Panasonic 55GZ2000 Review
TEST THΛΕΟΡΑΣΗ
-Από HDR10+ μέχρι Dolby Vision
-Ηχητικό σύστημα Technics
– Quattro Tuner
Μια απάντηση στον ανταγωνισμό, μια τηλεόραση κατάθεση τέχνης και τεχνολογίας από έναν Ιάπωνα κατασκευαστή που τόσο μας έχει λείψει τα τελευταία χρόνια.
Όταν το 2017 η LG Display, η εταιρία που κατασκευάζει τα γνωστά OLED πάνελ αποφάσισε να διαθέσει το προϊόν της και σε άλλους κατασκευαστές πέρα από την LG Electronics, όλα άλλαζαν. Οι κατασκευαστές που είχαν τεχνολογία αλλά όχι πάνελ, ξαφνικά βρήκαν αυτό που έψαχναν.
Για παράδειγμα η Panasonic, μια ιστορική εταιρία στο χώρο της εικόνας, πέταξε με μιας τις Plasma και στράφηκε κατευθείαν προς τον λεπτό, μαύρο και συναρπαστικό κόσμο των OLED. Μαζί της και ένα πλήθος άλλων εταιριών όπως οι Philips, Sony, TCL, Hisense, Μetz και άλλες. Σήμερα η μόνη εταιρία που δεν έχει OLED στην αγορά είναι η Samsung. Όταν λέμε πάνελ OLED μην πάει ο νους σας κατευθείαν σε συσκευή τηλεόρασης.
Η LG Display πουλάει το OLED πάνελ ως εξάρτημα, δηλαδή σαν τσιπάκι, στον κάθε κατασκευαστή που πια είναι υπεύθυνος να το κάνει να παίζει σωστά. Όπως ένας κατασκευαστής ηχείων αγοράζει μεγάφωνα για να τα προσαρμόσει στις δικές του καμπίνες και κροσόβερ, έτσι και οι κατασκευαστές τηλεοράσεων αγοράζουν OLED οθόνες από την LG Display που είναι -προς το παρόν- ο μοναδικός προμηθευτής του είδους.
Δεν είναι όμως όλα ίδια τα μεγάφωνα, τα τσιπάκια ή τα τρανζίστορ που παράγει κάποιο εργοστάσιο, το ίδιο ισχύει και με τα OLED πάνελ. Ο έμπειρος κατασκευαστής, όμως, μπορεί σε κάθε παρτίδα να εντοπίσει τα πάνελ που είναι καλύτερα για να τα χρησιμοποιήσει στις καλές του τηλεοράσεις, αυτό κάνει (και όχι μόνο) η Panasonic με την GZ2000.
Ο Ιάπωνας κατασκευαστής γνωρίζει επίσης, κάτι που τον βασάνιζε από την εποχή των Plasma, ότι η τεχνολογία OLED υποφέρει από το φαινόμενο burn-in… αυτό με τις παραμένουσες εικόνες. Η Panasonic ξέρει πως προκαλείται αυτό, όπως επίσης πώς να το αποφύγει. Η εταιρία «κυνηγάει» το burn-in φαινόμενο των OLED παντού μέσα στην GZ2000 και αυτό ο έμπειρος χρήστης το αντιλαμβάνεται αμέσως από τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής.
Η Panasonic καταπολεμά το burn-in όχι με εξελιγμένα κυκλώματα οδήγησης και προστασίας του πάνελ και είναι ο μόνος OLED κατασκευαστής που μιλάει για αυτό… όταν οι άλλοι σιωπούν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος η LG Display έχει «ανοίξει» το πάνελ της ώστε οι κατασκευαστές να μπορούν να εφαρμόσουν τις δικές τους λύσεις, αυτό κάνει και η Panasonic εδώ.
Το «άνοιγμα» αυτό αφήνει τους κατασκευαστές να φτιάξουν καλύτερες τηλεοράσεις OLED, να «παίξουν» με την φωτεινότητα, το μαύρο και τις διαβαθμίσεις. Να δημιουργήσουν δηλαδή την εικόνα που θέλουν χρησιμοποιώντας δυνατούς επεξεργαστές εικόνας και τεχνικές mastering που δεν μπορούσαν πριν.
Γι’ αυτό το λόγο οι OLED τηλεοράσεις του 2019, σχεδόν από τους περισσότερους κατασκευαστές είναι καλύτερες. Όμως η Panasonic με την GZ2000 έκανε το μεγαλύτερο άλμα, πήρε το OLED πάνελ, το αποσυναρμολόγησε και το έδεσε πάλι χρησιμοποιώντας καλύτερα υλικά και εξαρτήματα. Γι΄ αυτό η τηλεόραση αυτή κοστίζει αρκετά αφού έχει «κεντημένο» στην Ιαπωνία το OLED πάνελ από την αρχή, μέχρι και ειδική υποστήριξη πλαισίου του έβαλε.
Έτσι η Panasonic έκανε μια high-end κίνηση που κανείς άλλος κατασκευαστής δεν τόλμησε. Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιούργησε ένα «άλλο» OLED πάνελ με υψηλές επιδόσεις και το σημαντικότερο να απαντήσει στο πρόβλημα του burn-in. Πως; Εντόπισε ότι η υψηλή θερμοκρασία είναι ο κύριος παράγοντας για το burn-in και έτσι πρόσθεσε στο «δικό» της πια OLED πάνελ ψύκτρες.
Ακόμη μπόρεσε να ρυθμίσει τα χαρακτηριστικά του εκπεμπόμενου φωτός ώστε να πετύχει καλύτερο «γράψιμο» στην οθόνη, ακρίβεια και υψηλότερη φωτεινότητα που έχει ως αποτέλεσμα πιο πυκνό και πιο αναλυτικό gray scale. Αφού η Panasonic έκανε το OLED πάνελ καλύτερο, είχε πια στα χέρια της ένα κορυφαίο εξάρτημα για να κτίσει μια υπέροχη τηλεόραση και το έπραξε χωρίς περιορισμούς.
Βέβαια όλη αυτή η αναβάθμιση του OLED πάνελ από την Panasonic έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραχθούν πολλές GZ2000. Η ζήτηση της τηλεόρασης αυτή την στιγμή παγκοσμίως είναι μεγάλη. Για την δοκιμή είχαμε στα χέρια μας την GZ2000 στις 55 ίντσες, στην αγορά κυκλοφορεί και η μεγαλύτερη σε μέγεθος 65GZ2000.
ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ
Η GZ2000 δεν είναι μόνο ένα φροντισμένο πάνελ OLED, είναι μια premium τηλεόραση, η Panasonic δεν τσιγκουνεύτηκε πουθενά. Τον ήχο τον ανέλαβε η Technics τοποθετώντας της ηχεία εμπρός (δεξί-κεντρικό-αριστερό), δύο γούφερ με παθητικό ακτινοβολητή στην πλάτη της και άλλα δύο ηχεία ψηλά στο μέρος πίσω που πυροβολούν προς την οροφή.
Eπομένως είναι ηχητικά προχωρημένη αν και δεν είναι και η πιο λεπτή τηλεόραση της αγοράς. Όλα τα ηχεία οδηγούνται από ενισχυτές Jeno Engine (Τάξης Δ) της Technics συνολικής ισχύος 140W. Όπως καταλαβαίνεται ο ηχητικός εξοπλισμός της GZ2000 ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Όλα αυτά τα ηχεία δημιουργούν σύστημα Dolby Atmos ή να το πούμε αλλιώς σύστημα 3.2.2 καναλιών.
Δεν σταματά εδώ, η τηλεόραση παρέχει ηχητική ισοστάθμιση. Από τα μενού διαλέγουμε την επιλογή Space Tune για να ρυθμίσουμε την θέση της τηλεόρασης στο χώρο μας, όπως αποστάσεις από τον τοίχο, την οροφή, τις γωνίες και τη θέση θέασης/ακρόασης.
Υπάρχει Google, Alexa, εγγραφές σε σκληρό δίσκο μέσω USB (η μία 3.0), ενώ οι τέσσερις HDMΙ που έχει δεν είναι 2.1, αν και από την μία μπορούμε να εισάγουμε υψηλής ροής σήματα για gaming έχοντας ALLM (Auto Low Latency Mode), χαμηλή καθυστέρηση. Οι τηλεοπτικοί δέκτες της είναι όσο πιο πλούσιοι για Ευρώπη γίνεται, στην τηλεοπτική λήψη η τηλεόραση υπερέχει του ανταγωνισμού.
Τα συστήματα HDR καλύπτουν όλο το φάσμα όπως HDR10, HDR10+, HLG, HLG Photo και Dolby Vision. Μόνο οι φετινές Philips έχουν HDR10+ και Dolby Vision. Αφού η Panasonic γνωρίζει και από φωτογραφία μέσω των Lumix μηχανών της, το HLG Photo είναι μια αποκάλυψη εδώ. Για όλα υπάρχουν ρυθμίσεις κάτι σπάνιο σε τηλεόραση, ειδικά για τα Dolby Vision και HDR10+ έχουμε επιλογές όπως Dynamic, Νormal ή Off, βοηθούν πολύ στην απόδοση σε σχέση με το φωτισμό του χώρου μας. Εμάς μας άρεσε η επιλογή Dynamic.
Πίσω από όλα αυτά υπάρχει ο επεξεργαστής HCX Pro Intelligent που αναπτύχθηκε στα στούντιο της Panasonic στο Χόλυγουντ. Αυτός αναλύει και ρυθμίζει τα χρώματα με πίνακες με δεδομένων (LUT, Look up tables), το κοντράστ ειδικά για σήματα SDR που τα μετατρέπει σε HDR και «βλέπει» την εισερχόμενη εικόνα τμηματικά ώστε να περιορίσει τον βασανιστικό θόρυβο.
Όμως η GZ2000 δεν σταματάει εδώ εκτός από THX (που έχει απαιτητικούς όρους) έχει σφραγιστεί και από την υπηρεσία Netflix. Έτσι όταν βλέπουμε ταινίες και σειρές από εκεί τότε υπάρχει η επιλογή Netflix Calibrated Mode για κορυφαία εικόνα. Τελευταία είσοδος είναι η επιλογή Filmmaker Mode που θέλει αυτό που βλέπουμε να μην επηρεάζεται από επεξεργασίες ή παρεμβολές συστημάτων ώστε το αποτέλεσμα στην οθόνη να είναι… όπως επιθυμούσε ο σκηνοθέτης της ταινίας.
Τόσα συγκεντρωμένα στοιχεί δεν έχει καμιά άλλη τηλεόραση στην αγορά σήμερα. Όλα αυτά συμπληρώνονται από το λειτουργικό σύστημα Mozilla που έχει πλήθος εφαρμογών (για κατέβασμα ή προ-εγκαταστημένες), bowser και δικτυακές δυνατότητες.
Το τηλεχειριστήριο έχει επένδυση αλουμινίου είναι μπόλικο στο χέρι και ανάβει τα πλήκτρα του για να έχουμε τον έλεγχο ακόμη και στο σκοτάδι. Γενικά είναι μια «βαριά» τηλεόραση, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που δείχνει το μεγαλείο και το μεράκι του κατασκευαστή.
ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
Οι πρώτες θετικές εντυπώσεις και για αυτό που θα «δείξει» στην συνέχεια ξεκίνησαν παραδοσιακά, δηλαδή από τα τηλεοπτικά κανάλια. Ακόμη και με τα φώτα αναμμένα η GZ2000 μας εντυπωσίασε με την ελεγχόμενη φωτεινότητά της και με την υφή της εικόνας της.
Το μαύρο ατόφιο χωρίς να έχουμε επέμβει σε ρυθμίσεις ή τροφοδοτώντας την με «αγνό» περιεχόμενο. Γενικά αποπνέει υψηλή αίσθηση ευκρίνειας και όλη την ουσία των χρωμάτων, ενώ η φωτεινότητά της -σε παρακολούθηση HD καναλιών- απειλούσε και τις LCD που είχαμε δίπλα της για σύγκριση. Σε κανάλια SD είχαμε χαμηλά επίπεδα θορύβου και ομαλή ροή στην κίνηση.
Στην συνέχεια ανοίξαμε το Netfix, επιλέγοντας δύσκολο περιεχόμενο τόσο SHD όσο και Dolby Vision. Κανένα πρόβλημα, σκηνές με πυροτεχνήματα στον σκοτεινό ουρανό έγραφαν καταπληκτικά στην οθόνη. Τα χρώματα υπέροχα και αστραπιαία άλλαζαν αποχρώσεις σύμφωνα με το περιεχόμενο. Το μαύρο της νύχτας… σκέτη μαύρη τρύπα, ούτε μπλεδίζον ούτε σκούρο γκρι, λες και απορροφούσε κάθε φωτόνιο μέσα του. Ειδικά με την επιλογή Netflix Calibrated η τηλεόραση έδωσε κινηματογραφικό ρεσιτάλ.
Μετά το streaming συνδέσαμε στην Panasonic το UHD Blu-ray player αναφοράς μας, το UHD-LX800 της Pioneer. Χρησιμοποιήσαμε αρκετούς δίσκους αναφοράς αλλά και τον Spears & Munsil με τα βασανιστικά για τηλεοράσεις test patterns. Θόρυβος; Ποιος θόρυβος.
Η GZ2000 τον καταπολεμάει σαν κατάρα ώστε να σε αφήσει απρόσκοπτα να απολαύσεις την δύναμη της εικόνας. Εδώ η εικόνα είναι πιο «βαθιά» και όταν το περιεχόμενο ήταν HDR, λαμβάναμε όλη την έκταση της φωτεινότητας (στις περιοχές που έπρεπε) ακόμη και όταν η υπόλοιπη εικόνα ήταν μαύρη. Τόσο εκφραστική γκάμα και δυναμικά σε τηλεόραση σπάνια βλέπουμε. Λες και είχαμε εμπρός μας το μόνιτορ του σκηνοθέτη όπου έκανε το mastering της ταινίας.
Μάλιστα για τους ψαγμένους η τηλεόραση προσφέρει τόσες ρυθμίσεις που σίγουρα θα την «φέρετε» εύκολα στα γούστα και στην γεύση σας. Υπάρχουν βέβαια και οι έτοιμες προεπιλογές όπως Cinema, True Cinema, THX Cinema και πολλές άλλες για να διαλέξουμε. Ακόμη και ρυθμίσεις της φωτεινότητας των HDR υπάρχουν.
Η GZ2000 είναι ανοιχτή στις προκλήσεις και στις επεμβάσεις μας στην εικόνα της όσο καμιά άλλη TV στην αγορά. Mάλιστα οι περισσότερες TV της αγοράς «κλειδώνουν» τις ρυθμίσεις τους, ώστε να μην επεμβαίνει σε αυτές ο χρήστης. Αυτό σημαίνει πολλά. Σε σκηνές με δράση η GZ2000 δείχνει πια είναι.
Η ταχύτητα, η ακρίβεια και η ευκρίνεια συνεργάζονται για να παρουσιάσουν το ουρανό με τα ηλιόλουστα σύννεφα, την γυαλιστερή θάλασσα, στις σκιές στο σκοτάδι και τα μικρά αστέρια της νύχτας.
Εντυπωσιακή από κάθε άποψη, με πυκνή και ταυτόχρονα λεπτομερή εικόνα. Στον ήχο είναι πολύ καλή, αν και δεν φθάνει κάποια εξωτερική ποιοτική ηχομπάρα. Αναδεικνύει το χώρο στο Dolby Atmos, παρουσιάζει καθαρούς τους διαλόγους και… για να μην το κουράζουμε ηχητικά είναι από τις καλύτερες της αγοράς.
Η GZ2000 μας έφτιαξε την διάθεση για ακόμη περισσότερες δοκιμές τηλεοράσεων, αφού μας έδειξε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης για καλύτερες εικόνες.
Ο χώρος της τηλεόρασης έγινε ακόμη πιο πλούσιος με αυτό το μοντέλο της Panasonic που δεν έχει να φοβηθεί κανέναν ανταγωνισμό. Μια κορυφαία πρόταση που δεν κυκλοφορεί κάθε… μέρα ή κάθε χρόνο.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 55 ιντσών 4Κ/UHD
PANEL: 3.840×2.160 pixels, ΟLED
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Mozilla Firefox
ΔΕΚΤEΣ: Αναλογικός και ψηφιακοί [DVB-T/T2 (H.264)/-T2 HD (H.265)/ DVB-S2/ DVB-C/TV>IP], PVR εγγραφή και TimeShift, HbbTV
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI με ARC, 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xΨηφιακή Οπτική έξοδος, 1xStereo mini jack (ακουστικών ή sub-out), 1xComponet, 1xΑudio stereo RCA, 1xEthernet, 1xCI+, 3xRF (RF, 2xSat), Bluetooth 5.0.
AΛΛΑ: Dolby Vision, HDR10+, Νetflix Calibrated,
ΗΧΟΣ: 140 W (2x40W, 3x20W), 3.2.2 κανάλια Dolby Atmos
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1225x783x310 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 33 κιλά (με βάση)
ΣΧΟΛΙΟ
Μεγάλη έμπνευση είχε η Panasonic κατασκευάζοντας την GZ2000. Το αποτέλεσμα κορυφαίο και το θέαμα αναφοράς. Στοιχεία που δείχνουν ότι η εταιρία ξαναβρίσκει τα πατήματά της και μάλιστα με βάση των αρχών της Iαπωνικής σχολής: Υψηλή ακρίβεια, σχολαστική τεχνολογία και δεξιοτεχνία.
Tιμή: € 3.500