Cambridge Audio AXR100 Review
TEST ΡΑΔΙΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ
*2x100W/8Ω bipolar
*Phono MM, sub out@200Hz
* Bluetooth 5.0, optical & coaxial
ΑΠΟ ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΑΧΑ35 ΣΤΟ ΔΙΑΚΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ AXR100, H ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ. ΜΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΔΕΚΤΗ, ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ, BLUETOOTH ΚΑΙ PHONO STAGE, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΗ ΤΙΜΗ.
Η Cambridge Audio παράγει μεν τους μικρής ισχύος, εισαγωγικούς ΑΧΑ25 και ΑΧΑ35 με βάση το γνωστό ολοκληρωμένο ισχύος LM3886, όμως τα δύο επόμενα μοντέλα εκτοξεύουν την ισχύ κοντά στα 100W και φυσικά στηρίζονται σε διακριτό στάδιο εξόδου.
Η επιλογή της ισχύος δεν είναι θέμα μάρκετινγκ, μολονότι επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις των καταναλωτών. Κάθε κατασκευαστής ακολουθεί τα σχέδιά του και κυνηγάει έναν ήχο που εξελίσσει με τα χρόνια, με το ακριβές πλήθος των watt να έπεται αυτών των επιλογών.
Το νούμερο, εξάλλου, που δίνεται δεν σημαίνει και πολλά πράγματα από μόνο του ούτε καθορίζει τα «σώματα» ενός ενισχυτή, καθώς υπάρχουν 200άρηδες με λεπτό, απόμακρο ήχο και 50άρηδες με πολύ γεμάτα, πυκνά είδωλα.
Με αυτά κατά νου και έχοντας νωπές τις μνήμες του ιδιαίτερα γλυκού, ρυθμικού και άμεσου Cambridge AXA35, το στοίχημα για τον ΑΧR100 ήταν να διατηρεί αυτά τα χαρακτηριστικά μουσικότητας και να ανεβάζει στροφές σε θέματα δυναμικών και οδήγησης, να μην θυσιάζει δηλαδή τη φινέτσα του μικρότερου μοντέλου, προκειμένου να «σπρώξει» περισσότερο ρεύμα στο ηχείο.
Αν η ομοιογένεια είναι λίγο-πολύ εξασφαλισμένη για έναν ενισχυτή που στηρίζεται σε ολοκληρωμένο ισχύος, δεν είναι καθόλου σίγουρη στα διακριτά κυκλώματα και ειδικά αυτά που στοχεύουν σε τριψήφια νούμερα ισχύος.
ΔΕΚΤΗΣ… ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ
Η επιλογή της μεγάλης ισχύος, του ραδιοφωνικού δέκτη και της εξόδου για υπογούφερ κλείνει το μάτι στην αμερικανική αγορά, όπου οι καταναλωτές τα θεωρούν απολύτως απαραίτητα.
Ο δέκτης του ΑΧR100 έχει πολύ καλή απόδοση και μας δίνει απευθείας πρόσβαση σε δέκα μνήμες για κάθε μπάντα με πέντε πιεστικά πλήκτρα στην πρόσοψη, ζευγαρωμένες ανά δύο. Η βασική αλλαγή ως προς τον απερχόμενο SR20 είναι η προσθήκη του Bluetooth που ζητιέται όλο και περισσότερο στις μέρες μας και, μαζί με την 3,5 χλστ. είσοδο στην πρόσοψη, διευκολύνουν τις γρήγορες συνδέσεις.
Σε επίπεδο εξοπλισμού λοιπόν ο AXR100 αποτελεί ένα πλήρες πακέτο, πλην του Wi-Fi. Βέβαια, εξακολουθεί να διαθέτει πλαστικά βύσματα για τα ηχεία και τα RCA των εισόδων δεν είναι επίχρυσα, ενώ δεν παρέχει κάποια λειτουργία «direct» αλλά αρκείται στην flat θέση των ρυθμιστικών τονικότητας, που ρυθμίζονται ηλεκτρονικά μέσω της οθόνης.
Μια ακόμη αλλαγή σε σχέση με τον SR20 είναι η εξάλειψη του κεντρικού διακόπτη έναυσης από την πλάτη του κι έτσι τίθεται αμέσως σε κατάσταση αναμονής, με τη σύνδεση του ρευματολήπτη στην υποδοχή IEC. Η τελευταία έχει τώρα ακροδέκτη γείωσης, σε μια εποχή που «εξαφανίζονται» οι γειώσεις από τις τροφοδοσίες των προσιτών ενισχυτικών.
Τέλος, ο ΑXR100 διαφοροποιείται ως προς το βαθυπερατό φίλτρο της εξόδου για υπογούφερ, που συμβαίνει στα 200Hz αντί για τα πιο συνηθισμένα 100Ηz, αποφεύγοντας έτσι πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις από τις αλληλεπιδράσεις των φίλτρων με μικρούς δορυφόρους.
Εντός, είναι φανερές οι ομοιότητες με τον SR20 στην επιλογή και τη διάταξη των υλικών, όμως η πλακέτα είναι διαφορετικού χρώματος και υπάρχει ένα «νοικοκύρεμα» σε διάφορα σημεία. Ο AXR100 στηρίζεται σε μεγάλο τοροειδή μετασχηματιστή τροφοδοσίας, δύο πυκνωτές εξομάλυνσης Samxon 10.000μF και το ζευγάρι των συμπληρωματικών τρανζίστορ στην έξοδο NJW0281/0302 της On Semiconductors, μονταρισμένα σε μια ψύκτρα-τούνελ που διαθέτει ανεμιστήρα στην μια άκρη της για την εξαγωγή της θερμότητας προς τα πίσω.
Η πλακέτα του DAC (Wolfson WM8740) έχει μεγαλώσει για να συμπεριλάβει το Bluetooth και έχει διαφορετικούς πυκνωτές. Η μεγαλύτερη αλλαγή όμως αφορά την στήριξη και απόσβεση του μετασχηματιστή, που είναι πλέον άριστη, ενώ διαφορετικά είναι και τα πηνία στην έξοδο.
Εξωτερικά, ο AXR100 ξεχωρίζει φυσικά από το φινίρισμα Lunar Grey και την μπροστινή στήριξη που γίνεται με αποσβεστική λωρίδα σε πλαστική προέκταση σχήματος V της πρόσοψης, αντί για πόδια, δίνοντας έτσι το εφέ της αιώρησης.
ΜΙΚΡΟΣ EDGE;
Με τον AXR100 η Cambridge Audio γυρίζει σελίδα στον budget ήχο της, ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή των Edge. Η φρενήρης uptempo ταχύτητα και η έμφαση στην ατάκα έχουν αντικατασταθεί από μια διάχυτη ηρεμία ροής με πιο εύκολη αντίληψη του ρυθμού και άριστη ισορροπία των χρονικών αξιών, με απολαυστική διάρκεια και παρατεταμένα σβησίματα.
Τονικά, έχει δώσει μεγαλύτερο βάρος στη μεσαία και ανώτερη χαμηλή περιοχή, για μια πιο ζεστή καμπύλη, με τα πρίμα να μην ξεχωρίζουν αφύσικα, να διαθέτουν ωστόσο τον απαιτούμενο αέρα και την ανάλυση με εξαίρεση τις πρώτες ώρες, που «τσιμπάνε» λίγο.
Τα μεγαλύτερη κέρδη είναι στο οργανικό χρώμα και την υφή, με ντελικάτη αρμονική πληροφορία και πτυχώσεις σε όλο το φάσμα αλά class A, όπου ο AXR100 σαφώς ξεχωρίζει του ανταγωνισμού -ειδικά σε χαμηλές στάθμες- και εντυπωσιάζει για την ισχύ του. Αναμενόμενο λοιπόν που οδηγικά δεν φθάνει στα επίπεδα του Yamaha A-S701, ο οποίος αργεί λίγο να «ξυπνήσει» αλλά ασκεί καλύτερο έλεγχο στο βαθύ χαμηλό και ανακάμπτει ταχύτερα μετά από έντονη καταπόνηση.
Ασφαλώς ο AXR100 δεν είναι χαλαρός ή αργός, αυτό δα έλλειπε για ενισχυτή της Cambridge! Είναι όμως λίγο πιο «αφράτος» και συγχωρητικός, ίσως δείγμα μικρότερης ανάδρασης, χωρίς ποτέ να χάνει τον βηματισμό ή τις δυναμικές του. Έπαιξε άνετα το μεγαλειώδες KEF R11, με πολύ μεγάλη σκηνή σε πλάτος και ύψος και άριστη εστίαση και μόνο όταν το παρακάναμε έδειχνε να «θαμπώνει» για λίγες στιγμές.
Είναι δηλαδή αρκετά ισχυρός και γραμμικός για να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι σε ένα ογκώδες ηχείο αναφοράς αλλά και αρκετά μουσικός και μεστός για να συνοδεύσει πιο ιδιαίτερα και ευέλικτα ηχεία, όπως το βάσης Wharfedale Denton 85 ή το Monitor Audio Gold 100. Οι πηγές του εξάλλου διατηρούν αυτά τα χαρακτηριστικά, τόσο ο δέκτης όσο και ο DAC αποδίδουν με λεπτομέρεια και γεμάτα σώματα και δεν υστερούν σε γλυκύτητα σε σχέση με τις αναλογικές εισόδους, ενώ η Bluetooth 5.0 κόβει μεν λίγο σε αέρα στην τελευταία οκτάβα, αλλά πιάνει χωρίς διακοπές από μεγάλες αποστάσεις.
Ο AXR100 φέρνει τελικά στη χαμηλή κατηγορία έναν ακαταμάχητο συνδυασμό μουσικότητας και μεγάλης ισχύος. Έχει έντονη προσωπικότητα χωρίς να γίνεται εσωστρεφής και απευθύνεται σε ένα πολύ πλατύ κοινό, όχι μόνο τους Αγγλόφιλους, που χρειάζεται μεν τις σύγχρονες ευκολίες και τα watt αλλά έχει σοβαρές απαιτήσεις σε επίπεδο φινέτσας και περιγραφών. Μετά την εντυπωσιακή «στροφή» της Cambridge Audio, τα διλήμματα αυτά περνούν οριστικά στο παρελθόν!
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Στέρεο ραδιοενισχυτής AM/FM
ΙΣΧΥΣ: 2x100W/8Ω
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 5Hz-50KHz
ΘΟΡΥΒΟΣ: -82dB@1W
ΕΙΣΟΔΟΙ: 3xline (RCA/ 47ΚΩ), phono (MM/47ΚΩ), 2xoptical, coaxial, Bluetooth 5.0, 3,5 χλστ.
ΕΞΟΔΟΙ: sub out (lpf@200Hz), tape out, ακουστικών 6,3 χλστ., ηχείων A,B, USB-A (service)
ΕΞΤΡΑ: bass –treble-balance, auto power down, 15 μνήμες FM, 15 μνήμες ΑΜ
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 430 x340x110 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 8,1 κιλά
ΣΧΟΛΙΟ
Ο μεγάλος ολοκληρωμένος της νέας σειράς ΑΧ «χτίζει» επάνω στην επιτυχία του SR20, προσθέτοντας έναν δέκτη Bluetooth στον ήδη πλούσιο εξοπλισμό του προκατόχου του. Η άφθονη ισχύς, το νέο φινίρισμα και όλες οι ηχητικές αλλαγές των ΑΧ, δημιουργούν μια ελκυστική πρόταση χαμηλού κόστους.
ΤΙΜΗ: 599€