα μοντέλο στις 88 και ένα στις 77 ίντσες (μοντέλα 88ZX και 77ΖΧ). Ο επεξεργαστής αυτών θα είναι ο νέος α 9 Gen 3 AI Processor για περαιτέρω επιδόσεις. Επίσης αναμένεται η εταιρία να κυκλοφορήσει και 3 σειρές NanoCell (LCD) στις 65 και 75 ίντσες. Οι σειρές αυτές ονομάζονται Nano99, Nano 97 και Nano95. Όλες οι τηλεοράσεις 8Κ της LG έχουν υποστήριξη HEVC, VP9 και AV1 από τις HDMI και USB, όπως και υποστήριξη ροής περιεχομένου 8K με ταχύτητα 60fps.
Η Sony παρουσίασε την νέα σειρά 8Κ τηλεοράσεων ΖΗ8 με δύο μέλη τεχνολογίας LCD, μια 75 και μια 85 ιντσών. H 8Κ σειρά ZH8 έχει επεξεργαστή εικόνας X1 Ultimate και σύστημα 8K X-Reality PRO, νέα τεχνολογία Ambient Optimization που ρυθμίζει αυτόματα τη φωτεινότητα της εικόνας σε σχέση με το φωτισμό του χώρου ακόμη και τον ήχο ρυθμίζει. Ακόμη είναι συμβατή με Dolby Vision και Dolby Atmos, AirPlay 2, 4K 120 fps και με φωνητικές εντολές.
Εισέρχεται και η Hisense στο χώρο των 8K τηλεοράσεων με την ULED 8Κ σειρά. Θα υπάρχει τεχνολογία AI Upscaling, επεξεργαστής Hi-View Engine, πάνελ Quantum Dot με τοπικό έλεγχο και Dolby Vision. Το ίδιο θα πράξει και η TCL με πάνελ miniLED.