Η DENON ΚΛΕΙΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ 110 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΤΑ «ΝΤΥΝΕΙ» ΜΕ ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΗΣ! ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΝΑΛΟΣ AVC-A110 ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ AVR-X8500H ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ, ΜΕ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ 8Κ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΗΙGH END ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ.
Η Denon ιδρύθηκε το 1910 με το όνομα Nippon Denki Onkyō Kabushikigaisha (Japan Electric Sound Company) από τον Αμερικανό επιχειρηματία Frederick Whitney Horn και Ιάπωνες συνεργάτες, στα πλαίσια της εταιρίας Nippon Chikuonki Shokai (Japan Recorders Corporation) που κατασκεύαζε τότε γραμμόφωνα και δίσκους μιας πλευράς. Μετονομάστηκε σε Denon το 1930, από τα πρώτα γράμματα των λέξεων «Denki» και «Οnkyo» και έκτοτε βρίσκεται στην πρωτοπορία του ήχου, παράγοντας εξοπλισμό τόσο για επαγγελματική χρήση όσο και για οικιακή.
Ήταν η πρώτη που παρήγαγε γραμμόφωνα για το σπίτι, δίσκους βινυλίου από το 1950, επαγγελματικούς εγγραφείς ήχου και τόρνους κοπής των master για μαζική παραγωγή δίσκων. Το 1963 παρουσίασε την περίφημη κεφαλή DL-103 που παράγεται μέχρι σήμερα και στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 δημιούργησε τον DN-023R, τον πρώτο επαγγελματικό οχτακάναλο εγγραφέα ψηφιακού ήχου PCM για να ακολουθήσει το πρώτο της επαγγελματικό CD player DN-300F, το 1981.
Η Denon, με άλλα λόγια, βρισκόταν πάντα στην καρδιά της δημιουργίας του ήχου με κορυφαίο επαγγελματικό εξοπλισμό. Η τεχνολογία που ανέπτυσσε δια μέσου των δεκαετιών για τους επαγγελματίες περνούσε κάποια στιγμή και στον καταναλωτή μέσω των hi-fi και high end μοντέλων της, όπως συνέβη με τον πρώτο ολοκληρωμένο της ενισχυτή, τον PMA-500 του 1972, ενώ φυσικά ήταν από τους πρωτοπόρους του home cinema κατά τη δεκαετία του ‘90. 110 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Denon επιλέγει να γιορτάσει την επέτειο με τέσσερα επιλεγμένα μοντέλα από τον στόλο της, για τα οποία παρήγαγε τις περιορισμένες, επετειακές εκδόσεις «110» με αλλαγές υλικών στα κρίσιμα σημεία και με το σπέσιαλ φινίρισμα Silver Graphite.
Η πρώτη μας επαφή με αυτά γίνεται τώρα με τον πολυκάναλο AVC-A110 και υπάρχει ακόμη ο δικάναλος ολοκληρωμένος PMA-A110, το SACDp DCD-A110 και η κεφαλή DL-A110 που δοκιμάσουμε εδώ. Είναι όλα περιορισμένες εκδόσεις όπως είπαμε και κοστίζουν σημαντικά περισσότερα από τα στάνταρντ μοντέλα στα οποία βασίζονται, έχοντας δεχτεί την περιποίηση των Denon Sound Masters οι οποίοι, μέσω προσεκτικών δοκιμών και ακροάσεων, έχτισαν στον ήχο τους αυτό που εταιρία αποκαλεί «110 Anniversary Audio Tuning». Επιπλέον, τα «110» διευρύνουν την εγγύηση καλής λειτουργίας από τα 3 στα 5 χρόνια, ως ένα επιπλέον κίνητρο αγοράς.
IMMESRSIVE BEAST
O AVC-A110 είναι η έκδοση του επετειακού πολυκάναλου χωρίς ραδιοφωνικό δέκτη που παραλάβαμε για τη δοκιμή. Κατασκευάζεται μαζί με τα άλλα «110» στο εργοστάσιο Shirakawa Audio Works της Denon που βρίσκεται βόρεια του Τόκυο και το οποίο μας έδωσε το 1983 τον πρώτο Super Linear μετατροπέα στο δεύτερο οικιακό CDp της εταιρίας, το DCD-1800.
H πρώτη φανερή διαφορά που εντοπίζουμε στον επετειακό σε σχέση με τον AVR-X8500H είναι η μία είσοδος και οι δύο έξοδοι HDMI που είναι συμβατές με τα 8Κ/60Hz ή τα 4Κ/120Ηz, κατόπιν όμως αναβάθμισης του λογισμικού του, καθώς υπάρχει το γνωστό θέμα συμβατότητας των νέων AV με κάποιες παιχνιδοκονσόλες που δίνουν τα 120Hz και το οποίο προσπαθούν αυτό τον καιρό να επιλύσουν οι κατασκευαστές.
Η Denon μας συμβουλεύει σε τέτοιες περιπτώσεις και μέχρι να λυθεί οριστικά το θέμα, είτε να συνδέουμε την κονσόλα απευθείας στην 8Κ TV μας και τον AV σε μια eARC είσοδό της για να «επιστρέψουμε» τον ήχο της πηγής στον ενισχυτή είτε να την ρυθμίσουμε στα 60Hz. Αν και κυκλοφορεί μια σίγουρη λύση εδώ κα μάλιστα δωρεάν.
Ο AVR-X8500H πρόκειται κι αυτός να γίνει 8Κ προσεχώς μέσω αναβάθμισης, η χρέωση της οποίας θα αποφασίσει ποια θα είναι η πραγματική διαφορά τιμής ανάμεσα στις δύο εκδόσεις. Η πλατφόρμα των 13 τελικών καναλιών και των 15.2 προενισχυτικών εξόδων έχει δημιουργηθεί για να υποστηρίζει όλα τα σύγχρονα immersive φορμά, όπως τα ΙΜΑΧ Εnhanced, το Auro 3D και φυσικά τα Dolby Atmos και DTS:X, ενώ το νέο μέλος της παρέας είναι το DTS:X Pro που συνεργάζεται ιδανικά με το immersive περιεχόμενο και το προσαρμόζει στο σύστημά μας, έχοντας ως άνω όριο τα 32 κανάλια.
Καθώς ο AVC-A110 παρέχει 15 εξόδους ηχείων και 15.2 pre out, μας δίνει τη δυνατότητα της ευελιξίας ενός επιπλέον ζεύγους ηχείων, ώστε να έχουμε μέχρι 15 ζεύγη και κάθε φορά να ενεργοποιούμε τα κατάλληλα με βάση την immersive κωδικοποίηση ή επεξεργασία του περιεχομένου. Μπορούμε για παράδειγμα να έχουμε ένα σύστημα τόσο 7.2.6 καναλιών (έξι κανάλια ύψους) όσο και ένα 9.2.4 καναλιών (τέσσερα κανάλια ύψους συν front wide) ταυτόχρονα συνδεδεμένα.
Οι δύο έξοδοι για υπογούφερ είναι ανεξάρτητες για καλύτερη διέγερση του χώρου ακρόασης και το στήσιμο μπορεί να γίνει αυτόματα, χάρη στο γνωστό σύστημα MultEQ XT32 που παίρνει μέχρι 8 μετρήσεις στις θέσεις ακρόασης, με το παρεχόμενο μικρόφωνο που συνοδεύεται από χάρτινο τριπόδι, ενώ παρέχεται δυνατότητα ανεξάρτητης ρύθμισης των δύο sub μέσω του Audyssey SubEQ HT.
Οι πιο μερακλήδες των διορθώσεων μέσω μετρήσεων και DSP μπορούν να προμηθευτούν (με χρέωση) την εφαρμογή MultEQ Editor για πιο αναλυτική απεικόνιση και ρύθμιση των παραμέτρων των φίλτρων. Ο AVC-A110 στηρίζεται σε δύο διπύρηνα SHARC (ADSP-21573) για να πραγματοποιήσει τις πολυκάναλες επεξεργασίες του και φυσικά εφαρμόζει το γνωστό, custom φιλτράρισμα AL32 που εξασφαλίζει μια πιο ομαλή συνεργασία ανάμεσα στα κανάλια για πιο φυσική εστίαση.
Πέραν της multiroom δικτύωσης μέσω της πλατφόρμας HEOS και των Bluetooth και AirPlay 2, υποστηρίζει τρεις απομακρυσμένες ζώνες με εξόδους γραμμής και ηχείων, δέχεται αναλογικά σήματα εικόνας που τα αναβαθμίζει σε ψηφιακά και ανεβάζει επίσης τα υποδεέστερης ανάλυσης ψηφιακά σήματα εικόνας μέχρι τα 8Κ. Μπορούμε να ορίσουμε δύο από τα κανάλια του για να κάνουμε διενίσχυση στα front ηχεία μας και μπορούμε να τον δουλεύουμε αποκλειστικά ως AV επεξεργαστή (preamp mode) οπότε τα 13 τελικά κανάλια του μπαίνουν σε κατάσταση σίγασης και μπορούμε να εφαρμόσουμε επιπλέον το eco mode, που στην ουσία θα ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση των αδρανών τελικών σταδίων (αλλάζει την τάξη ΑΒ σε Η, με τάσεις τροφοδοσίας που «ακολουθούν» το πλάτος του σήματος).
Το εσωτερικό του AVC-A110 δεν διαφέρει ως αρχιτεκτονική σε σχέση με τον AVR-X8500H, είναι όμως… κατάμαυρο (all black interior), μια εικόνα στην οποία συμβάλλουν οι αλλαγμένοι πυκνωτές στις τελικές πλακέτες, το καπάκι της γέφυρας δικτύου με το «110» και οι μαύρες καλωδιοταινίες, μερικές από «μαμά» και κάποιες απλά καλυμμένες με μαύρη ταινία. Είναι βέβαια εντυπωσιακό στην όψη και χαρακτηρίζει όλα τα «110», προφανώς όμως δεν παίζει κάποιο ηχητικό ρόλο και αποτελεί μέρος του επετειακού φινιρίσματος μαζί με το βασικό χρώμα του αλουμινίου που η εταιρία αποκαλεί Silver Graphite.
Αλλαγές στα υλικά υπάρχουν πάντως αρκετές σε σχέση με την στάνταρντ έκδοση και ξεκινούν από τα πόδια στήριξης από χυτοσίδηρο και το νέο πάνελ στις εξόδους των ηχείων, συνεχίζονται δε εντός με νέους πυκνωτές, χαμηλότερης αντίστασης, παχύτερες διαδρομές πλακέτας, πιο στιβαρό σασί και μια νέα πλακέτα για το τμήμα των DAC. Οι δύο πελώριοι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές εξομάλυνσης των 22.000μF που αναγράφουν το «110» αποτελούν βασικό σημείο διαφοροποίησης και τα φύλλα χαλκού έχουν αυξηθεί για να συμπεριλάβουν τη βάση του πελώριου μετασχηματιστή τροφοδοσίας και των δύο ολοκληρωμένων γεφυρών ανόρθωσης, που εδράζουν στο πάτωμα, ανάμεσα στον μ/σ και την πλακέτα της τροφοδοσίας.
Το πίσω τμήμα του AVC-A110 είναι… πενταόροφο, ξεκινώντας χαμηλά από την τροφοδοσία και συνεχίζοντας με τις πλακέτες των εισόδων, της μετατροπής D-to-A, του βίντεο και των πολυκάναλων επεξεργασιών, με τη γέφυρα δικτύου να καταλαμβάνει το «ρετιρέ». Τα 13 τελικά στάδια μοιράζονται ανάμεσα στις δύο ψήκτρες (επτά συν έξι) και αποτελούνται από συμπληρωματικά ζεύγη ολοκληρωμένων τρανζίστορ ισχύος με Darlington τεχνολογία, τα γνωστά custom DHCT-A3 και C3 (Denon High Current Transistors) που χρησιμοποιεί η Denon σε διάφορους AV ενισχυτές.
Κάθε τελικό κανάλι έχει την πλακέτα του, η φυσική θέση των τρανζίστορ σε διαδοχικά κανάλια δημιουργεί ένα ζικ-ζακ ώστε να μην υπάρχουν «γειτονικά» τρανζίστορ πουθενά και όλα τα τρανζίστορ εδράζουν σε φύλλο χαλκού που βιδώνεται στην ψήκτρα. Η γενική εικόνα του εσωτερικού είναι αξιοθαύμαστη και παραπέμπει σε high end υλοποίηση, όπως ταιριάζει με την κατηγορία τιμής του.
ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΣ ΗΧΟΣ
Η εμπειρία χρήσης του AVC-A110 δεν διαφέρει φυσικά απ’ όσα μας έχουν συνηθίσει οι AV ενισχυτές της Denon και της Marantz, μάλιστα τα μενού επί της οθόνης του είναι πρακτικά ίδια με αυτά του SR5015 που δοκιμάζουμε σε άλλες σελίδες του τεύχους που κρατάτε. Θα περιμέναμε κάτι παραπάνω σε επίπεδο ανάλυσης των OSD αλλά τη δουλειά τους την κάνουν και οι ρυθμίσεις γίνονται συνήθως άπαξ.
Ο καθημερινός χειρισμός είναι εύκολος μέσω της εφαρμογής HEOS, όπου απεικονίζονται οι είσοδοι, οι υπηρεσίες ροής και το περιεχόμενο στην USB της πρόσοψης και δίνονται κάποιες βασικές επιλογές, όπως τα sound mode (εδώ θα βρούμε τα direct και pure direct), αλλά εξίσου εύκολα γίνονται από το μαθητευόμενο τηλεχειριστήριο και την οθόνη της πρόσοψης.
Ο AVC-A110 δεν παρουσιάζει ουσιαστικές ελλείψεις σαν AV επεξεργαστής, DAC και streamer, μάλιστα έχει άφθονες εισόδους για να καλύψει κάθε ψηφιακή πηγή ενώ το ενσωματωμένο phono stage είναι κι αυτό αξιόλογο. Η ουσία του AVC-A110 συμπυκνώνεται στα τελικά στάδια που, βέβαια, τροφοδοτούνται με πολύ καθαρό, αναλογικής υφής σήμα από την πλευρά της προενίσχυσης, χάρη στην επεξεργασία AL32. Η δύναμη του μεγάλου Denon δείχνει απεριόριστη και η ικανότητά του να αποδίδει την κλίμακα των οργάνων και να διαφοροποιεί τα μεγέθη και τις μεγάλες δυναμικές αντιθέσεις είναι σχεδόν μυθική και αξίζει να πλαισιωθεί από μεγάλα και φιλόδοξα high-end ηχεία όπως τα KEF R11 και τα Wharfedale Elysian 2 με τα οποία τον απολαύσαμε.
Το βαθύ μπάσο του είναι πανίσχυρο αλλά και πεντακάθαρο, ολοστρόγγυλο και άψογα ελεγχόμενο. Δεν βιάζεται ποτέ να αποσβέσει αλλά δεν αφήνει καμία ουρά, διαθέτοντας κορυφαία περιγραφή των μετώπων. Κάνει τα μεγάλα ηχεία να ακούγονται ακόμη μεγαλύτερα αφού πάει πολύ βαθιά και διαθέτει ενέργεια που δεν μπορεί να την εξαντλήσει καθόλου εύκολα το πρόγραμμα, ακόμη κι αν παίζουμε πολύ δυνατά.
Η οδήγηση δείχνει παιχνιδάκι και τα ογκώδη ηχεία μας «εξαφανίστηκαν» σε υπερθετικό βαθμό, μεγιστοποιώντας τις δυναμικές τους . Με τον AVC-A110 ακούσαμε σε σημαντικά υψηλότερες στάθμες από συνήθως, όπου όχι μόνο δεν χάνει τον έλεγχό του αλλά φαίνεται να ζωηρεύει κι άλλο τις δυναμικές αντιθέσεις του και να γεμίζει τα σώματα των οργάνων, αναδεικνύοντας ακόμη καλύτερα το χρώμα και τον ρυθμό τους.
Ο πελώριος, πεντακάθαρος και σούπερ αναλυτικός ήχος του Denon είναι ταυτόχρονα πυκνός, γλυκός, κορεσμένος και ήρεμος, ίσως μια ιδέα ταχύτερος και λεπτομερέστερος από συνήθως, αλλά πάντα με αυτή την υπέροχη μουσικότητα και αέρινη ατάκα που μας έχει συνηθίσει εδώ και δεκαετίες η διάσημη εταιρία. Παρά την πελώρια δύναμη που αποδίδει είναι και ευέλικτος ρυθμικά, χωρίς βάρος, αλλά βέβαια κάνει φανερό ότι έχει δημιουργηθεί για να διεγείρει πλήρως πολλά ηχεία ακόμη και 4ωμα σε μεγάλους χώρους.
Η κινηματογραφική εμπειρία με… σκηνοθέτη τον AVC-A110 θα μας μείνει αξέχαστη, ο ενισχυτής στήνει έναν εικονικό χώρο με φυσικές διαστάσεις, ρεαλιστικά δυναμικά ξεσπάματα και ακλόνητη εστίαση και μας βάζει στην καρδιά της δράσης. Μουσικά είναι αξεπέραστος όπως κάθε κορυφαίος Denon, μεταφέρει αυτούσια την πολύχρονη παράδοση της εταιρίας με τις φινετσάτες χροιές του, την διεισδυτική ανάλυση και κυρίως την ομαλότητα των μεταβατικών του, δίνοντας ζωή στη μουσική και αποφεύγοντας τους κουραστικούς εντυπωσιασμούς στα πρίμα.
Έχουμε όμως την εντύπωση ότι ο ήχος των «110» είναι μια ιδέα πιο συναρπαστικός από τις στάνταρντ εκδόσεις χωρίς ποτέ να προδίδει τις ρετρό καταβολές της Denon. Η γενική εντύπωση είναι αυτή ενός ενισχυτή αναφοράς με αυτοκρατορικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς και με μια προσωπικότητα που μιλάει στην καρδιά και το συναίσθημα με τρόπο βαθύ και αυθεντικό. Τι είναι τελικά ο AVC-A110; Πολύ απλά, όλη η ουσία του σύγχρονου high-end σε ένα σασί.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: AV ενισχυτής 13 καναλιών με 8K scaler, streamer και gaming δυνατότητες
ΙΣΧΥΣ/DAC: 2x150W/8Ω (0,05% THD, 20-20KHz, 2ch.) / AKM AK4490EQ
HDR: HDR10+, DOLBY VISION, HLG
EΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΗΧΟΥ: Dolby Height Virtualization, Auro 3D, Multichannel Stereo, Audyssey MultEQ XT32, Optimized Bass Redirection, Compressed audio Restorer, Pure Direct
GAMING: 4K/120Hz pass through, Variable Refresh Rate (VRR), Quick Frame Transport (QFT), Auto Low Latency Mode (ALLM)
ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Surround, Front Wide (Dolby, DTS), DTS-HD, DTS:X Pro, DTS Neo:X, DTS:X, DTS Neural:X, DTS Virtual:X, IMAX Enhanced, Auro 3D
STREAMER: Amazon Music, Pandora, Spotify, Tidal, TuneIn, Deezer, Roon Tested, Server
ΕΙΣΟΔΟΙ: 8xHDMI (1x8K/60Hz-4K/120Hz pass through), 3xcomponent, 4xcomposite, USB-A, LAN, WLAN, Bluetooth, AirPlay2, 2xtoslink, 2xcoaxial, 7xline, phono MM
ΕΞΟΔΟΙ: 3xHDMI (eARC, CEC), component, 2xcomposite, 15.2 pre-out, 2xsub out (ανεξάρτητα), multiroom, ακουστικά, BT headphone out
ΠΑΙΖΕΙ: WAV, FLAC, ALAC (24bit/192KHz), 2xDSD (5,6MHz), MP3, WMA, AAC
ΕΞΤΡΑ: HEOS streaming, Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri, Bi-amp Drive, 3xZone Audio (speaker, pre-out)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 434x472x195 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 23,3 κιλά
ΣΧΟΛΙΟ
Το εορταστικό κλίμα για τα 110 χρόνια της Denon «λάμπει» μέσα από τον επετειακό πολυκάναλο AVC-A110. Αναβαθμισμένα υλικά, ειδικά φινιρίσματα και το εντυπωσιακό logo «110» συνοδεύουν τον πελώριο αυτόν AV ενισχυτή των 13 καναλιών, που έρχεται ενημερωμένος στα 8Κ και υπηρετεί πιστά τον immersive ήχο σε σινεμά και μουσική.
ΤΙΜΗ: 5.500€