Μεγάλη εικόνα από κοντά! Αυτή η τάση των σύγχρονων προβολέων που θέλουν να παίξουν ρόλο μεγάλης τηλεόρασης. Μιας Laser TV. Δοκιμάζουμε πρώτοι την νέα πρόταση της BenQ.
Κείμενο: ΚΑΣΤΡΟΥΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Αποτελεί πλέον παράδοση, τέτοιες εποχές, να σας παρουσιάζουμε πρώτοι μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες. Ένα από αυτά είναι και ο νέος BenQ V7000i σε λευκό, γιατί υπάρχει και ο V7050i σε μαύρο φινίρισμα. Το νέο αυτό μοντέλο ήρθε πολύ γρήγορα να αντικαταστήσει τον BenQ V6000i, δίχως να υπάρχει εμφανής λόγος.
Οι εταιρίες που παράγουν προβολείς ήρθαν αντιμέτωπες με μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών, που ναι μεν, ήθελαν την μεγάλη εικόνα στο καθιστικό τους αλλά ταυτόχρονα ήθελαν, να μπορούν να την εγκαταστήσουν και να την απολαμβάνουν άμεσα. Όπως μια τηλεόραση. Να μην χρειάζεται να κατεβάσουν το πανί (οθόνη), να θέσουν τον προβολέα σε λειτουργία και να είναι υποχρεωμένοι να σβήσουν τα φώτα. Δυστυχώς την μαγεία που σου δίνει ένας προβολέας δεν μπορεί να στην δώσει μια μεγάλη τηλεόραση, γιατί οι ίντσες εδώ είναι πολλές.
Σε αυτήν την μερίδα των θεατών απαντά ηχηρά η BenQ με τον V7000i, έναν υπέρ-κοντινής σκόπευσης προβολέα (ultra short throw ή UST). Πρόκειται για μια συσκευή εφοδιασμένη με πολλές δυνατότητες ώστε να λειτουργεί ανεξάρτητα και όχι… ως ένα απλό monitor. Η εμφάνιση του είναι πολύ κομψή, αν και η συνολική του παρουσία είναι γνώριμη. Σε λευκό γυαλιστερό φινίρισμα, έχει ντυμένη με πλεκτό ύφασμα την πρόσοψή του απ’ όπου «βγαίνει» ο ήχος που παράγεται από δύο ηχεία των 5W (της treVolo).
Είναι μια όμορφη ορθογώνιας μορφής συσκευή, που δεν μοιάζει με τους συνηθισμένους προβολείς, που θα ταιριάξει άνετα σε κάθε σαλόνι. Ο V7000i είναι και smart, αφού έρχεται με λειτουργικό Android TV για προβολείς. Γενικά το περιβάλλον είναι γνώριμο, ενώ δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα με το κατέβασμα εφαρμογών. Όμως, δεν υπάρχει Netflix επειδή η υπηρεσία δεν δίδει, προς το παρόν, άδεια για προβολείς. Αλλά μπορούμε να το εγκαταστήσουμε… σε «πλάγιο» τρόπο αν ψάξουμε στο διαδίκτυο.
Είναι ένας DLP προβολέας με πηγή φωτός laser, έχει τροχό φωσφόρου και χρωματικό τροχό έξι περιοχών RGBRGB (ο προηγούμενος V6000i είχε και κίτρινη περιοχή). Η φωτεινότητα που σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι 2.500 ANSI Lumens (θέση Bright), 2250 ANSI Lumens (θέση Bright Cinema) και κατεβαίνει στα 920 ANSI Lumens (θέση DCI-P3 98%). Το πάνελ που φορά είναι ανάλυσης 1080×1920 pixels που με την μέθοδο «pixel-flipping» δημιουργεί εικόνα UHD 4K. Η συσκευή δεν είναι εφοδιασμένη με βηματική ή αυτόματη ίριδα.
Η BenQ χρησιμοποιεί την τεχνολογία Dynamic Black για να βελτιώσει το επίπεδο μαύρου, στα «χαρτιά» ο V7000i δηλώνει δυναμικό λόγο αντίθεσης 2.500.000:1. O προβολέας είναι συμβατός με περιεχόμενο HDR και HLG, ενώ μπορεί να μετατρέψει και υλικό SDR σε HDR. Υποστηρίζει και υλικό 3D αλλά τα γυαλιά δεν περιέχονται στην συσκευασία. Το πρώτο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του V7000i είναι το ηλεκτρικά ελεγχόμενο αναδιπλούμενο κάλυμμα αλουμινίου που έχει στο επάνω μέρος, για προστατεύει την οπτική μονάδα.
Το δεύτερο είναι οι ενσωματωμένοι αποστάτες (μεζούρα), που δείχνουν άμεσα την απόσταση που πρέπει να τοποθετηθεί η συσκευή από την οθόνη για το μέγεθος της εικόνας (σε ίντσες) που θέλουμε να πάρουμε. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη βοήθεια κατά την εγκατάσταση. Η εστίαση ρυθμίζεται ηλεκτρικά χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο. Η εστίαση πρέπει να γίνει με την χρήση των ενσωματωμένων test pattern και όχι με τα γραφικά των μενού.
Στο πίσω μέρος του προβολέα, υπάρχουν δύο υποδοχές HDMI 2.0 (η μια με ARC), μία υποδοχή RS-232 (control port) και μία οπτική έξοδο ήχου, ενώ στο πλάι θα βρούμε άλλες USB θύρες η μία αφιερωμένη για την χρήση του Android TV HDMI αντάπτορα. Το μενού ρυθμίσεων του προβολέα είναι κλασικό BenQ , ενώ το μενού για τα multimedia είναι κάπως «παλιακό» στην εμφάνιση.
Όπως καταλαβαίνετε ο προβολέας θέλει προσοχή στην τοποθέτηση, θα πρέπει να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την οθόνη ALR ή τον τοίχο προβολής. Με την σωστή τοποθέτηση θα έχουμε σωστή εστίαση από άκρη σε άκρη της εικόνας. Τo τηλεχειριστήριο είναι λευκό και έχει μικρόφωνο για Hey Google.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ
Ο προβολέας έρχεται άμεσα σε λειτουργία, όσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται το κάλυμμα να μετακινηθεί. Φυσικά την πρώτη φορά θα πρέπει να ασχοληθείτε λίγο μαζί του, όπως και σε όλα τα μοντέλα τελευταίας γενιάς, ώστε να ρυθμιστούν οι επί μέρους παράμετροι, όπως γλώσσα, σύνδεση στο δίκτυο κ.λπ.. Είναι μια εύκολη διαδικασία που δεν πρόκειται να σας δυσκολέψει.
Ο Android αντάπτορας που έρχεται με τον προβολέα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην HDMI 1, ενώ η τροφοδοσία του στην δεύτερη USB, υπάρχουν ενδείξεις. Λόγω της χρήσης του πάνω σε έπιπλο η κάποιου είδους stand είναι πολύ εύκολο σκύβοντας από πάνω του κατά την ώρα που προβάλει να κοιτάξουμε τον φακό. Για τον λόγο αυτό και για την προστασία μας η εταιρεία τον έχει ενσωματώσει με έναν αισθητήρα ο οποίος όταν ανιχνεύσει κάποιου είδους κίνηση μειώνει αισθητά την φωτεινότητα, ενώ μετά την απομάκρυνση του αυτή επανέρχεται.
Η επιλογή αυτή ενεργοποιείται και απενεργοποιείται μέσα από το μενού. Έχοντας σαν επιλογή την «Filmmaker», δηλαδή την κινηματογραφική, η out-of-the-box συμπεριφορά του είναι πολύ καλή τόσο στο grayscale όσο και στο χρωματικό πρότυπο REC709. Όπως είναι φυσικό θα πρέπει να αλλάξετε την προ-ρυθμισμένη θερμοκρασία λευκού σε Warm η οποία είναι πιο κοντά σε αυτήν της αναφοράς.
Φυσικά εάν μας λείπει φως με την χρήση του BR στο max μπορούμε να πάρουμε περισσότερο αλλά και κορεσμό στα χρώματα. Καλό είναι να μην το παρακάνουμε γιατί η χρήση του αλλάζει και την υπόλοιπη χρωματική παλέτα. Η εικόνα με την πρώτη ματιά είναι απίστευτα καλή. Από ένα τέτοιο προβολέα δεν περίμενα για να είμαι ειλικρινής τόσο καλό φακό με καλό focus και οξύτητα.
Το contrast του είναι και αυτό καλό κάτι που φάνηκε από την πρώτη σκηνή δεδομένου ότι η οθόνη που χρησιμοποιήσαμε ήταν ALR (η νέα μοντέλο ALRS01 των 100 ιντσών της BenQ) και όχι απλή. Καλό είναι να αποφύγομε την επιλογή smart eco, κάτι που βοηθά στο επίπεδο του μαύρου αλλά δημιουργεί πολλά προβλήματα ιδιαίτερα στις σκοτεινές και υποφωτισμένες σκηνές. Όσο αφορά την κίνηση, παρόλο που ο V7000i μετατρέπει τα 24Hz σε 48Hz, είναι αρκετά ομαλή, ενώ σε κάποιους θα λείψει κάποιο είδος frame interpolation. Για θέαση περιεχομένου 4K θα πρέπει η επιλογή HDR να είναι στο Auto, το Silence mode το off όπως και το DCI-P3.
Η φωτεινότητα θα μειωθεί λίγο λόγω παρουσίας χρωματικού φίλτρου που διευρύνει το χρωματικό τρίγωνο στα όρια του DCI-P3 (καλύπτει 94% αυτού). Μικροδιορθώσεις θα πρέπει να γίνουν και στο gamma (από -2 έως και 2) για την περίσσια φωτεινότητα στα υποφωτισμένα πλάνα. Η χρωματική παλέτα παρουσιάζεται πολύ καλά ισορροπημένη και σωστά κορεσμένη, είναι από τα θετικά αυτού του mode.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο προβολέας αυτός αποτελεί εν μέρη αντικαταστάτης μια μεγάλης τηλεόρασης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπολογίσετε την χρήση του για προβολή παιχνιδιών. Το input lag είναι αρκετά υψηλό, περίπου από 58 έως 74 msec, για τέτοιου είδους χρήση. Συνολικά πρόκειται για ένα σημαντικό προβολέα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όσων αναζητούν κάτι εύκολο για να απολαύσουν εικόνα 100 ιντσών στο σπίτι τους.
TIP01:
Για να γεμίσετε μια οθόνη 100 ιντσών ο φακός θα πρέπει να απέχει περίπου 55 εκατοστά από την οθόνη.
TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τεχνολογία: DLP με το τσιπ των 0,47 ιντσών
Φωτεινότητα: 2.500 Lumens (ANSI)
Λόγος αντίθεσης: 2.000.000:1 με smart eco
Τύπος και διάρκεια ζωής λυχνίας: Laser, 20.000 ώρες
Απόσταση προβολής 70΄ – 120΄: 17 έως 28 εκατ.
Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά)
Lens shift: Ναι
Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: Ναι
Ρύθμιση gamma: Ναι (SDR)
Είσοδοι: 2xHDMI 2.0, 2xUSB, 1xRS232
Έξοδοι: Οπτική ψηφιακή για τον ήχο
Ηχεία: 2x5W
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 500x157x388 χλστ.
Βάρος: 9,9 κιλά
ΣΧΟΛΙΟ
Ο V7000i θέλει να αναλάβει το ρόλο μιας μεγάλης τηλεόρασης σε κάθε σπίτι, μιας Laser TV που έχει τις 100 ίντσες στο τσεπάκι της. Χρησιμοποιείστε τον άφοβα, αλλά αν τον συνδυάζεται με μια οθόνη τύπου ALR οι επιδόσεις του εκτοξεύονται.
Τιμή: 3.799 ευρώ