ΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΝΕΛ OLED ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΗΧΟΜΠΑΡΑ, Η 936 ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Εδώ και τρία χρόνια η Philips κυκλοφορεί την σειρά «OLED93x» με τηλεοράσεις που στο κάτω μέρος τους φιγουράρει μια ολοκληρωμένη premium ηχομπάρα σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από την Bowers & Wilkins. Έτσι και η φετινή OLED936 της Philips υπογραμμίζει την οθόνη της με μια τέτοια ηχομπάρα που λειτουργεί και ως επιτραπέζια βάση.
Στην περίπτωση που τοποθετηθεί η OLED936 σε τοίχο, στην συσκευασία θα βρείτε και μια δεύτερη βάση γι’ αυτό το σκοπό. Η τηλεόραση δεν λειτουργεί χωρίς την ηχομπάρα, επομένως δεν είναι αποσπώμενη. Πρόκειται για ηχομπάρα Dolby Atmos διάταξης 3.1.2 καναλιών, ισχύος 70W έχοντας το γνωστό «tweeter on the top» της B&W ως «διακοσμητικό» αλλά και ως μέρος του κεντρικού καναλιού της ηχομπάρας. Υπάρχουν, εσωτερικά, άλλα δύο τουίτερ για το δεξί και αριστερό κανάλι τοποθετημένα στις άκρες της ηχομπάρας, μεγάφωνα Atmos που σημαδεύουν προς την οροφή και γούφερ, οι οπές bass reflex είναι πίσω.
Το επάνω μέρος της ηχομπάρας είναι ντυμένο με ύφασμα Kvadrat, ενώ η πρόσοψη είναι μεταλλική γρίλια. Επιπλέον, η ηχομπάρα, χάρη στο δικτυακό σύστημα DTS Play:Fi, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ακρόαση μουσικής, ενώ μπορεί ακόμη και να επεκταθεί ασύρματα με δύο ασύρματα surround συμβατά ηχεία καθώς και με δύο υπογούφερ για να απολαύσετε ένα πραγματικό home cinema 5.1.2 καναλιών και μάλιστα συμβατό με DTS. Ναι, είναι μια υπέροχη ηχομπάρα με δυνατότητες, υψηλές στάθμες και καλό μπάσο, ήχο που κρατάει την ορθότητα των φωνών.
Η Philips OLED936 είναι δηλαδή ένα ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό σύστημα με πολλά έξτρα. Όχι μόνο στο ήχο αλλά και στην εικόνα η OLED936 δεν έκανε καμία έκπτωση. Χρησιμοποιεί το τελευταίο πάνελ OLED, το γνωστό Evo της LG Display, με την αυξημένη φωτεινότητα που είναι αποτέλεσμα μιας βελτιωμένης δομής των χρωματικών φίλτρων του.
Το πάνελ οδηγείται από τον επεξεργαστή P5 της Philips που έχει και συνεπεξεργαστή για αυξημένη ταχύτητα ώστε να «φτιάχνει» μια ευκρινέστατη και ομαλή εικόνα στην οθόνη λαμβάνοντας υπ’ όψη το φωτισμό του περιβάλλοντος και το είδος του περιεχομένου. Στην ουσία ο επεξεργαστής βασίζεται στο MediaTek MT5895 που ενσωματώνει τέσσερις πυρήνες ARM Cortex A-73 στα 1,8GHz και μια GPU Mali-G52 με 3GB μνήμης RAM και 16GB χώρο αποθήκευσης για εφαρμογές.
Εφαρμόζεται ισχυρή μετατροπή από SDR σε HDR, κάτι που η Philips ονομάζει Perfect Natural Reality, όταν όμως το σήμα είναι HDR όπως Dolby Vision, HDR10+, ΗDR10 ή HLG τότε η OLED936 βρίσκει τον εαυτό της. Μάλιστα καταπολεμάει με μαεστρία το burn-in μειώνοντας την ένταση της φωτεινότητας των στατικών, για παράδειγμα, λογότυπών των καναλιών.
Ως Philips που είναι η OLED936 είναι «ντυμένη» με το μοναδικό σύστημα Ambilight το οποίο έχει εξελιχθεί ακόμη περισσότερο φωτίζοντας στην συσκευή και στις τέσσερις πλευρές της.
Εννοείται ότι η OLED936 ρίχνει το γάντι στους απανταχού gamers, αφού δέχεται σήμα 4Κ/120Hz σε δύο από τις τέσσερις HDMI της, με υποστήριξη VRR, ALLM, eARC και συμβατότητα με AMD FreeSync Premium Pro ή Nvidia G-Sync έχοντας έναν εξαιρετικά χαμηλό χρόνο καθυστέρησης, κοντά στα 12msec. Είναι μια Android TV (10.0) που σημαίνει ότι διαθέτει όλες οι χρήσιμες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως και όλες τις ελληνικές.
Το τ/χ είναι νέο με φωτιζόμενα πλήκτρα και δέρμα στο πίσω μέρος του, ενώ οι υποδοχές είναι τοποθετημένες σε μορφή ανάποδου «Γ» δηλαδή οι μισές στο πλάι και οι υπόλοιπες στο κάτω μέρος. Σχεδιαστικά πρόκειται για μια πανέμορφη τηλεόραση με πολλά μεταλλικά στοιχεία και με εμφάνιση που «γεμίζει» με θέμα κάθε χώρο.
ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ
Για να ετοιμάσουμε την Philips για την δοκιμή επιστρατεύσαμε ένα δεύτερο άτομο, αφού χρειάζεται να συναρμολογηθεί η ηχομπάρα με την βάση και μετά όλο το σύστημα με το πάνελ των 65 ιντσών. Η ηχομπάρα παρέχει όλη την στήριξη της τηλεόρασης, διαθέτοντας τέσσερα ελαστικά ποδαράκια στο κάτω μέρος της.
Η Philips έχει μια νέα λειτουργία εικόνας εδώ, που την ονομάζει Home Cinema, βρίσκεται μεταξύ της Filmmaker Mode και της Vivid. Ξεκινήσαμε με ταινίες Blu-ray player και καταλήξαμε στα Netflix και Cinobo, από Dolby Vision έως ΗDR10+.
Αν και η OLED936 αναγνωρίζει αμέσως το είδος του περιεχομένου και αυτόματα διαλέγει το mode της εικόνας, ως απαιτητικοί θεατές που είμαστε, αρχίσαμε να παίζουμε με άλλα mode και ρυθμίσεις. Έτσι ανακαλύψαμε ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο επιλέγοντας άλλες λειτουργίες εικόνας. Λάβαμε εικόνες με ορθή φωτεινότητα και αποτελεσματική χρωματική απόδοση, μα πάνω απ’ όλα με γοητευτική φυσικότητα.
Καλά περιγράμματα, σωστή αποκωδικοποίηση του HDR και ζωντάνια. Ειδικά στο «Bohemian Rhapsody», η τηλεόραση παρουσίασε με μεγάλη φυσικότητα το χρώμα του δέρματος αλλά και με μια απίστευτη χρωματική παλέτα. Πλούσιες λεπτομέρειες ακόμη και σε σκηνές με χαμηλό φωτισμό. Οι ταινίες με Dolby Vision του εργαστηρίου επιβεβαίωσαν τη φυσικότητα των εικόνων της, την υψηλή φωτεινότητα και το αξιοσημείωτο επίπεδο λεπτομερειών.
Αλλά όπως είπαμε, παίξτε με τα διάφορα mode αλλά και τις παραμέτρους της εικόνας για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Την δοκιμάσαμε δίπλα-δίπλα με την Sony A95J, μια σκληρή δύσκολη κόντρα δίχως έλεος, στο θέμα της φυσικότητας η Philips ήταν ελάχιστα πιο αποκαλυπτική και πιο «γλυκιά» στο μάτι.
Δεν υπάρχουν οξείες περιοχές στην εικόνα που να ανατρέπουν την ατμόσφαιρα του περιεχομένου, έχοντας πάντα καλή ισορροπία της αντίθεσης (ειδικά σε HDR), ρέουσες λεπτομέρειες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με καλά καθορισμένα περιγράμματα.
Το όλο θέμα βελτιώνεται όταν ενεργοποιήσαμε την επιλογή Ultra Resolution 4K. Από το Netflix λάβαμε εξαιρετική χρωματική απόδοση όπως και κορυφαίο upscaling από DVD ή χαμηλής ανάλυσης περιεχόμενο. Ίσως το καλύτερο upscaling της χρονιάς. Μια εικόνα με στιβαρότητα, αποφασιστικότητα και ουσία. Η Philips, με την τεράστια τεχνογνωσία που έχει, δίνει τα ρέστα της εδώ σε σημείο που ήδη να ονειρευόμαστε το επόμενο μοντέλο του Φθινοπώρου 2022 με το πιο εξελιγμένο πάνελ.
Εν κατακλείδι η OLED936 έχει ήχο με καθαρούς διαλόγους και με εξαιρετική παρουσία μπάσου, αλλά μην περιμένετε κάποιο πλατιά διευρυμένο σύστημα Atmos, αν και υπάρχει.
Πρόκειται για μια τηλεόραση με εξαιρετική ισορροπία χρωμάτων και με μια πραγματικά καλή επεξεργασία εικόνας. Δίχως άλλο είναι μια από τις κορυφαίες τηλεοράσεις της χρονιάς που έκλεισε.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 65 ιντσών 4Κ/UHD
PANEL: 3.840×2.160 pixels, ΟLED
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ: Android TV (10.0)
ΔΕΚΤEΣ: Αναλογικός και ψηφιακοί [DVB-T/T2/T2-HD/C/S/S2], PVR εγγραφή και TimeShift, HbbTV
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 2xHDMI 2.0a, 2xΗDMI 2.1 (1xARC/eARC), 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xΨηφιακή Οπτική έξοδος, 1xStereo mini jack (ακουστικών), 1xEthernet, 1xCI+, 3xRF (RF, 2xSat), Bluetooth 5.0, 1xSub-out ή Pre-out
AΛΛΑ: Dolby Vision, HDR10, ΗLG, ΗDR10+
ΗΧΟΣ: 3.1.2 καναλιών, 70W [2x10W, 1x5W, 2×12,5W, 2xΓούφερ 2x20W], Dolby Atmos, DTS
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1450x930x264 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 31,6 κιλά (με βάση)
ΣΧΟΛΙΟ
Με φυσική εικόνα και με απίστευτη χρωματική απόδοση η Philips συνεχίζει την μακρά της παράδοση στις τηλεοράσεις.
Tιμή: 3.499 €