Η ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΗΣ LINDEMANN ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΠΙΟ ΠΡΟΣΙΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΤΑ LIMETREE, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΜΙΚΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΑΝΩ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ, ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ «ΑΚΡΙΒΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ».
O μινιμαλισμός και η τεχνική υπεροπλία είναι οι δύο βασικοί πόλοι στη σχεδίαση του hi-fi. Είναι συνήθως αντικρουόμενοι κι έτσι κανείς πρέπει να ξέρει που θα βάλει τα όρια.
Το πρώτο είναι αυτό που αρέσει στα αυτιά μας αφού σημαίνει «λιγότερο μηχάνημα» και το δεύτερο αυτό που «αρέσει» στα όργανα μέτρησης και σημαίνει πιο προβλέψιμη και απροβλημάτιστη απόδοση, ανεξαρτήτως συνθηκών και συνοδών.
Τα παραδείγματα άπειρα, όπως η ανάδραση στους ενισχυτές, τα φίλτρα και οι δρόμοι στα ηχεία, το πλήθος των ενεργών εξαρτημάτων στα στάδια εξόδου ή των κλώνων στα καλώδια κ.λ.π.
Αρκετοί κατασκευαστές τάσσονται ανοιχτά υπέρ της μιας ή της άλλης κατεύθυνσης και όταν το παρακάνουν, συχνά καταλήγουν ιδιοσυγκρατικοί ή δυσνόητοι. Οι περισσότεροι ακολουθούν τη μέση οδό και κάποιοι παλεύουν να συνδυάσουν τους δύο πόλους σε μέγιστο βαθμό, που είναι και το πιο δύσκολο εγχείρημα.
Ένας από αυτούς τους «γενναίους» είναι και η γερμανική Lindemann, που ακολουθεί τα πλέον μινιμαλιστικά μονοπάτια στη σχεδίαση και, ταυτόχρονα, διαθέτει άρτια εργαστηριακή εικόνα,
με αποτέλεσμα ο ήχος της να συνδυάζει τον βιωματικό, οργανικό χαρακτήρα με την ακρίβεια, την ανάλυση και την δυναμική περιοχή σε αξιόλογο βαθμό. Δυστυχώς όλα αυτά κοστίζουν αρκετά και οι τιμές των Lindemann δεν είναι και οι πιο ελκυστικές, ωστόσο κανείς παίρνει εκτός από τα παραπάνω και εξαιρετικές κατασκευές που αντέχουν στον χρόνο.
Με τα Limetree, η γερμανική εταιρία κάνει το μεγάλο βήμα προς τα κάτω, συρρικνώνοντας τα σασί αλλά όχι και την σχεδιαστική της κατεύθυνση. Πρόκειται για μια νέα σειρά με τέσσερα, προς το παρόν, μοντέλα που αναμένεται να συμπληρωθεί στο μέλλον με ένα USB DAC και, ενδεχομένως, ένα ασορτί εξωτερικό τροφοδοτικό που θα δίνει τα 5VDC που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.
Υπάρχουν δύο αναλογικά Limetree, το Phono και ο ενισχυτής ακουστικών Headphone που δοκιμάζουμε εδώ και δύο ψηφιακά, το network bridge και το streamer με αναλογική μόνο έξοδο, που ξέρουν από Roon, app control και DSD.
Με τιμές κοντά στα 600 ευρώ για το καθένα, σαφώς και δεν είναι πολύ προσιτά αλλά μπαίνουν στα χωράφια του high-end κι αυτό είναι φανερό από τον πεντακάθαρο, αναλυτικό και γεμάτο αρμονικές ήχο τους, που θυμίζει συσκευές ανώτερων κατηγοριών τιμής.
Τα «κουτάκια» αυτά μπαίνουν εύκολα παντού, έχουν εξαιρετική κατασκευή, ποιοτικά χειριστήρια και «πινελιές» υψηλής κλάσης στα εξαρτήματα που ενσωματώνουν, που είναι κυρίως ιαπωνικής προέλευσης.
Δηλώνουν την ευγενή καταγωγή τους με διακριτικές αισθητικές παρεμβάσεις, όπως το φύλλο του limetree στα καπάκια, το κόκκινο πλαίσιο στον διακόπτη εκκίνησης και το ξύλινο ρυθμιστικό στάθμης στον ενισχυτή των ακουστικών.
Το μόνο που τους λείπει δηλαδή είναι το μέγεθος και η μεγάλη μάζα των μετάλλων, με την τροφοδοσία να παρέχεται από ποιοτικά medical grade διακοπτικά εξωτερικά τροφοδοτικά.
ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ
Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα Limetree δεν στερούνται εργονομίας ή λειτουργιών, καθώς ο κατασκευαστής δεν έχει αφήσει τίποτε στην τύχη. Το μεν Phono έχει ανεξάρτητες εισόδους για τις MM με το δικό τους αρχικό στάδιο ενίσχυσης, για τις δε MC χρησιμοποιεί ζυγισμένο κύκλωμα και παρέχει μικροδιακόπτες με έξι τιμές τερματισμού, με το κέρδος να κινείται στα τυπικά επίπεδα και την αποέμφαση να υλοποιείται παθητικά.
Μπορείτε να έχετε συνδεδεμένες και τις δύο και να τις εναλλάσσετε. Το δε Headphone έχει τρεις εισόδους γραμμής, ρύθμισης της αντίστασης φορτίου και pre-out για χρήση ως προενισχυτής. Θα αναρωτιέστε πως επιλέγονται όλες αυτές οι είσοδοι και η απάντηση είναι απλή, μέσω του διακόπτη εκκίνησης. Αυτός είναι αυτόματης επαναφοράς και βρίσκεται πάντα στη χαμηλή θέση.
Με απλό ανέβασμα τα Limetree παίρνουν τροφοδοσία, με ένα ακόμα σβήνουν και με παρατεταμένο ανέβασμα τριών δευτερολέπτων αλλάζουν οι είσοδοι. Αν το κρατήσεις ανεβασμένο για παραπάνω χρόνο, τα led των εισόδων ανάβουν διαδοχικά, έτσι δεν χρειάζεται διακεκομμένος χειρισμός.
Η ρύθμιση των μικροδιακοπτών απαιτεί λεπτό κατσαβίδι, δεν γίνεται με το χέρι αφού αυτοί δεν εξέχουν καθόλου. Το εσωτερικό των Limetree είναι υπόδειγμα τάξης, όλα τα εξαρτήματα είναι τεχνολογίας επιφανείας κι επειδή είναι ελάχιστα, οι αποστάσεις ανάμεσά τους είναι πολύ πιο μεγάλες από πολλά κανονικού μεγέθους σασί!
Ξεχωρίζει η κατακόρυφη πλακέτα με τον ενισχυτή των ακουστικών σε τάξη Α, που αποτελείται από διακριτά εξαρτήματα που παρέχουν μόνο ρεύμα στα φορτία (diamond buffers) και δουλεύουν χωρίς ανάδραση, όπως και το ποτενσιόμετρο που αποτελεί κάτι σαν στάνταρντ για τον pro χώρο.
Ηχητικά, η Lindemann θυμίζει, βέβαια, άλλες γερμανικές εταιρίες με τελειομανείς επιδιώξεις, όπως η Lehmann, η AVM και η Audionet, ο ήχος της όμως πατάει αρκετά και στα πλαίσια του στουντιακού ήχου, παραπέμποντας εξίσου σε εταιρίες όπως η Benchmark.
Τα δύο Limetree μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, δίνοντας έναν αυστηρά ουδέτερο ήχο, στις παρυφές του λιτού χαρακτήρα, με μοναδική διαφάνεια και ακρίβεια. Η τονική καμπύλη είναι μια απέραντη ευθεία που, αρχικά, μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι μαζεύει λίγο στα άκρα του φάσματος, όμως δεν είναι έτσι.
Στην ουσία τα μικρά Lindemann δείχνουν πως οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν το κάτι παραπάνω σε μπάσα και πρίμα, απλώς έχουμε συνηθίσει σε αυτό και το εντελώς επίπεδο μας φαίνεται …κάπως. Αποδίδουν όμως τη στιγμή έξοχα, με σπουδαία διάρκεια στις νότες, απαλή αλλά σαφέστατη ατάκα και παρατεταμένα σβησίματα, με το οργανικό χρώμα να λάμπει από φυσικότητα και τη ροή να έχει μια σπάνια ελευθερία.
Η πυκνότητα του τόνου είναι ίσως το μόνο σημείο που παίρνει βελτίωση, κάτι που λογικά θα καλύψει ένα Limetree τροφοδοτικό. Η σκηνική τους ακρίβεια είναι απαράμιλλη, καμία συχνότητα δεν γίνεται προβολική και η δράση στήνεται λίγο πιο πίσω από το επίπεδο των ηχείων.
Αυτό αληθεύει περισσότερο για το Phono, με τον Headphone να δίνει λίγο πιο κοντινή δράση, κυρίως χάρη στην έξοχη οδήγηση των ακουστικών, χωρίς να αλλάζει την ουσία του οικογενειακού ήχου.
Το στίγμα των Limetree είναι τελικά το «unplugged», όπου τα είδωλα «ξεφουσκώνουν», εξαφανίζεται κάθε ηλεκτρονική υπογραφή από τις μεταβατικές, κάθε καθυστέρηση στα μπάσα και τόνωση στα πρίμα κι έτσι μένουμε με τον ήχο των οργάνων «γυμνό» από ωραιοποιήσεις.
Δεν είναι δηλαδή σε καμία περίπτωση κατάλληλα για τονικές παρεμβάσεις, δεν εντυπωσιάζουν σε πρώτη επαφή και σαφώς απευθύνονται σε έμπειρους ακροατές και απαιτητικά συστήματα, που θα τα εκτιμήσουν και θα τα αξιοποιούν όλο και καλύτερα σε βάθος χρόνου.
ΤΕΧΝΙΚΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚA
Lindemann Limetree Phono
ΕΙΔΟΣ: phono stage MM και MC
ΕΙΣΟΔΟΙ: MM, MC
ΜΜ: 40dB/47ΚΩ, 150pF
MC: 60dB, 100Ω/130/160/200/400/800
ΘΟΡΥΒΟΣ: -82dB (MM), -78dB (MC)
ΕΞΟΔΟΣ: RCA
ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ: 5VDC εξωτερικό
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠxΒxΥ): 107x40x130 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 295 γραμμάρια
Lindemann Limetree Headphone
ΕΙΔΟΣ: ενισχυτής ακουστικών και προενισχυτής γραμμής
ΕΙΣΟΔΟΙ: 3xRCA
ΕΞΟΔΟΙ: ακουστικών 3,5 χλστ., RCA (pre out)
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΦΟΡΤΙΟΥ: 30-50Ω/50-100/100-200/>200Ω
ΚΕΡΔΟΣ/ΛΟΓΟΣ S/N: 12dB/98dB
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 1Ηz-300KHz
ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ: 5VDC εξωτερικό
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠΒΥ): 107x40x130 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 295 γρ.
ΤΙP 01 Η είσοδος για τις MC είναι ζυγισμένη και η εταιρία απορρίπτει τα ομοαξονικά καλώδια σύνδεσης με το πικάπ, προτείνοντας καλώδια με θωράκιση που έχουν τους ίδιους αγωγούς τόσο για το «+» όσο και για το «-», όπως για παράδειγμα τα Mogami 3106 και, φυσικά, σύνδεση της ανεξάρτητης γείωσης. Αν όμως το πικάπ σας έχει ενωμένη τη γείωση του βραχίονα με το «-» του ενός καναλιού, τότε θα πρέπει να το μετατρέψετε, απευθυνόμενοι σε κάποιον επαγγελματία.
ΣΧΟΛΙΟ
Το μικροσκοπικό hi-fi ήταν πάντα στη μόδα και ακόμη περισσότερο σήμερα, που ο χώρος και το χρήμα δεν
περισσεύουν. Η Lindemann κατεβάζει στην αγορά τη δική της εκδοχή με τα Limetree, τα οποία συμπυκνώνουν υψηλή τεχνολογία και εργονομία, ώστε να μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ως κόμπακτ high-end
ΤΙΜΗ: €625 το ένα