Bassocontinuo Classic Line Lyre 2.0 Review
TEST ΡΑΚ ΕΠΙΠΛΟ
*Modular αρχιτεκτονική
*Μεταβλητό ύψος ραφιού
*MDF 25 χλστ., 60 κιλά το ένα
ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΑΥΤΑ ΡΑΚ, ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΓΚΑΜΑ ΤΗΣ BASSOCONTINUO. ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΕΧΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΤΑ, ΥΠΟΝΟΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ «ΠΕΡΝΑΕΙ» ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΛΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ.
Τον παλιό, καλό καιρό δεν υπήρχαν ρακ. Ο κόσμος έβαζε σε τραπεζάκια, ντουλάπες και βιβλιοθήκες τα μηχανήματα ήχου κι όλοι ήταν ευχαριστημένοι! Αλλά τα μηχανήματα εκείνης της εποχής που απευθύνονταν σε οικιακή χρήση ήταν –με σημερινά κριτήρια- απαράδεκτα ως λόγο σήματος προς θόρυβο και συχνοτική απόκριση κι έτσι το να παίρνουν λίγο «χρώμα» από τις συνθήκες στήριξης δεν ήταν δα και το τέλος του κόσμου. Αντίθετα, μπορεί να δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση του πιο πλούσιου ήχου.
Φυσικά δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να υπήρχαν έπιπλα βαρέων βαρών, κατασκευασμένα από βετεράνους τεχνίτες με εξωτικά ξύλα, που να ανέβαζαν ψηλά την ποιότητα της στήριξης. Σε επαγγελματικές συνθήκες (στούντιο) όπου οι απαιτήσεις ήταν πάντα μεγαλύτερες, οι συσκευές έπαιρναν θέση σε μεταλλικούς σκελετούς, πιο πολύ όμως για λόγους οργάνωσης και όχι ποιότητας.
Φαίνεται πως η ιδέα του εξειδικευμένου, με στόχο την υψηλή πιστότητα, συστήματος στήριξης audio συσκευών, μας προέκυψε πολύ αργότερα, κάπου στη δεκαετία του 90 και τις απαρχές του high end. Όπως όλα τα περί το high end πράγματα, έτσι κι αυτό σημείωσε μια έκρηξη μετά το millenium και φθάσαμε να έχουμε ρακ πολλών χιλιάδων ευρώ, με απίθανα σχέδια, εξεζητημένα υλικά κλπ. Ακόμη και τότε, όμως, δεν ήταν απίθανο να άκουγες την άποψη ότι στο πάτωμα τα μηχανήματα παίζουν ακόμη καλύτερα.
Γενικότερα, η σχεδίαση ενός ρακ δεν είναι η πιο απλή υπόθεση. Ξύλο, μέταλλο ή κάτι άλλο; Πόση μάζα θα χρησιμοποιήσει κανείς στα ράφια, πόσο «δεμένα» θα είναι τα συσταστικά μεταξύ τους, τι επαφές θα υπάρχουν ανάμεσα στα μέταλλα, η τελική στήριξη θα είναι ενδοτική ή τελείως άκαμπτη; Τα ερωτηματικά πολλά και, εν τω μεταξύ, πραγματικές και οι ανάγκες του καταναλωτή να έχει ευελιξία στον αριθμό των ραφιών, τις αποστάσεις μεταξύ τους και τις αντοχές σε βάρος, αφού τα μηχανήματα πάνε κι έρχονται διαρκώς.
Δεν θα λέγαμε ότι είναι εύκολη η ζωή ενός κατασκευαστή ρακ, ενώ έχει και το μειονέκτημα της δυσκολίας σύγκρισης. Για τους περισσότερους ακροατές με τυπική «κοντή» ακουστική μνήμη, είναι τόσο μπελαλίδικη και χρονοβόρα η διαδικασία αλλαγής ενός ρακ, που σπανίως μπορούν να είναι σίγουροι για τις αλλαγές στον ήχο που αυτή επιφέρει. Το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους δοκιμαστές, γι’αυτό σπάνια βλέπετε δοκιμές σε αυτό το «αξεσουάρ».
Όλα αυτά έχουν δώσει λαβή για φήμες περί ασημαντότητας του είδους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι κραδασμοί που αναπτύσσονται στα σασί μετατρέπονται σε ηλεκτρική τάση μέσω του πιεζοηλεκτρικού φαινομένου, η οποία προστίθεται στο σήμα με ολέθριες συνέπειες για την αποδιδόμενη πιστότητα.
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ
Η Bassocontinuo αποτελεί ώριμο φρούτο της «high-endίλας», αφού προέκυψε πριν από δέκα χρόνια, παράγοντας ακριβές υλοποιήσεις με ξεχωριστή αισθητική. Τη γνωρίσαμε μέσα από ένα ρακ-πρόγονο της τρέχουσας σειράς Zen πριν από λίγα χρόνια, το οποίο μας εντυπωσίασε με την απόδοσή του συγκριτικά με τα φημισμένα και πανάκριβα ρακ της ιαπωνικής Taoc.
Στην Ελλάδα είχαμε τους δικούς μας κατασκευαστές από πολύ παλιά, με τη Censo του κ. Χάρη Γερονικόλα και την Audio Design του κ. Βαγγέλη Ησυχόπουλου να μεγαλουργούν τη δεκαετία του 90 και λίγο αργότερα, ενώ στα 00’ς είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πιο ακριβά ρακ της Tandem Audio από τη Βόρεια Ελλάδα.
Σε γενικές γραμμές, προ κρίσης και με τα δάνεια να τρέχουν από παντού, μια τιμή περί τα 2-3 χιλιάρικα θεωρούνταν καλή για ρακ «της προκοπής» και τα εισαγωγικά του χιλιάρικου ήταν μια νορμάλ κατάσταση, αλλά έπαιρνες κάτι τελείως στοιχειώδες. Σήμερα, εταιρίες όπως η αμερικανική HRS και η προαναφερθείσα Taoc θέτουν τον πήχυ του state of the art και η ιταλική Bassocontinuo μπαίνει σφήνα σε αυτούς, με τη φήμη της να διευρύνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη γκάμα της.
Ξεκινάει από την πρόσφατα ανανεωμένη Classic Line και το μοντέλο βάσης Lyra 2.0 που παρουσιάζουμε εδώ, που κινείται στο entry level ως κόστος (1.200€ οι τρεις θέσεις) και φθάνει μέχρι τα δέκα χιλιάρικα με την κορυφαία σειρά Revolution 2.0 που παρέχει ράφια από ανθρακονήματα και εξελιγμένα δομικά στοιχεία.
Το Lyra 2.0 ακολουθεί τις βασικές αρχές όλων των modular σειρών της εταιρίας. Τα ράφια δεν είναι ορθογώνια αλλά έχουν σύνθετο σχήμα (πιο πλατύ εμπρός) και δεν έχουν ευθείες πλευρές αλλά ελαφρά καμπυλωμένες.
Οι ορθοστάτες, διαμέτρου 35 χλστ., παράγονται σε δύο μήκη με ενσωματωμένο σπείρωμα στη μία άκρη και με τους συνδυασμούς αυτών μπορείς να έχεις αποστάσεις από 9 έως 29 εκ. Κάθε ράφι πατάει στο κάτω με μεγάλους κώνους, έτσι είναι τελείως ανεξάρτητα μεταξύ τους. Οι ορθοστάτες ενώνονται με τα ράφια με ειδικές μεταλλικές βάσεις και αποσβεστικά δακτυλίδια κόκκινου χρώματος σκληρότητας SH90 και στο πάτωμα, το κάτω ράφι χρησιμοποιεί μασίφ πιατάκια με ελαστικές πατούρες σκληρότητας SH70.
Το σύστημα χρησιμοποιεί για κάθε ράφι τρία στρογγυλά μεταλλικά στελέχη (αφαιρούμενα) φανερά από επάνω, με φωλιές στο κάτω μέρος τους (αθέατες). Σε αυτά βιδώνονται οι ορθοστάτες αφού παρεμβληθεί το κόκκινο δακτυλίδι και σε αυτά πατάνε οι κώνοι του επόμενου ραφιού. Τα ράφια κατασκευάζονται από MDF πάχους 2,5 εκ. και φέρουν τρεις καμπύλες χαρακιές, ασύμμετρα επάνω τους καθώς και μια διακοσμητική αλουμινένια «λωρίδα» στην πρόσοψη.
Στα ακριβότερα μοντέλα βρίσκουμε HDF και φινιρίσματα με δέρμα ή καπλαμά και στα top μοντέλα ανθρακονήματα. Το Lyra 2.0 έρχεται με αυτόνομη συσκευασία ανά ράφι και χρεώνεται ανάλογα με τους ορθοστάτες που περιέχει. Κάθε συσκευασία περιλαμβάνει τους ορθοστάτες, τις τρεις μεταλλικές βάσεις κάθε ραφιού, τα τρία κόκκινα δακτυλίδια και τους τρεις κώνους.
Το ράφι της βάσης, ειδικότερα, διαθέτει τους κοντούς ορθοστάτες και παρέχει τρία μεταλλικά πιατάκια για το πάτωμα. Η συναρμολόγηση είναι παιχνιδάκι, δεν χρειάζονται εργαλεία και δεν θα χρειαστείτε πάνω από μισή ώρα για το τετραθέσιο.
ΤΙ (ΔΕΝ) ΑΚΟΥΣΑΜΕ
Για να διευκολύνουμε τη διαδικασία, στήσαμε ένα απλό σύστημα δύο συσκευών (ενισχυτής Pioneer A-40AE, πικάπ Dual CS526) με προσιτές τιμές αλλά πολύ καλή απόδοση και, με τη βοήθεια των συναδέλφων, τα μεταφέραμε ταυτόχρονα από το δικό μας ρακ της Censo στο Lyra 2.0. To ιταλικό ρακ έδωσε έναν πιο σύγχρονο ήχο ως ανάλυση και χροιά αλλά το πρώτο που αντιληφθήκαμε είναι τα πιο γλυκά πρίμα και τα πιο σαφή, πυκνά και γρήγορα μπάσα.
Στην πορεία έγινε σαφές πως το Bassocontinuo έχει εξαιρετική δυναμική αμεσότητα και τηρεί ευλαβικά τις χρονικές αξίες, με κερδισμένη τη διάρκεια και τα σβησίματα. Η τονικότητα είναι ουδέτερη, χωρίς καμία έμφαση στα άκρα, με μεστές μεσαίες συχνότητες που έχουν φυσικές χροιές. Η σκηνή έρχεται πιο κοντά στον ακροατή και η εστίαση γίνεται πιο τρισδιάστατη.
Το Lyra 2.0 μας έδειξε ότι στο μεγάλης μάζας, υπερβολικά «δεμένο» ρακ μας, υπάρχει βάρος στα μπάσα, κάπως έντονα μεταλλικά πρίμα και λίγο ψυχρές μεσαίες με έμφαση στην ατάκα. Όλα αυτά χάθηκαν μονομιάς και τη θέση τους πήρε ένα ανάλαφρο, οργανικό τίμπρο με πιο ελεύθερη ροή και, τελικά, σαφώς καλύτερη διαφάνεια. Το Lyra 2.0 απηχεί σε καλό βαθμό τα κατορθώματα του παλαιότερου Zen που έχουμε δοκιμάσει, έχοντας το ίδιο οικογενειακό «αποτύπωμα», με τα όρια να τίθενται στο μέγεθος της σκηνής, τα σώματα και την ανάλυση.
Έχει δηλαδή μια έκδηλη μουσικότητα, που συνδυάζει με ακρίβεια «οργανικού τύπου», δίνοντας έτσι έμφαση στην υφή της μεσαίας και τις αρμονικές σε όλο το φάσμα, ενώ οι μεταβατικές αποδίδονται με χαρακτηριστική άνεση, φανερώνοντας ότι το ρακ αυτό αποθηκεύει πραγματικά ελάχιστη ενέργεια, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς κουνώντας το έντονα, οπότε και ισορροπεί εξαιρετικά γρήγορα.
Το Lyra 2.0 έχει τον αέρα των high end ρακ αλλά κοστίζει πολύ λογικά χρήματα. Είναι ιδιαίτερα εργονομικό στη χρήση, με εξαιρετική κατασκευή και η εμφάνισή του ξεχειλίζει από ιταλικό γούστο. Με αυτές τις αρετές, πολύ δύσκολα θα το αποχωριστούμε από τα γραφεία του περιοδικού…
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΡΑΦΙΩΝ: επεκτείνεται «απεριόριστα»
ΥΨΟΣ-ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 90 -290 χλστ.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΡΑΦΙΟΥ: 60×55 εκ. (χρήσιμο για το επάνω, για τα άλλα 51×51 εκ.)
ΑΝΤΟΧΗ ΡΑΦΙΟΥ: 60 κιλά
ΣΤΗΡΙΞΗ: ρυθμιζόμενοι κώνοι για το κάθε ράφι
ΤΕΛΙΚΗ ΕΔΡΑΣΗ: μεταλλικά πιάτα με ελαστική πατούρα
+
Ντιζάιν
Eργονομία
Ήχος
–
Μεγάλο βάθος
Η Ιταλική Bassocontinuo είναι η ανερχόμενη δύναμη στα high-end ρακ και με τη σειρά Classic μεταφέρει την τεχνογνωσία της σε μια κατηγορία τιμής που είναι αρκετά προσιτή στο ευρύ κοινό. Φινέτσα, ντιζάιν και εργονομία συνδυάζονται επιτυχημένα για να δώσουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: SOLID FOUNDATION
ΕΠΑΦΗ: 210.9568.738