Cabasse The Pearl Review
TEST ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ & STREAMER
*Wi-Fi, Bluetooth, multiroom (L&R)
*Ομοαξονικό 3-way, γούφερ 10 ιντσών
*Τριενίσχυση 1600W, room calibration
ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ ΜΕ ΓΟΥΦΕΡ 10 ΙΝΤΣΩΝ, ΜΙΝΤΡΕΙΤΖ ΑΠΟ ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΙΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ 1600W; ΝΑΙ, ΤΟ HIGH END ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ! ΤΟ PEARL ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΑΣ, ΠΑΡΑΓΕΙ ΥΠΟΗΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΗ.
Το περίφημο La Sphere, που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και στη χώρα μας παλαιότερα στην hxos eikona show της Αθήνας, αποτέλεσε το πρότυπο για την κατασκευή του The Pearl. Από το πανάκριβο, τεσσάρων δρόμων La Sphere με το εξωτερικό ενεργό κροσόβερ και τους οχτώ μονοφωνικούς ενισχυτές γεννήθηκε η κόμπακτ, ασύρματη εκδοχή του που σίγουρα απευθύνεται σε περισσότερους, αν και είναι ότι πιο ακριβό έχουμε δοκιμάσει σε ασύρματο ηχείο.
Το «μαργαριτάρι» της Cabasse είναι μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 32 εκατοστά που μπορεί να στερεωθεί στον τοίχο ή να καθίσει στην νέα του ατσάλινη βάση, διαθέσιμη από τον Σεπτέμβρη, η οποία με τις καμπύλες της το κάνει να θυμίζει ακόμη περισσότερο τη ναυαρχίδα της εταιρίας. Ακολουθώντας τα αχνάρια του Phantom της Devialet, το The Pearl είναι κι αυτό μονοφωνικό και τυπικά δεν ανταγωνίζεται άλλες high end ασύρματες προτάσεις δύο καναλιών, όπως το Muso της Naim, τη δεύτερη γενιά του οποίου δοκιμάσαμε πρόσφατα.
Για να ακούσεις στέρεο πρέπει να πάρεις δύο τέτοια, χωρίς πάντως να χρειάζεται εξωτερική μονάδα για να συνδυαστούν αφού η δουλειά γίνεται μέσα από την εφαρμογή της Cabasse, όπως συμβαίνει και με το πολύ πιο προσιτό AIO 3 της Triangle.
Αυτή η πτυχή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς ο συγχρονισμός των δύο καναλιών οφείλει να είναι τέλειος, αλλιώς αντίο στέρεο εφέ, οπότε επιφυλασσόμαστε στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις δύο μονοφωνικών ασύρματων ηχείων που συγχρονίζονται μέσω δικτύου, μέχρι να τις εξετάσουμε.
Όλες αυτές οι λύσεις σε ένα σασί δεν έχουν πάντως αξιόλογο πλάτος σκηνής καθώς ακόμη και οι δικάναλες παρουσιάζουν μικρές αποστάσεις ανάμεσα στα κανάλια και μια μακρόστενη ηχομπάρα, όπως η AMBEO της Sennheiser, είναι πλέον κατάλληλη να δημιουργήσει την μεγάλη σκηνή από ένα και μόνο σασί, αλλά κι αυτή το πετυχαίνει μέσω της πλατφόρμας Ambisonic που προσαρμόζει το δικάναλο υλικό στα πρότυπα του immersive sound.
Για να το θέσουμε αλλιώς, αν είστε λάτρης της μεγάλης στερεοφωνικής σκηνής με τα φυσικού μεγέθους είδωλα και το μεγάλο πλάτος, όχι μόνο τα μοντέρνα ασύρματα ηχεία αλλά ακόμη και τα ακουστικά δεν μπορούν να σας καλύψουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν μουσική αξία, κάθε άλλο θα λέγαμε, αφού η τονικότητα, οι χροιές και ο ρυθμός μπορούν να γίνουν εξαιρετικά, έχουν δε κάτι από την πιο συμπαγή παρουσίαση του μονοφωνικού ήχου.
Όταν αυτός κυριαρχούσε, το αναδυόμενο τότε στέρεο αντιμετωπίστηκε αρχικά σαν περιττό εφέ, σαν ένα «παιχνίδι» που αποσπά τον ακροατή από την παρακολούθηση της μουσικής…
ΠΑΕΙ… ΣΦΑΙΡΑ
Αν δοκιμάσετε να σηκώσετε το The Pearl, θα εκπλαγείτε από τη μεγάλη μάζα των 18 κιλών. Μπορεί οι ενισχυτές να είναι διακοπτικοί αλλά έχουν πολύ μεγάλη ισχύ 1,6KW και χρειάζονται ψύξη, έτσι μαζί με τον μεγάλο μαγνήτη και το μεταλλικό σασί του 10ιντσου γούφερ συνεισφέρει σε μάζα και η μεγάλη κυκλική αλουμινένια ψύκτρα, που διατρέχει με τα πτερύγιά της το σφαιρικό σασί και είναι αρκετά ζεστή κατά τη χρήση (το ηχείο έχει μέγιστη κατανάλωση 1400W!).
Μοιάζει πάντως με διακοσμητική προσθήκη και δεν χαλάει το ντιζάιν, το οποίο είναι απλό αφού μιλάμε για τέλεια σφαίρα και διανθίζεται από τις χρωμιωμένες λωρίδες που το ντύνουν ασύμμετρα, δημιουργώντας ένα χρήσιμο χερούλι στο πίσω μέρος.
Αυτό το σημείο τρίζει λίγο υπό πίεση, αφού είναι πλαστικό και το βάρος μεγάλο κατά τις μετακινήσεις, θα ήταν όμως υπερβολή να κατασκευαστεί κι αυτό από αλουμίνιο κάτι που θα αύξανε δυσανάλογα το κόστος. Η εμπειρία της χρήσης του The Pearl είναι αναμφίβολα απολαυστική. Συνδέεται εύκολα στο δίκτυο ακολουθώντας τις οδηγίες της εφαρμογής και η διαχείριση των πηγών και των ρυθμίσεων είναι απροβλημάτιστη, μολονότι είναι κάπως δαιδαλώδης η StreamControl app μέχρι να την μάθεις, ειδικά για την επιλογή των εξωτερικών πηγών εκτός των υπηρεσιών ροής.
Από την κεντρική σελίδα της αναπαραγωγής μπορούμε να δούμε τα χαρακτηριστικά του αρχείου που παίζει αγγίζοντας το «i» ενώ το υλικό που έχουμε στους σκληρούς δίσκους του δικτύου μας, όπως κι αυτό που διαβάζει από την USB-A της πλάτης, απεικονίζεται με φακέλους.
Για τις έξτρα λειτουργίες και τις τονικές παρεμβάσεις πρέπει να μεταβούμε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής, όπου ενεργοποιούμε το room calibration και επιλέγουμε ανάμεσα σε τρεις διαβαθμίσεις low tone που δίνουν έμφαση στα μπάσα (η πιο δραστική είναι για εξωτερικούς χώρους) και μία high tone για πιο έντονα πρίμα, με μια επιπλέον θέση neutral που είναι η προτιμότερη για near field ακροάσεις.
Όλες αυτές οι θέσεις δουλεύουν ομαλά και δεν προκαλούν ποτέ σκληρότητα ή μπουμαρίσματα. Όλες οι είσοδοι αποδίδουν τα δέοντα, με άριστη δυναμική περιοχή και ησυχία, με μια μικρή προτίμηση στην ενσύρματη ψηφιακή με την οπτική ίνα.
HIGH-END… MONO
Ναι μεν στο The Pearl δεν υπάρχει ο κλασικός χώρος του στέρεο, αλλά χάρη στην τέλεια σφαιρική επιφάνεια της καμπίνας, την ομοαξονική τεχνολογία των μεγαφώνων και το πολύ βαθύ χαμηλό, δημιουργείται μια πραγματικά μεγάλη σκηνή με χορταστικά είδωλα και άριστο βάθος πεδίου, με καλή ανάπλαση μάλιστα ακόμη και του ύψους.
Ακούγοντάς το από άλλο δωμάτιο, έχεις την εντύπωση ότι παίζει ένα κανονικό δικάναλο σύστημα διακριτών μονάδων με υπογούφερ και μόνο αν καθίσεις απέναντί του -μια συνήθεια του στέρεο- θα σου λείψει η αίσθηση του πλάτους. Τα πρίμα του είναι flat σε μια μεγάλη γωνία γύρω από αυτό, δεν έχει ίχνος κατευθυντικότητας και αν το τοποθετήσετε σχετικά ψηλά και κεντρικά σε ένα σαλόνι, το The Pearl θα το γεμίσει με ήχους υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας, φανταστικές δυναμικές και πανίσχυρο, υποηχητικό χαμηλό, που θα μπορούν να τα απολαύσουν όλοι οι καλεσμένοι σας, όπου κι αν κάθονται.
Σημειώσαμε καταπληκτικά έγχορδα και φωνές, εξαιρετική ροή και ομοιογένεια, βαθιά ανάλυση και δυναμική ετοιμότητα. To ηχείο παράγει πράγματι υπόηχους και προκαλεί έναν μικρό σεισμό στην επιφάνεια που θα καθίσει με το κατάλληλο πρόγραμμα, το δε κοντραμπάσο αναπλάθεται με μεγάλο όγκο, σπουδαία δυναμική και πολύ στρωτή χροιά χωρίς χρωματισμούς καμπίνας.
Ελάχιστα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά με το κορυφαίο ασύρματο ηχείο της Cabasse, αλλά π.χ. μια μεγάλη ανακλαστική επιφάνεια εμπρός του θα χειροτερέψει την εστίαση στις φωνές. Γι’ αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει το εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα calibration, που έχει προέλθει ως τεχνολογία από το La Sphere. Το μικρόφωνο βρίσκεται κάτω από τη διπλή μονάδα της πρόσοψης, ανάμεσα στις δύο διακοσμητικές λωρίδες.
Το σύστημα room correction CRCS (Cabasse Room Calibration System) στέλνει test tone στα μεγάφωνα, αναλύει τα δεδομένα και κάνει τις προσαρμογές του, χωρίς να αφήνει κάποια στεγνότητα ή αίσθηση επεξεργασμένου. Για λόγους απλότητας δεν υπάρχουν presets και αποθήκευση σε data base, η μέτρηση πρέπει να γίνει σε κάθε θέση που θα μπει το ηχείο και αν την απενεργοποιήσετε πρέπει να την ξανακάνετε, δεν υπάρχει δηλαδή λειτουργία on/off, που είναι και η μόνη έλλειψη που σημειώσαμε κατά τη δοκιμή αυτή.
Κατά τη γνώμη μας, η τιμή του The Pearl είναι καλή γι’ αυτά που προσφέρει με high-end κριτήρια. Αφήνοντας κατά μέρος την ηλεκτρακουστική σχεδίαση που είναι υπεράνω κριτικής λόγω Cabasse, η λίστα με τα υλικά και τις τεχνικές στα σημεία που μετράνε είναι εκλεκτή: αδρανής καμπίνα από σπέσιαλ σύνθετα υλικά, μιντρέιντζ με μαγνήτη νεοδυμίου και διάφραγμα από ανθρακονήματα, γούφερ θόλου από υαλονήματα, ενεργό κροσόβερ τριών δρόμων, τρία τελικά κανάλια που φθάνουν τα 1600Wrms, μικρόφωνο.
Για ενεργά ηχεία στα έξι χιλιάρικα το ζευγάρι, δεν τα λες και λίγα! Χώρια που παίρνουμε ένα πλήρες streamer με Wi-Fi, multiroom και Bluetooth, αναλογική είσοδο με βύσματα RCA, ένα BT LE τηλεχειριστήριο για τα βασικά και μια πολύ ανεπτυγμένη εφαρμογή για smartphone. Με μέγιστες στάθμες 124dB για ένα ζευγάρι The Pearl, με πολύ χαμηλούς χρωματισμούς ή παραμορφώσεις, το «μικρό La Sphere» αντιπροσωπεύει αν μη τι άλλο το σύγχρονο πρόσωπο του high-end!
TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: ασύρματο σύστημα «όλα σε ένα» με ηχείo κλειστού τύπου και σύνδεση δικτύου
ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 1×250 χλστ. γούφερ, 1×130 χλστ. μιντρέιντζ, 1×25,4 χλστ. τουίτερ
ΕΙΣΟΔΟΙ: Ethernet, Wi-Fi, optical, RCA, Bluetooth 4.2, USB-A
ΙΣΧΥΣ: 1000+300+300W, με ενεργό φίλτρο στα μεγάφωνα
ΑΠΟΚΡΙΣΗ/ΜΕΓ. ΣΤΑΘΜΗ: 14Hz-27KHz/118dB
ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ: WAV, FLAC, ALAC, AIFF, AAC, WMA, MP3 (μέχρι 24bit/192KHz)
ΣΑΣΙ: Συνθετικό, ενισχυμένο με ίνες και ρητίνη, δύο τοιχωμάτων
STREAMER: Spotify, Tidal, Vtuner, Deezer, Quobuz, UPnP, Stream control app, voice control (Google Assistant)
ΕΞΤΡΑ: Automatic calibration CRCS, Low/high tone (5 θέσεις-μια για εξ. χώρους), τηλεχειρισμός BT Low Energy
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΒΑΣΗ: 840×380 χλστ. ατσάλι, 15 κιλά, (399€)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 326x327x323 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 18 κιλά
ΣΧΟΛΙΟ
Το «μαργαριτάρι» της Cabasse είναι ένα πανίσχυρο ασύρματο ηχείο που στήνεται ακουστικά στο χώρο από μόνο του και προσφέρει τη μοναδική ομοιογένεια της τριπλής ομοαξονικής τεχνολογίας. Ακριβό μεν, εξαιρετικό δε!
ΤΙΜΗ: 3.100€