ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΑΖΙ, ΤΟ EVO ONE ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΑ ΡΕΤΡΟ «ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΠΙΠΛΑ» ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΟΜΠΑΚΤ ΕΚΔΟΧΗ. ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΟΛΟΓΥΡΑ, ΞΥΛΙΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ, ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ ΠΟΥ ΚΛΕΒΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.
Στηρίζεται στην τέταρτη γενιά της μηχανής δικτύωσης StreamMagic της Cambridge Audio και είναι μέλος της εκλεκτής σειράς των Evo, όπως δείχνουν οι καθαρές γραμμές και το ντιζάιν του, με τη χαρακτηριστική μεγάλη έγχρωμη LCD IPS οθόνη των 6,8 ιντσών και την ταμπέλα με το λογότυπο στο επάνω μέρος, και τα δύο ασύμμετρα τοποθετημένα στις πλευρές τους.
Ακόμη πιο ωραίο είναι όμως το One, καθώς κάτω από την οθόνη υπάρχει μια σειρά από εννέα πιεστικά πλήκτρα και όλη η περιοχή δείχνει σαν να «κρέμεται» στον αέρα όταν την κοιτάξουμε από εμπρός, ένα εφέ που χαρίζει η ασυνήθιστη στήριξη του σασί με την ανάποδη κόλουρη πυραμίδα, όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρία τα τελευταία χρόνια.
Το πολύ μεγάλο σασί-καμπίνα του One στηρίζεται επιπλέον σε ένα σύνθετο καμπύλο στέλεχος στα αριστερά και οι δύο αυτές στηρίξεις το ενώνουν με την μεγάλη βάση του. Η είδηση είναι ότι και τα τρία αυτά δομικά στοιχεία είναι μεταλλικά.
H ορθογώνια βάση από αλουμίνιο έχει πάχος 5 χλστ. και η πυραμίδα, που καλύπτει το κενό των 15 χλστ. ανάμεσα στο μέταλλο και την ξύλινη καμπίνα, εκτείνεται μέχρι πίσω και περιλαμβάνει προφανώς εξαρτήματα, δεν είναι δηλαδή απλώς «πόδι» και μάλιστα πλαστικό, όπως σε άλλα προϊόντα της εταιρίας, αλλά μέρος του σασί των ηλεκτρονικών.
Το μέταλλο δεν τελειώνει εκεί, καθώς το βρίσκουμε στη στιβαρή σίτα που ντύνει ολόγυρα το ηχείο, με το μοτίβο των εξαγώνων να διαφοροποιείται με πιο ανοιχτό, σύνθετου σχήματος πλέγμα στην περιοχή των μιντρέιντζ. Όλα αυτά είναι αθέατα χάρη στο ηχοπερατό γκρι πανάκι που το καλύπτει, στα πλαίσια του μοναδικού μέχρι στιγμής μαύρου φινιρίσματος.
Όμως το χρώμα που επικρατεί είναι αυτό της επένδυσης καρυδιάς στην επάνω πλευρά, που καθιστά το One ένα έπιπλο για το σπίτι και προκαλεί συνειρμούς με τα ρετρό μουσικά έπιπλα των χρυσών δεκαετιών της μουσικής. Είναι, βλέπετε, το πιο μεγάλο και ισχυρό ασύρματο ηχείο της αγοράς χωρίς να είναι το ακριβότερο, ένα πραγματικό μεγαθήριο με 14 μεγάφωνα και 700Wrms συνολικής ισχύος ή από 50W στο κάθε μεγάφωνο αν προτιμάτε.
Αν το ντιζάιν του βραβευμένου με Red Dot σχεδιαστή Ged Martin αξίζει συγχαρητήρια, τι να πούμε για την ακουστική/ψηφιακή σχεδίαση του One που το καθιστά μια πραγματική δύναμη κρούσης για το σαλόνι μας, εξηγώντας και την απουσία εξόδου για υπογούφερ.
Μεσαία και πρίμα ανατίθενται σε κανονικά μεγάφωνα που βρίσκονται ακροβολισμένα στις εμπρός γωνίες του, τόσο στην πρόσοψη όσο και στις πλευρές, σαν να ήταν 4-κάναλο. Τα δε μπάσα τα αναλαμβάνουν 6 μικρά γούφερ με πελώριες αναρτήσεις και επίπεδα διαφράγματα, τοποθετημένα ασύμμετρα στην καμπίνα αλλά πάντα το ένα απέναντι στο άλλο.
Υπάρχουν δύο εμπρός, αριστερά της οθόνης και δύο πίσω και από ένα ακόμη στις δύο πλευρές του One, πιο πίσω από τα μιντρέιντζ. To DSP αναλαμβάνει την αγαστή συνεργασία τους και μάλιστα παρέχονται ρυθμίσεις προσαρμογής, τόσο για τη θέση του ηχείου στον χώρο όσο και για τα χαρακτηριστικά αντήχησης του χώρου μας. Παρέχεται επίσης EQ επτά περιοχών και μερικές έτοιμες καμπύλες για τα βασικά.
Το One δουλεύει εύρυθμα, βλέπουμε στην οθόνη αν έχουμε συνδεθεί ασύρματα ή ενσύρματα στο δίκτυο και με το πλήκτρο «i» μπορούμε να δούμε πληροφορίες και να ανάψουμε «αναλογικά» VUμετρα στην οθόνη.
Η στάθμη απεικονίζεται με κατακόρυφη σειρά αριθμών που «τρέχει» καθώς ρυθμίζουμε, φωτίζοντας κάθε φορά την επιλεγμένη τιμή και τα εξώφυλλα είναι απολαυστικά μεγάλα. Τα αρχεία στο στικ τα έπαιξε επιλέγοντας «play now» στον φάκελο (άλμπουμ) αλλά δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο με αυτά του δικτύου, οπότε βάλαμε τα track ένα-ένα στη σειρά (queue).
Η δικτύωση είναι άμεση με το καλώδιο και απλή με το Wi-Fi μέσω της StreamMagic, το περιεχόμενο απεικονίζεται εργονομικά και μας περιμένουν 99 preset στην εφαρμογή και τρία φυσικά πλήκτρα στο τ/χ.
Μπορούμε να κάνουμε factory reset τόσο από την εφαρμογή όσο και τα πλήκτρα κάτω από την οθόνη. Το αλουμινένιο πάνελ των διασυνδέσεων περιλαμβάνει τα πάντα εκτός από sub out αφού το ηχείο έχει την πυγμή και την έκταση χαμηλά για να κάνει μεγάλο σαματά.
Το μόνο σημείο προσοχής, όπως αναγράφεται στις οδηγίες, είναι να το έχουμε συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο όσο πιο συχνά γίνεται για να κάνει τις αναβαθμίσεις του, αλλιώς ακυρώνεται η εγγύηση. Πάντως η διαδικασία είναι απολαυστική χάρη στα γραφικά της οθόνης, με το κουτί που γεμίζει με τα νέα αρχεία και την περιγραφή των σταδίων της αναβάθμισης.
Επιλέξαμε το καλώδιο για την δικτύωση, κάναμε την τελευταία αναβάθμιση και αφήσαμε σβηστό το ενσωματωμένο Google Cast. Τοποθετήσαμε το One σε δύο βάσεις ηχείων, προσθέτοντας παχύ φελλό ανάμεσα και το αφήσαμε στο ρεύμα για μια ημέρα, πριν βρούμε την ορθή πολικότητα για το 8άρι καλώδιο ρεύματος.
Σβήσαμε την αυτόματη απενεργοποίηση από την εφαρμογή καλού-κακού και απενεργοποιήσαμε τα DSP της προσαρμογής που ήταν λίγο παρεμβατικά για τα γούστα μας αλλά θα βοηθήσουν τον αρχάριο σε πολύ ζωντανούς χώρους.
Τα καλά νέα είναι ότι το One δεν παίζει σαν τυπικό «στέρεο» ηχείο (μικρή σκηνή κλπ.) αλλά σχεδόν σαν πολυκάναλο, διεγείρει έντονα τον χώρο και στήνει μια μεγάλη σκηνή σε πλάτος και ύψος, πολύ έξω από τα όρια της καμπίνας του, θυμίζοντας αρκετά μια μεγάλη ηχομπάρα.
Ο ηχητικός όγκος που παράγει είναι αξιόλογος και θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από μεγαλούτσικα ηχεία βάσης, τοποθετημένα με απόσταση μεταξύ τους. Η σκηνή εστιάζει λίγο πιο πίσω από αυτό με ολογραφικό τρόπο και οι φωνές έχουν πλούσια παρουσία και εύληπτη λεπτομέρεια.
Το μπάσο είναι γεμάτο, ταχύ και ισχυρό ακόμη και ελεύθερο στον χώρο αλλά και πολύ καλά ελεγχόμενο. Έτσι, σε συνδυασμό με τις υψηλές στάθμες, δείχνει ικανότατο για επαρκή ηχοκάλυψη σε σαλόνι με ταινίες.
Οι χροιές, ο ρυθμός και η τονική ισορροπία θυμίζουν έντονα τους streaming ενισχυτές των Evo, υπάρχει μουσική εξωστρέφεια και δυναμική έκφραση, με άλλα λόγια αποτελεί και μια πολύ πετυχημένη ακουστική σχεδίαση με ουδέτερα τονικά χαρακτηριστικά και καθόλου περίεργες πτυχές, όπως συμβαίνει με πολλές ηχομπάρες σε ακρόαση μουσικής.
Έτσι, παρά την βαριά επεξεργασία και τον συνωστισμό των μεγαφώνων, έχουμε μια μεστή audiophile απόδοση η οποία, ακόμη κι αν δεν φθάνει σε ηχητική αγνότητα το πολύ ακριβότερο Meridian Ellipse, έχει εντούτοις αρκετή ανάλυση και δυναμικές για να μας παρασύρει σε απολαυστικές ακροάσεις.
Ένα πλήρες ηχοσύστημα με αξιοσέβαστη ηχητική συμπεριφορά και εξαιρετική σχέση απόδοσης/τιμής.
TEXNIKA XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: ασύρματο Wi-FI/ΒΤ ηχείο
ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 6×70χλστ. γούφερ, 4×57 χλστ. μιντρέιτζ, 4×25,4 χλστ. τουίτερ
ΕΙΣΟΔΟΙ: RCA, phono MM, HDMI eARC, optical, Bluetooth 5.1 (SBC/AAC), USB-A, Ethernet, Wi-Fi Dual Band
ΠΑΙΖΕΙ: 32bit/384kHz, DSD128 (2xFs)
ΙΣΧΥΣ/ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 14x50W/38Hz-20KHz (32Hz@-10dB)
STREAMING: StreamMagic app, AirPlay2, Google Cast, Spotify Connect, TIDAL Connect, Q Play, Qobuz, Deezer, Internet Radio, Roon Ready, UPnP
ΕΞΤΡΑ: τ/χ, DSP (loudness, 7-band EQ, Speaker Placement, Room Comepensation)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 675x129x290 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 14,5 κιλά
ΣΧΟΛΙΟ
Αντικαθιστά από ηχομπάρες μέχρι εισαγωγικά ηχοσυστήματα, «φοράει» το απαράμιλλο στυλ των Evo και ενσωματώνει 14 μεγάφωνα και 700W συνολικής ισχύος! Το θηριώδες One «μιλάει» με την όμορφη και πληροφοριακή οθόνη του, έρχεται με πληρέστατο εξοπλισμό, πιάνει υψηλές στάθμες με ισχυρό βαθύ χαμηλό (6 τα γούφερ) και διεγείρει άνετα τον χώρο χάρη σε μια προικισμένη διάταξη μεγαφώνων.
ΤΙΜΗ: 1.499€