ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΝΕΟ, ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ SPECTRAL ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η FOCAL ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 90, ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΠΙΟ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ.
H θαυμαστή πορεία της Focal αρχίζει το 1979 στο Saint Etienne και η φήμη της σταδιακά εξαπλώνεται πέρα από τα γαλλικά σύνορα. Δέκα χρόνια αργότερα ξεκινάει τη δράση της στον τομέα του car audio, που ήταν η μεγάλη αγάπη του ιδρυτή της Jacques Mahul μετά το οικιακό hi-fi και στις αρχές του 2000 μπαίνει και στον επαγγελματικό τομέα, με ηχεία στούντιο μόνιτορ.
H μάρκα Focal αρχικά παράγει μεγάφωνα για άλλους κατασκευαστές και η μάρκα JMLab ξεκινάει την κάθοδο στην αγορά με τα πρώτα δικά της ηχεία. Τη δεκαετία του ‘90 φθάνει στο απόγειο της μέχρι τότε πορείας της, με τα περίφημα ηχεία Spectral που εξοπλίζονται με τα χαρακτηριστικά κίτρινα διαφράγματα και φυσικά με τα μοναδικά cost-no-object Utopia, που αποτελούν σήμερα το στάνταρντ του ultra high-end.
Tο 2002 η μάρκα JMLab καταργείται και όλα τα προϊόντα που παράγονται έκτοτε ονομάζονται Focal, για να ακολουθήσει το 2011 η συνεργασία με την Naim. Το 2019 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται τα σαράντα χρόνια από τη γέννησή της και η γαλλική εταιρία γιορτάζει την επέτειο με μια μοναδική πενταμελή γκάμα «40th Anniversary», που παρουσίασε στην πρόσφατη έκθεση του Μονάχου.
Τρία ηχεία-το ένα στουντιακό, ένα μοναδικό car audio κιτ με μονάδες flax και βηρυλλίου και ένα σπέσιαλ «πακέτο» προσωπικής ακρόασης συναποτελούν τις περιορισμένες, εορταστικές εκδόσεις, που διακρίνονται από τις επετειακές ταμπέλες με την επιγραφή «40th». Από αυτά, το πλέον περιορισμένο με μόλις τέσσερα ζευγάρια, ένα ανά δεκαετία ιστορίας, είναι το πανάκριβο Scala Utopia Evo με το σπέσιαλ φινίρισμα Black Silver.
Από την άλλη, το επετειακό Spectral είναι ένα ηχείο που σαφώς απευθύνεται σε περισσότερο κόσμο και αποτελεί ίσως την μεγάλη έκπληξη της ειδικής αυτής γκάμας. Με τιμή περίπου στα επίπεδα του Kanta No2, το Spectral 40th σε αναγκάζει να γουρλώσεις τα μάτια όταν το πρωτοδείς, ειδικά αν είσαι παλιός σε αυτόν τον χώρο, εφόσον βλέπεις ένα παράστημα και ντιζάιν που προέρχεται από τα Electra Be, όμως όλα τα μεγάφωνα είναι κίτρινα, ακριβώς όπως στα Spectral των 90’ς!
Το ηχείο από κοντά είναι χάρμα οφθαλμών, με απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής και φινίρισμα από άλλο πλανήτη. Συγκεντρώνει πολύ μεγάλη μάζα, εξοπλίζεται με δύο 7ιντσα γούφερ και μεγάλης διαμέτρου τουίτερ ανεστραμμένου θόλου σχήματος «Μ», είναι αρκετά ευαίσθητο μα και σχετικά δύσκολο ως αντίσταση. Η μεγάλη καμπίνα φορτίζεται με δύο οπές Power Flow και υπάρχουν δύο πανάκια, ένα για το 6,5ιντσο μιντρέιντζ και ένα κοινό για τα γούφερ, ενώ δεν παρέχεται διπλοκαλωδίωση.
Με απόκριση στα 30Hz και τέτοια αίσθηση «βαρύτητας» στις χαμηλές συχνότητες με εξαιρετική απόδοση της κάθε νότας, δεν νομίζουμε ότι θα χρειαστεί κανείς υπογούφερ. Το Spectral 40th προτείνεται με ενισχυτές από 30W, αλλά δεν είναι καλή ιδέα κάτι τέτοιο, εκτός κι αν μιλάμε για τέρατα σε τάξη Α. Αν μάλιστα το σκέφτεστε για ένα μεγάλο σαλόνι, καλύτερα να κινηθείτε σε ονομαστικές τιμές άνω των 100W/8Ω.
ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΗΧΕΙΟΥ
Συχνά το ηχείο της δοκιμής αναφέρεται ως retro style, αλλά η εντύπωση από κοντά είναι πολύ μοντέρνα. Έχει ως αφετηρία το Electra 1028 Be, ως σχεδίαση πρόσοψης και γεωμετρία καμπίνας, συμπεριλαμβανομένης της διπλής φόρτισης μπρος-πίσω, όμως το Spectral 40th είναι 13 κιλά βαρύτερο, κάτι που πρέπει να αποδώσουμε στην πιο αδρανή καμπίνα, κατασκευασμένη κι αυτή με την τεχνική gamma structure και λιγότερο στα ελαφρά μεγαλύτερα γούφερ.
Κοιτώντας τη μάζα των δύο Kanta δαπέδου, 40 κιλά για το No2 και 46 κιλά για το No3, είναι φανερό ότι οι τελευταίες σειρές της Focal έχουν ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις προδιαγραφές τους. Το Spectral 40th έχει τη μάζα του No3 και ελαφρά μικρότερα γούφερ καθώς και έκταση χαμηλά, γεγονός που υποδεικνύει ότι είναι πράγματι μια ειδική έκδοση. Οι διαφορές ανάμεσά τους είναι σημαντικές και η Focal μας βάζει ενδιαφέροντα διλήμματα, εφόσον τα τρία αυτά ηχεία δαπέδου αποτελούν απόλυτες λύσεις με κοντινές τιμές πώλησης.
Τι δεν θα βρούμε στο επετειακό Spectral; Την πολυεπίπεδη πρόσοψη από HDP των Kanta, το δακτυλίδι TMD στην ανάρτηση του μιντρέιντζ και το τουίτερ βηρυλλίου, που αποτελούν εξοπλισμό-αφρόκρεμα. Αντ’ αυτών, έχουμε παντού διαφράγματα από το κίτρινο συνθετικό υλικό Κ2 (ίνες αραμιδίου), κατασκευασμένο με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές, χωρίς η Focal να αναφέρει αν έχει συμπεριλάβει την τεχνική NIC στα μαγνητικά μοτέρ τους. Πέραν του flashback, που είναι ισχυρό για όσους γνώριζαν τα original Spectral των 90’ς, εδώ το δίλημμα αφορά ουσιαστικά το υλικό του τουίτερ.
Η Focal το περιγράφει ως precise & mellow (ακριβές και γλυκόηχο) και σαφώς διαφέρει από το πιο αναλυτικό και ζωηρό βηρύλλιο. Εξάλλου, το δίλημμα είναι και αισθητικό, εφόσον η ξυλοκατασκευή είναι πιο κλασική σε σχέση με τις συνθετικές προσόψεις των Kanta.
Οι ακροάσεις του επετειακού Spectral έδειξαν πράγματι ότι το ηχείο έχει έναν πιο vintage, σκοτεινό τόνο σε όλο το φάσμα, ίσως λιγότερο ταχύ/ανάλαφρο σε σχέση με τα Kanta, με μεγαλύτερη όμως πυκνότητα στις φωνές και ειδικό βάρος στις χαμηλές συχνότητες. Κατά τη γνώμη μας, οι τρέχουσες εκδόσεις IAL3 του ανεστραμμένου θόλου βηρυλλίου έχουν αφήσει πίσω τους τα όποια προβλήματα της πρώτης γενιάς από τον πρώτο συντονισμό του υλικού και παρέχουν εξαιρετικές επιδόσεις ανάλυσης και δυναμικής περιοχής που επιτρέπουν σπουδαία αποκαλυπτικότητα.
Αυτό που διαφοροποιεί το Spectral 40th περισσότερο ίσως και από το υλικό του διαφράγματος είναι η κοινή χροιά από τα βαθύτερα μπάσα έως τα ανώτερα πρίμα, κάνοντας το επετειακό αυτό ηχείο λίγο πιο ομοιογενές αλλά και πιο εύκολο να φθάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, ακόμη και με σχετικά προσιτά συνοδά. Ενώ δείχνει πολύ άνετα τα ρεύματα του ενισχυτή, δεν επικεντρώνεται τόσο στις τεχνοκρατικές πτυχές της απόδοσης όσο στον τρόπο που τιμπράρει, πάλλεται και βηματίζει.
Συνεπακόλουθα, το προτείνουμε με τους πλέον μουσικούς ενισχυτές, όπως τάξης Α ή μινιμαλιστικές βρετανικές σχεδιάσεις σε τάξη ΑΒ, που θα τις προτιμήσει έναντι ακόμη και ισχυρότερων διακοπτικών λύσεων. Με τις τελευταίες, ο τόνος του ηχείου «αραιώνει» ελαφρά και χάνει μέρος από το ειδικό βάρος της πρώτης οκτάβας του μπάσου. Το Spectral 40th είναι ένα απόλυτο ηχείο σε ότι αφορά την ισορροπία ανάμεσα στις οκτάβες του φάσματος. Δίνει το προβάδισμα στα σώματα και την ευρύτερη μεσοχαμηλή περιοχή και δεν «επιμένει» ψηλά, όπως τόσα και τόσα high end ηχεία της εποχής μας.
Από αυτή την άποψη μπορούμε να το πούμε ρετρό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «κρύβει» πληροφορία. Τα κλασικά μόνιτορ διαφοροποιούν τις ηχογραφήσεις ως προς τα τεχνικά τους στοιχεία, αλλά το Spectral 40th τις διαφοροποιεί κυρίως ως προς τις καλλιτεχνικές τους προδιαγραφές, την αποδιδόμενη ατμόσφαιρα.
Αυτό λοιπόν δεν είναι ένα ηχείο που σε «αρπάζει» από τα αυτιά για να σε εντυπωσιάσει ή για να σου δείξει τα λάθη της ηχογράφησης, αλλά ένα ηχείο που σε κερδίζει αργά και σταθερά, κατευθύνοντας την προσοχή σου στο μουσικό γεγονός.
40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΙΝΕΤΣΑ
Αυτό που διαχωρίζει τα κορυφαία ηχεία της Focal, από τη δεκαετία του 90 μέχρι σήμερα, είναι ότι συνδυάζουν την εξαιρετική φινέτσα στα ηχοχρώματα -τα ηχεία αυτά έχουν πεντακάθαρες, ευδιάκριτες αρμονικές και έξοχες ικανότητες διαφοροποίησης της χροιάς των οργάνων, δίνοντας ένα «πολύχρωμο» άκουσμα- με τη δυναμική αμεσότητα και την έντονη ακουστική ενέργεια σε όλο το φάσμα.
Δεν ακολουθούν τονικές επιτηδεύσεις στις καμπύλες της απόκρισης, ούτε καταπνίγουν τα μεγάφωνα με υπερβολικά βαριά φίλτρα και αποσβέσεις. Στοχεύουν στις χαμηλές παραμορφώσεις και χρωματισμούς μέσω των ειδικών μεγαφώνων τους και της πολύ μεγάλης, «δεμένης» μάζας στις καμπίνες και δεν αφήνουν στην τύχη το θέμα της χρονικής ευθυγράμμισης.
Με άλλα λόγια, έχουν ελάχιστο θόρυβο ή ασάφεια, στα όρια του μηδαμινού, όντας «οργανικά» μα όχι αποστειρωμένα. Το Spectral 40th δεν διαφέρει από αυτά τα στάνταρντ και είναι ένα 100% βιωματικό ηχείο, που σε κάνει να νιώθεις τη μουσική, όχι μόνο να ακούς καλοδουλεμένες συχνότητες. Η εξαιρετική ανάλυση του τόνου χαρίζει σπουδαία ηχοχρωματική ποικιλία και δίνει με πιο αληθοφανή τρόπο τις αντιθέσεις μεγάλης κλίμακας.
Είναι δηλαδή το αντίθετο από το «μονότονο», επίπεδο άκουσμα με τα μικρά είδωλα με αποστειρωμένα περιγράμματα σε τεχνητό χώρο. Είναι ένας πολύ μεγάλος, πληθωρικός ήχος με ασύγκριτη πυκνότητα και πλούτο υφής, εξαιρετική ολογραφική σκηνή με ατελείωτο βάθος και δυναμικές που σε ξεσηκώνουν.
Το μέγεθος των οργάνων αποτυπώνεται πιστά και το «μικρό» όχι μόνο επιβιώνει με την ταυτόχρονη παρουσία του «μεγάλου», αλλά διατηρεί όλη τη λάμψη του και την ακρίβεια στην εστίαση, χωρίς την παραμικρή έμφαση. Το Spectral 40th είναι τελικά μια πιστή παρέα για τον μουσικόφιλο, ένα ηχείο που γεμίζει τις αισθήσεις χωρίς ποτέ να κουράζει και που μπορεί τόσο να χαϊδέψει τα αυτιά όσο και να κουνήσει το σώμα, με την ίδια δεινότητα.
Εμείς το ερωτευτήκαμε, όχι μόνο για λόγους νοσταλγίας αλλά κι επειδή δείχνει -και είναι- μοναδικό!
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: ηχεία δαπέδου τριών δρόμων, ανάκλασης χαμηλών
ΜΕΓΑΦΩΝA: γούφερ 2×180 χλστ., μιντρέιντζ 165 χλστ., τουίτερ 34 χλστ.
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 91dB
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 34Hz-30KHz ανηχοϊκή (28Hz@-6dB)
ΕΜΠΕΔΗΣΗ: 8Ω (3,1Ω ελάχιστη)
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ: 40-300W
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 303x1148x424 χλστ. χωρίς τη βάση
ΒΑΡΟΣ: 46 κιλά
ΣΧΟΛΙΟ
Επιστροφή στα 90’ς! Ωραία διλήμματα μας βάζει η Focal με την ευκαιρία των 40στών γενεθλίων της, καθώς το επετειακό Spectral «ανταγωνίζεται» το Kanta No2. Το νέο ηχείο ξυπνάει μνήμες στους παλαιότερους και μας δελεάζει με τα γλυκόηχα διαφράγματα Κ2, δεν παύει όμως να παίζει όπως ένα σύγχρονο, κορυφαίο Focal.
ΤΙΜΗ: 5.450€