hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Samsung The Premiere LSP9T Review | Προβολέας ultra-short throw

Αφού την «μεγάλη εικόνα» οι τηλεοράσεις την έκαναν καθημερινότητα, οι νέοι προβολείς αναλαμβάνουν δείξουν τι σημαίνει «τεράστια εικόνα»

KEIMENO: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Δεν είναι πρωτάρα η Samsung στους προβολείς. Έχει επιχειρήσει ξανά στο χώρο της πολύ μεγάλης εικόνας, πριν από το 2010 και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία στο θέμα της ποιότητας. Όμως η αγορά των προβολέων ήταν πολύ μικρή για την Samsung τότε και έτσι τους εγκατέλειψε για να στραφεί προς τις τηλεοράσεις, όπου και θριάμβευσε. Ώσπου στα τέλη του 2020, λίγες εβδομάδες δηλαδή πριν, «έσκασε» σαν βόμβα στην αγορά η είδηση της επιστροφής της στους προβολείς.

Το έκανε με δύο μοντέλα τύπου UST (Ultra-Short Throw), δηλαδή υπερκοντινής σκόπευσης. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα δρώμενα της Samsung, σίγουρα θα γνωρίζουν ότι ο Νοτιοκορεάτης κατασκευαστής έχει βάλει στόχο να περικυκλώσει στενά ότι έχει σχέση με «εικόνα και οθόνη». Εκτός από τις QLED και LCD τηλεοράσεις, έχει στην συλλογή του για το 2021 και τις μεγάλες σε ίντσες αρθρωτές τηλεοράσεις mini LED (σε 110 και 99 ίντσες) που σίγουρα είναι το μέλλον της εικόνας, αλλά προς το παρόν κοστίζουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Μέχρι τότε και για αρκετά χρόνια ακόμη ο χώρος της πολύ μεγάλης εικόνας θα κυριαρχείται από τους προβολείς (ή βιντεοπροβολείς όπως τους λέγαμε παλιά). Λέγαμε και «προβολικές τηλεοράσεις», που ήταν η ονομασία των μεγάλων «ντουλαπιών» TV τύπου Toshiba, Thomson και JVC της δεκαετίας του ’90. Με τα σημερινά δεδομένα οι προβολείς της Samsung, όπως και άλλων κατασκευαστών (Optoma και Hisense), μπορούν και αυτοί να ονομαστούν «προβολικές τηλεοράσεις», αφού και δέκτη για κανάλια έχουν αλλά και πλατφόρμα smart TV. Γιατί όμως η Samsung επέλεξε να κατασκευάσει UST προβολέα;

H κατηγορία των προβολέων υπερκοντινής σκόπευσης είναι το μεγάλο trend στο χώρο. Οι συσκευές αυτές δεν απαιτούν απόσταση από το πανί (ή τον τοίχο) όπως και δεν απαιτούν και ειδική εγκατάσταση, για παράδειγμα στην οροφή. Τοποθετούνται σ’ ένα χαμηλού ύψους τραπεζάκι, κοντά στην επιφάνεια προβολής (οθόνη) όπως οι κοινές τηλεοράσεις και έχουν τις 100 ίντσες στο τσεπάκι τους.

Η σειρά προβολέων της Samsung ονομάζεται «The Premiere» και αποτελείται από δύο μοντέλα, το μεγάλο LSP9T με πηγή φωτός Triple Laser και το μικρότερο LSP7T με απλό Laser, όλοι τεχνολογίας DLP. Εδώ δοκιμάζουμε τον LSP9T, έναν από τους πρώτους που έφθασαν στην Ελλάδα ο οποίος πωλείται χωρίς οθόνη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο LSP9T είναι μια κόμπακτ κατασκευή βάρους 11,5 κιλών που δεν προεξέχει τίποτε γύρω της. Ο φακός είναι τοποθετημένος σε μια εσοχή, κεντρικά στο επάνω μέρος. Το ηχητικό σύστημα «πυροβολεί» προς τους θεατές, ενώ οι συνδέσεις βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Υπάρχουν τρεις HDMI (η μια eARC), μια USB (για media player), LAN και κεραίας. Ναι, ο προβολέας έχει ενσωματωμένο δέκτη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης αλλά και δορυφορικής (DVB-C/S2/T2 HD).

Επομένως, ο LSP9T είναι έτοιμος και για λήψη και προβολή καναλιών (πιάνει ακόμη και HbbTV δηλαδή Ertflix), όπως μια καλή τηλεόραση και ως Samsung είναι εξοπλισμένος με την γνωστή Tizen πλατφόρμα smart TV της εταιρίας. Δηλαδή υπάρχουν εφαρμογές και υπηρεσίες όπως Netflix, YouTube, Prime Video, Apple TV… μέχρι και web browser αλλά και Cosmote TV και άλλα πολλά για κατέβασμα.

Δεν λείπει τίποτε, όλα είναι εύκολα προσβάσιμα, ακόμη και επιλεγμένο περιεχόμενο μας προτείνει να δούμε. Αν πάλι δεν σας φθάνουν όλα αυτά, να πούμε ότι η συσκευή έχει ακόμη Bluetooth, AirPlay αλλά και Tap View για να του στέλνουμε περιεχόμενο από το κινητό μας. Επιπλέον υπάρχει και χαμηλή καθυστέρηση (input lag) για gaming σε σχέση με άλλους προβολείς. Αυτό πάντως που μας εντυπωσίασε είναι ο χρόνος εκκίνησης της συσκευής, ο οποίος είναι πολύ μικρός.

Οι επιλογές εικόνας είναι οι Filmmaker Mode, Game Enhancer, Movie, Dynamic και Standard. Τα μενού έχουν την ίδια αρχιτεκτονική με τις τηλεοράσεις της Samsung, ενώ το τηλεχειριστήριο είναι άψογο στην χρήση. Ο LSP9T έχει και καλό ήχο αφού «φοράει» κάτι παραπάνω από «μισή ηχομπάρα». Αυτή είναι 4.2 καναλιών συνολικής ισχύος 40W.

Αποτελείται από δύο οβάλ γούφερ και δύο μιντρέιντζ ανεστραμμένου θόλου τοποθετημένα στην πρόσοψη, ενώ προς την οροφή πυροβολεί ο γνωστός «ακουστικός αυλός» με 22 οπές της Samsung που λειτουργεί ως τουίτερ. Τον σχεδιασμό του «ακουστικού αυλού» τον χρησιμοποιεί η Samsung και σε πολλές ηχομπάρες της. Δεν υπάρχει Dolby Atmos αλλά κάποιο είδος DSP που προσδίδει surround εφέ στον ήχο της συσκευής. Στο κάτω μέρος του LSP9T υπάρχουν δύο ποδαράκια για μικρό-μετρική ρύθμιση του ύψους του.

Εάν τον τοποθετήσετε σε απόσταση 24 εκ. από τον τοίχο η εικόνα που δημιουργεί είναι τουλάχιστον 130 ιντσών (ή 285×160 εκ.). Ξεκινά ακριβώς από το επάνω μέρος του προβολέα. Για 100 ίντσες αρκούν περίπου 12 εκ. απόσταση από την οθόνη. Έτσι είναι οι υπερκοντινής σκόπευσης προβολείς. Aν τον πλησιάσουμε πιο κοντά στον τοίχο η εικόνα μικραίνει.

Μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του προβολέα και της επιφάνειας προβολής σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εικόνα, αλλά τότε ο προβολέας αρχίζει να δυσκολεύεται να διατηρήσει την ομοιογένεια και την εστίαση του σ’ ολόκληρη την επιφάνεια. Παρέχονται εργαλεία στο μενού του προβολέα για την εγκατάστασή του, όπως μετατόπιση και τμηματικές ρυθμίσεις της εικόνας. Ακόμη υπάρχει και επιλογή τοποθέτησης του LSP9Τ στο ταβάνι ή ακόμη και πίσω από κάποια οθόνη.

ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ

Όπως είναι γνωστό ένας τυπικός προβολέας DLP χρησιμοποιεί έναν περιστρεφόμενο χρωματικό τροχό και αναπαράγει ένα χρώμα κάθε φορά τόσο γρήγορα, που το μάτι δεν έχει χρόνο να αντιληφθεί ότι το χρώμα άλλαξε. Στον LSP9T δεν υπάρχει χρωματικός τροχός. Αντ’ αυτού, υπάρχουν τρεις δέσμες λέιζερ RGB που ρίχνουν τις χρωματιστές τους δέσμες στους καθρέφτες του τσιπ DMD XPR. Το τσιπ αυτό έχει 2.716×1.528 καθρέφτες και τεχνολογία «τετραπλή μετατόπισης» pixels.

Πραγματοποιούνται μικρές πλευρικές μετατοπίσεις των pixel (καθρεπτών) για να επιτευχθεί η πλήρη ανάλυση 4Κ UHD των 3.840 x 2.160 pixel. Το μυστικό, εδώ είναι, να το κάνεις τόσο γρήγορα ώστε το μάτι να μην έχει το χρόνο να αντιληφθεί, να αναλύσει και να το διαχωρίσει. Τα βλέπει όλα σαν να συμβαίνουν ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα είναι μια αντιληπτή 4Κ UHD εικόνα στην οθόνη. Όσοι θέλουν να το ψάξουν μπορούν εύκολα με τη φωτογραφική του κινητού τους, αρκεί να διαλέξουν γρήγορη ταχύτητα στις pro ρυθμίσεις της συσκευής τους, έτσι μπορούν να «πιάσουν» με επιτυχία τα ανεξάρτητα χρώματα μιας εικόνας οποιουδήποτε DLP προβολέα.

Ο Samsung LSP9T παράγει φως χρησιμοποιώντας τρεις ανεξάρτητες πηγές λέιζερ, μια για κάθε χρώμα: Κόκκινο, Πράσινο και Μπλε. Το λέμε και RGB. Έτσι είναι εύκολο για την συσκευή να «πιάσει» ακραία αναπαραγωγή χρωμάτων, ο κατασκευαστής αναφέρει ότι καλύπτει το 106% του χρωματικού χώρου BT.2020, επίπεδα που ακόμη και η καλύτερη τηλεόραση δεν έχει ποτέ αγγίξει. Το ίδιο συμβαίνει και στον κινηματογραφικό χρωματικό χώρο DCI-P3, εκεί υπάρχει κάλυψη 147%. Δηλαδή το χρώμα που μπορεί να παράξει ο LSP9T είναι πέρα από τα όρια των στάνταρτ και είναι το πρώτο που θα απολαύσει κανείς στην εικόνα του.

Ένα πυκνό, στιβαρό και πλούσιο χρώμα που δεν έχει δείξει ποτέ καμμιά τηλεόραση ούτε και προβολέας του είδους. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο LSP9T έχει τεράστια ικανότητα να αναπαράγει κάθε πιθανή απόχρωση αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά, ώστε μην φθάσουμε σε επίπεδα υπερρεαλισμού. Η Samsung το λύνει αυτό αποτελεσματικά με την επιλογή του κατάλληλου χρωματικού χώρου ανάλογα με την πηγή. 

Για να λειτουργήσουν σωστά τα εκατομμύρια των μικροκαθρεπτών, τα τρία λέιζερ, ο επεξεργαστής και τα άλλα στοιχεία του προβολέα, απαιτείται ακριβής συγχρονισμός, ώστε να ξεγελαστεί το μάτι μας. Η Samsung δηλώνει φωτεινότητα 2.800 lumens και πράγματι στις δοκιμές μας απεδείχθη ότι είναι εκεί κοντά. Ο SLP9T είναι ένας πολύ φωτεινός προβολέας, καμμιά σχέση με στις κατανυχτικές κινηματογραφικές βραδιές στο απόλυτο σκοτάδι του παρελθόντος.

Η συσκευή αυτή είναι για το σαλόνι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει μαύρο. Τα τρία λέιζερ λειτουργούν τόσο καλά μεταξύ τους που όταν υπάρχει πληροφορία «μαύρο» στην εικόνα, αυτά δεν διαρρέουν φως και το «πνίγουν». Δεν βλέπεις δηλαδή το μαύρο σαν γκρι ή βαθύ μπλε. Το αποτέλεσμα είναι ο SLP9T να έχει υψηλό κοντράστ, ίσως το υψηλότερο απ’ όλους τους DLP με λέιζερ προβολείς εκεί έξω.

Δηλαδή έχουμε χρώμα, φως και σκοτάδι, στοιχεία που απαιτούνται από τις σύγχρονες HDR πηγές, πάντως αν είναι πολύ φωτεινός για εσάς μπορείτε να κατεβάσετε με το ρυθμιστικό της φωτεινότητας. Ως DLP που είναι η εικόνα έχει αυξημένη οξύτητα και ομαλή ροή κίνησης, μπορεί να κανείς να εντοπίσει τα γνωστά θεματάκια στα περιγράμματα π.χ. των χαρακτήρων των υποτίτλων, δηλαδή όπου υπάρχει έντονο κοντράστ, αλλά γενικά η ευκρίνεια του είναι εξαιρετική.

Για τους προχωρημένους υπάρχουν και Expert Settings για ρυθμίσεις που αφορούν την ευκρίνεια αλλά και την ροή (κίνηση) της εικόνας, ρυθμίσεις που είναι διαθέσιμες μόνο όταν το περιεχόμενο αναγνωρίζεται ως ταινία. Όπως επίσης παρέχονται και ρυθμίσεις θερμοκρασίας του λευκού που επιδρούν και στην φωτεινότητα επί της οθόνης η οποία παραμένει πάντα σε υψηλά επίπεδα. Από την USB του δοκιμάσαμε πολλά αρχεία, τόσο εύκολα όσο και δύσκολα για αναπαραγωγή. Δεν αρνήθηκε τίποτε, τα «εκτέλεσε» όλα με περίσσια βουλιμία.

Η ψύξη της συσκευής γίνεται με ανεμιστήρες, οι οποίες σχεδόν δεν ακούγονται καθόλου κυρίως για τον λόγο ότι ο προβολέας είναι μακριά (κοντά στον τοίχο) από τον θεατή. Η οθόνη πρέπει να είναι καλά τεντωμένη (σαν μια μονοκόμματη επιφάνεια), αφού το παραμικρό γάριασμα ή χαλάρωμα θα φανεί ως καμπύλη ή ανομοιογένεια στην εικόνα.

Αρκετοί θα χρησιμοποιήσουν το τοίχο του σπιτιού τους, αυτός δεν θα πρέπει να είναι εντελώς αλφαδιασμένος και όχι και τόσο απορροφητικός. Πάντως μια τυπική οθόνη για τον LSP9T μπορεί να κοστίζει και πάνω από 1000 ευρώ, όμως υπάρχουν και λύσεις όπως η Tension της Comtevision κοντά στα 600 ευρώ.


Η έλευση της Samsung στους προβολείς δείχνει ότι ο χώρος της «τεράστιας εικόνας» είναι και πάλι στο προσκήνιο. Netflix, PlayStation, Cosmote TV, YouTube και Ertflix δεν μπορούν να περιμένουν.  O LSP9Τ είναι μια «προβολική τηλεόραση» με απίστευτες δυνατότητες που δείχνει το δρόμο στους παραδοσιακούς κατασκευαστές προβολέων, για το πως θα πρέπει οι συσκευές τους το 2021.

Εκτός από επιδόσεις θέλουμε δέκτες, smart πλατφόρμες και άφθονο stream. To γάντι ερρίφθη…

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Είδος: Smart
προβολέας υπερκοντινής σκόπευσης
Τεχνολογία: DLP, UHD 3.840 x2.160 pixels
Ονομαστική φωτεινότητα: 2.800 Lumens (Ansi)
Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 2.000.000:1
Πηγή φωτός / διάρκεια ζωής: Τriple Laser/ 20.000 ώρες
Απόσταση προβολής για 100 ίντσες: 12 εκ.
Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά)
Συνδέσεις: 3xHDMI, (η μία με eARC), 1xUSB 2.0, 1xOπτική έξοδος, 1xEthernet, 1xRF
Ηχεία: 2x40W, 4.2 καναλιών. Δύο γούφερ, δύο μιντ, δύο τουίτερ δύο ακουστικοί αυλοί
Άλλα: Bluetooth, AirPlay, δέκτης DVB-C/S2/T2 HD με HbbTV, Game Enhancer, Wi-Fi 5
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 550x135x365 χλστ.
Βάρος: 11 κιλά

97%

ΣΧΟΛΙΟ

Μαθήματα καλής μεγάλης εικόνας από την δασκάλα του είδους. Ένα προβολικό πακέτο της Samsung με το χαρακτήρα του all-in-one. Εύκολος στην εγκατάσταση, τα χρώματά του είναι πέραν κριτικής, ενώ η φωτεινότητά του στέκεται πολύ ψηλά.

Samsung Hellas
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τιμή: 6.499 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα