hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

LG OLED55G4 Review | TECH ΤΕΣΤ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΜΙΑ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΜΕΝΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ 2024 ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΥΡΟ ΤΩΝ OLED ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΩΣ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ HDR ΘΕΑΣΕΙΣ.

KEIMENO: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Εκεί που η τεχνολογία OLED έμοιαζε να λιμνάζει λίγο και να μην εξελίσσεται, η άφιξη της Samsung Display στο χώρο αφύπνισε την LG Display για να τα αλλάξει όλα.

Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα, η LG Display κυκλοφόρησε το βελτιωμένο πάνελ EX αλλάζοντας ένα από τα εσωτερικά αέρια του πάνελ, στη συνέχεια έφερε το MLA (Micro-Lens Array) που κατέστησε δυνατή την επίτευξη όχι μόνο υψηλότερης φωτεινότητας αλλά και τη διεύρυνση του οπτικού πεδίου.

Τις τηλεοράσεις αυτές η LG τις ονομάζει «Evo» και η σειρά G4 που δοκιμάζουμε εδώ επωφελείται από τη δεύτερη γενιά του πάνελ MLA 2.0, που αποδίδει ακόμη υψηλότερη φωτεινότητα. Το META 2.0 έχει βελτιστοποιημένο μοτίβο μικροφακών σε κλίμακα μικρομέτρου ενώ ελέγχεται με εξελιγμένο αλγόριθμο   για περεταίρω βελτίωση της φωτεινότητας και των λεπτομερειών.

Συνδυάζοντας αυτές τις τεχνολογίες, η τηλεόραση είναι δυνατό να επιτευχθεί μέγιστη φωτεινότητα έως και 3.000 nits ώστε να εκφράζει τα ζητούμενα χαρακτηριστικά χρώματος και φωτεινότητας σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Γιατί η OLED τεχνολογία αυξάνει την φωτεινότητα της; Επειδή η αντίπαλη τεχνολογία Mini LED εστιάζεται κυρίως σ’ αυτό το θέμα. Φυσικά, η LG Electronics δεν στέκετε μόνο στα πάνελ που προμηθεύεται από την LG Display, αλλά τα «boostάρει» ακόμη περισσότερο για να λάμπουν όσο το δυνατόν καλύτερα, χρησιμοποιώντας αυξημένη υπολογιστική ισχύ και, πάνω απ’ όλα, βελτιστοποιημένους αλγόριθμους που «φτιάχνουν» το εισερχόμενο σήμα ώστε να εμφανιστεί σωστά στο πάνελ.

Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι HDR με το τεράστιο δυναμικό εύρος (στην πηγή), που μπορεί να φθάσει έως και 10.000 nits. Ένα όριο που η OLED τεχνολογία, σε όλες τις εκφάνσεις της, απέχει πολύ. Η τελευταία έκδοση της σειράς G (Gallery), η G4 της δοκιμής δηλαδή «οδηγείται» από τον επεξεργαστή α11 που είναι η εξέλιξη του περσυνού α9, ο α10 δεν βγήκε ποτέ.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών που τονίζονται από το μάρκετινγκ της εταιρείας, αναφέρουμε το βελτιωμένο upscaling μετά από ανάλυση -μέσω AI- του βάθους πεδίου. Αλλά και το AI Super Upscaling που εφαρμόζει το AI Super Resolution, το οποίο εκτελεί πιο λεπτή επεξεργασία με βάση pixel προς pixel, και το Natural Expression Enhancer, το οποίο εκτελεί επεξεργασία στην περιοχή του ανθρώπινου προσώπου.

Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τις χρωματομετρικές προθέσεις του κάθε σκηνοθέτη για να μην αλλάξει η απόχρωση μια σκηνής μιας ταινίας, η χαρτογράφηση τόνου της τηλεόρασης χωρίζει την εικόνα σε μπλοκ για να «εντοπίσει» το πως φωτίζεται μια σκηνή.

Όλα αυτά στην υπηρεσία των HDR10 και Dolby Vision.  Μια τηλεόραση σήμερα δεν είναι μόνο για ταινίες, είναι και για παιχνίδι, η συνδρομή της G4 στο θέμα αυτό καλύπτει κάθε ανάγκη και προδιαγραφή.

Έχει 144 Hz VRR, τέσσερις εισόδους HDMI 2.1 και συμβατότητα με Nvidia και AMD, δηλαδή μπορούμε να της συνδέσουμε απευθείας δύο κονσόλες και έναν υπολογιστή, καθώς και να οδηγήσουμε τον ήχο της από την τέταρτη HDMI eARC, σε ένα εξωτερικό ενισχυτή AV ή ηχομπάρα.

Επίσης η τηλεόραση έχει τεχνολογία Wow Orchestra που όταν «δει» ηχομπαρα LG, π.χ. την λεπτού πάχους η LG SG10TY, συγχρονίζει τα ηχεία της για να παίζουν μαζί. Υπάρχει και Wowcast για ασύρματη σύνδεση μεταξύ τους.

Διαφορετικά, ως αυτόνομη, η τηλεόραση είναι συμβατή με Dolby Atmos μέσω ενός ενσωματωμένου συστήματος 4.2 καναλιών.

Ωστόσο, για να επισημάνουμε ότι παρά αυτό το «.2», το μπάσο της είναι αισθητά απών. Πρέπει να πούμε ότι το πάχος της τηλεόρασης είναι μόλις 23 χλστ., στην συσκευασία βρήκαμε επιτραπέζια βάση, αν και η τηλεόραση είναι σχεδιασμένη για τοίχο. Η LG κυκλοφορεί και επιτοίχια βάση.

OLED MEΓΑΛΕΙΟ
Το περιβάλλον χρήστη της G4 είναι φυσικά το WebOS που έχει εξελιχθεί πολύ τελευταία. Με πλήθος εικονιδίων και συμβόλων συγκεντρώνει στην αρχική οθόνη εφαρμογές εικόνας, μουσικής, παιχνιδιών κ.ά. Ακόμη και δυνατότητα επισκόπησης με εικόνα έχουμε μιας συνδεδεμένης συσκευής.

Η LG υπόσχεται έως τέσσερις ετήσιες ενημερώσεις για πέντε χρόνια του WebOS. Κατά τα άλλα όλα ελέγχονται με το γνωστό τηλεχειριστήριο «ποντίκι» ή με την φωνή μας, υπάρχει και ένα Chatbot που μπορούμε να καλέσουμε για βοήθεια.

Μεταξύ των πολλών επιλογών εικόνας (έχει και Filmmaker), η G4 παρουσιάζει μια προσωπική ρύθμιση, μια διαδικασία της οποίας οι παράμετροι της εικόνας καθορίζονται από τις προτιμήσεις μας, ακολουθώντας έναν οδηγό για ποια εικόνα μας αρέσει, συγκρίνοντας ανάμεσα σε δύο.

Το ακολουθήσαμε και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ισορροπημένο. Βέβαια η πιο ασφαλής επιλογή εικόνας παραμένει η Filmmaker, και αποδίδει ένα σωστό αποτέλεσμα, ειδικά για SDR, με όλα τα καλά της OLED όπως μαύρα, γωνία θέασης, επαρκή λεπτομέρεια  και ομοιογένεια των χρωμάτων. Όλα καλά δηλαδή εντός των περιορισμών του SDR.

Η μετάβαση στο HDR είναι σαν η G4 να μετατρέπεται σε άλλη τηλεόραση. Η οθόνη της «ξυπνά» και το φως εκτοξεύεται κατευθείαν στα 2.250 nits (σε μικρό παράθυρο) περίπου.

Πράγματι, στο HDR, σε αντίθεση με το SDR, η φωτεινότητα της εικόνας αγγίζει τις προδιαγραφές του πάνελ. Αν το σήμα είναι φωτεινότερο όπως και τα χρώματα, από αυτό που μπορεί να παρουσιάσει η οθόνη, τότε το σύστημα της χαρτογράφησης τόνου το «κατεβάζει».

Αν όμως το σήμα είναι χαμηλότερο, τότε η οθόνη αντιδράει γιατί όντως υπακούει στις οδηγίες του HDR. Αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα, μιας και οι περισσότερες HDR ταινίες από τις διάφορες υπηρεσίες και πλέον ρυθμισμένες στα 1.000 nits. Δηλαδή πολύ λιγότερο από το άνω όριο της G4. Οπότε, σε απόλυτους όρους, αυτό είναι καλό.

Έτσι αν μερικές φορές νιώθεις ότι το HDR είναι λίγο θολό, δεν φταίει η τηλεόραση. Άλλωστε, στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, η G4 παρέχει την αναμενόμενη εκθαμβωτική λαμπρότητα για να ανάψει κυριολεκτικά φωτιά σε πυρσούς, στο φεγγάρι ή στα φώτα των αεροπλάνων, έχοντας ταυτόχρονα έναν χρωματικό χώρο που αγγίζει περίπου στο 96,7% του DCI-P3 όπως είπε το μετρητικό Calman της Portrait Displays.

Σε σχέση με άλλες OLED ειδικά του 2023, εκτός από φωτεινότητα η G4 αναδεικνύει καλύτερα και τις σκιές, κάτι οδηγείται από το σύστημα Dolby Vision Precision Detail που έχει η G4 για να δώσει μια μικρή ώθηση τις υφές. Αύξηση της φωτεινότητας και η εξαιρετική έκφραση μαύρου στην G4 είναι αισθητά και εκπληκτικά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση OLED 55 ιντσών 4Κ/UHD
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: WebOS 24
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI 4K/120Hz (η μια eARC), 3xUSB 2.0, 1xΨηφιακή Οπτική έξοδος, 1xCI, 1xEthernet, 2xRF, Bluetooth 5.1 aptX (δύο δρόμων)
AΛΛΑ: AI Dynamic Tone Mapping Pro, Gaming δυνατότητες VRR 144Hz, Dolby Vision IQ with Precision Detail, Wi-Fi 5
ΗΧΟΣ: 4.2 κανάλια, συνολικά 60W (20W το γούφερ και από 10W το κάθε κανάλι), Dolby Atmos, ασύρματη υποστήριξη WiSΑ ready, AirPlay
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ):  1222x 757 x 230 χλστ. (με βάση) 
ΒΑΡΟΣ: 16 κιλά (με βάση)

99%

ΣΧΟΛΙΟ

Η OLED τεχνολογία κρατάει συνεχίζει να κρατάει ψηλά την ποιότητα της εικόνας και αυτό το αποδεικνύει με κάθε τρόπο, ειδικά στο HDR, η σειρά G4 της LG με το εξαιρετικό της πάνελ.

LG Hellas
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Tιμή: € 1.599 (LG OLED evo G4 55G46)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν